Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1. Czy do malowania sido używacie pędzli czy aero?

2. Czy jeżeli aero to czy sido nie zasycha wam w aero?

3. Czy aero to kładziecie jedną warstwę czy więcej?

4. Czy ktoś próbował dodawać jakiegoś retardera do sido?

Pytam, ponieważ przy pierwszych dwóch modelach używałem pędzla i jakaś taka trochę gruba warstwa wychodział i ciężko mi było zrobić to bez zacieków. Przy trzecim korzystałem z aero, ale sido strasznie mi go zasyfił i poza tym warstwa lakieru na modelu była cieniutka. Zamiast błyszczeć model zrobił się ledwie aksamitny.

Napisano

Witam chciałbym skleić jakiś model panthery 1:35 jaki model byście polecili , jaką firmę bo jest tego troche i jest w czym wybierać .

Napisano

Czołem, proszę o pomoc poszukuję gąsiennic do modelu M4-nie chodzi o oryginalne Hobby Boss, ale może wiecie czy jakaś firma robi metalowe lub plastiki, a nie jakieś gumofilce.

Pewnie można wykorzystać obce -ze Stuarta albo innych "amrykańców"(proszę o podpowiedź).A jeśli ktoś ma jakieś ciekawe zdjęcia to łaskawie do nóg padam

Napisano

"Gelerth"]1. Czy do malowania sido używacie pędzli czy aero?

2. Czy jeżeli aero to czy sido nie zasycha wam w aero?

3. Czy aero to kładziecie jedną warstwę czy więcej?

4. Czy ktoś próbował dodawać jakiegoś retardera do sido?

ad. 1 tylko aero

ad. 2 nie

ad. 3 zależy co chcę osiągnąć

ad. 4 nie, jeśli to przegotowana woda, ale przy sido nie mialem takiej potrzeby

Napisano

dzięki za podpowiedź -nadal nie mam jednak pewności czy gąsiennice z szermana pasują do "M4 high speed tractora".MOże macie jakies inforamcje na ten temat-system wózków wygląda podobnie do Stuarta-ale czy tak jest?

Napisano

Witam ponownie szanownych kolegów. Abrams skończony, więc buduję następnego współcześniaka. Tym razem to będzie podróż sentymentalna, mam bowiem na warsztacie mojego ukochanego T-72m1. Ogólnie z budową samego modelu nie mam problemów gdyż na naszym forum siedem dwójka to dość często pojawiający sie temat. Mam jednak problem, gdyż nie mam zielonego pojęcia jak i z czego zrobić zwiniety i przymocowany brezent do okrywania czołgu. Pomóżcie koledzy, i podpowiedzcie, jak można takie coś wykonać. A oto fotka dla lepszego zobrazowania mojego problemu:

img0021.jpg

Nieskromnie dodam że dowódcą czołgu przedstawionego na fotce jest sam autor tego postu . POzdrawiam i dziekuję za podpowiedzi.

Hmmmmm widzę że ta czerwona obwódka nie wyszła zbyt wyraźnie ale jest chyba dość widoczna??

Napisano

Bierzesz chusteczkę i rozkładasz na warstwy, bierzesz jedną i wycinasz rozmiar, rozcieńczasz wikol w wodzie (1:10), nasączasz i zwijasz, dopóki jest mokry to kształtujesz tam gdzie ma leżeć i odgniatasz paski którymi jest zwinięty, jak wyschnie malujesz, lakierujesz, cieniujesz i gratulacje

Napisano

Witam.Poszukuję informacji o wyglądzie [zdjątek/rysunków] tylnej ścianki czołgu Mark II ''Male".

Napisano
Witam które blaszki do modelu Academy 1348 Tiger-I Wczesna Wersja

Sprawdz i porównaj Abera z Eduard 35498

Napisano

Eduard ma bardzo dobry zestaw do tigerka, sporo części w niskiej cenie.

Napisano

czy macie cos do powiedzenia na temat sklejalnosci "tygrysow" Academy 1387 i Dragon 6406 ???

• 2 weeks later...
Napisano

Witam. Potrzebuję pomocy. Waszym zdaniem które z farb Tamiya najlepiej nadają się na malowanie pojazdów amerykańskich z okresu Pustynnej Burzy lub OIF. Chodzi mi o malowanie piaskowe, nie trójbarwne.

Napisano

WITAM! Jestem tu nowy.Pasjonuję się modelarstwem od paru ładnych lat.Moje zamiłowanie to wojska londowe a mianowicie ... czołgi.Mam :Tygrysa,T34/76,amerykańskiego Achillesa,haubice na podwoziu Shermana,Shermana ,panzer 4 i panzer 1.Ale do żeczy chce zrobić diorame praedstawiającą potyczke w normandi 2 albo 3 czołgów.Mam pytanie jak pomalować tygrysa tak w stylu normandzkim ? PS:Tygrys firmy ITALERI , wszystkie czołgi są w skali 1:35.

Napisano

Witam chałbym zrobic 7 tp w wersji 1 kolorowej ale nie wiem jaki to kolor robię zamówienie w mojehobby a ie wiem jaką to farbkę wybrać maluje pędzlem 72601.jpg

Czekam na odp pilne

Napisano

Pytanie do fanatyków hummerów. Jaki kolor mają polskie hummery ŻW.

Ładna ta zieleń tylko jaka ?

Czy jest jakiś gotowy kolorek czy mieszanie na oko.

Może być hummbrol, pactra.

Napisano

Witam!Chcę zrobić dioramę , która będzie przedstawiać potyczke 2 albo 3 czołgów.Mam pytanie jak pomalować tygrysa tak w stylu normandzkim ? Odrazu mówie , że tygrys firmy ITALERI w skali 1:35.