Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące umieszczenia godła dywizyjnego Totenkopf na pz IV w 1944.

W monografii wydanej przez Kagero Panzerwaffe - Poland 1944 nie zaznaczono tego przy kolorowej sylwetce Pz IV z tej dywizji. Także na umieszczonym tam zdjęciu Totenkopfa nie widać. Inna sprawa, że nie jest na 100% pewne, że to właśnie PzKpfw IV z tej dywizji.

A wszystko pewnie dlatego, że baza zdjęciowa siłą rzeczy jest dość skromna. Totenkopf przez cały 1944 rok miała od kilku do kilkunastu czołgów tego typu (rekordowo 25 w czerwcu 1944).

Siemka wszystkim!

Mam małą prośbę ( ): potrzebuję opinii na temat dwu modeli (jeden z nich wyląduje w moim warsztacie)

Lepszy http://allegro.pl/pzkpfw-ii-ausf-f-g-1-35-tamiya-35009-i3351737794.html

czy http://allegro.pl/italeri-219-british-cruiser-tank-crusader-1-35-i3410469741.html

Z góry dzięki

Nie ma lepszy czy gorszy, to są 2 diametralnie różne tematy. Wpierw wybierasz temat np. T-34 a potem bierzesz to co najlepiej go reprezentuje i nawiązuje do twojej koncepcji i wizji. Najpierw "odrabiamy lekcje" a potem na zakupy.

Przejrzałem sporo posiadanych materiałów i nic. Mam obawy, iż nie jest to oznakowanie jakiejś konkretnej jednostki, a raczej pojedynczego pojazdu. Godła jednostek Wehrmachtu czy Waffen SS zawsze były proste pozwalające na malowanie szablonem. W tym wypadku jednak o ile tarcza i orzeł na to pozwalają to mamy doczynienie w dolnej połowie znaku z licznymi drobnymi elementami. Są nieczytelne i nie bardzo wiadomo co przedstawiają jednak z pewnością utrudniają zastosowanie szablonu.

Już wiem. Dzięki za chęci. To jest 537 armijny pułk łączności.

Heeresgruppen Nachr.Rgt.537 Wg http://www.wwiidaybyday.com/.

Może się komuś przyda link do tej strony. Kopalnia wiedzy o emblematach, flagach, oznaczeniach itd.

Co najciekawsze to się okazało że to ten pułk, który w początkowej fazie oskarżano o zbrodnię Katyńską bo stacjonując tam oni właśnie przypadkowo odkryli groby.

Witam. Znacie może jakieś książki, w których mógłbym znaleźć informacje na temat jednostek pancernych biorących udział w bitwie o Ardeny.Interesuje mnie wszystko, plansze barwne, zdjęcia, wspomnienie itp. Jeśli coś ktoś zna, dajcie znać.

jakieś książki, w których mógłbym znaleźć informacje na temat jednostek pancernych biorących udział w bitwie o Ardeny.

Do poczytania, to na pewno "Synowie Rzeszy" i "Ludzie ze Stali" Reynolda. Wyszło to nakładem instytutu Erica kilka lat temu.

A plansze barwne? Może ktoś doda info, ale na pewno w monografiach czołgów wydanych przez Militaria znajdziesz sporo z tego okresu.

• 2 weeks later...

No cóż, szukając kolejnego modelu natknąłem się na to cacko

http://www.mojehobby.pl/products/M51-Super-Sherman-Israel-Defense-Force-Premium-Edition.html Długo nie zastanawiając się kliknąłem zamów Oczywiście model zakupiłem w sklepie plastmodel za 149 zł. Miała być Pantera, ale będzie Sherman. Ostatnio zauroczyły mnie one w warsztatach Cena była bardzo kuszaca, tym bardziej biorac pod uwagę to, ile nam dragon zaoferował części i dodatków W podanym linku nie zostały jeszcze pokazane osobne bandaże jak i przezroczyste części Jedynie co może jeszcze dokupię, to lufy do karabinów, ale to jeszcze zobaczę.

Budowę zacznę pod koniec miesiąca, bo jade na wczasy, wiec za nim zaczne prace byłbym wdzięczny za jakies pomocne materiały na temat tego pojazdu

Niema sprawy, ja tylko tak napisałem jakbyś chciał wiedzieć, gdzie takie pytania zadawać. A w tej chwili szperam po necie i przeglądam stare gazety na temat tygrysów.

O chłopie. Tygrsy wczesne miały numrów od.... Proponuję przeglądnąć zdjęcia oryginałów ( poszperaj w necie. Trochę roboty jest ale można piękne fanty znaleść) lub plansze barwne np. Tiger in Colour wyd. Miliaria