Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.martola.com.pl/pl141/produkty83423/wwii_german_panther_a_tank_early_version_basic 

Trzeba zamawiać. W instrukcji wygląda to o wiele prościej niż w powiedzmy Aberze ale i tak sporo roboty, której sens będę mógł ocenić dopiero po pierwszym kontakcie z tym modelem Takoma i tym jak bardzo rozczaruje się detalem =P

251ka stopniowo łamie moją siłę woli i muszę pobawić się czymś nowym na boku, ale boje się że stworzę kolejną dosyć kosztowną  "shelf queen" ._.

15 godzin temu, M.A.V. napisał:

Mam pytanie w tematyce w której jestem całkowicie "zielony" i może jakaś dobra dusza poratuje - chodzi mianowicie o figurki...

Może się ktoś orientuje czy istnieje zestaw (albo pojedyncze ludki) w 1:35 co by pasowały do naszych wojsk rakietowych - mam tu na myśli głównie załogi/obsługę wyrzutni Kub, Krug i Newa w WP. Po fotkach i filmikach na YT (np dotyczących Os) można by zakładać że powinni pasować jacyś "tankiści" ale co do tego nie jestem 100% pewny. Z góry dziękuję za wszelką pomoc :szczerbol:  

Dodatkowo do tego bardzo obszernego wyjaśnienia Kolegi Roberta :super: należałoby dodać takie małe uzupełnienie, że obsługa sprzętu i wszelkie służby techniczne używały karabinków AKS i AKMS  czyli wersji z kolbą składaną , tutaj Trumpek ewidentnie dał ciała:mrgreen:. Pozdr. A.

• Thanks 1

Cześć wszystkim, mam pytanie chciałbym skleić swój trzeci model, wybrałem coś takiego:
https://agtom.eu/skala-135/353802-hobby-boss-84533-pzkpfwvi-sdkfz-182-tiger-ii-hens-6939319245335.html
Czy jest on godny uwagi? Podoba mi się ze w tej cenie ma trochę blaszek i metalowa lufę. Na pewno ktoś ma doświadczenie z tym modelem, czy go poleci?

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

3 godziny temu, Irgr napisał:

W instrukcji wygląda to o wiele prościej niż w powiedzmy Aberze ale i tak sporo roboty, której sens będę mógł ocenić dopiero po pierwszym kontakcie z tym modelem

Abera nigdy nie robiłem więc nie mogę porównywać ale jest tak jak pisze martinello:

5 godzin temu, martinello napisał:

Zazwyczaj są dopasowane do dedykowanego modelu, a poza tym oprócz blach zawsze znajdują się w komplecie jakieś "ekstrasy" -> lufy k-emów, podstawy anten, sprężynki włazów do shermana czy też jakieś elementy źywiczne. Instrukcja jest czytelna, opakowanie mocne.

ja z Voyagera do tej pory używałem blach raz, do okrętu. A konkretnie tego zestawu http://www.voyagermodel.com/productdetails.asp?itemid=PE35976

i wszystko było "cacy", łącznie w lufkami, nabojami na taśmie do km i inną drobnicą, składa się jak lego, instrukcje możesz sobie zawsze ściągnąć dodatkowo od nich ze stronki (ale to chyba teraz standard). Tylko tak jak wspominałem blaszki trochę "pancerne" (grubsze niż Edek czy Flyhawk)

Edytowane przez M.A.V.

Godzinę temu, Bengal napisał:

Koledzy,

jakim kolorem zieleni były malowane amerykańskie ciężarówki GMC w latach 1940-1943 ?

olive drab 

https://agtom.eu/farby-akrylowe-x-i-xf-23ml/343482-tamiya-81362-xf-62-olive-drab-49376623.html

Godzinę temu, Bengal napisał:

Koledzy,

jakim kolorem zieleni były malowane amerykańskie ciężarówki GMC w latach 1940-1943 ?

Podobnie jak cały amerykański sprzęt pancerny i samochodowy  "Olive Drab"  o różnym różnistym odcieniu (podobny do tego którym malowano samoloty USAAF :mrgreen:),  zazwyczaj kiepskiej jakości ( bardzo szybko blakły) . ja zasadniczo używam dwóch  ModelMastera 4728 opisanego FS 34087 gdy pojazd był w miarę  nowy oraz Pactry  A34 nazwanego jako Artillery Olive kiedy pojazd był trochę bardziej wyblakły . Pozdr. A.

Godzinę temu, Slawulo napisał:

Cześć wszystkim, mam pytanie chciałbym skleić swój trzeci model, wybrałem coś takiego:
https://agtom.eu/skala-135/353802-hobby-boss-84533-pzkpfwvi-sdkfz-182-tiger-ii-hens-6939319245335.html
Czy jest on godny uwagi? Podoba mi się ze w tej cenie ma trochę blaszek i metalowa lufę. Na pewno ktoś ma doświadczenie z tym modelem, czy go poleci?

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

Tu masz kompletny in box:

Tu człowiek buduje Kingtigera Hobbybosa, ale z wieżą Porsche. Jakość typowa dla tej firmy. Niespodzianek i szpar nie ma. Można budować prosto z pudła.

1 minutę temu, bulik58 napisał:

to jest skrzynka uzywana do przechowywania rzeczy osobistych zalogi, podobne byly montowane na Pzkw II,III,IV,VI

A jakoś to się konkretnie nazywało inaczej niż skrzynia? Szukam o tym informacji bo chciałbym zrobić t-34 76 przejęty przez Niemców

W dniu 15.05.2020 o 11:01, Szkielzu napisał:

A wie ktoś Jaka jest wersja Panzer 4 która nie potrzebuje ale może mieć owy zasobnik wieżowy ?

Np. Panzer IV D

bez zasobnika i zasobnikiem wersja D Trop

Edytowane przez robertmodelarz

5 godzin temu, bulik58 napisał:

wrzuc w wyszukiwarke - zdobyczne T-34/76 ,wyswietla ci sie rozne wersje zdobycznych T-34 , Dragon wyposcil model zdobycznego T-34

Fakt wypuścił, ale jest teraz słabo dostępny więc trochę improwizuje. I właśnie Dragon miał dodatkowe płyty pancerne boczne, czy do t-34 76 można po prostu sobie dokupić fototrawione z pantery Czy trzeba sobie dorobić?

44 minuty temu, KKrauz napisał:

Jak mocowane było koło zapasowe to za reflektorem. Czy jest to kolejne czyli 3 zapasowe. co to za skrzynia z tyłu kadłuba i jak mocowana?

pozd KKrauz

Witaj, 

Na razie odpowiedz na cz.I czyli mocowanie koła. To zapasowe koło było nad planowe i wyglądało to tak. Z jednej strony opierało się o ramię do której była zamocowana szyna osłon a z drugiej strony o zapasowe koło.

qOzABMQ.jpg

Edytowane przez bigmodel

Panowie potrzebna pomoc , czy z modelu Asuki  Britsh Sherman 5C Firefly 35-009 https://www.mojehobby.pl/products/British-Sherman-5C-FIREFLY.html?start_d=8#section_additions#gallery_start da się zbudwać model pjazdu ze zdjęcia ? I jake użyć gąsienice do dopancerzenia pojazdu jak zarazem do układu jezdnego . Wiem że bronko ma coś w swojej ofercie ale jestem całekim zielnony w tym temacie .

a138042-3a04a4a.jpg.8ca178c6ceb145a8858bf80c36ba971e.jpg

2 godziny temu, bulik58 napisał:

Szkielzu wrzuc sobie w wyszukiwarke ponizsze slowa i wyskoczy wiele zdjec zdobycznych trzy czworek zarowno jako model i na zdjeciach -

t-34/76 das reich

Niestety z tego co widzę żadnej z tych dwóch płyt pancernych które są dostępne nie pasują do końca. Screenshot_20200517-091107_Chrome.thumb.jpg.aab94b5e1e3a398391c9f790ac41354a.jpgAle które z nich najbardziej przypomina oryginalne?Screenshot_20200516-121331_Chrome.thumb.jpg.4c20f206f17f063abce7c26d1faf6933.jpgScreenshot_20200516-121300_Chrome.thumb.jpg.625d11a86ff8779644bec49406b26383.jpg