fanpancerki Napisano 29 Stycznia 2021 Share Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Zastanawiam się czy przy strzelaniu w bok wysokie położenie wieży nie sprawiało problemów (chodzi mi o brak depresji po jednej stronie ). Edytowane 29 Stycznia 2021 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 29 Stycznia 2021 Share Napisano 29 Stycznia 2021 W dniu 25.01.2021 o 18:25, martinello napisał: Są też żywiczne wnętrza do shermana M4 i M4A1 z cmk, oraz jakieś wnętrza z TMD i Resicastu. Ale model - to tylko opisany powyżej M4A3 z RFM. TMD, obecnie nie robi żadnego wnętrza do Shermana. Resicast robi dwa wnętrza, pierwsze do Shermana M4A4.V i drugie do Shermana M4A4.V.c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 1 Lutego 2021 Share Napisano 1 Lutego 2021 Witam , szukam informacji na temat malowania zaproponowanego przez J's Work do Tiger 1, w jakiej jednosce mógł występować ten rodzaj kamuflażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 Hej, jestem w trakcie prac nad późną panterą. Czy malowanie typu splinter można zrobić aero z ręki, czy trzeba maskować aby przejścia były ostre? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 44 minuty temu, mic43 napisał: Hej, jestem w trakcie prac nad późną panterą. Czy malowanie typu splinter można zrobić aero z ręki, czy trzeba maskować aby przejścia były ostre? Pozdrawiam. Z ręki aero nie da rady, trzeba maskować taśmą: https://agtom.eu/content/26-pojazdy-niemieckie-malowanie Jest na końcu tego artykułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 W przybliżeniu ile trwa czas dostawy przesyłki z Azji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 To zależy jaką pocztą - lotniczą (droższą) czy "surface" - a więc w kontenerze. Lotnicza - ok dwa tygodnie od nadania do odbioru - bez czasu na kompletowanie i pakowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 Ok. A co oznacza: "out stock" przy zamówionym towarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) znaczy to -brak w magazynie sklepu - trzeba czekać na uzupełnienie stanu przez sklep u producenta / dystrybutora. Czas oczekiwania - od kilku dni do wieczności. W luckymodel parę razy miałem tak, ze towar "out of stock" po którymś monicie z mojej strony okazywał się w końcu towarem wycofanym z oferty... czas dostawy będzie wypisany na stronach informacyjnych sklepu. Edytowane 2 Lutego 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 4 Lutego 2021 Share Napisano 4 Lutego 2021 Ktoś zamawia dodatki z Rosji mam kilka pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 4 Lutego 2021 Share Napisano 4 Lutego 2021 Potrzebuję linków do stron do dodatków do is 2 1/48 co kupić żeby było jak najlepiej Albo niech ktoś mi wymieni co trzeba wymienić w tym is z tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 17 godzin temu, Krzysiek12 napisał: Potrzebuję linków do stron do dodatków do is 2 1/48 co kupić żeby było jak najlepiej Albo niech ktoś mi wymieni co trzeba wymienić w tym is z tamiya Propozycje zestaw socjalistycznych dodatkòw, typu : orzeł bez korony, czerwona gwiazda, sierp i młot, pacyfka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 4.02.2021 o 22:05, Krzysiek12 napisał: Potrzebuję linków do stron do dodatków do is 2 1/48 co kupić żeby było jak najlepiej Albo niech ktoś mi wymieni co trzeba wymienić w tym is z tamiya Kalkomanie do powojennego IS-2 nr 025 http://www.toro-model.com.pl/pliki/48d17e.htm Liny z cienkiego drutu można samemu wykonać lub kupić gotowe np. EUREKA XXL (same liny odpowiedniej grubości bez ucha) Edytowane 29 Września 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 Dzięki Panowie za pomoc Bardziej mam na myśli jakieś żywice blaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 Planuje zrobić tego gościa : Polskie malowanie W co można zainwestować aby był jak najdokładniejszy jakie dodatki kupić Ewentualnie będzie to malowanie z okładki czyli białe pasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 5.02.2021 o 18:43, Krzysiek12 napisał: Planuje zrobić tego gościa : Polskie malowanie W co można zainwestować aby był jak najdokładniejszy jakie dodatki kupić Ewentualnie będzie to malowanie z okładki czyli białe pasy Niestety sprawdziłem nikt do tego modelu w skali 1/48 nie robi blaszek (Aber, Eduard), gąsienic metalowych (Fruilmodel), metalowej lufy (Aber. RbModel)- możesz samodzielnie dorobić antenę lub siatki na silnik. Tak to ma wyglądać: - siatka z gotowego zestawu - ramka z cienkiego polistyrenu tu masz warsztat: Edytowane 29 Września 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 Hauler robi blachy do modeli Tamki w 1:48. Miałem tylko do Komatsu, ale jestem z nich zadowolony. https://www.martola.com.pl/pl140/produkty42832/is_2 Do polskiego malowania możliwe że trzeba coś przerobić na tylnej płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Niestety sprawdziłem nikt do tego modelu w skali 1/48 nie robi blaszek (Aber, Eduard), gąsienic metalowych (Fruilmodel), metalowej lufy (Aber. RbModel)- możesz samodzielnie dorobić antenę lub siatki na silnik. Tak to ma wyglądać: - siatka z gotowego zestawu - ramka z cienkiego polistyrenu tu masz warsztat: Warsztat widziałem Planuje poprawić elementy odlewane Co do gąsienic to są masterclub 4802 ale koszt to cena modelu (>100 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 1 godzinę temu, Irgr napisał: Hauler robi blachy do modeli Tamki w 1:48. Miałem tylko do Komatsu, ale jestem z nich zadowolony. https://www.martola.com.pl/pl140/produkty42832/is_2 Do polskiego malowania możliwe że trzeba coś przerobić na tylnej płycie. Dzięki za info jak na razie to widziałem tylko ten zestaw z siatkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 (edytowane) Możliwe że niedługo zacznę swój amatorski warsztat z is2 Edytowane 5 Lutego 2021 przez Krzysiek12 Błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Lutego 2021 Share Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) Pytanie do ekspertów z zakresu broni rakietowej LWP. Z jakiego zestawu Hobbyboss można wykonać naszą taktyczną wyrzutnię rakietową Toczka: - Hobby Boss 85509 Russian 9K79 Tochka (SS-21 Scarab) IRBM - HOBBY BOSS 85505 Soviet SS-23 Spider Tactical Ballistic Missile Edytowane 6 Lutego 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 6 Lutego 2021 Share Napisano 6 Lutego 2021 Koledzy, jaki Tygrys w 1/48 wart jest uwagi? Lepiej wczesna produkcja niż późna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 6 Lutego 2021 Share Napisano 6 Lutego 2021 43 minuty temu, Klapouch napisał: Koledzy, jaki Tygrys w 1/48 wart jest uwagi? Lepiej wczesna produkcja niż późna. Tamiya chyba lepsza nic afv Club Poźna jest na stalowych kołach i z tamiya i z afv tak samo wczesna Z afv Club ma zimmerit a tamiya robi bez 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 11 Lutego 2021 Share Napisano 11 Lutego 2021 Dzień dobry wszystkim. Pracuję nad modelem BT-7 i mam spory dylemat w kwestii barw... Chciałbym odwzorować malowanie z kampanii wrześniowej i im więcej szukam tym mniej wiem :) Na tank encyklopedia pokazany jest trójbarwny kamuflaż z 1939 roku natomiast na zdjęciach do jakich dotarłem czołg ma jednolitą barwę (zakładam, że to 4BO). Nie ukrywam, że jeśli trójbarwny (instrukcja do modelu pokazuje mi jeszcze wariant dwubarwny z 4BO i ciemnego brązu) kamuflaż jest historycznie poprawny to skłaniałbym się ku niemu. Ponadto czy ktoś może poradzić jakie to by kolory (nie chodzi mi o wskazanie farby/producenta a same nazwy kolorów lub kody). Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 11 Lutego 2021 Share Napisano 11 Lutego 2021 Pojazdy sowieckie to nie moje pole zainteresowania, ale z tego co się dowiedziałem to - 3 godziny temu, eLCe napisał: Na tank encyklopedia pokazany jest trójbarwny kamuflaż z 1939 roku ... . Sowieci w sierpniu 1939 roku zaczęli testy kamuflaży na pojazdach. Jest to ponowna próba rozwoju kamuflażu na pojazdach. Ogólnie oceniali 17 pojazdów różnie pomalowanych - małe plamy; duże plamy dwu i trzy kolorowe i jednokolorowe wszystko w różnych barwach ochronnych. Efektem tych prób było wybranie dwóch kolorów bazowych i dodatkowo ustalono że pojazdy będą malowane różnie w różnych okręgach wojskowych. Podzielono okręgi wojskowe na 4 grupy - ... . Jednak jest to sierpień 1939 roku, więc do 17 września zbyt 'niedaleko' by cokolwiek z tego wpłynęło na kamuflaż pojazdów w jednostkach frontowych. 3 godziny temu, eLCe napisał: Nie ukrywam, że jeśli trójbarwny (instrukcja do modelu pokazuje mi jeszcze wariant dwubarwny z 4BO i ciemnego brązu) kamuflaż jest historycznie poprawny to skłaniałbym się ku niemu. Sowieci prowadzili prace nad kamuflażem już od lat dwudziestych. Jednak dla doktryny ataku - kamuflaż nie miał dla nich zbytniego znaczenia w tamtym czasie. Jednak w ramach eksperymentów testowali różne warianty i w 1935 roku na manewrach na Białorusi jeździły pojazdy z plamami szaro-zielonymi na standardowej zieleni np. na T 37. Dwubarwne malowanie ciemnozielony/brązowy był również użyty na czołgach BT. 3 godziny temu, eLCe napisał: Ponadto czy ktoś może poradzić jakie to by kolory (nie chodzi mi o wskazanie farby/producenta a same nazwy kolorów lub kody). Od połowy lat 30-stych malowano kolorem ZB AU (ЗБ АУ) był to standardowy - kolor podstawowy.( ciemna/czarna zieleń ) Dopiero w 1939 roku zmieniono tę farbę na 4BO (защитная 4БО). Ciemno brązowa to - (тёмнокоричневая) 6K - w niektórych dokumentach z lat 1939-40 oznaczana jako 6RP. Po 1941 roku już 6K to ciemno brązowa, a 6RP to czarna. Kolory traktuj tylko jako poglądowe - Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi