chorąży Napisano 26 Sierpnia 2022 Share Napisano 26 Sierpnia 2022 W dniu 24.08.2022 o 23:18, bulik58 napisał: Academy mialo najlepsze kola , smok slyszalem od paru osob jest slaby, a Tamiya podobno powiela stary model. Najchetniej wziolbym Academy. Gdzieś w czeluściach magazynu mam M-113 Academy, wersję Koreańską i Koszerną więc nie wiem jaka to wersja, jak jest zainteresowanie to mogę poszukać, sprawdzić jaki jest stan ( od czasu zakupu a wiec naście lat leżakują), niż żebym chciał się pozbyć, ale też nie jestem do nich specjalnie przywiązany, .. i zamienić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 26 Sierpnia 2022 Share Napisano 26 Sierpnia 2022 konkretnie : i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solingen98 Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 Witam Wszystkich Zapytam wprost bardzo ogólnie, choć może i bardzo naiwnie – od czego zacząć zabawę w modelarstwo? Interesują mnie szeroko pojęte pojazdy pancerne II wojny światowej. Nie wiem jednak jaką skalę wybrać, jaki model i od czego zacząć kompletowanie warsztatu? Oraz na jakie mniej więcej koszty muszę się nastawić kompletując warsztat dla poczatkującego adepta modelarstwa plastikowego? Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 Godzinę temu, Solingen98 napisał: Witam Wszystkich Zapytam wprost bardzo ogólnie, choć może i bardzo naiwnie – od czego zacząć zabawę w modelarstwo? Interesują mnie szeroko pojęte pojazdy pancerne II wojny światowej. Nie wiem jednak jaką skalę wybrać, jaki model i od czego zacząć kompletowanie warsztatu? Oraz na jakie mniej więcej koszty muszę się nastawić kompletując warsztat dla poczatkującego adepta modelarstwa plastikowego? Dziękuję za pomoc. Gratuluję wyboru nowego hobby!!!! Zacznij od tego modelu: Tamiya 35055 U.S. M41 Walker Bulldog https://www.mojehobby.pl/products/U.S.-M41-Walker-Bulldog.html Kup klej: - Revell Concacta z igłą: https://www.mojehobby.pl/products/Contacta-Professional-25g.html - kilka arkuszy papieru ściernego o różnej gradacji z marketu budowalnego o gradacji od 300 do 1000 - pilniki iglaki https://www.castorama.pl/zestaw-pilnikow-iglakow-stanley-6-szt-id-47433.html - szpachla modelarska np. Tamiya Putty basic https://allegro.pl/oferta/szpachla-basic-type-putty-tamiya-87053-11236990273 I działaj!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 Kompletnie podstawowe pytanie: Jak sobie radzicie z przyklejaniem gąsienic w 1/72? Pomalować ich najpierw się nie da, bo klej i tak rozpuści farbę. Skleić i dopiero malować też średnio wygodnie, zwłaszcza pędzlem. Jestem pewny że nie da się dojść do wielu zakamarków. Jak się do tego zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 Maluję podkladem w spreyu i kolor tyko od strony wewnwtrznej, gun metal stal jak kto woli ale też w sprayu. Potem klej Revell z igłą spokojnie klei. Tamiya czy Mr. Hobby tylko z zewnatrz dla wzmocmienia bo to są jednak agresywne kleje i rozposzczają i farbę i plastik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 21 godzin temu, ChuChu napisał: Kompletnie podstawowe pytanie: Jak sobie radzicie z przyklejaniem gąsienic w 1/72? Pomalować ich najpierw się nie da, bo klej i tak rozpuści farbę. Skleić i dopiero malować też średnio wygodnie, zwłaszcza pędzlem. Jestem pewny że nie da się dojść do wielu zakamarków. Jak się do tego zabrać? Jest prostszy sposób jezeli koła napędowa nie są sklejone to kleimy gąsienice. Zostawiając przy jednym ogniwie nie sklejone. A później przy malowaniu sciągamy. Albo tak i wtedy sciągamy przednie koło napędowe gdy gąsienice ułożymy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 Szukam zdjęć tylnej części baszty,nadbudówki btr-50 pu czyli wersji dowódczej, nie umiem znaleźć układu mocowania i wyglądu składanego masztu antenowego w wersji używanej w "niebieskich beretach", szukam zdjęć układu skrzynek na tylnej płycie. Wiem, że jest udokumentowany pojazd z Drzonowa, ale na zdjęciach on jest "goły".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 13 Września 2022 Share Napisano 13 Września 2022 Witam!Czy "macał"ktoś produkt z tego wydawnictwa? https://www.matadormodels.co.uk/tank_museum/xcamo_starmer.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 13 Września 2022 Share Napisano 13 Września 2022 29 minut temu, piotrkur napisał: Witam!Czy "macał"ktoś produkt z tego wydawnictwa? https://www.matadormodels.co.uk/tank_museum/xcamo_starmer.htm Starmer to czołowy specjalista od brytyjskich kamuflaży. Mam The Caunter Scheme i jest to niezastąpiona publikacja komentująca kolejne brytyjskie rozkazy i podająca wzór nakładania dla kolejnych typów pojazdów, dająca próbki kolorów. W internetach powinieneś znaleźć także jakieś jego przepisy na brytyjskie kolory z dostępnych producentów. Jeżeli wahasz się z zakupem to część tych publikacji jest do ukradnięcia w internecie więc możesz przejrzeć i zdecydować czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 14 Września 2022 Share Napisano 14 Września 2022 15 godzin temu, AchtungCancer napisał: Dzięki za info-popaczam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Września 2022 Share Napisano 14 Września 2022 (edytowane) W dniu 12.09.2022 o 21:04, chorąży napisał: Szukam zdjęć tylnej części baszty,nadbudówki btr-50 pu czyli wersji dowódczej, nie umiem znaleźć układu mocowania i wyglądu składanego masztu antenowego w wersji używanej w "niebieskich beretach", szukam zdjęć układu skrzynek na tylnej płycie. Wiem, że jest udokumentowany pojazd z Drzonowa, ale na zdjęciach on jest "goły".. Edytowane 22 Października 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 19 Września 2022 Share Napisano 19 Września 2022 Chciałbym spróbować jakiegoś prostego czołgu w 1/72. Hasegawa/ Dragon będą w miarę proste, bez zbędnej rzeźby żeby elementy do siebie pasowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Września 2022 Share Napisano 19 Września 2022 4 godziny temu, ChuChu napisał: Chciałbym spróbować jakiegoś prostego czołgu w 1/72. Hasegawa/ Dragon będą w miarę proste, bez zbędnej rzeźby żeby elementy do siebie pasowały? Polecam modele First to Fight. Są bardzo proste w budowie i nie sprawiają problemów. Poniżej zdjęcie mojej całej kolekcji firmy First to Fight. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 20 Września 2022 Share Napisano 20 Września 2022 8 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Polecam modele First to Fight. Są bardzo proste w budowie i nie sprawiają problemów. Poniżej zdjęcie mojej całej kolekcji firmy First to Fight. Chyba nieco zapędziłem się ze stwierdzeniem "proste". Miałem kiedyś FtF i jednak wolę coś normalnego. Czyli zwykły model, no ale bez zbędnych komplikacji. Dotychczas sądziłem że Dragon to taka druga Tamiya, ale relacje na to raczej nie wskazują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Września 2022 Share Napisano 20 Września 2022 1 godzinę temu, ChuChu napisał: Chyba nieco zapędziłem się ze stwierdzeniem "proste". Miałem kiedyś FtF i jednak wolę coś normalnego. Czyli zwykły model, no ale bez zbędnych komplikacji. Dotychczas sądziłem że Dragon to taka druga Tamiya, ale relacje na to raczej nie wskazują. Z normalnych to skleiłem T-34 Italeri w 1/72 i był całkiem całkiem. Na początek nie polecam modeli z gąsienicami z osobnych ogniw. Dużo przy tym roboty. Najlepiej model z gumowymi gąsienicami, albo odlanymi w całości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Września 2022 Share Napisano 20 Września 2022 Czy figurki z tych zestawów mogą robić za żołnierzy Armii Ludowej WP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 Nie mogą -zupełnie inny krój mundurów. Chyba najlepszą opcją będzie połączenie figurek z września 1939 produkcji FTF (większość elementów) ze Zviezdowymi głowami (radzieckie hełmy) i bronią. Zajrzyj na 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 29 minut temu, bulik58 napisał: rownierz zdjecia tego pana gdzie widac iz chusta zarzucona na ramiona jest biala bez jakichkolwiek pasow i esofloresow. Niestety Przyjacielu ten modlący się pobożny starozakonny jest w tałesie ( rodzaj takiego szalu liturgicznego ) gdzie pasy być muszą a dodatkowo jeszcze też frędzle i jak widać w tym przypadku tak zwana atara czyli rodzaj ozdobnego pasa z symbolami ( atara nie koniecznie) wygląd tałesu wynika wprost z nakazu Tory także trza będzie to zrobić . Wygląd i układ pasów symbolizuje plemiona Izraela i jest różny, są też wersje z prostymi bez tych cienkich pomiędzy. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 Cześć! Jeśli chodzi o światła to może trochę pomogę... Wygląda to na standardowe amerykańskie światła i one są podłączane tak: Z lampy wychodzą "pigtails" zakończone standardowymi jednostykowymi złączami - masa, normalne światło i blackout. Nie wiem na pewno, jak Izraelczycy to rozwiązali, ale pewnie w którymś miejscu przez pancerz, pewnie w uszczelce wychodzą trzy przewody które łączą się z tymi z lampy i zwykle jeszcze są tam uchwyty, które przypinają złącza, żeby to nie "powiewało". Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 (edytowane) W dniu 14.09.2022 o 16:43, robertmodelarz napisał: Edytowane 21 Września 2022 przez JFM uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 W dniu 12.09.2022 o 21:04, chorąży napisał: Szukam zdjęć tylnej części baszty,nadbudówki btr-50 pu czyli wersji dowódczej, nie umiem znaleźć układu mocowania i wyglądu składanego masztu antenowego w wersji używanej w "niebieskich beretach", szukam zdjęć układu skrzynek na tylnej płycie. Wiem, że jest udokumentowany pojazd z Drzonowa, ale na zdjęciach on jest "goły".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 Jaki kolor będzie odpowiedni do czołgu T-28? https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-T-28-Medium-tank-Welded.html Preferuję Vallejo, ale ostatecznie może też być LifeColor. Jakiego koloru używa się jako bazy do gąsienic? Czarny czy jakiś ciemny szary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 Godzinę temu, ChuChu napisał: Jaki kolor będzie odpowiedni do czołgu T-28? https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-T-28-Medium-tank-Welded.html Preferuję Vallejo, ale ostatecznie może też być LifeColor. Jakiego koloru używa się jako bazy do gąsienic? Czarny czy jakiś ciemny szary? Vallejo 71.017 Russian Green 4BO - najbardziej uniwersalny Ammo of MIG Podkład SURFACE PRIMER - TRACK PRIMER - 60ml A.MIG-2007 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 24 Września 2022 Share Napisano 24 Września 2022 W dniu 21.09.2022 o 20:05, ChuChu napisał: Jaki kolor będzie odpowiedni do czołgu T-28? https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-T-28-Medium-tank-Welded.html Preferuję Vallejo, ale ostatecznie może też być LifeColor. Jakiego koloru używa się jako bazy do gąsienic? Czarny czy jakiś ciemny szary? Kolega tyle zwraca mi razy uwagę a widzę że sam nawet koloru znaleść nie umie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi