Jump to content

MiG 21SMT, Eduard/Condor, 1/72

abtb
 Share

Recommended Posts

W krótkich, żołnierskich słowach - kolejny migacz powstały w ramach projektu "Bałałajka" - MiG 21SMT.  Z racji tego, że model jako całość nie jest absolutnie dostępny, powstał on jako hybryda modelu MiG-a 21MF Eduarda oraz charakterystycznego dla tej wersji,  garbu z modelu SMT firmy Condor. W związku z tym można doszukiwać się jakichś nieścisłości wymiarowych, mierzonych w tej skali suwmiarką  oraz innych dziwnych rzeczy :mrgreen:

MiG 21SMT,  3-cia Eskadra 582-go  Pułku Lotnictwa Myśliwskiego, lotnisko   Chojna, Polska, 1990 :wink:

hYPD3Ez.jpg

5pHIqlG.jpg

SBSTKnq.jpg

BUnc4uS.jpg

Voz0XWA.jpg

fvrXsxA.jpg

eaVBFzn.jpg

ROBeHsK.jpg

2jathSe.jpg

zzeO8UH.jpg

GJXw5z3.jpg

uEAiNj6.jpg

5F7Vt7d.jpg

CHmhAY8.jpg

d3JQ1z8.jpg

J9GIOxT.jpg

yMJIm5v.jpg

Q3DpxDW.jpg

nrnlXJF.jpg

7GAx9ja.jpg

I tyle mi się napstrykało fotek - teraz można pisać opinie :szczerbol:

Za tydzień widzimy się u Szwejka na knedlikach:

b1EcIeU.jpg

:odlot:

Edited by abtb
  • Like 27

• abtb changed the title to MiG 21SMT, Eduard/Condor, 1/72
5 godzin temu, abtb napisał:

MiG 21SMT, jakaś tam jednostka, gdzieś tam w ZSRR, w którymś tam roku :wink:

Szczyt lenistwa poziom hard level :bleh:

Sam bodel ładny i ciekawy w jedynym słusznym 'zetesererowskim' malowaniu. 

Jedyne co bym zrobił inaczej to podwiesił mu 'Be osiem' :wink:

• Thanks 1

15 godzin temu, mig napisał:

Widać pewne niedociągnięcia na garbie

Jako autor jestem ślepy na własne niedoróbki, ale poproszę o wskazanie - wezmę na klatę i posypię głowę popiołem :mrgreen:

13 godzin temu, rudy0007 napisał:

Szczyt lenistwa poziom hard level 

Żebyś  już nie umierał z niewiedzy, to zrobiłem kwerendę i wyszło mi że to prawie NASZ MiG - stacjonował w Polsce, na lotnisku Chojna i był właściwie jednym z ostatnich SMT w składzie 582 Pułku - w 1991 wycofano je z użycia  3 Eskadry i przezbrojono ją w Su-27 (ujednolicenie sprzętowe z 1 i 2 Eskadrą 582 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego) Sam pułk został wycofany z Polski w 1991 roku i rozwiązany w 1992r

13 godzin temu, rudy0007 napisał:

Jedyne co bym zrobił inaczej to podwiesił mu 'Be osiem'

To nie ten typ samolotu, jak wspomniał @mirage3, do 21-nki to UB-16 lub UB-32. Jednak dla mnie wersja SMT zawsze kojarzy się z czterema S-24 - taki szturmowiec Imperium :D

Dziękuję wszystkim za opinie i za odrobinę czasu który poświęciliście w te świąteczne dni na zajrzenie do mojej galerii :piwo: 

Ładnie pomalowany, nawet bardzo ładnie. 

Nikt jeszcze chyba o tym nie pisał...

• Thanks 1

7 godzin temu, abtb napisał:

Jako autor jestem ślepy na własne niedoróbki, ale poproszę o wskazanie

Pozioma linia podziału na garbie za owiewką. 

• Thanks 1

Jako że prawie dostałem :rozga: za brak zainteresowania tematem, jestem.

Nieźle się prezentuje, zwłaszcza z ciekawym uzbrojeniem.

Choć akurat ta wersja nie należy do moich ulubionych.

• Thanks 1

8 godzin temu, Grzes napisał:

za brak zainteresowania tematem

Ja tu dostrzegam wyraźny spadek "czujności czekisty" - starzejesz się i chyba zaczynasz "przesypiać" ważne wydarzenia na forum :haha:

• Haha 1

Na tamte czasy w Chojnie rozpiętość tonalna w Migach była naprawdę konkretna, każdy był inny, a i całkiem sporo srebrnych latało. Mam też rozgrzebanego SMT z Chojny i tak ostatnio na niego patrzyłem i w najbliższym czasie chyba się za niego wezmę bo praktycznie podwozie zostało i dorobić odbiorniki ciśnień...  Twoja kolorystyka bardzo mi wpadła w oko, ja mam bardziej stonowanego, ten układ plam i kolory skądś zaczerpnięte?? PODOBA się !!!!

Edited by smialus
  • Thanks 1

17 minut temu, smialus napisał:

ten układ plam i kolory skądś zaczerpnięte??

Układ plam odpowiada mniej/ więcej rysunkowi z instrukcji Condora.  Dobór kolorów oparłem na różnych zdjęciach i cyferkach  z tejże instrukcji.  Ogólnie do malowania i kolorów nie podchodziłem zbyt ortodoksyjnie, gdyż układ plam i odcienie barw były chyba zależne od konkretnego egzemplarza - to już schyłek/ upadek ZSRR i chyba malowano tym co było jeszcze w magazynie :mrgreen:

Tu w sumie nie ma co pisać bo wszycho cacy, piknie i ohyiahy :super::kopara: Oba żelazka świetne, ale ten ruski to ostro karmiony był hormonami czy jakimś tam GMO :)

• Thanks 1