Jump to content

Mi-8MT Afghan Zvezda1:48

Jerry
 Share

Recommended Posts

Tak się zastanawiam, bo nie wiem, czy jest możliwe jednoczesne podwieszenie wyrzutni B-8 i UB-32... :hmmm:

• Like 1

Model zrobiony przepięknie! Gratulacje

Jednak to podwieszenie  kłuje w oczy

Ub-32 byly używane w pierwszej fazie konfliktu, później gdy zaczęto montować środki walki z rakietami przecilotniczymi (stacja Lipa, rozpraszacze spalin EWU oraz zwiększono liczbę zasobników flar ) zaczęto powoli odchodzić od ub32 i smiglowce zaczęły przenosić wyrzutnie z rakietami o większym kalibrze ( Błok B-8) choć jak widać na zdj poniżej również się zdarzały w tej konfiguracji.

...Afghanistan .... górskie powietrze rozrzedzone , rozpraszacze EWU , filtry przeciwpyłowe. Wszystko to zmniejszalo moc silników....maszyny startowały z rozbiegu gdyż mocy znacznie Brakowało więc podwieszenie było bardzo okrojone.

Screenshot_20250422_174137_Chrome.jpg

Screenshot_20250422_174102_Chrome.jpg

Screenshot_20250422_174052_Chrome.jpg

Poza tym maszyna prezentuje się znakomicie!

Edited by Bikernytzu
  • Thanks 2

53 minuty temu, Bikernytzu napisał:

Model zrobiony przepięknie! Gratulacje

Jednak to podwieszenie  kłuje w oczy

Ub-32 byly używane w pierwszej fazie konfliktu, później gdy zaczęto montować środki walki z rakietami przecilotniczymi (stacja Lipa, rozpraszacze spalin EWU oraz zwiększono liczbę zasobników flar ) zaczęto powoli odchodzić od ub32 i smiglowce zaczęły przenosić wyrzutnie z rakietami o większym kalibrze ( Błok B-8) choć jak widać na zdj poniżej również się zdarzały w tej konfiguracji.

...Afghanistan .... górskie powietrze rozrzedzone , rozpraszacze EWU , filtry przeciwpyłowe. Wszystko to zmniejszalo moc silników....maszyny startowały z rozbiegu gdyż mocy znacznie Brakowało więc podwieszenie było bardzo okrojone.

Screenshot_20250422_174137_Chrome.jpg

Screenshot_20250422_174102_Chrome.jpg

Screenshot_20250422_174052_Chrome.jpg

Poza tym maszyna prezentuje się znakomicie!

Wiesz... ten model nie dość że dał mi zdrowo popalić to jeszcze z założenia miał być obładowany wszystkim czym się da. Wyszedł taki jaki miał być.  Zdjęć z Afganu jest bardzo mało, a jak już są to czarno białe i kiepskoej jakości.  Nie mniej wyszedł jak bojowy prosiak i takowy miał być z założenia 😁

6 godzin temu, Grzes napisał:

Tak się zastanawiam, bo nie wiem, czy jest możliwe jednoczesne podwieszenie wyrzutni B-8 i UB-32... :hmmm:

nie jest :)

• Like 1

2 minuty temu, Jerry napisał:

Teraz mi to mówisz? Mój mentorze? Jak waliłem po rady to milczałeś jak grób 🤣🤣🤣

Gdzieś to przeoczyłem, jak pytałeś mnie to nie było na tym uzbrojenia tylko same belki, ale nic nikomu nie mow :) moze nikt sie nie kapnie

• Haha 1

5 minut temu, Adamsky napisał:

Gdzieś to przeoczyłem, jak pytałeś mnie to nie było na tym uzbrojenia tylko same belki, ale nic nikomu nie mow :) moze nikt sie nie kapnie

🤣🤣🤣 Niech Ci będzie 😁

Bardzo ładny model widać że dużo pracy włożyłeś w ten  model.

Jedyna rzecz która według mojego skromnego zdania bije po oczach to wash na linii nitów. Jest taki wręcz taki zbyt idealny i równy na zielonym jest bardziej stonowany ale na piaskowym wydaje się zbyt mocny.

Fajny model.

Podoba mi się sam model i to, że jest tak obwieszony, rasowo z tym wygląda.

Nie podoba mi się za to nitowanie w okolicach kabiny i zastosowanie wypukłych i wklęsłych nitów w jednej linii. Chyba lepszym pomysłem, skoro zostały zatarte wypukłe nity, byłoby zostawienie gładkiej powierzchni i udawanie, że nitów tam nie było.

• 2 weeks later...

Robi wrażenie. Gratulacje!