Woit Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Zapraszam do galerii Messerschmitta Me-262 A-1a z zestawu Arma Hobby wzbogaconego o figurantów od White Stork Miniatures usadowionych na podstawce własnego pomysłu i wykonania. Pierwsze wrażenie elementów zestawu było świetne. Podstawowe części konstrukcji składały się doskonale i w pierwszym odruchu chciałem skleić ten model jak za dzieciaka bez malowania, jak najszybciej aby mieć go już, teraz, zaraz... Zestaw, zaskoczył mnie wieloma sprytnymi rozwiązaniami na rożnych etapach montażu. Czy to balastem, mocowaniem goleni podwozia, rozwiązaniem składalności kokpitu. Na pewno warto zapoznać się z artykułami na stronie Arma Hobby w których podano wiele przydatnych porad. W swoim przypadku nie będę wymieniał wszystkiego co musiałem poprawiać bo było to spowodowane własną nieuwagą czy też wręcz... głupotą (masz klej UV a szybę pancerną do wiatrochronu kleisz „cienką tamką” - co może pójść źle?). W zestawie rozwierciłem wyloty luf działek, dodałem przewody „hydrauliczne” na goleniach i kilka w komorze głównej. Ułamaną przypadkowo antenę pierścieniową na grzbiecie zastąpiłem paskiem wyciętym z resztek blaszek fototrawionych. U mnie dalej jest troszkę za szeroka – sprawdźcie jak powinno być wpisując w przeglądarkę „PR16 Peilrahmen Directional Radio Loop Antenna (FuG 16ZY)”. Zestawowe koła zastąpiłem zamiennikami firmy RESKIT. Dzięki, wspomnianemu już wcześniej poradnikowi Jakuba Plewki ze strony Arma Hobby, spróbowałem odwzorować oryginalny sposób malowania samolotu. Płatowiec najpierw pomalowałem, jakby wyszedł z montowni, warsztatów montażowych i dopiero na to położyłem kamuflaż transparentnymi warstwami tak aby nie zakryć kompletnie wcześniejszych efektów. Kalkomanie włoskiego Cartografu, drukowane na znacznie cieńszym filmie niż Techmod , wymagają więcej uwagi, delikatności przy nakładaniu. Po standardowym zabezpieczeniu oznaczeń lakierem bezbarwnym położyłem delikatny wash dla podkreślenia linii podziałowych, trochę zadrapań srebrną kredką i kilka obić gąbką maźniętą chromowym pisakiem AK Interactive. Komentujcie, pytajcie, wytykajcie błędy abym mógł spróbować uniknąć ich w przyszłości a może i komuś innemu się przydadzą. 11 Cytuj
Woit Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu Druga część galerii, na biało... 9 1 Cytuj
barszczo Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Świetny modelik, bardzo się podoba . 1 Cytuj
Baas ArK Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Ładny ptaszek. Tylko czy oznaczenia zamków pokryw uzbrojenia nie powinny być przy ich zewnętrznych krawędziach? 1 Cytuj
Woit Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Dziękuję @Adamo722@barszczo@Baas ArK@Moses @Baas ArK - oznaczenia są naklejone według instrukcji. W obydwu wariantach malowania (z tego pudełka) wygląda to różnie. Cytuj
wuwumaster Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Pierwsza galeria jaskółki Army na forum ! Bardzo starannie wykonany model, pięknie się prezentuje Moja pierwsza myśl - ciemne zdjęcia - a tu cyk druga galeria na białym Bardzo podoba mi się malowanie, a zwłaszcza odrapania na kadłubie w rejonie kokpitu, bardzo realistycznie jak dla mnie, Z drobiazgów to podszlifował bym koła bo strasznie "sterczy", same koła Reskit dużo dodają! I mimo Twojego starannego wykonania widać niedoskonałości na wlotach i wylotach silników, to jest fuck-up Army, niezrozumiałe dla mnie rozwiązanie dać całe gondole w dwóch połówkach, a nie osobno przynajmniej wloty, to prawie zawsze musi dać taki niedoskonały efekt... I chyba klapy podwozia głównego, te na goleniach, coś się średnio ułożyły, ale to już drobiazg Ogólnie bardzo się podoba , gratulacje! Pozdr ww Edytowane 42 minuty temu przez wuwumaster Cytuj
abtb Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu SZTOS! 36 minut temu, wuwumaster napisał: Z drobiazgów to podszlifował bym koła bo strasznie "sterczy", Zgadzam się z przedpiszącym. Choć można by było pójść na łatwiznę i dać edkowe które to już mają ładne ugięcie (wiem, wiem, sam dziaduję na takich dodatkach ) 14 godzin temu, Woit napisał: pytajcie, Skoro można to zapytam : - Ach czemuż nie AVIA w moich ulubionych czechosłowackich barwach? Zawsze to bardziej poprawne politycznie malowanie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi