Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapraszam do galerii Messerschmitta Me-262 A-1a z zestawu Arma Hobby wzbogaconego o figurantów od White Stork Miniatures usadowionych na podstawce własnego pomysłu i wykonania.

Pierwsze wrażenie elementów zestawu było świetne. Podstawowe części konstrukcji składały się doskonale i w pierwszym odruchu chciałem skleić ten model jak za dzieciaka bez malowania, jak najszybciej aby mieć go już, teraz, zaraz... Zestaw, zaskoczył mnie wieloma sprytnymi rozwiązaniami na rożnych etapach montażu. Czy to balastem, mocowaniem goleni podwozia, rozwiązaniem składalności kokpitu. Na pewno warto zapoznać się z artykułami na stronie Arma Hobby w których podano wiele przydatnych porad. W swoim przypadku nie będę wymieniał wszystkiego co musiałem poprawiać bo było to spowodowane własną nieuwagą czy też wręcz... głupotą (masz klej UV a szybę pancerną do wiatrochronu kleisz „cienką tamką” - co może pójść źle?).

W zestawie rozwierciłem wyloty luf działek, dodałem przewody „hydrauliczne” na goleniach i kilka w komorze głównej. Ułamaną przypadkowo antenę pierścieniową na grzbiecie zastąpiłem paskiem wyciętym z resztek blaszek fototrawionych. U mnie dalej jest troszkę za szeroka – sprawdźcie jak powinno być wpisując w przeglądarkę „PR16 Peilrahmen Directional Radio Loop Antenna (FuG 16ZY)”. Zestawowe koła zastąpiłem zamiennikami firmy RESKIT. Dzięki, wspomnianemu już wcześniej poradnikowi Jakuba Plewki ze strony Arma Hobby, spróbowałem odwzorować oryginalny sposób malowania samolotu. Płatowiec najpierw pomalowałem, jakby wyszedł z montowni, warsztatów montażowych i dopiero na to położyłem kamuflaż transparentnymi warstwami tak aby nie zakryć kompletnie wcześniejszych efektów. Kalkomanie włoskiego Cartografu, drukowane na znacznie cieńszym filmie niż Techmod , wymagają więcej uwagi, delikatności przy nakładaniu.

Po standardowym zabezpieczeniu oznaczeń lakierem bezbarwnym położyłem delikatny wash dla podkreślenia linii podziałowych, trochę zadrapań srebrną kredką i kilka obić gąbką maźniętą chromowym pisakiem AK Interactive.

Komentujcie, pytajcie, wytykajcie błędy abym mógł spróbować uniknąć ich w przyszłości a może i komuś innemu się przydadzą.

GPulj5L.jpeg

LKN3GGn.jpeg

Z5nFfXy.jpeg

roliRLE.jpeg

dbRIrrb.jpeg

2be5QPf.jpeg

Uu74n3h.jpeg

JISIxvX.jpeg

EyENmAy.jpeg

pSP2sST.jpeg

NZZMGe4.jpeg

iqRUsNI.jpeg

MiQOXTv.jpeg

KAVJuRL.jpeg

zV8qLRn.jpeg

MUSbaUl.jpeg

158ga3X.jpeg

fb7kSao.jpeg

• Like 12
Napisano

Przepiękny!

• Like 1
Napisano (edytowane)

Pierwsza galeria jaskółki Army na forum ! 👏

Bardzo starannie wykonany model, pięknie się prezentuje 👍

Moja pierwsza myśl - ciemne zdjęcia - a tu cyk druga galeria na białym 🙂

Bardzo podoba mi się malowanie, a zwłaszcza odrapania na kadłubie w rejonie kokpitu, bardzo realistycznie jak dla mnie,

Z drobiazgów to podszlifował bym koła bo strasznie "sterczy", same koła Reskit dużo dodają!

I mimo Twojego starannego wykonania widać niedoskonałości na wlotach i wylotach silników, to jest fuck-up Army, niezrozumiałe dla mnie rozwiązanie dać całe gondole w dwóch połówkach, a nie osobno przynajmniej wloty, to prawie zawsze musi dać taki niedoskonały efekt...

I chyba klapy podwozia głównego, te na goleniach, coś się średnio ułożyły, ale to już drobiazg

Ogólnie bardzo się podoba , gratulacje! 👍

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster
Napisano

SZTOS! :super:

36 minut temu, wuwumaster napisał:

Z drobiazgów to podszlifował bym koła bo strasznie "sterczy",

Zgadzam się z przedpiszącym. Choć można by było pójść na łatwiznę i dać edkowe które to już mają ładne ugięcie (wiem, wiem, sam dziaduję na takich dodatkach :haha:)

14 godzin temu, Woit napisał:

pytajcie,

Skoro można to zapytam :mrgreen::

- Ach czemuż nie AVIA w moich ulubionych czechosłowackich barwach? 

Zawsze to bardziej poprawne politycznie malowanie :szczerbol: