Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A jak sie Kolegom widzi ten nowy "wypust" Eduarda?

Podobny do prawdziwego sprzętu?

Normalnie już chciałem je wypychać z magazynu i ciągnąć na parę dyżurną

Troszkę zapalnik RW 2UM jest uproszczony gdyż powinien mieć taśmę zabezpieczającą wyloty powietrzne z koloru czerwonego. Sam wózek powinien mieć jeszcze zabezpieczenia taśm mocujących pociski ale to w sumie drobiazg

Napisano

Dobrze to słyszeć, Grzegorzu, bo tego rodzaju akcesoriów (tematów) w cztery-ósemce jak na lekarstwo.

Jeśli cena w Polsce nie będzie jakaś zabójcza (a pewnie nie, jak to po sąsiedzku), to się skuszę.

Napisano

Nasze bisy latały czasem z KMGU-2? Bo przeglądam magazyn, patrzę jakie mi uzbrojenie w 72ce zalega i pomyslałem, czy nie podwiesić 2x KMGU-2 + 2x FAB-100 pod model Zvezdy.

Napisano

Aż poszedłem przejrzeć instrukcje .W instrukcji nic nie ma , ale to o niczym nie świadczy .Bo są w instr.rakiety R-55 , których też w rzeczywistości nie było .Wrzuciłem googla , a tam jak byk w czeskim opracowaniu pisze iż MiG-21 mógł przenosić 2 zasobniki KMGU [ nie KMGU-2 ] troche mniejszy wagowo .Może i Rosjanie latali , na Naszych Bisach nie było .Na pewno nie było żadnego "poligonu " z tym zasobnikiem , i na eskadrze uzbrojeńcy też nie mieli.

Napisano

No to się nie będę wyrywał z taką konfiguracją na modelu, a sam zasobnik zostawię sobie na którąś z suk. Konfiguracja 2x FAB-100 + 2x FAB-50 powinna być poprawna, tak?

Napisano

A to nie za mało? FAB-50 to używano czegoś takiego? Chyba prędzej P-50? Tak się pytam. Ja bym dał 250 i 100, ale to niech koledzy się wypowiedzą ;)

Napisano

P-50

Dane podstawowe

Państwo

ZSRR

Typ

swobodnie opadająca

Przeznaczenie

bomba ćwiczebna

Dane techniczne

Długość

970 mm

Średnica

205 mm

Rozpiętość

280 mm

Masa

55,3 kg

P-50 (ros. П-50) – sowiecka bomba ćwiczebna. Wypełniona jest mieszaniną popiołu drzewnego i piasku która po upadku tworzy obłok dymu- rozrzucona przez 2,4 kg materiału wybuchowego.

Coś mi nie pasuje w tej koncepcji -bomby ćwiczebne P-50 i bojowe 100 razem .Na pewno parę razy zakładali 100,[ same bez szkolnych ] ale loty na poligon odbywały się w większości z "betonowymi " P-50. Więc trzeba się będzie zdecydować , czy same szkolne , czy bojowe .

Nawet jeśli będzie to wizja wykonawcy to też albo jedne albo drugie .

Ja wiem że każdy Modelarz lubi jak jego samolot wygląda ładnie i próbuje coś w tym kierunku zrobić .Sylwetki danego typu to się raczej nie zmieni , ale z uzbrojeniem można pokombinować, tylko po co ? Nauka radziecka i metody szkolenia wypracowane przez lata dla danego samolotu były raczej sztywne i w tym wypadku nic sie raczej nie wymysli .Stronę wcześniej wrzuciłem warianty z Naszego Bisa -Rosyjskie i Yugosławiańskie - i to powinno dać pole do popisu każdemu .

A wiecie , jaki wariant , mi się zamarzył ? To byłoby dopiero podwieszenie .I wagowo by pasował .Nowoczesny R , zamiast PTB pod s-dłami 2 x SPS-141Je.

Ale to fantazje wykraczające nawet poza SF

Napisano

Żeby było jasne, nie proponuję wersji P-50 i FAB-100. Nawet do głowy by mi to nie przyszło. Ale czy FAB-50 stosowano na MiG-21 Jeśli tak, to będę zaskoczony. Dlatego wymieniłem według mnie bardziej stosowną konfigurację bojową 100 i 2500, a do ćwiczeń wiadomo, sama P-50 wystarczy...

Napisano

Czyli wychodzi na to, że zastosuję konfigurację zaproponowaną przez kolegę young FAB-250 + FAB-100, co by fantastyki nie uprawiać.

Wracając do tematu FAB-50 - one w ogóle nie były uzywane na naszych 21szych? A na belkach wielozamkowych?

Napisano
Żeby było jasne, nie proponuję wersji P-50 i FAB-100. Nawet do głowy by mi to nie przyszło. Ale czy FAB-50 stosowano na MiG-21 Jeśli tak, to będę zaskoczony. Dlatego wymieniłem według mnie bardziej stosowną konfigurację bojową 100 i 2500, a do ćwiczeń wiadomo, sama P-50 wystarczy...

No Kolego young

Twoje fantazje odnośnie podwieszen przekroczyły i moje przemyślenia i dopuszczalny tonaż na 21 To jest tak jak się człowiek spieszy przed obiadem .

Według mnie , nie było FAB-50 na 21 [ mówię za BIS ] ale nawet wizualnie nie widziałem nigdzie takiej bomby.

Wrzucam rysunki bomb

bombycccpfab50.jpg

Uploaded with ImageShack.us

bomby21.jpg

I belka wielozamkowa -zasadniczo przeznaczona dla bomb FAB-100 , chociaż w instrukcji pisze o bombach o wagomiarze od 50-100 kg.Gdzieś w sieci było zdjęcie ros.BiS-a z FAB-50 , ale bardzo niewyrażne

9204belkawielzamkzp50.jpg

Jak widać -podwieszone szkolne P-50 .Rzadkość i belka i tyle bomb na raz .

Nie pamiętam czy było .Popytałem wczoraj u Rosjan , aby sie upewnić .Zdjęcia i rysunki elementu z 21F-13 .Mechaniczna sygnalizacja wypuszczonej przedniej goleni .

mechsygnalwypuszczprzed.png

mechansygnalwypuszczprz.jpg

mechansygnalwypuszczprz.jpg

I na koniec link do strony -sam byłem zaskoczony

http://forum.nie.com.pl/showthread.php?t=4071&page=9

Chyba warto odwiedzać -bez żadnych podtekstów , ale chyba wrzucają ładne ciekawe zdjęcia z okresu który co niektórzy chcieliby szybko zapomnieć .Historii się nie da zmienić .A zdjęcia mogą byc ciekawe .

Napisano

Czy posiadacie koledzy rysunki schematyczne do wersji MF, pamiętam była taka fajna stronka rosyjska gdzie było mnogo właśnie takich rysunków ale gdzieś mi umknęła

Napisano

A jeszcze mam jedno pytanie czy wszystkie wersje Ołówka miały takie samo poszycie, chodzi mi o nitowanie. Tutaj jest wersja M, ale czy MF miał taką samą??

th_MiG-21MplanyRV00500.jpg

Napisano

Ten wskaźnik wypuszczenia przedniej goleni był także na PF-ach.

Popzdrawiam.

Dops01

Napisano

Rzeczywiście .Ale chyba rzadziej spotykany w taki spektakularnym ujeciu jak na F-13 .Ogólne widoki sie trafiają , a może to ja nie trafiłem na takie zbliżenie . Za to Chińczycy do tej pory na wszystkich modyfikacjach swoich J i F wywodzących się od F-13 mają ten wskażnik zamontowany.Nawet na tych najnowszych wersjach i dodatkowo na Ich UM , czyli JJ-7 , FT-7. Siła przyzwyczajenia .

21PF lepszego wyrażnego ujęcia nie mam .

21pfwskanikwypgoleni.jpg

A tu jako ciekawostka -chińskie odmiany JJ-7 i F-7MG ze wskażnikami poł.goleni.

jj7wskanikpogoleni.png

f7mgwskanikpogoleni.png

Napisano

Wiem, że ta kazuistyka może już Kolegów męczyć, ale:) : konfiguracja 2xFAB-250 + 2xFAB-100 to wariant spotykany w praktyce bisowskiej częściej niż (jak to już ustaliliśmy) raczej odświętny zestaw 2xMBD?

Napisano
Wiem, że ta kazuistyka może już Kolegów męczyć, ale:) : konfiguracja 2xFAB-250 + 2xFAB-100 to wariant spotykany w praktyce bisowskiej częściej niż (jak to już ustaliliśmy) raczej odświętny zestaw 2xMBD?

Równie często jedno i drugie.Tak jak czesto gdy mówimy o odświętnych okazjach, przypadają Święta Wielkiej Nocy I Bożego Narodzenia .O Sylwestrze nie wspominam , bo wypada jeszcze rzadziej .To tak żartobliwie.

Panowie , Modelarz może podwiesić wszystko co jest zgodne z podanymi tabelami -wariantami podwieszeń. I wszystko będzie OK. Dany typ mógł przenosić takie podwieszenia i nikt się nie przyczepi.Niestety życie boleśnie weryfikuje takie zapędy . Po prostu specyfika zadań pułków myśliwskich, tok szkolenia były nastawione raczej na zadania OPK , przechwytywanie, dozór w powietrzu , ochrona powietrzna obiektów , dyżurowanie w powietrzu , walka itd itp.Poligonów było mało [ pieniędzy wtedy coraz mniej , środków bojowych także ] więc po kiego diabła podwieszać 100 -250 , jak rolę egzaminatora dla Pilota , czy nauki w szkoleniu spełniała doskonale P-50. 100 może podwiesili parę razy , 250 raz czy dwa i to w celu sprawdzenia działania wózków-podnosników do podwieszania bomb .I to wszystko .Na poligon na pewno nie latały z 250 , a nawet na pokazach , ładniej wyglądały belki wielozamkowe , a "krowy "leżały obok . Samo życie .