babcia131 Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 A czy nie jest tak ,ze belka wielozamkowa posiada już "ustalacze " w swojej konstrukcji.Co prawda nazywa się to "uchwyt bombowy " ale spełnia tą sama rolę co ustalacz na normalnej belce .I raczej większych bomb jak 100 to tam nie podwieszano. Uploaded with ImageShack.us Cytuj
young Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 Ooo jakie ładne zdjęcie. To może źle nazwałem, chodziło mi o to co w kółku czerwonym. Wyczytałem, że to raczej opora, nie ustalacz A nad APU-13 też takie były? Cytuj
Grzegorz 5710 Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 A nad APU-13 też takie były? Oczywiście, że były. Ale zacznijmy od belki nośnej. Na belce jak zauważyliście jest miejsce na ustalacze przednie co wyeksponował young oraz tylne ( opory - jak zwał tak zwał choć używaliśmy nazwy ustalacze ) i w zależności od rodzaju uzbrojenia : dla wyrzutni APU 13 i APU 7 jeden rodzaj ustalaczy dla UB 16 i belki wielozamkowej drugi komplet. Ustalacze bombowe były mocowane poprzez śruby mocujące zamek w belce. Belka wielozamkowa miała własne ustalacze bombowe - nie z kompletu samolotu. Cytuj
babcia131 Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 young -nie żartuj w kwestii "ładnosci " zdjęcia .Wystarczy wpisac w googla i wyskakuje jeszcze parę ujęć .Ale musze "kuknąć "do instrukcji , bo moja "wielka wiedza " o uzbrojeniu nie ogarnia zaznaczonego elementu .Nie mam pojęcia do czego to służyło , ale jakby co to mam nadzieje ze zajrzy tu Grzegorz5710 i wyjaśni więcej [ no i zajrzał -Witam ] Zawsze miałem problemy z uzbrojeniem .To o czym ja myślałem [ jako o ustalaczu ] nazywało sie -uchwyt , a to co zaznaczyłes na foto to były -ustalacze . Wrzucam skany z 3 stron poswięconych -ustalaczom -uchwytom -i rozgryzaj co z czym sie je [ bazy -wielkości -rodzaje podwieszen ] Mam nadzieję ze zainteresowani doczytają słabo widoczne słowa , ale niestety skaner domowy to nie prasa dociskowa , a instrukcje złożone i sklejone w sposób utrudniający dokładne skanowanie szczególnie całych stron. Cytuj
Grzegorz 5710 Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 Mam nadzieję ze zainteresowani doczytają słabo widoczne słowa , ale niestety skaner domowy to nie prasa dociskowa , a instrukcje złożone i sklejone w sposób utrudniający dokładne skanowanie szczególnie całych stron. Skoncentruję się na scanie nr 1 pozycje 13 i 11 to ustalacze przedni i tylni dla wyrzutni APU. pozycje 12 i 10 odpowiednio dla UB 16 ( 32 ) oraz belki wielozamkowej . Dla ścisłości także dla APU 68 dla pocisków H 66. pozycje g i 8 to ustalacze bombowe przednie i tylnie z kompletu samolotu ( na każdą belkę ) czyli cztery w komplecie. Niestety rysunek przedstawia wizerunek fabryczny. W pułkach dokonywaliśmy " samoistnych przeróbek" mających na celu przyspieszenie ich montażu na samolot. Zresztą dla zachowania gotowości bojowej po 82 roku tylne ustalacze bombowe latały razem z wyrzutniami APU. Oczywiście trzeba było wywalczyć pewne zagadnienia ale to całkiem inna historia. BABCIU - z uzbrojenia nie byłeś najlepszy i to Twój błąd - zawsze w tym układzie miałeś dupcię z tyłu a to w armii nie dobrze Cytuj
babcia131 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 BABCIU - z uzbrojenia nie byłeś najlepszy i to Twój błąd - zawsze w tym układzie miałeś dupcię z tyłu a to w armii nie dobrze Przez tyle lat dobrze opanowałem zasady maskowania i nawet jak "była z tyłu " to niewidoczna . To i tak wielki sukces ,że dzięki Forum zaglądam nawet do Instrukcji dla "Bomboli" Cytuj
manas Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Tylny hamulec miał jakieś "zdefiniowane pozycje" wychylenia? W locie z podwieszonym zbiornikiem był jakoś "blokowany"? Cytuj
Marek Świderski Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Przy podwieszonum podkadlubowym hamulec nie dzialal, dzialaly tylko boczne. Cytuj
young Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Panowie Grzegorz i Babcia, po piwie należy się za te schematy i wyjaśnienia Jeszcze tylko mam wątpliwości jeśli chodzi o APU-60-I. Grzegorz kiedyś mi pisał, ustalacze jak dla UB-16, czyli na tym rysunku będzie to odpowiednio 12 i 10, zgadza się? Cytuj
babcia131 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Tak to w szczegółach wyglądało .Ma może ktoś z Kolegów zdjęcie przedstawiające belkę podkadłubową od spodu ? Nie moge znależć czegoś dokładnego tak na szybko . Znalazłem -co prawda nie najczystsze -bolec był "piękny metaliczny " ale dbałość Naszych Muzealników o 21 robi swoje . young -mam nadzieję ze Grzegorz uściśli -choć chyba w instr. jest to opisane[ nie -jak wyszła instr. to chyba jeszcze nie było R-60 i wyrzutni ] Ale na zdjęciach jakies tam ustalacze widać [ no niestety znowu 4 litery z tyłu ] Cytuj
Grzegorz 5710 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Przy podwieszonum podkadlubowym hamulec nie dzialal, dzialaly tylko boczne. W belce podkadłubowej jest mikrowyłącznik, który ogranicza jak mi się wydaje wychylenie hamulca aerodynamicznego. Inaczej zdeformował by zbiornik ale skoro fachowcy twierdzą, że nie ddziała więc tak musi być. Panowie Grzegorz i Babcia, po piwie należy się za te schematy i wyjaśnienia Jeszcze tylko mam wątpliwości jeśli chodzi o APU-60-I. Grzegorz kiedyś mi pisał, ustalacze jak dla UB-16, czyli na tym rysunku będzie to odpowiednio 12 i 10, zgadza się? Zgadza się - zresztą na zdjęciach masz je bardzo dobrze widoczne. Już lecę po kufelek i do knajpki zająć jakieś etaty bo nie lubie piwka na stojąco Cytuj
young Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Na zdjęciach widać dokładnie przedni, chciałem upewnić się o tylni. Zresztą czytając: Zresztą dla zachowania gotowości bojowej po 82 roku tylne ustalacze bombowe latały razem z wyrzutniami APU. Oczywiście trzeba było wywalczyć pewne zagadnienia ale to całkiem inna historia. zastanawiam się, czy była to modyfikacja "na stałe" i w takim razie nad APU-60-I dla M 1813 (malowanie już z Goleniowa) nie powinienem zastosować właśnie tylnego ustalacza bombowego? Cytuj
Jacko Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Przy okazji zapytam cóż to jest za bolec czy trzpień? Nie znalazłem tego na schemacie Babci. Cytuj
babcia131 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 young-Nie jestem pewien , ale Grzegorz pisząc na "stałe" miał na mysli [ tak mi się wydaje ] ze po prostu nie ściagano ustalaczy .Ale to był element przykręcany , a nie w sensie "na stałe " przymocowany na "amen "do belki .Zresztą na zdjęciu widać że jeden -przedni jest , a tylnego nie ma .Nie wiem jak było z podłączaniem wyrzutni APU-60-I do belki i może ten tylny przezkadzał ? Ale chyba nie . I zresztą , co masz za problem , robisz samolot z APU-60-I , to chyba bomb nie będziesz podwieszał Jacko -bo ja wrzuciłem tylko ogólny widok zewnętrzny belki i ustalaczy , uchwytów itd , a to co Ty pokazujesz to elementy wewnetrzne belki tzn. zamka D3-57D [ na 21BIS ] ale chyba na pozostałych wersjach nazywało sie podobnie . I jak dobrze przeczytałem , jedno to końcówka "żerdzi mechanizmu blokady i sygnalizacji " a widełki to " element wykorzystywany podczas podwieszania zbiornika zapalajacego " Eelement 32-33. Inż.Uzbrojenia skakałby z radosci , w życiu nie przeglądałem tyle razy w ciągu paru godzin instrukcji uzbrojenia Cytuj
em Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 (edytowane) Wszystko o co koledzy pytali od wczoraj http://www.czechairspotters.com/galerie/displayimage.php?album=23&pid=762#top_display_media i troche wiecej http://www.czechairspotters.com/galerie/thumbnails.php?album=23 i jako bonus ,widok do tyłu http://www.czechairspotters.com/galerie/displayimage.php?pid=853#top_display_media http://scalemodels.ru/modules/photo/viewcat.php?id=11457&cid=331&min=0&orderby=dateA&show=12 Babcia masz racje ,ustalaczy nie ma na tych zdjeciach ,ale jest tez to co mnie interesuje budujac modele.Przejrzyj wszystkie galerie 21 na http://scalemodels.ru/modules/photo/viewcat_cid_339.html http://scalemodels.ru/modules/photo/viewcat.php?id=14964&cid=390&min=0&orderby=dateA&show=12 Edytowane 8 Października 2012 przez Gość Cytuj
babcia131 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 em -albo wrzuciłes nie te linki , albo nic nie rozumiem .Gdzie tam są jakieś szczegóły belek , ustalaczy, zbliżenia wyrzutni ? Mi sie otwierają tylko zdjęcia samolotów i to ogólne widoki. A w walkaroundach czeskich MFN niestety 7 folderów jest już pustych em -oglądałem i nawet większosc sciągnałem od Rosjan , ale tam jest jedno ale Trzeba bardzo ostroznie podchodzić do samolotów pokazanych jako pomniki [ i jako eksponaty muzealne" toże " ] Pełna dowolność podwieszen , kombinacji uzbrojenia , a czasami elementów samolotu które nie wiadomo do jakiej wersji tak właściwie należą. Cytuj
Grzegorz 5710 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 young - tylne ustalacze bombowe były tak jak napisała Babcia przykręcane i nie ściągaliśmy ich dla szybszego przezbrojenia na wariant bombowy. Ale dotyczyło to tylko zewnętrznych podwieszeń i tylko w przypadku wyrzutni APU. Nie można było założyć przy ustalaczy od UB ( takich jak i dla APU 60 ) bo niestety są one większe od ustalaczy dla APU i przy podwieszonym ustalaczu bombowym nie można ich było założyć w gniazdo. Jacko - zaznaczony przez Ciebie element wystający spod belki uzbrojenia to nic innego jak trzpień MBSWN (mechanizm blokady, sygnalizacji, wybuch-niewybuch ) Cytuj
young Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 To jedziemy dalej Jak myślicie, jakie będą odpowiednie dla Monsuna? Coś tam chyba widać nad belką pośrednią Dłubię sobie taką dla mojego starego PFM. W zasadzie belka pośrednia już jest, APU też mam. Brakuje mi tylko "przejściówki" między belką pośrednią, a wyrzutnią ułożoną w poziomie. Tu wielka prośba, jeśli macie jakieś materiały, zdjęcia proszę bardzo o podzielenie się! Cytuj
babcia131 Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 Ciężko będzie , u Nas stosowana okazyjnie ,DDR-skie zdjęcia bardzo niewyrażne. Jedyny rysunek dostępny z instrukcji raczej schematyczny . Uploaded with ImageShack.us Tu trochę widać wyrażniej ustalacze Uploaded with ImageShack.us Cytuj
young Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 Ustalacze wyglądają mi na takie jak przy UB-16 itp. Ten schemat mam, ale ciężko się na tym oprzeć. I co najważniejsze, brakuje rzutu z góry... Cytuj
Grzegorz 5710 Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 Ustalacze wyglądają mi na takie jak przy UB-16 itp. Ten schemat mam, ale ciężko się na tym oprzeć. I co najważniejsze, brakuje rzutu z góry... Bo i ustalacze od UB 16 były stosowane przy Monsunie. Natomiast co do wymiarów to niestety nie posiadam rysunku technicznego belki pośredniej. Uważam, iż można się posłużyć rysunkiem Babci- grubość taka jak belki podskrzydłowej Cytuj
em Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 (edytowane) ,,Do współdziałania z belka posrednia,samolotowa belka podskrzYdlowa winna miec zdjete wezly mocowania APU-13M1 o szerokosci 60mm a zalozone , wezel tylny taki jak dla ub-16 ,specjalna opore przednia.,, To brazowy element na moim rysunku, z przodu, jest szerszy w porownaniu do opory stosowanej dla APU-7. Edytowane 10 Października 2012 przez Gość Cytuj
babcia131 Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 em- ten rysunek to robiony na podstawie konkretnej wyrzutni [ rysunku, instrukcji ] , czy tylko Twoje domniemania jak to mogło wyglądać ? Próbuje porównac rysunek ze zdjęciem i coś mi nie pasuje w kształcie częsci przedniej .Na zdjęciu za bardzo nie widac , ale wydaje mi sie że chyba skos jest odwrotnie ? [ chyba że to jest skos od wyrzutni ] I czy nie mógłbyś jednak logo Forum umieszczac poza właściwym rysunkiem -umieszczasz znaczek swoich "praw własności " i to chyba by starczyło ? Uploaded with ImageShack.us I cos mi sie wydaje ,ze w pospiechu umieściłes nie ten rysunek o którym piszesz .Bo na nim nie ma zaznaczonych żadnych brązowych elementów.Ale za to na tym jest. Uploaded with ImageShack.us I nie wyglada przejrzysciej niż "zasłonięte "niepotrzebnymi napisami ? Cytuj
em Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 Ze zdjec i instrukcji . Skad bledne domniemanie o odwrotnym skosie? Cytuj
babcia131 Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 Domniemanie wynika z oglądania zdjęcia- tak mi sie wydaje .Ale jakbys wrzucił coś konkretniejszego z posiadanej instrukcji to byłaby pewność. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi