Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, panowie mam problem: potrzebuję rysunku, bądź skanu elementu PE w skali 1:48 tablicy przyrządów do Miga 21 PF. Błagam pomóżcie, bo nie chce kupować zestawu PE z kolejnymi elementami wnętrza (cięcie kosztów)

Napisano
Najważniejsze, jeśli można prosić - wymiary: długość, szerokość i wysokość tej "przejściówki" w poziomie.

Sam bym chciał zobaczyc jak to wyglądało w rzeczywistości , ale może coś z tego ujęcia wydedukujesz ?

Bo są gdzieś instrukcje , a jako by ich nie było

monsunu.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Chyba najwyrażniejsze zdjęcie pokazujące proporcje wyrzutni i belki pośredniej .Niestety widoku odnosnie długości nie ma .

Napisałem do Kolegi z Niemiec , obiecał poszukać zdjęc , ew. rysunków z instrukcji .Tylko tak się zastanawiam , czy to co używali w NRD było Naszym orginalnym Monsunem , czy to jakas Ich produkcja ? Ale uzyłem okreslenia Monsun , popartego co prawda zdjeciem samolotu z wyrzutnią i odpisał iż wie o co chodzi .Zobaczymy.

Napisano

Trochę szpachli, srebrny kolor i wrzucę zdjęcia tego co mi wyszło.

Jako ciekawostka, inny PFM 5404 z monsunem (to godełko kojarzyłem zazwyczaj z MF).

11384_sm.jpg

Napisano

Dzięki za kolejne ciekawe zdjęcie .I wrzucaj co Ci się udało wypatrzeć i zrobić z tych fragmentarycznych zdjęć .A ktoś tu się chwalił instrukcjami ?

Napisano

No co Ty, kto by się takimi perełkami podzielił

SPS-141Je, szkoda że tak daleko mam chętnie zobaczyłbym to cacko na własne oczy.

502-polandczech07091271.jpg 502-polandczech07091252.jpg

Tu chociaż jest szansa na zobaczenie go w kraju, a Monsuny wszystkie pewnie poszły na żyletki, lub skończyły w czeluściach magazynów.

Napisano (edytowane)
No co Ty, kto by się takimi perełkami podzielił

Jest takie powiedzenie o "psie Ogrodnika "

Nie chce mi się wierzyć że nie ma lepszych ujęć , albo rysunków.

A wracając do SF czyli fotki 21UM z SPS-em i zbiornikami pod skrzydłami -żeby choć zrobił porządnego walkarounda zasobnika , a nie tylko walnął ogólny widok bzdury i zadowolony

Jak można nie wykorzystać takiej okazji.

Nic poczekamy , może z Niemiec coś przyślą odnośnie Monsuna .

Edytowane przez Gość
Napisano

Nie mogę się doczekać od em choć paru skanów z instrukcji odnosnie MONSUNA.

Chyba trzeba będzie uderzyć na inne Fora -może AND170, CRC będą mieli jakieś materiały i poratują potrzebujących ?

Bo grubego131 pytałem -nie ma

Grzegorzowi 5710 nawet nie zawracam głowy , gdyby miał to by poratował

Napisano
Nie mogę się doczekać od em choć paru skanów z instrukcji odnosnie MONSUNA.

Chyba trzeba będzie uderzyć na inne Fora -może AND170, CRC będą mieli jakieś materiały i poratują potrzebujących ?

Bo grubego131 pytałem -nie ma

Grzegorzowi 5710 nawet nie zawracam głowy , gdyby miał to by poratował

Gdybym miał to czemu nie - dawno byście mieli.

A jednak coś tam odnalazłem !!!!!!!

monstr10.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

Zdjęcia z lotów próbnych dla nowego kontrachenta ? Ex -Jemeńskich 21BIS -Odessa 2012 .

Co one mają podwieszone pod lewą belką ? ECM, zasobnik foto , "symulator walki " ?

mig21bisodessaexyemense.th.jpg

young -popieraj , popieraj , moze sie jakaś Miłościwa Dusza zlituje i w koncu wrzuci coś odnośnie Monsuna.

Bo jak narazie to tylko wizje i w domyśle "ja mam ale nie dam "

Choć nie wiem czemu sie tak akurat uparłem na tą wyrzutnię ,ale tak dla zasady , albo "dzielimy sie równo " [ nie mieszać z komunizmem ] posiadaną wiedzą, materiałami w miarę potrzeb Kolegów , albo tępimy cwaniactwo pod różnymi postaciami .

Sorry za "wrzucenie kija w szprychy solidnej maszyny" jaką jest Forum , ale mysle że nawet nie było słychać zgrzytu.

Napisano

Ja zaś utknąłem na tym przednim "specjalnym węźle". Cóż będę improwizował, bo i tak te wymiary mi już niepotrzebne, gdy belka czeka na malowanie.

Napisano
Grzegorzu, a strona 11? I ta na której jest rysunek 5.

Błagam!

Niestety mam wybiórcze strony z instrukcji Monsuna - a dokładniej schematy elektryczne i zasada działania. Jak piałem wcześniej gdybym miał już dawno byście mieli.

Napisano

A jak to było z odpalaniem rakiet z Monsuna? W kabinie były też jakieś przeróbki? Pilot mógł wybrać która rakieta schodziła pierwsza czy odbywało się to automatycznie?

Napisano

Hehe, ten wątek i tak ma już ponad 200 stron i jest praktycznie nie do przeczytania... Parę razy nawet próbowałem, ale jak dochodziłem do podobnych "perełek" jak ta lotnia, to się zniechęcałem!

Napisano

Jak jest za mało materiału -narzekania , jak temat się rozrósł i jednak jest kontynuowany [ nawet z odrobiną humoru ] to znowu narzekania że tego nie można ogarnąć. Ja 21 ogarniałem równe 2 lata na SCh , a Ty Banny nie możesz się "zebrać w sobie " i poczytać wątek choćby powoli , fragmentami nawet przez miesiąc . A z drugiej strony na początku jest spis treści , trzeba go sobie uaktualniać i przeglądać to co jest potrzebne .

To jedno , a drugie -nie sądzisz chyba ze jeden czy drugi z Nas posiadający materiały , instrukcje będzie siedział całymi dniami ,skanował strony i wrzucał "księgozbiór " na Forum .I zaraz znajdzie się kolejny niezadowolony który napisze że Jego nie interesują sprawy techniczne .

Chwilami odechciewa się robić cokolwiek , jak nie pretensje i ostrzeżenia za zbyt duże odstępy po kropce czy przecinku [ na innym Forum ] , to teraz m.i marudzenie za zbyt duży objętościowo materiał.

Sorry za taki tekst w tym temacie , ale nikt tu nikogo nie zmusza do czytania , ani tym bardziej pisania .Nie podoba mi się materiał, zamykam stronę i koniec .Następnym razem może być coś ciekawego .

Napisano

Mnie trochę zal bierze ,że tylko o Migu -21 tak się temat rozciągnął....jakby wszyscy tylko na szybkich latali....ja spytałem na innym forum o Mig-23 to tak jak post wczesniej kolega napisał od razu priv obelzywy ,że to z malej literki a to z duzej , a to że przecinek nie tam bo oni o polszczyznę dbają....niby dobrze ale jesli ktoś w temacie nie potrafi odpowiedziec to niech da sobie spokój albo niech forum ortograficzne zakłada.

Ja z lotnictwem mialem tylko styczność w Zielonej Górze gdy przecinakami pas rozwalalismy pod zalewanie jakimiś zywicami bo się kruszyl pas i silniki ponoc zasysaly ( nawet foty mam i stal obok terminalu Mig-23 "149" z podwieszona wyrzutnia od S-25 !!! Mig-21 "7555" i Lim-6 "627" )ale bardzo sobie lubię otwierać każdą nowa stronę i post o Mig-21 , milo czytać jak sie ludziska wiedzą i obserwacjami dzielą.

A fota z migolotnią poezja

nie pamietam czy ten port lotniczy Zielona Góra to nie Babimost bo nie daleko to było od naszego Pułku Artylerii.

9915cfc4108df237m.jpg

141ab7c977ad3b96med.jpg

008772ad3bc1ec1bmed.jpg

oraz ciekawostka z MIG-23 bo nie czytałem by mógł przenosić S-25 ,przynajmniej w żadnych schematach uzbrojenia nie widziałem .

751bd8a0e4e1059fm.jpg

swoją drogą czy pod jubileuszowym Migiem -21 (PFM chyba) nie jest zasobnik D?

Napisano

Tak to zasobnik D, czyli typowe Sci-Fi (podobnie jak z tym S-25).

Zazwyczaj nie interesują mnie zagraniczne MiG-21 (kto by to ogarnął?), ale fajne zdjęcia znalazłem na modelforum.cz

PF i UM z PTB-800

http://www.modelforum.cz/download/file.php?id=781455&mode=view

http://www.modelforum.cz/download/file.php?id=781840&mode=view

PFM z PTB-800 i APU-60

http://www.modelforum.cz/download/file.php?id=781558&mode=view

Co ten pilot z ostatniego zdjęcia robi, tankuje? Technik sobie siedzi

Napisano

Typowe propagandowe ujęcie .W ramach przećwiczenia wariantu lądowania na lotnisku gdzie nie było obsługi przygotowanej na przyjęcie takiego samolotu .W tamtych czasach ?

Chociaż kto wie , ale widziałem w takiej sytuacji Rosjan gdy wylądowali w ramach ćwiczeń na Naszym lotnisku zapasowym w Śniatowie .Tyle tylko ze my mielismy całkowity zakaz zbliżania sie do Ich samolotów wydany przez "Naszą Górę " Podobne do BiS ale jednak inne .I nie jestem pewien czy to nie były SMT i ten zakaz brał się z wariantu podwieszeń [ oprzyrządowania ] samolotu , bo na pewno nie z "przekory "nie pomagania Rosjanom. Nie w tamtych czasach . Piloci wypalili po papierosie ,sami obsłużyli samoloty , zjedli kanapki wyciągnięte z kombinezonów , uruchomili silniki i odlecieli .

young -Zazwyczaj nie interesują mnie zagraniczne MiG-21 (kto by to ogarnął?), ale fajne zdjęcia znalazłem

Ale czasami się opłaci Ostatnio wychaczyłem walkaround BIS-a , ponad 220 zdjęc , ale obcykany genialnie pod kątem pokazania działania inst . podwozia , klap , stożka . Praca pod cisnieniem , samolot na podnosnikach , ale wrażenie niesamowite , szczególnie jak zdjęcia są robione i pokazane w odpowiedniej kolejności.

Napisano
Typowe propagandowe ujęcie .W ramach przećwiczenia wariantu lądowania na lotnisku gdzie nie było obsługi przygotowanej na przyjęcie takiego samolotu .W tamtych czasach ?

Chociaż kto wie...............

No nie za bardzo się z Tobą zgodzę bo nasi piloci również mieli treningi z zakresu odtwarzania gotowości do lotu samolotu a przynajmniej powinni mieć bo z tym też różnie bywało.

Sam pomysł zapewne wzięty od Rosjan, którzy wiedli w tym prym. Dotyczyło to chyba wszystkich typów maszyn . W Debrznie lądowała tranzytem do DDR ówka eskadra MiG 23 - mimo iż była zapewniona obsługa piloci zawsze mówili " nie nada" - sami lali paliwo, ładowali tlen i powietrze mimo iż nikt z pryncypałów nie zakazywał. To samo tyczyło się AN 14 Pszczółka, którym przylecieli jacyś generałowie.

Te sprawy można tłumaczyć różnie: brak zaufania do sojuszników, niechęcią pokazywania wyposażenia samolotu ( a bywało inne niż np. naszych ) albo też gotowość bojowa była na znacznie wyższym poziomie.

Napisano

Dobrze napisałeś- treningi -polegające na tym że w czasie dni techniki , przyjeżdżali na stoiska , pokręcili się między samolotami i na tym koniec .Ale to osobne zagadnienie .

Napisano
Dobrze napisałeś- treningi -polegające na tym że w czasie dni techniki , przyjeżdżali na stoiska , pokręcili się między samolotami i na tym koniec .Ale to osobne zagadnienie .

W czasie Dni Techniki jakie odbywały się co miesiąc powinien uczestniczyć również personel latający - a wyglądało to tak jak napisałeś. Natomiast szkolenia z przezbrajania czy też odtworzenia gotowości bojowej to inna działka.