Gość Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Niemożliwe. A to pechowy pech ... Kwiatki w instrukcjach to nic dziwnego, ale miałem nadzieję, że jakimś trafem mogły do nas trafić egzemplarze z tymi antenami ... Em, Young, dzięki za rozwianie złudzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 11 Lipca 2013 Share Napisano 11 Lipca 2013 Niemożliwe. A to pechowy pech ... Kwiatki w instrukcjach to nic dziwnego, ale miałem nadzieję, że jakimś trafem mogły do nas trafić egzemplarze z tymi antenami ... Em, Young, dzięki za rozwianie złudzeń Nasze eM-ki to 18-19-20 seria produkcyjna a więc znacznie różniły się od pierwowzoru. Takich anten nie miały ani przed 1 remontem a tym bardziej po remontach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 13 Lipca 2013 Share Napisano 13 Lipca 2013 Jak Kolegów interesują schematy z instrukcji MiG-21BISON ? [ze znakiem zapytania bo rys. opisane są po rosyjsku i to mi trochę pasuje na 21-93 ? ] wrzucam link do strony; http://www.mycity-military.com/Avioni/MIG-21-Fishbed_687.html Linki do schematów na dole strony pod zdjęciem BISONA. Będzie podobno więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Parę fajnych zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bushek Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 New Mig-21PFM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 Wszystko inne zostaje identyczne jak w MF? Kiedy planujecie rozpoczęcie sprzedaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 Ramka ,,kadłubowa,, wspólna z eRem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 19 Lipca 2013 Share Napisano 19 Lipca 2013 Wybaczcie glupe pytanie: belki są prostopadle do skrzydla czy do podłoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 19 Lipca 2013 Share Napisano 19 Lipca 2013 Cholerka .Nigdy się nad tym nie zastanawiałem Ale skoro skrzydła mają skos ujemny , to belki powinny byc prostopadłe do podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Dzieki babcia, tez tak myslalem. Ma ktos moze fotke tej sowieckiej stopiątki ze schematu edka? Jakos nie mogę tu http://vaul.ru/mig21.htm znalezć (widze tylko fotke bardzo niewyrazną prawej strony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi31 Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Cholerka .Nigdy się nad tym nie zastanawiałem Ale skoro skrzydła mają skos ujemny , to belki powinny byc prostopadłe do podłoża. Witam Wszystkich i pozdrawiam. Babcia miałeś pewnie na myśli "wznios"skrzydła,nie ma 21-ego o ujemnym skosie,a belki są prostopadłe do skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Prostopadłe do skrzydła, to na pewno. Podejrzewam, że koledze bardziej chodziło o równoległość do kadłuba lub podłoża ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 A skad ta pewność ? Tak pytam z ciekawości, bo to w koncu nie żaden problem , ale akurat o tym nie ma ani słowa ani w instr. płatowca , ani w instr. uzbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi31 Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 A skad ta pewność ? Nie :pewnośc: Takie sobie myślenie .Przy ujemnym wzniosie (-2*), w locie, ciężar s-tu skompensuje tą róznicę,a patrząc na s-ty II wojny ,przy wzniosie dodatnim belki mają prostopadłe do s-dła więc problem jest znany konstruktorom od daaaaaaaaaaaaawna a przy 2,3, czy 4-ech stopniach wzniosu, w modelu, problem powinien zniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Polecam, rewelacyjny materiał z lotnego dnia w 62 PLM :-) i PFMy w akcji, m.in. 6910 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Stare dobre czasy Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Ostatnio przypomniałem sobie "Na niebie i na ziemi" i co wypatrzyłem? 1973 rok, więc pewnie ZASOBNIK LAF: I ciekawe malowanie PF 1612, zbiornik i końcówka statecznika pionowego zielono/zielonociemnoniebieska: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Proszę o pomoc w oszacowaniu, Rumuński Lancer C ma garb od bisa czy MFa? Ze źródeł wynika, że to jest zmodyfikowany MF, ale patrząc na zdjęcia nie jestem przekonany, czy modyfikacja nie obejmuje też garba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 eMef Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk_szkwal Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 I ciekawe malowanie PF 1612, zbiornik i końcówka statecznika pionowego zielono/zielonociemnoniebieska: "dziób" baniaka też. Przynależność to konkretnej eskadry? Muszę podpytać takiego jednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Filipie, toć napisałem "zbiornik" mając na myśli "dziób" baniaka ;) Zdjęcie 1612 tak pomalowanego jest w książce LAF, podpisane jako 10 plm rok 1970, czyli trzy lata przed filmem. Może przeszedł później do 1 plm? W Łasku tak je malowali. Z drugiej strony na filmie w tle widać jeszcze jedną maszynę, numer niestety nie jest dobrze widoczny, obstawiam 702 (ale czy 1702 latał kiedyś bez 1?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Panowie, nie wiem czy ta kwestia była omawiana, więc zapytam - na powyższym zdjęciu słynna "Agata" n/b 5710. Wszędzie jest opisywana jako UM, choć nie ma anteny mieczowej na grzbiecie. Możecie pomóc w wyjaśnieniu tej zagadki? Pamiętam, że gdy robiłem model jakieś 10 lat temu nie udało mi się tego rozszyfrować. To jak? Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Bo zapewne antena jest wtopiona w osłonę przedniej kabiny.Coś takiego powinno być : Uploaded with ImageShack.us Tak miały pierwsze wersje UM. AGATA jest na pewno UM , bo posiada nadajnik kątów natarcia zamontowany z lewej stony k-ba za wlotem .To urządzenie posiadały UM i co prawda wcześniejsze wersje , ale po modernizacji której u Nas nie przeprowadzano . Chyba się nie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 numer seryjny samolotu 10.69.51.57, w sestawieniu Gordona figuruje jako jedna z pierwszych UM. Stąd być może różnica w postaci braku anteny grzbietowej. Pochodzi z tej samej serii co 5709 i 0856. Wszystkie trzy trafiły w 71 roku do Polski jako pierwsze UMki, 0856 też nie miała wspomnianej anteny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 No i super! Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi