Skocz do zawartości

MiG-21

emeryt

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o poradę kupiłem zestaw eduarda Mig-21 PFM w instrukcji malowania jako główny kolor podany jest SM-01 (super chrom ) i H-324. Z tego co czytałem na forum to nasze MiG - i po remoncie były pomalowane srebrzanką. Czyli w przypadku w/w modelu prawidłowy kolor to np C 8 gunze (srebrny)?

Ponieważ z wolna kończę trumpkowego UM-a w 1:48 (jako nasz siwy 9307), zastanawiam się nad uzbrojeniem. Pomyślałem o szkolnym pocisku R-3U. I tu mam zgryz. Czy wieszało się jeden czy dwa? Jeśli jeden to czy montowano coś dla przeciwwagi pod drugie skrzydło i pod które mocowano pocisk. A może jest to zupełnie bez sensu aby pod UM montować R-3U?

Z uwagi na pewne niedostatki modelu trumpetera pylony i uzbrojenie adaptuję z modeli Eduarda. Pod kadłub zamontuję standartowo już u mnie PTB-490.

Koledzy, kupiłem do mojego MiG-21M bomby OFAB-250. Mają one odwzorowane uszy z jednej strony parę, po przeciwnej jedno. Pod wewnętrznymi belkami mają wisieć na podwójnych?

Dokładnie ten zestaw Link

Czy od zapalnika na czubie bomby (pomalowałem na srebrno) ma iść kabel do zamka? Może macie jakieś zdjęcia jak to ma wyglądać, niekoniecznie pod migiem.

Druga sprawa. Kiedyś od Grzegorz5710 dostałem informację o konieczności użycia dla APU-60 ustalaczy "jak dla UB-16". Problem w tym, że eduard olał ustalacze o bazie 108 mm (do tyłu). Macie ich zdjęcia? 108 mm to szerokość, tak?

Koledzy, kupiłem do mojego MiG-21M bomby OFAB-250. Mają one odwzorowane uszy z jednej strony parę, po przeciwnej jedno. Pod wewnętrznymi belkami mają wisieć na podwójnych?

Dokładnie ten zestaw Link

Czy od zapalnika na czubie bomby (pomalowałem na srebrno) ma iść kabel do zamka? Może macie jakieś zdjęcia jak to ma wyglądać, niekoniecznie pod migiem.

Druga sprawa. Kiedyś od Grzegorz5710 dostałem informację o konieczności użycia dla APU-60 ustalaczy "jak dla UB-16". Problem w tym, że eduard olał ustalacze o bazie 108 mm (do tyłu). Macie ich zdjęcia? 108 mm to szerokość, tak?

Bomby OFAB 250 miały dwa ucha nośne i "wchodziły" na pierwsze i trzecie ucho zamka bombowego belki nośnej.

Tutaj jak mi się wydaje producent wyprasek poszedł dwukierunkowo - w zależności przedstawia bombę z jednym uchem nośnym jak i z dwoma. I teraz zależy jaki wariant obrał modelarz wówczas trzeba usunąć zbędne nadlewki z jednej lub drugiej strony.

O ile zapalnik był elektryczny to kabelek idzie do mechanizmu podawania impulsu elektrycznego - na pierwszym zdjęciu Babci to taki czarny kwadracik. O ile zapalnik bomby jest mechaniczny linkę zapalnika podczepia się do prętu UWPI, który jest z kolei mocowany do mechanizmu w zamku bombowym

Dzięki Grzegorzu za odpowiedź! Chciałem o tym pisać przez mail, ale tu przyda się innym modelarzom.

I teraz zależy jaki wariant obrał modelarz wówczas trzeba usunąć zbędne nadlewki z jednej lub drugiej strony.

Cholera, a bomby sklejone, pomalowane i z kalkami... Mogłem pytać przed faktem. Założyłem uniwersalność bomb, każdej dla różnych zamków

O ile zapalnik bomby jest mechaniczny linkę zapalnika podczepia się do prętu UWPI, który jest z kolei mocowany do mechanizmu w zamku bombowym

To jak rozumiem obrazuje schemat "podwieszenie bomby FAB-100". Nie komplikujmy sobie zadania i załóżmy zapalnik elektryczny.

I teraz nie jestem pewien. Faktycznie na pierwszym niewyraźnym zdjęciu widać te kable (dwa, bo drugi ciągnie się do tylnego zapalnika) i faktycznie wchodzi do tego czarnego pola. Tylko czemu na schemacie "podwieszenie bomby FAB-250" ten kabelek idzie jakby od spodu belki? Czy to tylko uproszczenie, aby ukazać przekrój MPI? (jest też tylny MPI)

Tylny uchwyt ma miejsce na dwie śruby po każdej stronie. Czy do takiej bomby mam odwzorować komplet czy wkręcano tylko parę na tył?

W zasadzie każda bomba przystosowana jest do założenia dwóch zapalników - czołowego i dennego / tylnego /.

Aby je odbezpieczyć podczas zrzutu w przypadku zapalników elektrycznych jest podawane napięcie na MPI przednie i tylne. Schemat podłączenia masz na rysunkach 5.1 i rosyjski 4.15. Jak widać przewody idą bezpośrednio z zapalnika do MPI.

Trochę inaczej jest w przypadku zapalników mechanicznych. Odbezpieczenie zapalników realizuje w tym przypadku mechanizm "wybuch - niewybuch " ale on jest tylko jeden. Dlatego stosuje się pręt UWPI poprzez który łączy się oba zapalniki z tym mechanizmem rys. 5.2. Fakt rysunek ten jest bardziej schematyczny i możesz odnieść mylne wrażenie, że przewody idą pod belką.

Ok, czyli puszczę przewód do boku belki (tylny zapalnik zapomniałem pomalować, choć go praktycznie nie widać, a zakładam tylko 90% zgodności z oryginałem ).

Jak natomiast z tymi ustalaczami dla APU-60? Z przodu o bazie 120 mm, a tył?

Bomby OFAB 250 miały dwa ucha nośne i "wchodziły" na pierwsze i trzecie ucho zamka bombowego belki nośnej.

Tutaj jak mi się wydaje producent wyprasek poszedł dwukierunkowo - w zależności przedstawia bombę z jednym uchem nośnym jak i z dwoma. I teraz zależy jaki wariant obrał modelarz wówczas trzeba usunąć zbędne nadlewki z jednej lub drugiej strony.

Teraz zwątpiłem

HZUjpLhj.png

Prędzej Grzegorzu tobie uwierzę niż temu co wydaje mi się na tym zdjęciu. Fragment zaznaczony strzałką to nie pojedyncze ucho?

Twoją wypowiedź można dwojako zinterpretować. 1. Przy podwieszonej bombie usunąć dwa ucha i zostawić pojedyncze (jak na zdjęciu) lub 2. Usunąć pojedyncze ucho ponieważ pod belkę MiG-21 podwieszano takie bomby na dwóch i oczywiście jeśli chce się to zrobić w modelu, usunąć również parę po przeciwnej stronie (jeśli ktoś chce ją położyć na "wystawce" to nie wykonuje tej czynności)...

Jak natomiast z tymi ustalaczami dla APU-60? Z przodu o bazie 120 mm, a tył?

A tył 108 mm

lot.2162 eksploatacja uzbrojenia Mig-21 bis -

...bomby z jednym uchem podwiesza sie na środkową dzwignie nośną , a bomby z dwoma uchami podwiesza się na zewnetrzne dzwignie nośne .Przy podwieszeniu prety UWP-IS układa się miedzy uchwytem a korpusem bomby. W celu zapobiezenia mozliwosci naciśniecia przez pierscień pręta UWP-IS na dzwignie współpracującą z trzpieniami mechanizmu MBSWN-57 i połamaniu go, przednia i tylna czesc preta powinna być ułozona z prawej strony zamka. ,,

No i jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach kolego Young.

Cały czas mówiliśmy o bombie FAB 250 a tymczasem pokazujesz mi bombkę FAB 250-270, której ja nie wieszałem na samolotach MG 21 M / R. i nawet nie wiem czy mieliśmy takową w pułkach w których pracowałem.

To że nie pomalowałeś tylnego zapalnika mały problem - zabudowa tylnego zapalnika nie jest konieczna. Może być a nie musi -