jachud3 Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca Teraz jeszcze mi mignęło, że Gruppe I. również była w Rosji z dwójką, ale nie w Dugino. Jeśli fotka jest błędnie umiejscowiona, to czwarta litera dla Stab I. to litera B, co narzuca też zielony kolor trzeciej litery. Ja bym takie coś łyknął, bo na fotce ewidentnie jest B lub D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca 3 minuty temu, jachud3 napisał: Teraz jeszcze mi mignęło, że Gruppe I. również była w Rosji z dwójką, ale nie w Dugino. Jeśli fotka jest błędnie umiejscowiona, to czwarta litera dla Stab I. to litera B, co narzuca też zielony kolor trzeciej litery. Ja bym takie coś łyknął, bo na fotce ewidentnie jest B lub D. Ale mnie bardziej interesuje ten pierwszy 3U+C ... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca Myślę że za 3U+CB nikt nie rozstrzela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca (edytowane) 3 godziny temu, jachud3 napisał: Myślę że za 3U+CB nikt nie rozstrzela No i pięknie.Wszystkie litery czarne więc nie będzie problemu z dobraniem z zapasów. Boję się tylko tego że jak zrobię galerię to ktoś wyskoczy "jak diabeł z pudełka" że zdjęciami jak to wyglądało faktycznie i cała robota pójdzie "w pi...u". PS.Dopiero teraz zauważyłem że litera "C" jest zielona . Edytowane 22 Lipca przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca Jeszcze dwie fotki, maszyny już trochę zjechane: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Lipca Share Napisano 23 Lipca Panowie @jachud3i @barszczodzięki za pomoc. Zobaczę jednak co z tego wyjdzie bo naszły mnie wątpliwości czy dam radę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca Hej, jak sobie radzicie z zapieczonymi farbkami od Mr. Hobby? Mam na dwóch sztukach tak zapieczone nakrętki, że żadną siłą nie mogę tego ruszyć? Macie jakieś patenty na takie przypadki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca Zakrętką do gorącej / wrzącej wody, ewentualnie podgrzać zakrętkę opalarką + działek do orzechów, tego tupu Ale i tak nie ma 100% gwarancji, czasem prędzej uszkodzisz zakrętkę niż otworzysz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Lipca Super Moderator Share Napisano 25 Lipca 42 minuty temu, DamianPoltorak napisał: Hej, jak sobie radzicie z zapieczonymi farbkami od Mr. Hobby? Mam na dwóch sztukach tak zapieczone nakrętki, że żadną siłą nie mogę tego ruszyć? Macie jakieś patenty na takie przypadki ? Nie pomogę z odkręcaniem. Zawsze przed zakręceniem wycieram ręcznikiem papierowym ten rant słoika, gdy jest ubrudzony farbą. Wtedy nie mam problemu z odkręcaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca 56 minut temu, DamianPoltorak napisał: Hej, jak sobie radzicie z zapieczonymi farbkami od Mr. Hobby? Mam na dwóch sztukach tak zapieczone nakrętki, że żadną siłą nie mogę tego ruszyć? Macie jakieś patenty na takie przypadki ? Możesz spróbować odwrócić słoiczek z farbą tak aby rozpuszczalnik w niej zawarty rozpuścił zaschniętą farbę, ja tak robię tylko że z tamiya i działa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca Wstrzykuje pomiędzy nakrętkę a słoiczek LT, chwilę czekam i odkręcam 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca (edytowane) 1 godzinę temu, DamianPoltorak napisał: Hej, jak sobie radzicie z zapieczonymi farbkami od Mr. Hobby? Ja wiem, że modelarz to taki człowiek co oszczędza ale czasami warto zainwestować. Mr. Hobby przewidziało taki problem i stworzyło takie coś do swoich wszystkich farb: https://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Cap-Opener.html Kupiłem i pozbyłem się problemu na zawsze. Nie ma tak zapieczonego słoiczka, którego się tym nie odkręci. Czasami pomaga metoda mechaników na zapieczoną śrubę - odwracasz słoiczek nakrętką w dół i walisz w stół. W tedy trochę puszcza i można odkręcić. Edytowane 25 Lipca przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca Zakrętkę możesz podgrzać zapalniczką. Możesz też użyć klucza nastawnego do rur. Obie metody sprawdzone i działały na Model Mastery. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca Dzięki za wysp porad, będę testował! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca 5 godzin temu, abtb napisał: Ja wiem, że modelarz to taki człowiek co oszczędza ale czasami warto zainwestować. Mr. Hobby przewidziało taki problem i stworzyło takie coś do swoich wszystkich farb: https://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Cap-Opener.html Kupiłem i pozbyłem się problemu na zawsze. Nie ma tak zapieczonego słoiczka, którego się tym nie odkręci. Czasami pomaga metoda mechaników na zapieczoną śrubę - odwracasz słoiczek nakrętką w dół i walisz w stół. W tedy trochę puszcza i można odkręcić. Coś znacznie bardziej uniwersalnego https://www.rexxer.pl/narzedzia-hydrauliczne/7747-klucz-nastawny-do-rur-300mm-crv.html?srsltid=AfmBOopZ2RXWj-CsmqZfreHT3cZEGdguZofjvlboPo5MBQ-265C_kH4d Niewiele droższe narzędzie, a radzi sobie z wieloma typami nakrętek. Ponadto przydatne w wielu innych domowych zajęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca (edytowane) Z tym, że taką żabkę idzie też kupić za kilkanaście zł. Odkręcać lepiej przez szmatkę. Edytowane 25 Lipca przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca 16 minut temu, greatgonzo napisał: Z tym, że taką żabkę idzie też kupić za kilkanaście zł. Odkręcać lepiej przez szmatkę. Być może można. Pokazałem pierwszy z brzegu przykład. Od kilkudziesięciu lat odkręcam MM, Tamyie i Gunze bez używania szmatek ani zapalniczek. Ale każdy ma swoje sposoby. Co mi do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca Ja przetestowałem podgrzewanie w ciepłej wodzie. Ne musi być to wrzątek. U mnie zawsze działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 26 Lipca Share Napisano 26 Lipca Czy ktoś robi jeszcze kalki do f-16 block 5 (te z małymi statecznikami poziomymi? Vhiałbym powielić owiewkę do F-101b wskali 1/72 jakie mam dk tego możliwości oprócz formowania próżniowego? Jakieś doświadczenia z drukiem 3D, żywica, etc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 27 Lipca Share Napisano 27 Lipca W dniu 26.07.2025 o 10:12, AnatolPigwa napisał: Czy ktoś robi jeszcze kalki do f-16 block 5 (te z małymi statecznikami poziomymi? Tak https://www.mojehobby.pl/products/Phantom-FG.1-FGR.2-Chinook-HC.1-Sea-King-HAR.3-and-F-16-A-Decals.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu (edytowane) Dzień dobry, Czy ktoś z WSzK mógłby mi objaśnić sposób "obłażenia" tej maszyny? Na fotografii wygląda to tak, jakby celowo usunięto część powłoki malarskiej dla umieszczenia nazwisk załogi a potem odtworzono tylko żółty margines błyskawicy? A może powłoka "złuszczyła się w tym fragmencie "naturalny" sposób? Dlaczego odtworzono tylko żółtą obwódkę? Napis w tym kolorze byłby dobrze widoczny i na czerni? Jakieś koncepcje, sugestie? Edytowane 21 godzin temu przez manas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu Nie wiem jak było. Ale da się stworzyć taką, opartą na przesłankach, historię: P-51B w malowaniu OD/NG Kaplanka i Monaghana. Z normalnie zużytą powłoką lakierniczą. Przystąpiono do dekoracji samolotu . Namalowano czarną błyskawicą i jak dotąd OK. Wymaskowano żółte obwódki, farba i zdjęcie masek. Tu już poszło gorzej. Z taśmą odeszła farba. OD miejscami, a czarna w okolicy kabiny większym płatem. Za kabina pilota na górze odszedł też większy płat OD. Co robić? Można maskować od nowa, zmywać jak modelarze itd. Ale wiadomo, ze kompleksowy remont lakierniczy nie wchodzi w grę, a chałupniczo, skora raz zdarzył się taki ambaras, to i za drugim razem też coś się zdarzy. Zatem wymyto czarne tło przed kabiną i wymalowano nazwiska pilotów i szefa na blaszanym tle. Fuckupy mogły polegać na rozmazaniu się farby, a rozległe palmy NMF powstałyby wtedy w efekcie zmywania rozmazań. Ale ślady farby ściągniętej z taśmą maskującą są widoczne na zdjęciach. Tu może jest to dyskusyjne, ale zdjęcia od prawej strony pokazują to jednoznacznie. Ponadto zbliżenie na kabinę, w której siedzi akurat Marv Lubner pokazuje resztki czarnej farby pod górną żółtą obwódką. Scenariusz pasuje do znanego materiału, ale to nie jest wzgórze, na którym gotów jestem polec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 16 godzin temu Share Napisano 16 godzin temu Bardzo dziękuję za od/wy-powiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu A skoro już jesteśmy przy 14 Armii i zestawie Eduarda 82108, to w tym wątku https://www.facebook.com/100057323325672/photos/1064721082115326/ jakiś niegrzeczny użytkownik zarzucił producentowi, że takiego Mustanga jak "Fanna Henna" nie było; był za to "Stanna Henna". Rzeczywiście Edek tak się w tym temacie wyłożył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu Nie byłaby to pierwsza i zapewne nie ostatnia taka pomyłka. Taka to już dziedzina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi