Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

krzychu-onisk

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz jeszcze mi mignęło, że Gruppe I. również była w Rosji z dwójką, ale nie w Dugino. Jeśli fotka jest błędnie umiejscowiona, to czwarta litera dla Stab I. to litera B, co narzuca też zielony kolor trzeciej litery. Ja bym takie coś łyknął, bo na fotce ewidentnie jest B lub D.

3 minuty temu, jachud3 napisał:

Teraz jeszcze mi mignęło, że Gruppe I. również była w Rosji z dwójką, ale nie w Dugino. Jeśli fotka jest błędnie umiejscowiona, to czwarta litera dla Stab I. to litera B, co narzuca też zielony kolor trzeciej litery. Ja bym takie coś łyknął, bo na fotce ewidentnie jest B lub D.

Ale mnie bardziej interesuje ten pierwszy 3U+C ... .

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, jachud3 napisał:

Myślę że za 3U+Cnikt nie rozstrzela 😉

No i pięknie.:super:Wszystkie litery czarne więc nie będzie problemu z dobraniem z zapasów.

Boję się tylko tego że jak zrobię galerię to ktoś wyskoczy "jak diabeł z pudełka" że zdjęciami jak to wyglądało faktycznie i cała robota pójdzie "w pi...u".

PS.Dopiero teraz zauważyłem że litera "C" jest zielona .

Edytowane przez Xmen

Zakrętką do gorącej / wrzącej wody, ewentualnie podgrzać zakrętkę opalarką + działek do orzechów, tego tupu

image.png.47cbb1e41a1e50a7aef0d5f4339fd9c8.png

Ale i tak nie ma 100% gwarancji, czasem prędzej uszkodzisz zakrętkę niż otworzysz.

• Thanks 1

• Super Moderator
42 minuty temu, DamianPoltorak napisał:

Hej, jak sobie radzicie z zapieczonymi farbkami od Mr. Hobby? Mam na dwóch sztukach tak zapieczone nakrętki, że żadną siłą nie mogę tego ruszyć? Macie jakieś patenty na takie przypadki ?

Nie pomogę z odkręcaniem.  Zawsze przed zakręceniem wycieram ręcznikiem papierowym ten rant słoika, gdy jest ubrudzony farbą.

Wtedy nie mam problemu z odkręcaniem.

• Thanks 1

56 minut temu, DamianPoltorak napisał:

Hej, jak sobie radzicie z zapieczonymi farbkami od Mr. Hobby? Mam na dwóch sztukach tak zapieczone nakrętki, że żadną siłą nie mogę tego ruszyć? Macie jakieś patenty na takie przypadki ?

Możesz spróbować odwrócić słoiczek z farbą tak aby rozpuszczalnik w niej zawarty rozpuścił zaschniętą farbę, ja tak robię tylko że z tamiya i działa.

• Thanks 1

Wstrzykuje pomiędzy nakrętkę a słoiczek LT, chwilę czekam i odkręcam 

• Like 1
  • Thanks 2

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, DamianPoltorak napisał:

Hej, jak sobie radzicie z zapieczonymi farbkami od Mr. Hobby?

Ja wiem, że modelarz to taki człowiek co oszczędza ale czasami warto zainwestować. Mr. Hobby przewidziało taki problem i stworzyło takie coś do swoich wszystkich farb:

1451_rn.jpg.78a86dc8c617becb571c5bce74d9175f.jpg

https://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Cap-Opener.html

Kupiłem i pozbyłem się problemu na zawsze. Nie ma tak zapieczonego słoiczka, którego się tym nie odkręci. 

Czasami pomaga metoda mechaników na zapieczoną śrubę - odwracasz słoiczek nakrętką w dół i  walisz w stół. W tedy trochę puszcza i można odkręcić.

Edytowane przez abtb
  • Thanks 1

Zakrętkę możesz podgrzać zapalniczką. Możesz też użyć klucza nastawnego do rur. Obie metody sprawdzone i działały na Model Mastery.

• Thanks 1
  • Confused 1

5 godzin temu, abtb napisał:

Ja wiem, że modelarz to taki człowiek co oszczędza ale czasami warto zainwestować. Mr. Hobby przewidziało taki problem i stworzyło takie coś do swoich wszystkich farb:

1451_rn.jpg.78a86dc8c617becb571c5bce74d9175f.jpg

https://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Cap-Opener.html

Kupiłem i pozbyłem się problemu na zawsze. Nie ma tak zapieczonego słoiczka, którego się tym nie odkręci. 

Czasami pomaga metoda mechaników na zapieczoną śrubę - odwracasz słoiczek nakrętką w dół i  walisz w stół. W tedy trochę puszcza i można odkręcić.

Coś znacznie bardziej uniwersalnego

https://www.rexxer.pl/narzedzia-hydrauliczne/7747-klucz-nastawny-do-rur-300mm-crv.html?srsltid=AfmBOopZ2RXWj-CsmqZfreHT3cZEGdguZofjvlboPo5MBQ-265C_kH4d

Niewiele droższe narzędzie, a radzi sobie z wieloma typami nakrętek.  Ponadto przydatne w wielu innych domowych zajęciach.

16 minut temu, greatgonzo napisał:

Z tym, że taką żabkę idzie też kupić za kilkanaście zł. Odkręcać lepiej przez szmatkę.

Być może można.

Pokazałem pierwszy z brzegu przykład.

Od kilkudziesięciu lat odkręcam MM, Tamyie i Gunze bez używania szmatek ani zapalniczek.

Ale każdy ma swoje sposoby.  Co mi do tego.

Czy ktoś robi jeszcze kalki do f-16 block 5 (te z małymi statecznikami poziomymi?

Vhiałbym powielić owiewkę do F-101b wskali 1/72  jakie mam dk tego możliwości oprócz formowania próżniowego? Jakieś doświadczenia z drukiem 3D, żywica, etc?

Dzień dobry,

Czy ktoś z WSzK mógłby mi objaśnić sposób "obłażenia" tej maszyny?

Na fotografii wygląda to tak, jakby celowo usunięto część powłoki malarskiej dla umieszczenia nazwisk załogi a potem odtworzono tylko żółty margines błyskawicy?

A może powłoka "złuszczyła się w  tym fragmencie "naturalny" sposób?

Dlaczego odtworzono tylko żółtą obwódkę? Napis w tym kolorze byłby dobrze widoczny i na czerni?

Jakieś koncepcje, sugestie?

P-51_Mustangs_118th_TRS_2.jpg

Edytowane przez manas

Nie wiem jak było. Ale da się stworzyć taką, opartą na przesłankach, historię:

P-51B w malowaniu OD/NG Kaplanka i Monaghana. Z normalnie zużytą powłoką lakierniczą. Przystąpiono do dekoracji samolotu . Namalowano czarną błyskawicą i jak dotąd OK. Wymaskowano żółte obwódki, farba i zdjęcie masek. Tu już poszło gorzej. Z taśmą odeszła farba. OD miejscami, a czarna w okolicy kabiny większym płatem. Za kabina pilota na górze odszedł też większy płat OD. Co robić? Można maskować od nowa, zmywać jak modelarze itd. Ale wiadomo, ze kompleksowy remont lakierniczy nie wchodzi w grę, a chałupniczo, skora raz zdarzył się taki ambaras, to i za drugim razem też coś się zdarzy. Zatem wymyto czarne tło przed kabiną i wymalowano nazwiska pilotów i szefa na blaszanym tle.

Fuckupy mogły polegać na rozmazaniu się farby, a rozległe palmy NMF powstałyby wtedy w efekcie zmywania rozmazań. Ale ślady farby  ściągniętej z taśmą maskującą są widoczne na zdjęciach. Tu może jest to dyskusyjne, ale zdjęcia od prawej strony pokazują to jednoznacznie. Ponadto zbliżenie na kabinę, w której siedzi akurat Marv Lubner pokazuje resztki czarnej farby pod górną żółtą obwódką.

Scenariusz pasuje do znanego materiału, ale to nie jest wzgórze, na którym gotów jestem polec.

A skoro już jesteśmy przy 14 Armii i zestawie Eduarda 82108, to w tym wątku https://www.facebook.com/100057323325672/photos/1064721082115326/ jakiś niegrzeczny użytkownik zarzucił producentowi, że takiego Mustanga jak "Fanna Henna" nie było; był za to "Stanna Henna".

Rzeczywiście Edek tak się w tym temacie wyłożył?