Bikernytzu Napisano 4 Października 2022 Share Napisano 4 Października 2022 (edytowane) 57 minut temu, jmx62 napisał: Pytanko o kocurka z Hasy. Skala 72 nr kat. E 03. Wklęsły czy wypukły? I jak stoi w porównaniu z np. Academy? Mam jednego takowego sklejonego.linie wypukle, golenie podwozia i kokpit się nie nadają, kadłub jedynie i kalki. Academy zdecydowanie lepszy jakościowo, wgl jak kolega Moses pisze ale nie do końca fujimi, hasegawa nieco droższa jest dużo lepsza lub droższy wypust Academy za 145zl to już na wypasie.... Trochę mam tych kotów to zawsze mogę podesłać inboxy. Fine models to już porozbijany na drobiazgi jest ten tomcat. Edytowane 4 Października 2022 przez Bikernytzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Października 2022 Share Napisano 4 Października 2022 Bikernytzu dzięki, tak myślałem że to staroć z czasów piramid. Dzięki jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 4 Października 2022 Share Napisano 4 Października 2022 46 minut temu, jmx62 napisał: Bikernytzu dzięki, tak myślałem że to staroć z czasów piramid. Dzięki jeszcze raz. Nie jest taki zły....bryle trzyma po japońsku czyli: jako tako, kalki są dobrej jakości. Jak pisałem jednego zbudowałem.... Z zestawu użyłem aż.....kadłub i główne skrzydła ....Tylko ! Śmiało academy lub hasegawe droższa bo ceny obecnie są już porównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 Października 2022 Share Napisano 16 Października 2022 Eduard w swoim Spitfire'rze VC w 1/48 dał na górze skrzydeł nad zewnętrznymi km-ami małe bąble. Coś podobnego ma Airfix w swoim Mk. VC w 1/72. Inni producenci na ten temat milczą. Próbuję coś takiego wypatrzeć na zdjęciach i mi się nie udaje. Powinny te bąble tam być, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Października 2022 Share Napisano 16 Października 2022 Rzeczywiście, na zdjęciach giną te wybrzuszenia. Jednak wszelkie rysunki dotyczące skrzydła C je zawierają. Jeśli poszukiwania rozszerzyć o inne Mk latające ze skrzydłem uniwersalnym, łatwiej znaleźć fotkę, gdzie blistery są widoczne. Zdarzały się przypadki usuwania zewnętrznych Browningów. Instrukcje wydane na taką okoliczność zawierały m.in. informację jak należy postępować w przypadku usuwania tych owiewek na pokrywach. Oznacza to nie tylko, że one były, ale też, że zdarzały się przypadki, gdy ich nie było :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Października 2022 Share Napisano 16 Października 2022 W dniu 4.10.2022 o 10:16, jmx62 napisał: Pytanko o kocurka z Hasy. Skala 72 nr kat. E 03. Wklęsły czy wypukły? I jak stoi w porównaniu z np. Academy? Model posiada wypykłe linie podziałowe i mimo wieku prezentuje się całkiem nieźle. Model ten można porównać z zestawem Academy ale tym z lat 90, który stanowił niejako kopię tego zestawu z liniami wklęsłymi (przepak przez polską firmę Design). Z aktualnie produkowanym Tomcatem Academy ten zestaw nie ma już najmniejszych szans. To już właściwie model vintage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 tak, ja ciagle jeszcze buduje Iskre z Army wedlug jadlospisu powinny byc te kolory jak Wy to oceniacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 W dniu 16.10.2022 o 12:49, greatgonzo napisał: Rzeczywiście, na zdjęciach giną te wybrzuszenia. W dniu 16.10.2022 o 12:49, greatgonzo napisał: Jeśli poszukiwania rozszerzyć o inne Mk latające ze skrzydłem uniwersalnym, łatwiej znaleźć fotkę, gdzie blistery są widoczne. Nie wiem jak to jest, ale publiczne zadanie pytania mobilizuje do lepszej samodzielnej pracy nad znalezieniem odpowiedzi. Tak jak piszesz dopatrzyłem się Mk. VIII, VII, IX, a w końcu i na VC. W dniu 16.10.2022 o 12:49, greatgonzo napisał: Jednak wszelkie rysunki dotyczące skrzydła C je zawierają. Chyba powinieneś dodać dobre rysunki. Te, do których mam dostęp nie mają (nie uwzględniając kolorowych od Stratusa, tu są). W dniu 16.10.2022 o 12:49, greatgonzo napisał: Zdarzały się przypadki usuwania zewnętrznych Browningów. Tzn. nie ma możliwości żeby km-y były, a przetłoczeń nie było? Bo np. MK910/JH-C wydaje się, że ma komplet uzbrojenia, a bąbli chyba nie (skrzydło na fotce po kraksie widać raczej dobrze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 (edytowane) Mam pytanie.. malowałem f-14 farbą Mr. Hobby i jest błyszczący.. mam w planie dać matowy lakier, potem właśnie nie wiem jakiego washa.. mam light i dark gray z tamiya.. Edytowane 18 Października 2022 przez marciak90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 Majonez robi zestaw washy dla US Navy https://www.migjimenez.com/en/aircraft/236-us-navy-grey-jets.html Ale jeśli dasz najpierw matowy lakier, a potem wash to model wyjdzie ci strasznie ściorany, bo nadmiar washa będzie trudno usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 W dniu 3.10.2022 o 11:33, mysiek13 napisał: Utwardzić lampą UV, jak do paznokci hybrydowych i ostry skalpel... Powinno łatwo póść... Wystarczy tester banknotów? Bo taką mam pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 Pytanie tego typu. Mam jeden rozgrzebany model, gdzie daaawno temu przyklejałem konwersję na klej CA. Chciałbym jednak wrócić do pierwotnego kształtu i doklejony element chciałbym usunąć. Debonder załatwi sprawę czy będzie ciężko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 2 minuty temu, Mates napisał: Debonder załatwi sprawę czy będzie ciężko? Teoretycznie powinien dać radę, ale wszystko zależy od tego, jak duża jest powierzchnia klejenia/łączenia. Jeśli duża, to może być problem z penetracją spoiny, choć debonder i tak powinien ją osłabić. Tak czy inaczej musisz spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 W dniu 18.10.2022 o 20:08, Mates napisał: Debonder załatwi sprawę czy będzie ciężko? pamietaj o tym, ze debonder gryzie polistyren ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 (edytowane) Okazuje się, że udało się to ogarnąć bez większego problemu i praktycznie nie został żaden ślad po łączeniu z klejem. Jest jeszcze kilka miejsc, gdzie debonder musi popracować, ale to kosmetyka. 19 minut temu, BRAVO112 napisał: pamietaj o tym, ze debonder gryzie polistyren ! Model leżał zalany debonderem cały dzień - z plastikiem nie stało się zupełnie nic. Edytowane 20 Października 2022 przez Mates Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 u mnie bylo troche inaczej z CMK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 W dniu 18.10.2022 o 19:25, Jostein napisał: Wystarczy tester banknotów? Bo taką mam pod ręką. Może być za krótko, ja używam takiego do utwardzania lakieru do paznokci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 8 godzin temu, Mates napisał: Okazuje się, że udało się to ogarnąć bez większego problemu i praktycznie nie został żaden ślad po łączeniu z klejem. Jest jeszcze kilka miejsc, gdzie debonder musi popracować, ale to kosmetyka. Model leżał zalany debonderem cały dzień - z plastikiem nie stało się zupełnie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 8 godzin temu, Mates napisał: Model leżał zalany debonderem Możesz zdradzić jakiego debondera użyłeś? Część z nich jest oparta o aceton - te uszkadzają plastik. A pana Douska już nie do dostania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 20 minut temu, mysiek13 napisał: Może być za krótko, ja używam takiego do utwardzania lakieru do paznokci... Dziękuję! Ale... jak to-to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 1 godzinę temu, myszaty napisał: Możesz zdradzić jakiego debondera użyłeś? Na składzie miałem tylko najzwyklejszy debonder Amazing Art. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 22 minuty temu, Mates napisał: najzwyklejszy debonder Amazing Art. Tu nie chodzi o jakieś ,,magiczne" właściwosci - ważne że nie żre plastiku i rozkleja Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 21 Października 2022 Share Napisano 21 Października 2022 W dniu 18.10.2022 o 14:57, Wymysl napisał: Tzn. nie ma możliwości żeby km-y były, a przetłoczeń nie było? Bo np. MK910/JH-C wydaje się, że ma komplet uzbrojenia, a bąbli chyba nie (skrzydło na fotce po kraksie widać raczej dobrze). Ten JH-C jest w Stratusie? Cóż, nigdy nie montowałem Browningów w skrzydle Spitfire'a, ale produkowanie paneli z owiewką sobie a muzom wydaje mi się być bezzasadne. I jeszcze dodatkowo wydawanie instrukcji dotyczących sposobu usuwania tych elementów w przypadku rezygnacji z uzbrojenia. Tylne mocowanie km-u sterczało ponad korpus broni, a cięciwa skrzydła w przypadku zewnętrznego Browninga nie dawała wiele miejsca do manewru. W dodatku ta owiewka na pokrywie w skrzydle C była wyraźnie większa niż w A/B. Być może to kwestia uproszczenia produkcji. Z drugiej strony, choć produkowanie zupełnie bez celu elementu bardziej skomplikowanego i jednocześnie upośledzonego aerodynamicznie wydaje się być absurdalne, to historia RAF zna przypadki stosowania absurdalnych rozwiązań przez całkiem spory okres, zanim naprostowano sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 21 Października 2022 Share Napisano 21 Października 2022 W dniu 20.10.2022 o 19:19, Jostein napisał: Dziękuję! Ale... jak to-to wygląda? Wrzucę w poniedziałek fotki, cena 20-30 PLN na Ali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 22 Października 2022 Share Napisano 22 Października 2022 Część! Poszukuję schematów nitowania samolotu Martin Maryland. Jeśli ktoś ma jakieś materiały byłbym wielce wdzięczny za podzielenie się nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi