Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

krzychu-onisk

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, slamacek napisał:

na warsztat wędruje Re2001 w wersji nocnego myśliwca.

I to jest słuszna koncepcja.

4 godziny temu, slamacek napisał:

GV i wersja standardowa

Masz w planach Reggiane Re.2001 serii 1 i inne wynalazki?

aż tak głęboko z planami nie sięgam. Choć chyba ten trzeci z wyprodukowanych - nie doleciał, biedaczek, na Sardynię i w naszym tysiącleciu wydobyli go do odrestaurowania. Dobra, zaraz otworzę warsztat, siedzę na razie trochę w informacjach i zdjęciach

• Like 1

12 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

Ma ktoś może jakieś informacje, albo chociaż domysły jak mogły wyglądać Gladiatory dowództwa 25 Grupy Lotniczej? Latał na nich ppłk. pil. Jan Biały.

6 godzin temu, BRAVO112 napisał:

to szukajcie, bo Gladiatory mam jeszcze 4 i 2 komplety z SBS-a i oczywiscie blachy 🙂 

Nie J. Biały, ale 25 Grupa. W 2. tomie "Polish fighter colours" jest zdjęcie Gladiatora K8042 w czasie prób w 08-09.1941 w AAEE z dodatkowymi karabinami na górnym płacie. Rok później właśnie w 25 Grupie latał nim Tadeusz Piotrowicz. Samolot na zdjęciu ma prawdopodobnie kamuflaż Temprate Land (i tak jest przedstawiony na kolorowym profilu w "Secret Years: Flight Testing at Boscombe Down 1939-1945"). Autorzy PFC przypuszczają, że takie malowanie miał również w 1942 ze zmienionymi jedynie kokardami i fin-flashem na wariant C/C1. Samolot ten przetrwał do dziś i jest eksponatem w muzeum w Hendon.

• Like 1
  • Thanks 2

• 2 weeks later...
16 godzin temu, boberm1 napisał:

Koledzy drodzy. 

Hobby 2000 MiG 15 bis  - jedna z propozycji wykonania modelu

37120_rd.thumb.jpg.af55ba2b1fad5368e11d90e0800c48ed.jpg

Czy zdjęcie ponizej przedstawia tę samą maszynę? I jaki mógłby być kolor końcówki statecznika.

ecf8d2a0fc6cc60e1a786942d5ecb82163cd9c542ce6286dbafe93481403560a_max.thumb.jpg.3f903235bd87baeb6a0544a62310a4e7.jpg

To maszyna Ryszarda Grundmana . Odpowiedz/foto/ powinna być w książce "Smugi na niebie".

19 godzin temu, boberm1 napisał:

Koledzy drodzy. 

Hobby 2000 MiG 15 bis  - jedna z propozycji wykonania modelu

37120_rd.thumb.jpg.af55ba2b1fad5368e11d90e0800c48ed.jpg

Czy zdjęcie ponizej przedstawia tę samą maszynę? I jaki mógłby być kolor końcówki statecznika.

ecf8d2a0fc6cc60e1a786942d5ecb82163cd9c542ce6286dbafe93481403560a_max.thumb.jpg.3f903235bd87baeb6a0544a62310a4e7.jpg

Piszą, że w 1. plm końcówka statecznika była czerwona.

• Thanks 1

2 godziny temu, boberm1 napisał:

Dzieki za odzew.

To ja wiem- wszak takowe info jest w  instrukcji.

Pytanie brzmi ciut inaczej :-))

No ...domyślam się,że w instrukcji modelu była taka informacja. Odpowiedź może jest w książce Grundmana.To żeby zagmatwać....

Błyskawica na s-cie pewnie czerwona z żółtą obwódką...? A jak zinterpretować takie kolory na fotce?

received_6691695740890404.jpeg

Edytowane przez mcrec1962
  • Thanks 1

W dniu 3.06.2023 o 21:24, jmx62 napisał:

Może ma ktoś na zbyciu kalkomanie do modelu Academy 1672 A-37B BLACKEAGLES

Chętnie bym przygarnął.

Głupio tak cytować siebie samego. Ale w kwestii przypomnienia.

Zacząłem jakiś czas temu ten modelik z Academy ale w wersji bojowej z Wietnamu tylę że jest sklejona bryła bez malowania jeszcze. No i w świetle zakupu dla naszej armii "Lanosów" (FA-50)🥴 zaczął mi się podobać ten samolocik w sensie Dragonfly w malowaniu koreańskiego  zespołu akrobacyjnego. Może jednak komuś zbywają takie kalki. Oczywiście skala 1/72.

• 2 weeks later...

I co znowu post pod postem? W końcu ktoś mnie zbanuje i skończą się moje durnowate pytania.

Trudno zaryzykuję.

Czy F-16C z Italerki nrkat. 2825 rzeczywiście umożliwia wykonanie naszego Jastrzębia? Czy to tylko jakaś podpucha? No i oczywiście kwestia jakości tego modelu tzn. przede wszystkim czy ma linie wklęsłe, jak sprawa sklejalności (wystarczy tubka szpachlówki czy potrzeba wiadro), jak wygląda pod względem merytorycznym czyli w miarę zgodność z oryginałem?

Na Tamkę czy Kinetica mnie nie stać a na MisterCrafta raczej nie chcę się pisać.

Może starczy męczenia tego tematu.

Proszę o podpowiedzi.

Edytowane przez jmx62

W dniu 13.08.2023 o 20:25, jmx62 napisał:

Głupio tak cytować siebie samego. Ale w kwestii przypomnienia.

Zacząłem jakiś czas temu ten modelik z Academy ale w wersji bojowej z Wietnamu tylę że jest sklejona bryła bez malowania jeszcze. No i w świetle zakupu dla naszej armii "Lanosów" (FA-50)🥴 zaczął mi się podobać ten samolocik w sensie Dragonfly w malowaniu koreańskiego  zespołu akrobacyjnego. Może jednak komuś zbywają takie kalki. Oczywiście skala 1/72.

Lanos...jak to jest.  W lata 90 te weszliśmy z koreancami z podobnymi gospodarkami. Teraz oni budują samolotowe Lanos i myśliwce KF-21. W samym czasie w rosji powstał jeden samolot którego budują we trudzie i mekach. Różnica są ludzie, ktoś w dzikiej Korei postawił wtedy na młodych, wysłał ich na staże itp itd,podczas gdy kacapy, jak u nas, pozbywali się ludzi bo to koszt... I wiesz że teraz te kacapy  nie potrafią zrobić samolotu, tak samolotu. Mają problemy na etapie projektowania i wytwarzania prototypów. Za to wyksztalcili chińskich  konstruktorów tymi niechcianymi inżynierami.

Edytowane przez em

• Greif pinned this temat