lord_karton Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Godzinę temu, Jostein napisał: W czym konkretnie się ta niższa jakość przejawia? Academy potrafiła skopać sylwetkę, choć raczej w dawniejszych czasach, vide choćby ichni P-40M/N w 1:72. Model ma być na prezent, więc... Użyłem złego określenia, bardziej by pasowało: mniej finezji jest w modelu Academy. Do planów modeli nie przykładam, a gdyby miał kupować dla siebie F-35 to kupiłbym F-35B Tamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia 22 godziny temu, lord_karton napisał: Użyłem złego określenia, bardziej by pasowało: mniej finezji jest w modelu Academy. Do planów modeli nie przykładam, a gdyby miał kupować dla siebie F-35 to kupiłbym F-35B Tamki Wersja B ma jednak ten minus, że nie latają na niej ci, co trzeba. W każdym razie ciężki orzech do zgryzienia z wyborem. Dziękuję za rekomendację. Tamka istotnie wygląda miodnie, szkoda tylko tych komór uzbrojenia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 21 Sierpnia Share Napisano 21 Sierpnia W dniu 18.08.2024 o 17:39, Jostein napisał: Panowie, F-35A w skali 1:72 - Academy czy Tamiya zrobiła lepszy zestaw? Moim zdaniem Tamiya. Ale masz jeszcze bardzo dobrą Hasegawę. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 21 Sierpnia Share Napisano 21 Sierpnia 16 godzin temu, PrzemekW napisał: Moim zdaniem Tamiya. Ale masz jeszcze bardzo dobrą Hasegawę. Przemek Fakt, zapomniałem. Z tym, że nie ma ona komór uzbrojenia, jak tamka. Ale cena dobra. Orzech do zgryzienia coraz twardszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 28 Sierpnia Share Napisano 28 Sierpnia Skrzydła Me-163 były drewniane to wiem. A co z lotkami i klapami ? Też drewniane? Czy może metal lub kryte płótnem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 28 Sierpnia Share Napisano 28 Sierpnia https://www.flugzeug-lexikon.de/index.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 28 Sierpnia Share Napisano 28 Sierpnia 2 godziny temu, panmopsik napisał: https://www.flugzeug-lexikon.de/index.html Ślicznie dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 28 Sierpnia Share Napisano 28 Sierpnia Taki mam ostatnio układ-zlecenie z synem lat 8, że on skleja ja maluję. Sklejanie idzie mu szybko, bo to “easy assembly” przez co nie mam czasu na “swoje modele”. Nie do końca mam też wpływ na kolory : “domaluj mu taki żółty pasek”. Do rzeczy : kalki hobby bossa od tego junkersa nie przeszły próby czasu. Czy ktoś z szanownych ma może coś z odpadów co chciałby odsprzedać a co siądzie na modelu? Mógłbym niby kupić kolejnego HB ale celujemy w różnorodność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Czy ktos moze pomoc w tym jaki to model BF-110? czy jest moze jakas lepsze kopia tej fotografii? z opisem samolotu a moze i tablicy rejestracyjnej SS-100? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 30 Sierpnia Share Napisano 30 Sierpnia Die Luftwaffe im Modell: Verbands- und Einheitskennzeichen der deutschen Luftwaffe jesli jest to F3 to nalezy do Aufklärungsgruppe 12 aus Stargard ( przemianowana pozniej na 112 ) ale ta grupa miala tylko : Henschel Hs 126 Heinkel He 45 Heinkel He 46 Dornier Do 17 ????? tyle znalazlem na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września Jakim kolorem były malowane wnęki podwozia i wnętrze gondoli silnikowych w B-25 H/J? Eduard w instrukcji podaje C8 czyli srebrny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września 3 godziny temu, Xmen napisał: Jakim kolorem były malowane wnęki podwozia i wnętrze gondoli silnikowych w B-25 H/J? Eduard w instrukcji podaje C8 czyli srebrny. I myślę że dobrze podaje. Co prawda na zdjęciach wersje wcześniejsze, ale możesz rzucić okiem na wnętrze komory podwozia głównego w gondoli silnikowej i ściankę ogniową za silnikiem. Wszystko śrebne : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września 13 minut temu, barszczo napisał: I myślę że dobrze podaje. Co prawda na zdjęciach wersje wcześniejsze, ale możesz rzucić okiem na wnętrze komory podwozia głównego w gondoli silnikowej i ściankę ogniową za silnikiem. Wszystko śrebne : Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września Koledzy którego Ju-88(dowolna wersja ale najlepiej bombowa) polecacie w 72ce w sensie relacja jakość-cena no i atrakcyjność. Hasa Revell Zvezda czy coś jeszcze. A jeszcze Italka ale ten model znam. Całkiem przyjemny za wyjątkiem wypuklych linii, pod koniec ubiegłego wieku został wybrany modelem roku przez któryś chyba z brytyjskich magazynów modelarskich. Mi chodzi o bardziej coś współczesnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września 35 minut temu, jmx62 napisał: Hasa Revell Zvezda czy coś jeszcze. A jeszcze Italka ale ten model znam. Myślę że Hasegawa nie ma tu konkurencji . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września barszczo dzięki ale jeszcze poczekam na jakieś inne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września Revell z tego co pamiętam też ma wypukłe linie. Hasegawa najlepsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrpas Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września Jakościowo Has ale chyba najtrudniej dostępny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września (edytowane) a przeciez Zvezda tez dobrze wyglada a kosztuje ok 18 Eu Edytowane 9 Września przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września 13 minut temu, BRAVO112 napisał: a przeciez Zvezda tez dobrze wyglada a kosztuje ok 18 Eu Szkoda, że spora część tej kwoty idzie na finansowanie wojny z Ukrainą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 12 Września Share Napisano 12 Września Mirage IIIC z Eduarda w 1/48 jest coś wart? Pytam bo jest teraz w dobrej cenie w promocji. Według Scalmates jest to oryginalne wydanie Eduarda z 2004 roku, a wydawało mi się że to jakiś przepak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 12 Września Share Napisano 12 Września W dniu 28.08.2024 o 19:39, Klapouch napisał: Taki mam ostatnio układ-zlecenie z synem lat 8, że on skleja ja maluję. Sklejanie idzie mu szybko, bo to “easy assembly” przez co nie mam czasu na “swoje modele”. Nie do końca mam też wpływ na kolory : “domaluj mu taki żółty pasek”. Do rzeczy : kalki hobby bossa od tego junkersa nie przeszły próby czasu. Czy ktoś z szanownych ma może coś z odpadów co chciałby odsprzedać a co siądzie na modelu? Mógłbym niby kupić kolejnego HB ale celujemy w różnorodność Niemieckie czy niekoniecznie? Bo kalek na wersję G nie mam, ale znajdą się albo od innej wersji, albo jakieś "what ify-". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 12 Września Share Napisano 12 Września W dniu 9.09.2024 o 17:40, jmx62 napisał: Koledzy którego Ju-88(dowolna wersja ale najlepiej bombowa) polecacie w 72ce w sensie relacja jakość-cena no i atrakcyjność. Hasa Revell Zvezda czy coś jeszcze. A jeszcze Italka ale ten model znam. Całkiem przyjemny za wyjątkiem wypuklych linii, pod koniec ubiegłego wieku został wybrany modelem roku przez któryś chyba z brytyjskich magazynów modelarskich. Mi chodzi o bardziej coś współczesnego. Nowy Revellowski A-1 moim zdaniem wart uwagi. Wgłębne linie, bogaty kokpit. Łatwiej dostać, niż hasegawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 12 Września Share Napisano 12 Września (edytowane) 3 godziny temu, Jery napisał: Mirage IIIC z Eduarda w 1/48 jest coś wart? Pytam bo jest teraz w dobrej cenie w promocji. Według Scalmates jest to oryginalne wydanie Eduarda z 2004 roku, a wydawało mi się że to jakiś przepak. Najlepszy model rodziny Mirage III/V jaki dostępny jest na rynku. Ma swoje lata ale do dziś trzyma jakość. To och samodzilene opracowanie. Kinetic jednomiejscowe to tragedia jakościowo montażowa, AMK to ich w ogóle pierwszy model i jest lepiej niż u Kinetica ale do edka im daleko. O stareńkim ESCI repakowanym przez Italeri nie ma co gadać. Edytowane 12 Września przez Qz9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Września Share Napisano 12 Września (edytowane) A jeszcze jest Mirage z HobbyBossa, jak stoi w rankingu? Edytowane 12 Września przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi