jarek38 Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Skoro listwy i tak sezonują, a szukasz prostych rozwiązań i długich, to może spróbuj z tymi przewodami, a raczej z ich zawartością - miedzią- wałkując, drut pięknie się prostuje, później wystarczy rozpłaszczyć i ewentualnie trochę wyprostować. Lubię cudować z miedzią, stąd pewnie się powtarzam. Czekam na malowanie i kolejność maskowania, bardzo mnie to ciekawi, bo parę miejsc jest wedle mnie nie do pomalowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Mi również w pierwszej kolejności druciki przyszły na myśl - to nieodzowny i bardzo popularny w moim 'warsztacie' element (o przeróżnych średnicach), bardzo przyjemny w obróbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Myślałem jeszcze o grafitach do ołówków automatycznych ale to ma być płaskie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Pełen szacunek i podziw za TAKI model . Toc to mrówcza praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Marcin1970 - dziękuję Poniżej wizualizacja wyglądu listew na modelu - proszę pamiętać, że są przyłożone na sucho, zatem mogą być odstępstwa od symetrii i równomierności rozłożenia. "Statyw" z klocków Lego. Pomysł jest taki, żeby najdłuższe listwy ciąć dokładnie w miejscu, gdzie stykają się z rurkami kratownicy i doklejać drugą część. Plany i fotki pokazują, że listwy były przywiązywane (?) do kratownicy, zatem w tych miejscach lakierem lub paskiem kalki będzie można zrobić imitację wiązania. Na moje oko ta grubość listew powinna pozwolić - po ich pomalowaniu i wyostrzeniu wyglądu pigmentem lub kredką - na zachowanie równowagi pomiędzy ich wyeksponowaniem a możliwością oglądania wnętrza kadłuba. Jarek38 - o które miejsca chodzi z malowaniem? Wnętrze jest pomalowane w całości. Wbrew pozorom maskowanie nie powinno być koszmarne, bo to tylko płaty i góra kadłuba ze statecznikami. Reszta elementów jest na razie osobno. Pozrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Ja pi***** I weź tutaj lep samoloty w 1/72. Coś wspaniałego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Jarek38 - o które miejsca chodzi z malowaniem? Wnętrze jest pomalowane w całości. Wbrew pozorom maskowanie nie powinno być koszmarne, bo to tylko płaty i góra kadłuba ze statecznikami. Reszta elementów jest na razie osobno. Myślałem właśnie o wewnętrznej stronie kratownicy i listwach, ale czegoś widocznie musiałem nie doczytać, skoro pomalowane, to ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Oj sporo mnie czeka pracy przy Jaczku, żeby choć troszkkę dogonić Michała, ale czy to możliwe? Piękna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 Hej, Fiedotow - byłoby miło, gdybyś trochę pogonił - gdzie Jak?, gdzie P.11? Uff - powoli, jak żółw ociężale idą listwy do przodu ospale. Właściwie ostatnie wieczory to panele łączące. Dodatkową trudność stanowił znajdujący się za plecami tv, gdzie aktulanie lecą mistrzostwa w snookera, a skoro nie mogę oglądać, bo robię listwy, to chociaż posłucham Na podstawie własnego planiku rysunek na płytce Gotowe - widok ogólny Zbliżenie Przymiarka na sucho do listewek Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 No nieźle, nieźle. Model linijki świetny, choć trochę brakuje mi śladów eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Piękna robota! Szacunek Mikołaju! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Nie ma co. Nie ma słów. Co tu dużo gadać. Masz Wielki Talent bracie i tyle. Szykuje się nam godny następca Pana Andrzeja Ziobera. Brawo!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Mikołaj jak Ty te maleństwa wycinasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 Wszystkim kolegom podziękować Jarek38 - fakt, linijka nie ma łosza - to mój cichy protest przeciwko traktowaniu tej metody jako warunku istnienia modelu ; Marcin Witkowski - dziękuję - sam z wypiekami śledzę Spita na modelarstwieredukcyjnym; Robert p - także dziękuję, ale pamiętajmy - mój Jak zmieści się w komorze transportowej Mi-6 i tyle go będziemy widzieli; Don Roberto - sprawa jest banalniejsza niż wygląda. Krótka informacja o wycinaniu: Dobieramy wiertełko o potrzebnej średnicy i równomiernie nawiercamy płytkę Wzdłuż linii nawiertów ciachamy nożykiem lub żyletką Wygładzamy zwiniętym w rulonik papierem ściernym - tu jest możliwość dowolnego doboru średnic itp. Potem wygładzenie pilniczkami na gąbce, wykałaczką i pędzelkiem I finisz - zajęło razem z fotkami jakieś 10 minut - czyli w sumie banał Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Baaardzo ciekawy warsztat! Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 W sumie do kratownicy można jeszcze użyć gotowych profili np takich http://www.martola.com.pl/pl144/produkty29633/round_rod_profile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Powiem uczciwie ... jak patrze na Takie warsztaty to nie chce mi się lepić czegokolwiek. Brak mi tej pasji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Maja 2012 Autor Share Napisano 7 Maja 2012 Marcin1970 - dzięki, ale nie chciałbym być odpowiedzialny za ewentalną rezygnację z "lepienia". Ja mam inną metodę - jak jest brak weny, to oglądam sobie niektóre warsztaty - co najmniej kilkanaście klasy Master na naszym forum - i znów mam ochotę na modelowanie Adamo722 - myślałem o tych profilach - ale są okrągłe, na razie próbuję chałupniczo.. Rozsądny modelarz odczeka przynajmniej dobę po starcie SBLimowej galerii, aby pokazać kilka patyków . Oto przebieg - nieukończonej jeszcze - walki z listwami: Reszta to już chyba jak będą gotowe do malowania. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Maja 2012 Share Napisano 8 Maja 2012 Mikołaj nie chcę się powtarzać .... czad i tyle ps.jestem pewny ,że Twój Jak nie będzie słabszy od Lima ,Irka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xychu Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Jak dla mnie będzie nawet ciekawszy. Samoloty z epoki II WŚ mają coś magnetycznego w sobie, co późniejsze (i dzisiejsze) maszyny w moim mniemaniu utraciły. To takie latające odkurzacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 12 Maja 2012 Autor Share Napisano 12 Maja 2012 Cześć, Robert i xychu - bardzo dziękuję - ale porównanie do tak uznanej marki jak Irek to nie byle co, z jednej strony nobilitujące, z drugiej zobowiązujące - łatwo spaść z wysoka, jak coś pójdzie nie tak . Poza tym jest jednak różnica skali i tematyki... Siłą rzeczy u mnie rozmach mniejszy. Przy okazji - Robert - od paru dni sympatyczny Limek zagościł w podpisie i co? Względem Jaka - listwy skończone i przygotowane do malowania. Całość jest ekstremalnie wiotka - poniższe zdjęcie wykonałem na szybie, do której taśmami przymocowałem zespół listew z prawej strony, na luzie listwy żyją trochę własnym życiem, dlatego sprawne oko dojrzy odejścia od linii - wszystko się wyrówna w chwili montażu Dla spokoju własnego należało zobaczyć, jak to będzie wyglądać na modelu - poniżej dwa ujęcia przymiarki lewej strony Mam wrażenie, że proporcje chyba zachowane i listwy nie rażą grubością. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Przy okazji - Robert - od paru dni sympatyczny Limek zagościł w podpisie i co? Wiedziałem ,że o to zapytasz tak limek powstaje w zaciszu mojego "mobilnego"warsztatu ,relacji na forum jednak nie planuje natomiast na "pojazdach "dzisiaj pojawi się mój nowy temat . co do twojego Jaczka to jestem pod coraz większym wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Maja 2012 Autor Share Napisano 27 Maja 2012 Czasu ostatnio niewiele, ale w weekend udało mi się co nieco pomęczyć. Uaktualniłem listę zadań i postanowiłem skupić się na elementach "bezkolizyjnych", przez co rozumiem możliwość dłubania bez konieczności ingerencji w model główny czy natychmiastowe malowanie. Ponieważ jakoś ciągle - pomimo gotowej większości elementów podwozia - umykały mi koła, to i przyszedł na nie czas. Może się niektórzy koledzy zdziwią, ale wykorzystałem koła zestawowe - mają dobrą średnicę wymagającą lekkiej ingerencji, ale za to mają za małą szerokość. To spowodowało, że wziąłem koła z dwóch zestawów: Jedna ze stron każdego koła została zeszlifowana tak aby po sklejeniu osiągnąć właściwą szerokość Połóweczki zostały wstępnie obrobione na wiertarce A teraz sklejone schną i czekają na obróbkę i pomysły w sprawie bieżnika I tak pomalutku idzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 Poziom wykonania i to zdjęcie mi się skojarzyło: "jeszcze nie widziałem, by ktoś wyważał koła w modelu" Pozdrawiam, JK PS Świetna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Mikołaju. Bieżnik: Połącz kilka ostrzy Olfy. Nic wiecej nie piszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi