Skocz do zawartości

Jak-1b - ZTS Plastyk/Mastercraft 1:72 + dodatki własne

Mikolaj75

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro listwy i tak sezonują, a szukasz prostych rozwiązań i długich, to może spróbuj z tymi przewodami, a raczej z ich zawartością - miedzią- wałkując, drut pięknie się prostuje, później wystarczy rozpłaszczyć i ewentualnie trochę wyprostować. Lubię cudować z miedzią, stąd pewnie się powtarzam. Czekam na malowanie i kolejność maskowania, bardzo mnie to ciekawi, bo parę miejsc jest wedle mnie nie do pomalowania.

Mi również w pierwszej kolejności druciki przyszły na myśl - to nieodzowny i bardzo popularny w moim 'warsztacie' element (o przeróżnych średnicach), bardzo przyjemny w obróbce.

Marcin1970 - dziękuję

Poniżej wizualizacja wyglądu listew na modelu - proszę pamiętać, że są przyłożone na sucho, zatem mogą być odstępstwa od symetrii i równomierności rozłożenia. "Statyw" z klocków Lego. Pomysł jest taki, żeby najdłuższe listwy ciąć dokładnie w miejscu, gdzie stykają się z rurkami kratownicy i doklejać drugą część. Plany i fotki pokazują, że listwy były przywiązywane (?) do kratownicy, zatem w tych miejscach lakierem lub paskiem kalki będzie można zrobić imitację wiązania.

Na moje oko ta grubość listew powinna pozwolić - po ich pomalowaniu i wyostrzeniu wyglądu pigmentem lub kredką - na zachowanie równowagi pomiędzy ich wyeksponowaniem a możliwością oglądania wnętrza kadłuba.

listwy%252520wizualizacjaA.JPG

listwy%252520wizualizacjaB.JPG

listwy%252520wizualizacjaC.JPG

Jarek38 - o które miejsca chodzi z malowaniem? Wnętrze jest pomalowane w całości. Wbrew pozorom maskowanie nie powinno być koszmarne, bo to tylko płaty i góra kadłuba ze statecznikami. Reszta elementów jest na razie osobno.

Pozrawiam - Mikołaj

Jarek38 - o które miejsca chodzi z malowaniem? Wnętrze jest pomalowane w całości. Wbrew pozorom maskowanie nie powinno być koszmarne, bo to tylko płaty i góra kadłuba ze statecznikami. Reszta elementów jest na razie osobno.

Myślałem właśnie o wewnętrznej stronie kratownicy i listwach, ale czegoś widocznie musiałem nie doczytać, skoro pomalowane, to ok!

Hej, Fiedotow - byłoby miło, gdybyś trochę pogonił - gdzie Jak?, gdzie P.11?

Uff - powoli, jak żółw ociężale idą listwy do przodu ospale. Właściwie ostatnie wieczory to panele łączące. Dodatkową trudność stanowił znajdujący się za plecami tv, gdzie aktulanie lecą mistrzostwa w snookera, a skoro nie mogę oglądać, bo robię listwy, to chociaż posłucham

Na podstawie własnego planiku rysunek na płytce

panele%252520listew%252520rysunek%252520plytka.JPG

Gotowe - widok ogólny

panele%252520listew%252520widok%252520ogolny.JPG

Zbliżenie

panele%252520listew%252520zblizenie.JPG

Przymiarka na sucho do listewek

panele%252520listew%252520przymiarka.JPG

Pozdrawiam - Mikołaj

Wszystkim kolegom podziękować

Jarek38 - fakt, linijka nie ma łosza - to mój cichy protest przeciwko traktowaniu tej metody jako warunku istnienia modelu ;

Marcin Witkowski - dziękuję - sam z wypiekami śledzę Spita na modelarstwieredukcyjnym;

Robert p - także dziękuję, ale pamiętajmy - mój Jak zmieści się w komorze transportowej Mi-6 i tyle go będziemy widzieli;

Don Roberto - sprawa jest banalniejsza niż wygląda. Krótka informacja o wycinaniu:

Dobieramy wiertełko o potrzebnej średnicy i równomiernie nawiercamy płytkę

wycinanie1.JPG

Wzdłuż linii nawiertów ciachamy nożykiem lub żyletką

wycinanie2.JPG

Wygładzamy zwiniętym w rulonik papierem ściernym - tu jest możliwość dowolnego doboru średnic itp. Potem wygładzenie pilniczkami na gąbce, wykałaczką i pędzelkiem

wycinanie3.JPG

I finisz - zajęło razem z fotkami jakieś 10 minut - czyli w sumie banał

wycinanie4.JPG

Pozdrawiam - Mikołaj

Marcin1970 - dzięki, ale nie chciałbym być odpowiedzialny za ewentalną rezygnację z "lepienia". Ja mam inną metodę - jak jest brak weny, to oglądam sobie niektóre warsztaty - co najmniej kilkanaście klasy Master na naszym forum - i znów mam ochotę na modelowanie

Adamo722 - myślałem o tych profilach - ale są okrągłe, na razie próbuję chałupniczo..

Rozsądny modelarz odczeka przynajmniej dobę po starcie SBLimowej galerii, aby pokazać kilka patyków . Oto przebieg - nieukończonej jeszcze - walki z listwami:

listwy%252520etapyA.JPG

listwy%252520etapyB.JPG

listwy%252520etapyC.JPG

Reszta to już chyba jak będą gotowe do malowania. Pozdrawiam - Mikołaj

Jak dla mnie będzie nawet ciekawszy. Samoloty z epoki II WŚ mają coś magnetycznego w sobie, co późniejsze (i dzisiejsze) maszyny w moim mniemaniu utraciły. To takie latające odkurzacze

Cześć, Robert i xychu - bardzo dziękuję - ale porównanie do tak uznanej marki jak Irek to nie byle co, z jednej strony nobilitujące, z drugiej zobowiązujące - łatwo spaść z wysoka, jak coś pójdzie nie tak . Poza tym jest jednak różnica skali i tematyki... Siłą rzeczy u mnie rozmach mniejszy.

Przy okazji - Robert - od paru dni sympatyczny Limek zagościł w podpisie i co?

Względem Jaka - listwy skończone i przygotowane do malowania. Całość jest ekstremalnie wiotka - poniższe zdjęcie wykonałem na szybie, do której taśmami przymocowałem zespół listew z prawej strony, na luzie listwy żyją trochę własnym życiem, dlatego sprawne oko dojrzy odejścia od linii - wszystko się wyrówna w chwili montażu

listwy%252520gotowe%252520do%252520malowania.JPG

Dla spokoju własnego należało zobaczyć, jak to będzie wyglądać na modelu - poniżej dwa ujęcia przymiarki lewej strony

listwy%252520lewe%252520przymiarkaA.JPG

listwy%252520lewe%252520przymiarkaB.JPG

Mam wrażenie, że proporcje chyba zachowane i listwy nie rażą grubością.

Pozdrawiam - Mikołaj

Przy okazji - Robert - od paru dni sympatyczny Limek zagościł w podpisie i co?

Wiedziałem ,że o to zapytasz tak limek powstaje w zaciszu mojego "mobilnego"warsztatu ,relacji na forum jednak nie planuje natomiast na "pojazdach "dzisiaj pojawi się mój nowy temat .

co do twojego Jaczka to jestem pod coraz większym wrażeniem

• 3 weeks later...

Czasu ostatnio niewiele, ale w weekend udało mi się co nieco pomęczyć. Uaktualniłem listę zadań i postanowiłem skupić się na elementach "bezkolizyjnych", przez co rozumiem możliwość dłubania bez konieczności ingerencji w model główny czy natychmiastowe malowanie.

Ponieważ jakoś ciągle - pomimo gotowej większości elementów podwozia - umykały mi koła, to i przyszedł na nie czas.

Może się niektórzy koledzy zdziwią, ale wykorzystałem koła zestawowe - mają dobrą średnicę wymagającą lekkiej ingerencji, ale za to mają za małą szerokość. To spowodowało, że wziąłem koła z dwóch zestawów:

kola%252520glowne%252520wyciete.JPG

Jedna ze stron każdego koła została zeszlifowana tak aby po sklejeniu osiągnąć właściwą szerokość

kola%252520glowne%252520polowki.JPG

Połóweczki zostały wstępnie obrobione na wiertarce

kola%252520glowne%252520wiertarka.JPG

A teraz sklejone schną i czekają na obróbkę i pomysły w sprawie bieżnika

kola%252520glowne%252520sklejone.JPG

I tak pomalutku idzie...

kola%252520glowne%252520wiertarka.JPG

Poziom wykonania i to zdjęcie mi się skojarzyło: "jeszcze nie widziałem, by ktoś wyważał koła w modelu"

Pozdrawiam,

JK

PS Świetna robota!