Gość Napisano 27 Lipca 2012 Share Napisano 27 Lipca 2012 Mikołaju, sycę oczy Twoją robotą, każdy detal po prostu zachwyca precyzją Napisz coś więcej o tych prowadnicach - najpierw naciąłeś płytkę, a później odciąłeś plastik z boku tworząc "rynienkę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 27 Lipca 2012 Share Napisano 27 Lipca 2012 Masterpiece! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Lipca 2012 Autor Share Napisano 27 Lipca 2012 Dzięki kolegom za opinie , nawet nie przypuszczałem, że prowadnice jako mały drobiazg wzbudzą większe zainteresowanie, w końcu to 2 części, nieporównywalne do niektórych innych "podzespołów" Andzin - generalnie jest tak jak napisałeś, a w szczegółach: 1. dokładny pomiar długości prowadnic na każdej z burt osobno; 2. pobór płytki plastikowej 0,5 mm o długości 2-3 mm większej niż łączna długość prowadnic; 3. nacięcie linii - dość grubej i głębokiej; 4. obsmarowanie rowka flamastrem (żeby potem widzieć ten rowek i nie wkleić go od środka) i rozcięcie płytki; 5. obcięcie nadmiaru nad rowkiem żyletką z dodatkowym oszlifowaniem pilniczkiem na gąbce; 6. wypolerowanie każdego boku na papierze o małej gradacji - powoduje to lekkie zmiejszenie wymiarów i wydelikacenie prowadnicy; 7. stopniowe docinanie prowadnic aż do właściwej długości dopasowanej do burt; 8. wklejenie do modelu - stosowałem mikrokropelki dwuskładnikowego Poxipolu; 9. obróbka końcowa - polerowanie pilniczkami gąbkowymi i pędzelkiem. Ale poruta - 9 etapów na dwie części... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 Ale poruta - 9 etapów na dwie części... Nie ma mowy o porucie, właśnie się okazuje, jak "proste" jest wycięcie "zwyklej" rynienki ... Dzięki Mikołaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Lipca 2012 Autor Share Napisano 29 Lipca 2012 Cześć, ramka Parta po zaszpachlowaniu dziur jest całkiem fajna, ale paradoksalnie bardzo cienka, nawet jak na skalę 1:72. Fotki pokazują, że jednak była tam jakaś grubość i piloci nie musieli obawiać się przecięcia rąk podczas chwytania . To oznaczało konieczność wykonania swoistych wzmocnień. Przy okazji postanowiłem zrobić je tak, by ułatwić późniejszy montaż szybki. Na początek po zwymiarowaniu wykonałem rysunki na płytkach i na wszelki wypadek przymiarka do ramki Potem wycinka najpierw od wewnątrz wg znanej i opisywanej już wcześniej metody Po obróbce zewnętrznej sprawdzamy czy pasują - uff, pasują... Tak obrobione płytki idą na dalsze pocienianie na drobny papier ścierny Chodzi o to, żeby ramka plastikowa była węższa od ramki fototrawionej. Poniższa fotka pokazuje ramkę przednią już pocienioną, oraz tylną jeszcze przed obróbką A to po to, aby mieć mały "próg", co pozwoli na montaż szybki już po malowaniu praktycznie na "klik" Jak mawia Fiedotow - cdn... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Powiem Ci Mikołaju, że już nie będę nabijać licznika w Twoim warsztacie, a odwiedzać go będę raz na miesiąc. Sorki, ale ilekroć tu zajrzę to mam problem by wstać z kolan, a i żona musi mnie ciągnąć za ręce w górę, przy czym ciągle gdera, abym w końcu zmienił ołtarzyk. Tą całą Twoją robotę, tłumaczę sobie tym, że jak nic masz jakiegoś Plastusia co to wszystko Ci robi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Ja też zacząłem zaglądać rzadziej do tego wątku, ale z zupełnie innej przyczyny. Mimo całego szacunku dla świetnej modelarskiej roboty wątek zaczyna przypominać serialowy tasiemiec: mało się dzieje. Jest tu mnóstwo pięknych super detali ale postępu całości niezbyt widać. Na pewno zajrzę za kolejne pół roku. Może będzie już coś pomalowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 przecież na tym polega modelarska robota, że czasem niewiele się dzieje i trzeba produkować detal po detalu... szacunek dla Mikołaja za tak detaliczne pokazywanie warsztatu, można się naprawdę wiele nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Wielki szacunek Mikołaj za to co Ty tu wyprawiasz ,ja tez juz bym chciał zobaczyc zmalowany model ale mimo to zagladam i bede zagladał ,klasa i nauka modelarstwa przez duże M choc sam lepie pudełkowe modele plus gotowe zestawy waloryzujace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Poprzeczka wisi tak już wysoko, że ja nie mam cierpliwości oglądać warsztatu, a co dopiero jeśli idzie o cierpliwość do naśladowania heh... Ale tym wieksze uznanie za próby pobicia rekordu świata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Ale poruta - 9 etapów na dwie części... Kurde, zaczynasz krygować się jak koleżka od Avengera. To akurat może zniechęcić, bo aktualizacje o jednej ramce bardzo ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 a próbowałeś? Jest sport wyczynowy i amatorski... Ten pierwszy mogę podziwiać, ale nie zamierzam naśladować. Nie stać mnie na poświecanie na jeden model iluś tam miesięcy życia. Za stary juz jestem, kondycja już nie ta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Za stary juz jestem, kondycja już nie ta... Dlatego ja też lepie pudełkowce plus gotowe zestawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 Ponieważ główny tok dyskusji przypadł na noc, a cały dzień w robocie nie pozwolił na wpis, powiem tak: - Jakowy warsztat prezentuje przyjętą przeze mnie dla tego modelu koncepcję jego wykonania. To oznacza, że wiele przyspieszyć się nie da, a nawet nie wolno. Również rezygnacja z wykonania niektórych detali byłaby trudna, gdyż wtedy model nie zachowa spójności i straci efekt; - wybór Jaka podyktowany był relatywnie bogatą dokumentacją wyjściową, którą mam zgromadzoną także dla innych obiektów, ale postanowiłem rozpocząć od jednosilnikowego myśliwca; - wcześniej nie budowałem modeli maksymalnie detalowanych, mam ich na półkach kilkadziesiąt, ale pojawiła się ochota na coś nowego. Nigdy też specjalnie nie ukrywałem, że bardzo odpowiada mi koncepcja modelarstwa prezentowana przez Andrzeja Ziobera, więc próbuję naśladować - na razie z małym modelem; - jak warsztat to warsztat - czyli pokazywanie procesu budowy. Wychodzę z założenia, że może ktoś będzie chciał z jakiejś metody skorzystać, ale także, że czasem mi ktoś co nieco podpowie; - Banny - jest tak, że prezentujemy odmienne podejście do modelarstwa, co nie raz wynikało z dyskusji, ale nigdy nie powiem, że któreś jest lepsze czy gorsze. Dzięki, że zaglądasz mimo wszystko do warsztatu, pomyśl co by było, gdybym wystartował wraz z początkiem prac? Relacja nie zawiera takich zagadnień jak wstępna geometria, kratownica, wnęki kadłuba i klap i wiele innych. Niemniej będzie mi miło, jeśli czasem zajrzysz ; - wszystkim dziękuję za określenia typu "mistrzostwo", to bardzo miłe i oznacza uznanie dla pracy oraz zaspokaja egoistyczne kwestie próżnościowe - to specjalnie piszę pod greatgonza, żeby mi już nie wytykał kokieterii... - proszę też zauważyć, że jednak pewna grupa warsztatów wywołuje stosunkowo wyższe zainteresowanie (choćby Tomcat Marka czy Hercules Darka - przepraszam tych kolegów, kótrych nie wymieniłem a powinieniem), przy czym ich cechą wspólną jest podejście do detalu. To znaczy, że jest jednak na to zapotrzebowanie; - pełną rację ma Kamil - jeśli ktoś nie chce, to nie namawiam zbyt usilnie do detalowania, ale jeśli jednak zechce, to prawdą jest, iż te czynności nie są kosmiczną technologią, są jedynie bardziej pracochłonne; - Robert - obijasz się ostatnio... Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Ale te calowe dechy to stolarz mógłby Ci chociaż oheblować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 J jak JAK odcinek 325 W poprzednim odcinku: Hanka nareszcie znajduje zatrudnienie w miejscowym sklepie modelarskim. Niestety, wyciągając na żądanie upierdliwego klienta model z samego dołu półki zostaje przygnieciona spadającymi z gwizdem Stukasów pudełkami ginąc na miejscu. Załamany Marek z niechęcią jedzie po dostawę szkła do osłony.... Tymczasem... Tymczasem przepraszam za wygłupy i wracam do normalnej wyznaczanej drobnymi krokami relacji Osłonka się szlifuje - sugerowana metoda nakazuje to robić przed odcięciem "płytek głównych" albowiem można sobie wygodnie chwytać i polerować bez ryzyka przypadkowego zgniecenia blaszek Co do szkiełka ogłosiłem przetarg, do którego staje FALCON Clear-Vax i ja sam. Poniżej kopytko i meduzy, które zostaną poddane oględzinom w świetle dziennym. Jeśli wyjdą lepiej niż FALCON być może wygram przetarg Wyniki niebawem. Pozdrawiam - Mikołaj PS. Robert p - jednak nie dotrzymałeś słowa i zajrzałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 - Robert - obijasz się ostatnio... Nie prawda, tyram jak wół. Urlop się skończył a i roboty w polu i w zagrodzie trochę mam co niestety odbija się czasowo na nie wszystkich przyjemnościach PS. Robert p - jednak nie dotrzymałeś słowa i zajrzałeś Jakby człowiek wiedział że się przewróci, to by się położył, więc aby nie obciążać rozklekotanych kolan to wymyśliłem, że się właśnie najpierw położę. Pokaż mi takiego co by nie chciał Cię podglądać Motyw z gwiżdżącymi pudełkami przedni , tylko pochylonej Hanki szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Cześć! Robert p - to o obijaniu było w zasadzie skierowane do Roberta O., ale w myśl przysłowia o stole i nożycach, no cóż - generalnie nie uważam, żeby prace przy Ju-87 wymagały bezzasadnego przyspieszenia Osłonka zasadniczo gotowa. Zmieniła się koncepcja i malowanie nastąpi już po wklejeniu szybki, przymiarki wskazywały, że wklejenie szybki lepiej zrobić teraz, bo później kontrola nad klejem i innymi substancjami wspomagającymi mogłaby być utrudniona. Uznałem, że wolę pomęczyć się z maskowaniem. Przetarg na dostawę szkła wygrałem z Falconem po wykonaniu około 15 prób. Poniżej ramka i szybka mozolnie dopasowywana delikatnymi przetarciami krawędzi papierem ściernym i pilnikami gąbkowymi Szybkę wkleiłem na Poxipol i delikatnie rozprowadzany CA, wyszło - mam nadzieję - dobrze Konsekwentnie działając w kwestii detali uznałem za stosowne zrobić rączkę/gałeczkę do otwierania osłony. Gałeczka uformowana z Poxipolu na pręciku plastikowym Poniżej gałka wklejona już do osłony I na koniec przymiarka do modelu oraz fotka z dystansu, żeby nie zamęczać samymi detalami. Wszystko wskazuje, że pasuje - ale oceńcie sami Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Kliszę powinno utrzymać, ale jednak profil szkła nie jest równomierny. Kopytko było łatwe do zrobienia - z osłonki fabrycznej, cięcia po prostych też. W obecnej sytuacji nie ma obaw o odszktałcenia w przyszłości. Roboty było trochę więcej niż przy kliszy, ale znów nie aż tak, żeby tego zaniechać. Przy okazji chciałem wypróbować metodę "progową", żeby odpowiedzieć sobie na pytanie, czy taki sposób warto rozważać w takich modelach jak np. Łoś, Si-204 itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 4 Sierpnia 2012 Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Gapiłem się na ta fotę ze dwie minuty. Znaczy się niezłe. A wracając do tematu tej folii, to w takich prostych rozwijalnych kabinkach z powodzeniem można taki kawałek folii odpowiednio wygiąć na gwoździu, pędzelku, czy innym tego typu "narzędziu". Przy odpowiedniej wprawie trwa to jednak znacznie szybciej niż tłoczenie, a efekt jest podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Chylę czoło Mikołaju przed Twoją pomysłowością. Jak się patrzy na to co robisz, to jest złudzenie że to takie proste.....Łatwo ulec sugestii, ale jest to benedyktyńska praca. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Świetny warsztat, naprawdę, medal za prowadzenie oraz ogrom wskazówek, jaki można tutaj zdobyć - fajnie, że Ci się 'chce" , tak trzymać. Co do ugięcia opon (trochę post factum może, ale obecnie fora z doskoków przeglądam i nie zawsze na bieżąco jestem), ja podgrzewam oponę i dociskam coś, wtedy i ugięcie i wybrzuszenia po bokach są. Ale metodę trzeba sobie dobrze obmyślić i opanować, bo niebezpieczna. Myślę jednak, że jestem już blisko jej zoptymalizowania . Tyle z moich doświadczeń. PS. Kabinka, Panie, pierwsza klasa, bardzo się mnie podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Dzięki wszystkim za miłe słowa, to bardzo motywuje no.tips - dwie minuty to rzeczywiście dużo - a na którą fotkę (z zapałką)? ; czsochaj - nie mam nic przeciwko uleganiu sugestii - praca benedyktyńska to niekoniecznie praca trudna, ale przyznaję, że cierpliwość wskazana - ale powtórzę to co kilka razy pisałem - kosmicznych technologii tu nie ma; Przemek - metoda termiczna z oponkami w sumie znana, ale dokonam prób na kółeczkach fabrycznych i wyniki zaprezentuję. Nie do końca wiem jak zachowają się moje kółka krążkowe - temat do przemyślenia, najwyżej wykonam kółko próbne i spróbuję. Szczególnie dzięki za pozytywne słowa co do sposobu prezentacji warsztatu - wydaje się, że jednak jest ona oceniana akceptująco - a tym samym, że nie powodu do wprowadzania nadmiernych zmian i skrótów Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 cierpliwość nie tyle wskazana, co kluczowa. Dokładnie. dla mnie z tego własnie powodu takie warsztaty są niedoścignione. Nie no, nie jest tak źle, czasem też wznosisz się na scratch'owe wyżyny, że chociażby 'ludzika 120mm' wymienię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Dzięki wszystkim za miłe słowa, to bardzo motywuje no.tips - dwie minuty to rzeczywiście dużo - a na którą fotkę (z zapałką)? ; Na tą : Jest kapitalna. To znaczy model jest kapitalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi