Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Z pretensjami do realiów przełomu lat 70/80tych a przy okazji i obecnych. ;) Narzekanie na to, że czystej krwi myśliwiec może przenosić bomby to jakby marudzić, że limuzyna ma za mocny silnik i szpere

Edytowane przez Gość
  • 4 months later...
Napisano

Podobno na wszystkich polskich MiGach są te wzmocnienia na skrzydłach:

nak1420adkinaskrzyd1420apyt_zps02659c2d.jpg

Ja robię 111 w malowaniu okolicznościowym "Mirosław Feric", z szachownicami na górnych powierzchniach, ale przed modernizacją. Przyglądam się wszystkim zdjęciom 111 i tych wzmocnień nie widzę. Na poniższych zdjęciach mam wrażenie, że byłyby widoczne, gdyby były:

nakladki3_zpsf2594a68.jpg

nakladki2_zpsc186adc5.jpg

Czy można to jakoś ew. potwierdzić?

Zdjęcia z airliners.net i jetphotos.net do celów dyskusyjnych.

Napisano
Nie wszystkie maja te nakładki , tylko te gdzie podczas remontów znaleziono pekniete żeberka skrzydeł
A tak z ciekawości: te pęknięcia wpłynęły jakoś na resurs płatowców albo jakieś okresy między przeglądami/remontami czy coś w tym stylu?
Napisano

MiGi-29te są obsługiwane według stanu technicznego, nie po resursach. Stąd m.in. wynika to, że na części samolotach te wzmocnienia są a na innych ich nie ma.

• 3 weeks later...
Napisano

Chyba juz wiem: John Cool rzecze tak:

"9.18 był następnym z kolei wcieleniem SMT, powstałym po przejęciu firmy przez nowe kierownictwo. W lutym 1999 roku bowiem w wyniku rotacji personalnych Korżujew odchodzi. W międzyczasie nowym generalnym dyrektorem konstruktorem RSK MiG został Nikołaj Nikitin. Postanowiono też dalej rozwijać SMT. Tym razem zmieniono aranżację kokpitu (trzy ładne wyświetlacze MFI-10-6 produkcji Technokompleks). Podstawowa różnica to radiolokator Żuk-M/ME mający zespół antenowy w postaci panelu szczelinowego, więc zaoszczędzono nieco masy. Z zewnątrz charakteryzuje go brak sprawiającego problemy zbiornika konforemnego. Samolot może przenosić dwa podskrzydłowe zbiorniki o pojemności 1150 litrów każdy, oraz nowy zbiornik podkadłubowy o powiększonej pojemności 2000 litrów (w porównaniu do 1500 litrów w starszych wersjach). 9.18 poszedł do Jemenu. Nie jest jasne jakie wcielenie SMT posiada Erytrea, ale najprawdopodobniej jest to właśnie 9.18. 

http://il2forum.pl/index.php?topic=7120.15

Z kolei tu http://www.mars.slupsk.pl/fort/mig/mig-29-ye.htm jest rysunek jemenskiego smt, a tu http://www.mars.slupsk.pl/fort/mig/default.htm info ogolne o izd. 9-18.

Wychodzi na to, ze garbik jak w 9.12 ?

• 2 weeks later...
Napisano
Co ciekawe, zarówno producent LBOB-100 jak i wikipedia mówią tylko o Su-22.

Lotnicza bomba wagomiaru 100 kg przeznaczona do niszczenia siły żywej, umocnień polowych i celów lekko- i nieopancerzonych. Przenoszona przez samoloty szturmowo – bombowe Su-22M4
Nitro-Chem S.A.

polska bomba odłamkowo-burząca wagomiaru 100 kg. Opracowana w ramach programu o kryptonimie Mokrzycko. Produkowana w zakładach ZCh Nitro-Chem oraz ZM Kraśnik (obecnie Bumar Amunicja SA). Przenoszona przez samoloty Su-22M4 Polskich Sił Powietrznych
Wikipedia

Ciekawe czy ktoś ma jakieś zdjęcia tych bomb podwieszonych pod MiGa i czy w ogóle kiedykolwiek z tym latano.

Prosze...

http://www.zoom.mon.gov.pl/static/zdjecia/5_5.jpg

Napisano

Na jakiej podstawie sądzisz, że to ta bomba? Jestem wręcz prawie pewien twojego błędu. Polska bomba ma cztery stabilizatory, natomiast na zdjęciu widać ich znacznie więcej i do tego pierścienie...

Napisano

Szukam zdjęć z końcowego okresu służby naszych MiG-29 w malowaniu z czasów układu warszawskiego a przed przejściem na kolory nato. Jeśli ktoś miałby zdjęcia z owego remontu na którym był zmieniany kolor kamo było by super. Mam zamiar zrobić model MiG-29 UB nr 15 właśnie z tego remontu. Choć zdjęciami innych migów w oryginalnym kamo nie pogardzę.

Napisano
Szukam zdjęć z końcowego okresu służby naszych MiG-29 w malowaniu z czasów układu warszawskiego a przed przejściem na kolory nato. Jeśli ktoś miałby zdjęcia z owego remontu na którym był zmieniany kolor kamo było by super. Mam zamiar zrobić model MiG-29 UB nr 15 właśnie z tego remontu. Choć zdjęciami innych migów w oryginalnym kamo nie pogardzę.

Jutro postaram sie zeskanowac Ci z Polish Wings malowanie MiGa-29 UB nr 15 w pierwszym malowaniu... Podaj mi swojego maila np na priv to Ci je wysle

Napisano
Hej, mam pytanie do migowców-smokerówców co to jest "Antyfryz" i co mowia te 2 napisy - 1 z podwojna fala i ten obok

d8f43867dca673d1m.jpg

Antyfryz to po prostu płyn odmrażający. Wrzuciłem też 2 zdjęcia z napisami, o które ci chodziło. Zaciągnij je sobie w oryginalnym rozmiarze:

Napisano

Najogólniej rzecz ujmując, antyfryz jest płynem do chłodnic (obniżającym temperaturę zamarzania). Stosowany też np. w silnikach spalinowych (to co wlewamy do chłodnic w samochodach ;)).

Napisano

Jacko masz racje, ale, kolega net_sailor używając zwrotu "płyn odmrażający" wprowadza zamieszanie, można to odczytać jako płyn do odmrażania np. przedniej szyby, [czyż nie?] która w samolotach tez jest odmrażana i np w MiG-23 i 29 jest to ogrzewanie a w MiG-21 instalacja przeciwoblodzeniowa bazuje na spirytusie.

Napisano

Fakt, że moją zbyt skrótową informację można było zrozumieć dwojako, choć miałem na myśli płyn chłodnicowy a nie do szyb. Za brak precyzji przepraszam.