rymulus Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 Rzec można tylko tyle, jak zwykle wspaniała robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 Irku, nie myśl, że jak mało komentujących to tyle samo oglądających. Podziwiajacych Twój warsztat jest masa, ale co tu jeszcze pisać, jak już wszystkie pochwały napisano. Ja oglądam dalej. Powodzenia w 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2020 Mi wcale nie chodzi o pochwały daleki jestem od tego typu zachowań. Wolę te, które podpowiadają różne rozwiązania lub pokazują błędy na tym etapie kiedy można to poprawić. Zdecydowanie gorzej jest to zrobić w już gotowym modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 Irek dawno mnie tu nie było. Muszę jednak przyłączyć się do opinii innych. Cały czas trzymasz rewelacyjny poziom. Pięknie to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2020 Grzesiu to czas wrócić i pokazać kolejny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 @Irek-M1 jestem tutaj nowy ale ze dwa razy oglądałem cały Twój warsztat i muszę przyznać, że Twoja praca jest niesamowicie inspirująca i dla mnie stanowi niedościgniony wzór do naśladowania. Masz wielki talent i niesamowity zapas cierpliwości plus widać, że wkładasz kawał serca w to co robisz. Może po 15 latach ciągłego doskonalenia technik i po dziesiątkach nieudanych konstrukcji uda mi się chociaż odrobinę zbliżyć do tego co prezentujesz w swoim warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2020 Owszem wkładam kawał serca w ten model bo całe moje młodzieńczo-szkolne życie MIGi-23 podchodziły do lądowania nad moim mieszkaniem. Również wiele godzin spędziłam za płotem patrząc na to jak MIGI starują lub lądują. Starty nocne to była dopiero atrakcja i niesamowite widoki. Dla mnie każdy model to było wyzwanie i musiałem zrobić w kolejnym modelu krok naprzód coś więcej, lepiej. Tak więc powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 Przepraszam Panowie ale to co się ty wyprawia to już nie modelarstwo to już prawie masochizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Nie to nie masochizm ale modelarstwo w trochę szerszym zakresie niż samo sklejenie zestawu. Ja tylko skromny rzemieślnik próbuję zbliżyć się maksymalnie do oryginału. Edytowane 2 Stycznia 2020 przez Irek-M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
youngtiger1 Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 Good Lord, this is epic. Simply amazing work and I cannot wait to see this when it is finished. Well, hope you all had a wonderful Christmas and New Years. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2020 YOUNGTIGER1 -I think that will be about five years. I thank you for your wishes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) To tak na początek dnia i roku w sumie to co na zdjęciu składa się w sumie z 415 elementów. i w kadłubie. Oczywiście jeszcze wiele przede mną do skończenia luku Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Irek-M1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Skoro groźba zamknięcia wątku została zażegnana najnowszymi zdjęciami, to wyrażając swój oczywisty zachwyt wykonanym podzespołem, zgłaszam małą sugestię: - pomyśl Irku proszę o modyfikacji formy warsztatu z wyłącznie zachwycającej na zachwycająco-edukacyjną. Myślę, że warto pokazywać nie tylko efekt, ale i drogę. Mało kto jest w stanie domyślić się "jak to jest zrobione". To zwiększy prawdopodobieństwo, że ludzie będą chcieli się wypowiadać i dopytywać. Oczywiście z założeniem, że otrzymają odpowiedź - jest w najwyższym stopniu prawdopodobne, że nikt osiągalny na forum nie ma bogatszej dokumentacji do 23MF niż Ty. Łącząc to z fachowością co do detalu, jest mało możliwe, że popełnisz zauważalny błąd, mogący wywołać konieczność zwrócenia uwagi. Siłą rzeczy pole dyskusji merytorycznej się zawęża, ale czy to powód to zamknięcia? Najlepszego w Nowym Roku - Mikołaj 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Co do zamknięcia strony to była przenośnia zamknąłem stronę z dwoma lukami które mnie już strasznie męczyły i wkurzały. Wiem, że wątek jest ciut przydługawy ale pewnie umknęło iż jest to kolejny krok do zakończenia tych luków nad którymi pracuję już od 2018 roku spójrz na strony 11 i 12 tego wątku tam wszystko widać jak jest robione. Teraz jest finalny montaż i odnosząc się zaś do zdjęć umieszczonych wcześniej, nie ma tutaj jak i w całym wątku wiedzy tajemnej. Bezpieczniki są wytoczone dzięki uprzejmości Piotra ze znanej i cenionej firmy MASTER po wykonaniu przeze mnie pomiarów i rysunków w corelu. Narzędzia są bardzo proste i takie jakie ma każdy modelarz w swoim warsztacie a na pewno ty je masz- czyli lupa, pęseta, klej, oko, pędzelki i farbki reszta to tylko nic innego jak ustawienie priorytetów w składaniu oraz godziny poświęcone na tę pracę. Przewody, które tutaj umieściłem to nic innego jak pomalowane i ułożone druciki jeden po drugim i tak 196 razy. Następnie zwinięte i owinięte folią. Na koniec zostały pomalowane. W razie jakiś pytań to pisz postaram się w miarę możliwości odpowiedzieć Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Irek-M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Nie ma to jak dwóch magików modelarstwa ( Irek i Mikołaj) zaczynają dyskusję, mi tylko zostaje się przyglądać, czytać i podziwiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2020 LUTOBOR tu nie ma żadnej magii, tu jest tylko rzemiosło modelarskie, godziny spędzone na przeglądaniu zdjęć i wymyślaniu jak to zrobić. Najgorsze to jest wymyślenie jak to zrobić reszta to mały pikuś, godziny spędzone w warsztacie robiąc detale. U mnie prace trwają od 20 do 1 w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Zgadzam się z tym patrząc na swojego nieskończonego jeszcze Łosia z ZTS Plastyk z tymi wszystkimi dorobionymi rzeczami. Wytrwałość i pomysł i wszystko się da zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 12 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Po zrobieniu 672 elementów kolejne luki zostały ukończone. Wiem, że wątek jest dość długi i dla przypomnienie elementy zrobione wcześniej są na stronie 11 i 12 < z osłoną w widoku od dołu i oba razem a teraz idę robić łatwiejsze luki niż te do tej pory zdjęcie referencyjne Edytowane 12 Stycznia 2020 przez Irek-M1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Stycznia 2020 Share Napisano 12 Stycznia 2020 Może i wątek długi ale taka detalizacja modelu wymaga czasu, tego nie da się zrobić w jeden miesiąc. Takie modele buduje się latami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 12 Stycznia 2020 Share Napisano 12 Stycznia 2020 5 minut temu, mig napisał: Takie modele buduje się latami. Dokładnie tak. Jest to w 100% model szykowany na zawody. Widziałem pana model F 14 w Łasku i jeżeli Mig wyjdzie tak samo lub jeszcze lepiej to parę pucharów przybędzie. Takie modele też są jednak potrzebne.Mimo że "rury"to nie moja bajka zaglądam z ciekawością. Poziomu umiejętności zazdroszczę jak cholera tak jak Mikołajowi.Szkoda że warsztat nie ma więcej opisów co jak zrobić.Choć w 72 pewnie trudno byłoby to powtórzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 12 Stycznia 2020 Share Napisano 12 Stycznia 2020 Plus zadwolenie z wykonanego projektu. Chciałbym zobaczyć ten model na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 12 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Xmen - sorry, ale Tomcat to nie mój model. Co do opisów to byłyby one nudne gdyż to tylko rysowanie, cięcie, sklejenie, malowanie i tzw. brudzenie GTiStyle prawdopodobnie da radę go zobaczyć w Koszalinie podczas zawodow Edytowane 12 Stycznia 2020 przez Irek-M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2020 Po 12 godzinach prac i wklejeniu 34elementów luki przygotowane są do wypełnienia różnymi przewodami i agregatami, pompami etc: Dodatkowo musiałem wyrównać kadłub po wklejeniu wnęk podwozia-białe paski. Nie wiem albo ja mam dwie lewe ręce i nie tak wkleiłem albo one były zbyt małe do otworów w kadłubie. O tyle fajnie iż z boku kadłuba trzeba będzie wykonać wypukły spaw tak więc szlifowanie kadłuba i zanik linii nie stanowi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Stycznia 2020 Share Napisano 20 Stycznia 2020 20 godzin temu, Irek-M1 napisał: Nie wiem albo ja mam dwie lewe ręce... Tia też chciałbym mieć takie dwie lewe ręce jak Ty i robić takie cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 22 Marca 2020 Autor Share Napisano 22 Marca 2020 W czasach wirusa prace trwają. Rozpocząłem uzupełnianie wnętrza. W sumie na ten moment wkleiłem w oba luki 285 elementów i jeszcze trochę pracy pozostało. Odnosząc się do uwag powstały te elementy z blaszki do druku offsetowego, rozciągniętych nad płomieniem patyczków do uszu dzięki czemu mam rurki w które wkleiłem pomarańczowe pręciki imitujące śruby, które również powstały nad płomieniem świeczki. Zawsze wklejam je dłuższe niż powinny one być -łatwość w trzymaniu w pęsecie. Dopiero po wyschnięciu kleju docinam je do żądanej długości. Przez przypadek kolor pomarańczowy strasznie ułatwił mi prace z powodu kontrastu kolorów. Imitacja spawów na podłużnych żółtych przewodach to wklejony bardzo cienki drucik. Doklejone imitację śrub wokół żółtych elementów oraz szarego zostały zapożyczone z zestawu firmy Taurus model. Pompa 32 elementy. Powstała ze sklejonych różnej wielkości prętów oraz dysków wykonanych wybijakami RO Toolz podstawy Częściowo pomalowane na swoim miejscu strona prawa na razie są tylko położone złote przewody. Dojadą jeszcze zielone strona lewa " widok góry to na razie tyle. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi