Hamman Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 Widać ładne postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Października 2014 Autor Share Napisano 28 Października 2014 Zlikwidowałem te uskoki, szpachlując CA i szlifując gąbeczkami. Odtworzyłem od razu linie podziału a na dole nawet nity (szpikulcem), bo nie był zbytnio zatarte. Nity na górze odtworzę nitowadłem, gdy je dostanę. Mam teraz tylko nadzieję, że po położeniu podkładu nie wyjdą jakieś znaczące nierówności. Góra: Dół: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 Tu i ówdzie musisz dopracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Października 2014 Autor Share Napisano 28 Października 2014 A konkretniej? Bo moim zdaniem jest dopracowane. Jeśli masz na myśli czarny klej CA na spodzie skrzydła, to to jest celowe: uskok został zalany CA i doszlifowany. To co widać to klej wypełniający nierówność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Października 2014 Autor Share Napisano 29 Października 2014 Kadłub sklejony. Drugie skrzydło udało się "wyprowadzić" nieco lepiej niż pierwsze i ilość koniecznych poprawek będzie znacznie mniejsza. Dokleiłem tez końcówki skrzydeł, które jednak wymagają poprawek i sztukowania plastikiem, bądź zalewania klejem CA, żeby na całej długości (aż do klap) tworzyły całość z płatami skrzydeł. Draken zaczyna nabierać wyglądu. Coraz bardziej mi się ten model podoba. BTW: na zdjęciu wygląda trochę jak twarz Transformersa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Października 2014 Share Napisano 29 Października 2014 Wrzucisz jakąś fotkę poglądową z innymi 1:48? Tak żeby mieć punkt odniesienia wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Października 2014 Autor Share Napisano 29 Października 2014 Jak widać Draken nie jest może olbrzymem, ale nie jest także małym samolotem. Na zdjęciu nie ma dzioba i dyszy silnika wraz z końcówką ogona, więc jak to się wszystko doda, to będzie prawdopodobnie nie krótszy niż F-100 i A-7. Kawał pięknego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Października 2014 Share Napisano 29 Października 2014 Kadłub krótki i rozpiętość też mała. Czyli jest raczej z tych mniejszych. To chyba takie szwedzkie. Gripen też jest malutki. Dzięki za fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Października 2014 Autor Share Napisano 29 Października 2014 No jak Ty patrzysz? F-100 i A-7 to nie takie małe samoloty, a on ma ich długość, może nawet minimalnie być dłuższy. Od F-16 jest sporo większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Października 2014 Share Napisano 29 Października 2014 Może to złudzenie optyczne, ale na tym zdjęciu, nawet jeśli dodać nos, który długi nie jest, to wygląda na krótszy i węższy od pozostałych. Masz go w rękach więc możesz lepiej ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Października 2014 Autor Share Napisano 29 Października 2014 W sumie to po co oceniać na oko: A-7 - 14,06 m F-100 - 15,2 m J-35 - 15,35 m. Wychodzi na to, że z tych trzech jest najdłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 W sumie to po co oceniać na oko:A-7 - 14,06 m F-100 - 15,2 m J-35 - 15,35 m. Wychodzi na to, że z tych trzech jest najdłuższy. Co nie znaczy, że tak samo będzie w przypadku modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Października 2014 Autor Share Napisano 30 Października 2014 Czy ma ktoś zdjęcie na którym w miarę wyraźnie widać złożony spadochron hamujący umieszczony w podstawie statecznika pionowego? W modelu jest tam po prostu maleńka dziurka, ale gdzieś widziałem zdjęcie, na którym widać coś tam było, więc może warto spróbować to odtworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 Wygląda na to, że jest upchnięty tak głęboko, że i tak go nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Października 2014 Autor Share Napisano 31 Października 2014 Dzięki za film. Zrobiłem część ogonową kadłuba. Dodatkowo wciąłem i spasowałem dyszę z rurą i wszystko jak widać pasuje idealnie. Zostało tylko przyklejenie do kadłuba i wyrównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Ładnie się to prezentuje miałem okazję widzieć Drakena na żywo w locie we wrześnie na Dniach NATO w czeskiej Ostravie, przelatywał razem z Vigenem i Gripenem nad lotniskiem, szkoda tylko, że nie można było przyjrzeć się mu z bliska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Listopada 2014 Autor Share Napisano 2 Listopada 2014 W sumie to chętnie bym go obejrzał, sporo by mmi to dało. Powolutku, powolutku zmierzam do ukończenia budowy całej bryły Drakena. W tej chwili zakończyłem (no - prawie) montaż całego korpusu, od ogona aż po dziób. Pojawiło się kilka problemów, ale mam nadzieję że po malowaniu nie będą zbytnio widoczne. Dziób dał mi trochę popalić, a konkretnie odtwarzanie linii podziału - no mam z tym ogromne problemy i wiele się w tym temacie nie zmienia. Trudno. Tak w tej chwili wygląda J-35, jak widać kawał z niego maszyny. Muszę jeszcze doszlifować miejsce łączenia części ogonowej z główną częścią kadłuba, co ze względu na dziwny profil tej części samolotu (na zdjęciach widać dziwne "przegięcie" na wysokości steru kierunku) ograniczy się do lekkiej szlifierki i przerycia linii podziału w miejscu łączenia. W planach mam jeszcze zamiar zwaloryzować wnękę podwozia ogonowego, choć wiele tam chyba nie ma do dodania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Listopada 2014 Share Napisano 2 Listopada 2014 W sumie to chętnie bym go obejrzał, sporo by mmi to dało. Kup bilet na lot do Stockholm Skavsta. W każdą niedzielę od 11 do 15 jest tam otwarte muzeum gromadzące przede wszystkim zbiory związane z jednostką F11 stacjonującą tam w przeszłości. Draken w wersji rozpoznawczej tam stoi i można go dotykać, jest też kabina pilota udostępniona dla zwiedzających, można sobie posiedzieć. Wróć tego samego dnia. http://www.f11museum.se/english.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Listopada 2014 Autor Share Napisano 2 Listopada 2014 Aż tak ciekawy tego samolotu nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 2 Listopada 2014 Share Napisano 2 Listopada 2014 Solo, jeśli pozwolisz jedna uwaga, bo często popełniasz ten błąd - samoloty mają nos, nie dziób. Dziób jest na okrętach. Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Listopada 2014 Autor Share Napisano 2 Listopada 2014 Dzięki. Czyli generalnie: nos, centropłat i ogon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Listopada 2014 Share Napisano 3 Listopada 2014 W sumie to chętnie bym go obejrzał, sporo by mmi to dało. Kup bilet na lot do Stockholm Skavsta. Kraków jednak bliżej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Listopada 2014 Autor Share Napisano 3 Listopada 2014 A Internet najbliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Listopada 2014 Autor Share Napisano 5 Listopada 2014 Poszukuję jakiegoś zdjęcia, na którym widać byłoby w miarę wyraźnie jak wygląda działko zamontowane w prawym skrzydle (w lewym nie ma go) myśliwca. Znalazłem tylko takie zdjęcia jak poniżej, na których dużo nie widać. Ewentualnie można znaleźć zdjęcie gdzie wylot jest zasłonięty zaślepką. Zależy mi szczególnie jak wygląda wylot działka we wnęce w skrzydle. Ideałem byłoby zdjęcie rozmontowanej tej części skrzydła. Znalazłem też takie zdjęcie, ale po pierwsze nie mam 100% pewności że to Draken, a po drugie niewiele tu jednak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 5 Listopada 2014 Share Napisano 5 Listopada 2014 może coś tutaj będzie: viewtopic.php?f=65&t=1790 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi