pepociufakers Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 1 godzinę temu, Fixer napisał: Odkopię temat - czy możecie polecić jakieś końcówki do Proxxona/Dremela które nadawałyby się do szlifowania plastiku? Chodzi mi o ekwiwalent ręcznego szlifowania papierem 800/1000, np łączenia połówek kadłuba. Może nie koncowka, ale urządzenie. Szlifierka skokowa PS 13 PR28594 PROXXON , Tylko zamiast proponowanego zestawowego papieru ściernego, przyklej gąbka polerska (np. używając taśmy dwustronnej). Mam, czasami używam, i się sprawdza. Pzdr. Jaro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 Do szlifowania plastiku u mnie sprawdzają się kamienie szlifierskie - używam z Lidlowym akumulatorowym Parksidem (te które dostałem w zestawie i dokupione). Do Dremela/ Proxxona też będą pasować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 2 godziny temu, Fixer napisał: Odkopię temat - czy możecie polecić jakieś końcówki do Proxxona/Dremela które nadawałyby się do szlifowania plastiku? Chodzi mi o ekwiwalent ręcznego szlifowania papierem 800/1000, np łączenia połówek kadłuba. https://adammed.pl/category/modelarstwo-gumki-polerskie-gumki-do-obrobki-materialow-plastycznych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp29 Napisano 19 Lipca 2021 Share Napisano 19 Lipca 2021 Witam szanownych kolegów, chciałbym zapytać czy ktoś używa mini szlifierkę pneumatyczną w zastępstwie Proxxona. Myślałem o czymś takim, ale nie wiem czy ona da radę po podpięciu do kompresora aerografowego i czy regulacja obrotów w zakresie 5 -10k będzie możliwa przez zmianę ciśnienia na kompresorze. Czy taka szlifierka sprawdzi się w obróbce plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogi Napisano 19 Lipca 2021 Share Napisano 19 Lipca 2021 Witaj ,nie sprawdzi się , dremel i tego typu szlifierki mają za wysokie obroty do szlifowania plastyku ,a szlifierka na powietrze ma tych obrotów jeszcze więcej , szukaj szlifierek niskoobrotowych ,np do obróbki pazurów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 No jakby nie patrzeć narzędzia pneumatyczne są głośniejsze. Regulacja ciśnieniem działa tylko w małym zakresie, potem silniczek pneumatyczny zdycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 Osobiści jakiś czas temu zaopatrzyłem się w stację do frezowania paznokci (wcześniej biłem się z tanimi szlifierkami) - nie mogę złego słowa powiedzieć: do 200zł duży wybór, pasują zwykłe wałki do dremla, płynna regulacja obrotów, gratisowo zazwyczaj z footswitchem (pedał), sam uchwyt w miarę lekki i poręczny, możliwośc zmiany polaryzacji (obroty lewo/prawo). Wygląda to mniej więcej tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 Jaki zakres obrotów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 Czy ktoś jest mi w stanie podlinkować jakieś wiertła pasujące do tej szlifierki kosmetycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 4 minuty temu, sjr napisał: wiertła pasujące do tej szlifierki kosmetycznej? I to jest właśnie największy ich problem... Sam mam kosmetyczną i osprzęt jest mocno ograniczony.... Dokupiłem ekstra mocowanie i wtedy jest mega niewygodna. Następny tylko proxxon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 41 minut temu, myszaty napisał: Następny tylko proxxon... Rozglądnij się wokół , w innych firmach . Proxxon jest mocno rozreklamowany . I za to się płaci . Kiedyś też kupiłem i do dzisiaj leży głęboko w szufladzie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 A o którym modelu Proxxona mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 (edytowane) Jeśli bardzo Tobie zależy to mogę jutro go wygrzebać i sprawdzić . Wiem , że może ktoś używa i nie zgodzi się ze mną ale dla mnie nie znalazł zastosowania przy modelach . No i tani nie był . Tak samo mam tokarkę , tą najtańszą ( powinienem w cudzysłów włożyć to słowo ), dokupiłem nawet specjalny uchwyt by jakoś działać . Tutaj owszem naszlifowałem i ponacinałem kupę kółek do modeli . Nie zmienia to faktu , że to jest zwykły szmelc . Ta tokarka ma niby służyć w/g reklamy do toczenia wałeczków itp. Życzę szczęścia , pracowałem na tokarkach do drewna, począwszy od takich zrobionych z wiertarki a kończąc na takich już warsztatowych . Technicznie Proxxon to żart a nawet mogę powiedzieć , że tokarka moja jest wręcz niebezpieczna . Jak ktoś chce sobie wbić dłuto lub pilnik , itd w oko to proponuję nie na takim sprzęcie . Nie jest tego warty mimo wysokiej ceny . Hello Edytowane 16 Lutego 2022 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 A ktoś używa takiej? Widziałem u siebie w sklepie i wygląda poręcznie i porządnie. Jest w miarę mała także powinno się nią wygodnie posługiwać. https://m.leroymerlin.pl/warsztat/narzedzia-modelarskie/miniszlifierki-wielofunkcyjne/mini-szlifierka-dremel-stylo-dremel,p464687,l1501.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 (edytowane) Tylko my tu nie dyskutujemy o tokarkach, ale o szlifierkach. W takim razie, co jest lepsze, wg Ciebie, od takiego zestawu: Micromot 60(50)/E lub EF + zasilacz NG 2/E lub NG 5/E ? Vieh_san, najniższe obroty (5000) to dużo jak na obróbkę plastiku. Edytowane 16 Lutego 2022 przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 (edytowane) 17 minut temu, Soris napisał: Tylko my tu nie dyskutujemy o tokarkach, ale o szlifierkach. Zgadza się . Jednak znając więcej narzędzi z oferty łatwiej jest złożyć do kupy wszystkie plusy i minusy . W tym przypadku zdecydowanie minusy . 17 minut temu, Soris napisał: Micromot 50/E + zasilacz NG 2/E lub NG 5/E ? Nie umiem odpowiedzieć bo prostu nie jestem przygotowany . Moje proxxony kupowałem kiedy jeszcze nie wiedziałem , że mogą być i są modele bardzo dobre . Byłem wtedy na etapie starych Airfixów , zapakowanych w nowe , przepiękne pudełka . No a tam trzeba doklejać , szlifować , kółka w kształcie balonów, ludki jak wylizane lizaki . Każdy wie o co chodzi ze starociami . No to głupi nakupiłem proxxonów , znowu reklama mnie podeszła . Teraz , kiedy już jakiś czas czytam sobie forum modelarskie i oczywiście po klejeniu , wiem że są modele gdzie nie potrzeba żadnych , extra , pseudo prestiżowych narzędzi . Po prostu się je klei i trochę szlifuje miejsca połączeń . To chyba Solo wymyślił : "szkoda życia na dziadowskie modele". ja dodam : i grubych pieniędzy . To tyle , więcej się nie mądruje . A rekomendacje, najlepsze , na temat narzędzi można usłyszeć w zasadzie od ludzi którzy je zawodowo używają . I to długo , nie od miesiąca np. Edytowane 16 Lutego 2022 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 15 minut temu, Hello napisał: A rekomendacje, najlepsze , na temat narzedzi można usłyszeć w zasadzie od ludzi którzy je zawodowo używają . I to długo . Zgadzam się, tylko zazwyczaj cena też jest "zawodowa". Przydatność danego narzędzia w modelarstwie to inna kwestia, zazwyczaj dyskusyjna i bardzo indywidualna. Jeśli chodzi o szlifierki, to liczą się najniższe obroty i precyzja wykonania, tutaj Proxxon, w podanym wyżej zestawie, według mnie jest bardzo dobrym rozwiązaniem, co nie znaczy, że najlepszym(?). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 46 minut temu, Soris napisał: Micromot 50/E + zasilacz NG 2/E lub NG 5/E Ja kupowałem z pół roku temu to, obecnie są Micromoty 60/E i 60/EF. E od EF różni się zaciskami. "E" ma nasadki zaciskowe o stałych średnicach (w zestawie chyba 6 sztuk), a "EF" ma uchwyt o płynnej regulacji (taki jak w wiertarce). Co do zasilacza, to ja wziąłem NG 5/E, ponieważ mając regulację obrotów na samej frezarce i na zasilaczu można zejść do bardzo małych obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 (edytowane) Prawda, mój błąd, najistotniejsze w tym wszystkim jest regulacja zarówno zasilacza jak i szlifierki. Poprawiłem. Ten mniejszy NG 2 z literą E też ma regulację, tylko podobno, nie mam porównania, na NG 5/E da się zejść jeszcze niżej niż na NG2/E Edytowane 16 Lutego 2022 przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 48 minut temu, Hello napisał: Teraz , kiedy już jakiś czas czytam sobie forum modelarskie i oczywiście po klejeniu , wiem że są modele gdzie nie potrzeba żadnych , extra , pseudo prestiżowych narzędzi . Po prostu się je klei i trochę szlifuje miejsca połączeń . Spoko, ja nie mam super wymagań poza dwoma: brak bicia futerka i niskie obroty, a to w całej reszcie jest dyskusyjne. Broni się proxxon i dremel ( tego trzeba trochę ztuningować) Jak założę tarczę do cięcia to ma ciąć a nie wyszarpywać. 55 minut temu, Hello napisał: szkoda życia na dziadowskie modele". Pod warunkiem że jest w interesującej tematyce jakiś wybór, co nie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 (edytowane) 19 minut temu, myszaty napisał: Pod warunkiem że jest w interesującej tematyce jakiś wybór, co nie ? Kategorycznie muszę potwierdzić słowa które napisałeś . Poza sytuacją gdy ma się nick np: Mikołaj , Irek , Marcin Witkowski , Ewpiga i wielu innych których teraz nie pamiętam albo kleją w innych działach i przepraszam za Alzheimera . Na ten przykład oni będą wiedzieć jakie narzędzia są do modeli niezbędne i skuteczne. Edytowane 16 Lutego 2022 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 13 minut temu, Hello napisał: Na ten przykład oni będą wiedzieć jakie narzędzia są do modeli niezbędne i skuteczne. Przy umiejętnościach wymienionych mam wrażenie że substancja wyjściowa nie ma absolutnie znaczenia. A jak sie człek pyta ,,czym" to się okazuje że wystarcza im skalpel, igła, żyletka i suwmiarka...wtedy dopiero kopara opada... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 Ja w porównaniu z wymienionymi profesjonalistami jestem zwykłym amatorem modelarstwa, który nawet wstydzi się pokazać swoje wytwory tutaj na forum. Ale wniosek mam jeden - lepiej mieć mniej, a porządnych narzędzi, niż całą szafę supermarketowych wątpliwej jakości. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 Jak przedmówcy pisali, narzędzia o sporej mocy i szerokim zakresie obrotów mają niewielkie zastosowanie jeśli nie robi się dużo skracza lub fundamentalnych przeróbek. Ja też w zasadzie przestałem używać mini szlifierki na kablu. Przesiadłem się na Master Tools drill/grinder od Trumpeter-a. Do cięższych prac się nie nadaje. Do wiercenia poniżej 0.5 mm też nie za bardzo ze względu na niewielkie bicie końcówki. Ale ma podstawową zaletę - jest zawsze pod ręką. Do tego małe, lekkie, bez kabla, a zacisk pozwala na użycie niemal dowolnej końcówki. Ładowane przez USB. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 (edytowane) 22 godziny temu, Moses napisał: Jaki zakres obrotów? Max 35 000 obrotów przy 65W mocy. Fakt zależy do czego to narzędzie potrzebne... osobiście dalej wiercę ręczną wiertarką (sprężynkowa), a to narzędzie potrzebne mi było do polerki barankiem i filcami ew. do zeszlifowywania powierzchni typu wew. strona wylotu powietrza itd. Edytowane 17 Lutego 2022 przez cudi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi