Mikele Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Zestaw znany i lubiany, upiększony pulpitem Yahu, pasami Eduarda i inwencją własną. Malowany Gunze, Tamiyą i Alcladami, washowany Tamiyą i Pro Modeller i przypudrowany nieco Mig i AK. Malowanie Francisa Gabreskiego, czy też bardziej ze swojska Franciszka Gabryszewskiego z wykorzystaniem kalkomanii Techmod. Edytowane 4 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Przyjemny dla oka model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Bardzo fajnie wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Bardzo ładnie wykonany i do tego w ciekawym malowaniu. Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Swietny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Soczysty,bardzo się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Piękny! Fajne malowanie, inspirujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Marca 2017 Autor Share Napisano 23 Marca 2017 Dzięki za miłe komentarze. @kendzub - mieli fantazję malarze z 2wś, tylko korzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Ciekawa maszynka głównie to malowanie ogólnie jestem na TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezarek Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Bardzo ładny!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Świetny, jedno z lepszych malowań dzbanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Bardzo atrakcyjne malowanie. Mam pytanie jako laik - czy te biało-czarne pasy na skrzydłach nie powinny być tej samej szerokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Marca 2017 Autor Share Napisano 23 Marca 2017 Mniej więcej to słowo klucz. One często malowane były od ręki, więc bywało i tak, że nie tylko różnej grubości ale i z krawędziami nierównymi wychodziły spod pedzla. Maskując co prawda mierzyłem to skalówką, ale bez aptekarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Super wykonanie kawał pięknej maszyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Bardzo ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Marca 2017 Share Napisano 24 Marca 2017 Ładny.Można wiedzieć jakich kolorów użył kolega do kamuflażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Marca 2017 Share Napisano 24 Marca 2017 Bardzo atrakcyjne malowanie. Mam pytanie jako laik - czy te biało-czarne pasy na skrzydłach nie powinny być tej samej szerokości? Owszem, różnie bywało, ale powinny. Nie tylko tej samej, ale i konkretnie określonej. Wprawdzie można wyciągnąć pewne, dość ogólne wnioski, co do prawideł jakie towarzyszyły odstępstwom od standardu przy malowaniu tych oznaczeń szybkiej identyfikacji, ale zawsze bezpieczniej będzie przyjrzeć się konkretnemu samolotowi. Pokazany model jest mocno swobodną wizją autora w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Marca 2017 Autor Share Napisano 24 Marca 2017 Pokazany model jest mocno swobodną wizją autora w tej kwestii. Jest, owszem. Ta swoboda odnosi się w ogóle do całego malowania, które na dobrym poziomie odwzorować można na lewej burcie, z mniejszym poziomem dokładności na prawej i górze skrzydeł i stateczników. Do dej dowolności zainspirowały mnie pasy kadłubowe (piękna wariacja na temat) jak i sam kamuflaż. Tak czy inaczej, starałem się trafić jak najbliżej rzeczywistości. Ładny.Można wiedzieć jakich kolorów użył kolega do kamuflażu? Kolory dobrałem na podstawie FS podanych w instrukcji Techmodu. Zielny to Gunze C302, szary Gunze C308. Spód jest w dwóch Alcladach ALC-101 i 105. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Marca 2017 Share Napisano 24 Marca 2017 Wspominam tylko o elementach, które są znane z dokumentacji (dotyczy malowania i konstrukcji). Przy tych nieznanych trudno liczyć na coś innego niż interpretacja (eufemizm, w zasadzie to po prostu wymysł ). Ale to chyba jednak temat na inną rozmowę. P-47 w galerii cieszy z definicji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Marca 2017 Share Napisano 24 Marca 2017 Dzięki.Też się przymierzam zrobić takiego tylko w 72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 Bardzo atrakcyjne malowanie. Mam pytanie jako laik - czy te biało-czarne pasy na skrzydłach nie powinny być tej samej szerokości? Pokazany model jest mocno swobodną wizją autora w tej kwestii. Jest, owszem. Ta swoboda odnosi się w ogóle do całego malowania, które na dobrym poziomie odwzorować można na lewej burcie, z mniejszym poziomem dokładności na prawej i górze skrzydeł i stateczników. Do dej dowolności zainspirowały mnie pasy kadłubowe (piękna wariacja na temat) jak i sam kamuflaż. Tak czy inaczej, starałem się trafić jak najbliżej rzeczywistości. Dzięki, chciałem tylko wiedzieć. A na rozluźnienie taka fotka: Jak widać linie nie są równe. A przy okazji ktoś wie co to za film? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 To jest film z aparatu reportera wojennego. Kadr ostatecznie trafił do magazynu Life. Tu oczywiście koloryzowany, ale nawet na tej słabej kopii widać, że 'nierówne linie' to określenie niejednoznaczne i zależne od tego co ma się na myśli. Mechanicy malują pasy ręcznie, ale ich przebieg i proporcje wyznaczyli wcześniej liniami, starannie narysowanymi kredą (popularna metoda). Z bliska będą widoczne będą krzywe krawędzie; z punktu widzenia artylerzysty na okręcie, czy lecących w formacji załóg pasy będą wręcz idealne. Zasadniczo krzywe pasy pojawiały się tym bardziej, im bliżej było D-Day. Z upływem czasu malowano je coraz staranniej, poprawiano stare. Ponadto niedoskonałości pojawiały szczególnie tam, gdzie pasom towarzyszyły 'trudne' miejsca. Gwałtowne zmiany przekrojów kadłuba, przejścia skrzydło-kadłub, mocno zmienna cięciwa skrzydeł itp. Tu było trudniej zachować proporcje, a czasem zdecydować, z jakiego punktu widzenia mają być zachowane. Można też ogólnie stwierdzić, że standard malowania D-Day stripes w USAAF był wyższy niż w RAF. Ale to wszystko i tak rozbija się o wygląd konkretnego egzemplarza, jak to zwykle bywa, zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 Z bliska będą widoczne będą krzywe krawędzie; z punktu widzenia artylerzysty na okręcie, czy lecących w formacji załóg pasy będą wręcz idealne. . Podobnie z punktu widzenia budującego i oglądającego miniaturę tego samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi