SnaQ Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 W Martoli można już zamawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 5.02.2021 o 11:48, Jarekk napisał: Małe sprawozdanie z postępów powolnych prac nad "Iwonką". Wieża i tylko koło skończone. Nawet tylny stelaż jest ruchomy. W zasadzie zostały boczne drzwi i drobiazki. Edytowane 8 Lutego 2021 przez Hamilkar Super. Tez staram sie robic sam. mama koła, kalkomanie i Km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 Tak trzymać. Nie jest trudna. Kosz robiłem z blaszki foto-trawionej w wcale nie przeszkadza mi że pręty nie są okrągłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 W dniu 5.12.2020 o 12:38, Michal_G napisał: Przy okazji dla chcących zbudować Szakala w 1:72 - jednym z problemów było uzbrojenie, Szakale zostały przezbrojone w km NSW. Otóż można za około 14-15 zł kupić zestaw produkcji Zwiezdy https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-Machine-Gun-NSV-12-7-UTES-with-crew.html i wykorzystać lufę. Przy okazji zostaną figurki do innego wykorzystania. Idzie do mnie BRDM-2 w 1:72 z SModelu, jak paczka z Chin dojdzie to o Jabolu pomyślę (kalki już mam). Czy poza KM-em coś trzeba będzie zmodyfikować w tym modelu z S-Model? Bo mam go i chętnie bym go zrobił jako BRDM-2 z misji w Iraku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 Oj dużo będzie trzeba robić. Do Szakala poza km-em: - klimatyzatory - mocowanie do koła zapasowego (właśnie, z tym będę miał przy Jabolu największy problem - czy koła zapasowe bywały w pokrowcach? wtedy by się pokrowiec właściwie dowolnym kołem o zbliżonej średnicy wypełniło) - koła chyba mogą zostać (bieżnik na pewno nie radziecki, nie odpowiada Stomilowi idealnie ale chyba ujdzie) - usunięcie pomocniczych kół i dorobienie bocznych drzwi - kalki robi Toro - zasadnicza wada S-modelu (i Dragona w 1:35) to spaprany spód kadłuba, sprawa omawiana np. na https://www.onthewaymodels.com/reviews/S-Model/AlMagnus_S-Model_BRDM-2_PS720023_review.htm - do zastanowienia się bo z jednej strony warto poprawić z drugiej mało to będzie widać. Chyba tyle, jeżeli coś pominąłem to Koledzy proszeni są o uzupełnienia. Żbiki miały zupełnie nową wieżę co mnie przerosło więc nie zgłębiałem tematu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 Mocowanie koła: Zrobiłem taki stelaż. Drut w ważniejszych miejscach polutowałem a resztę potraktowałem CA. Rozstaw uchwytów zaplanowałem na stelaży też i weszło wszystko bez problemu. Koła zapasowa: W Żbikach bywały, ale na Szakalu nie mam żadnego zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 Coś nie poszło: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek mochalski Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 witam,piekna robota Jarekk,stelazyk elegancki,ja zamowilem wczoraj ZBIKA, moze bedzie za tydzien,bedzie powod do ogrzebania projektu,powodzenia,Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 "Iwonka" dostała wstępny makeup. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 (edytowane) 31 minut temu, Jarekk napisał: "Iwonka" dostała wstępny makeup. Hej, Wygląda super! Możesz zmierzyć maksymalną szerokość skorupy wieży (bez bocznych uchwytów i wyrzutni granatów dymnych)? Pozdrawiam, Przemek Edytowane 9 Lutego 2021 przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 1:1 - 1611 mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 3 minuty temu, Jarekk napisał: 1:1 - 1611 mm Dzięki bardzo mocno! I to jest chyba szerokość przy dolnej krawędzi wieży (boki są pod lekkim skosem, nie całkiem pionowe)? Dobrze patrzę? Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 Lekko. 1:1 sz-d - 1611 mm, 1:35 sz-d - 46 mm 1:35 sz-g - 44,5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 22 minuty temu, Jarekk napisał: Lekko. .... Jeszcze raz: dziękuję! Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 10 Lutego 2021 Share Napisano 10 Lutego 2021 A możesz podać wymiar drzwi bocznych byłbym wdzięczny , pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 10 Lutego 2021 Share Napisano 10 Lutego 2021 20 godzin temu, Jarekk napisał: Koła zapasowa: W Żbikach bywały, ale na Szakalu nie mam żadnego zdjęcia. Zdjęcia Szakala z zapasowym kołem wrzucał Gerd w wątku Czy Jabol miał koło zapasowe? Nie wiem, nie zetknąłem się z e zdjęciem tego konkretnego berdka z widocznym tyłem. Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 10 Lutego 2021 Share Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) 9 godzin temu, OLO napisał: A możesz podać wymiar drzwi bocznych byłbym wdzięczny , pozdrawiam OLO. Ja mam 24,5 mm x 17 mm (1:35). Może nie dokładnie odpisałem. Zdjęć Szakala, z zapasowym kołem w pokrowcu, z Iraku nie mam i nie widziałem. Edytowane 10 Lutego 2021 przez Jarekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 10 Lutego 2021 Share Napisano 10 Lutego 2021 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 Może się przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 Przyda, przyda. Nowe zdjęcie "Iwonki" się pojawiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 Dawno, dawno temu zacząłem strugać Iwonkę, ale jakoś zapał opadł i model powędrował do szafy na kilka lat. Jednak Hussar skutecznie mnie zmotywował do wygrzebania i dokończenia tego pojazdu. Pewnie jeszcze będę musiał trochę podłubać, ale co dokładnie to już zdecyduję kiedy będę miał konwersję w ręku. Stan na dziś: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 Już teraz wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Moje konwersję do szakala i żbika właśnie dotarły. I jak u poprzedników elementy drukowane tj. kosz wieży, stelaże pod koło zapasowe połamane na amen. Nie wiem, reklamować to w Martoli czy jak? Odesłanie paczki na własny koszt podnosi znowu cenę całej zabawy. Czy wogóle Hussar dośle elementy? Nie wiem kto wpadł na pomysł, żeby tak ciasny kartonik upchać żywicą, papierami i do tego te elementy zamiast dodatkowego pudełeczka, to wrzucone do kupy i wymieszane z żywicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 12 Marca 2021 Autor Share Napisano 12 Marca 2021 Dzień dobry, Dziś do montowni dotarła reszta obu kompanii. Wszystko dotarło nieuszkodzone. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi