Jump to content

Tankietka Typ 94 - IBG 1:72

Mikolaj75
 Share

Recommended Posts

To chyba w mojej "dorosłej" przygodzie modelarskiej pierwszy model z pudła. No prawie - dodałem lampy i trzonki narzędzi. Reszta bezproblemowa. Modelik przemaleńki - 4,5 cm... Do tego moje pierwsze gąsienice

YVKsT6Xh.jpg

8AenqM2h.jpg

eDxLGUeh.jpg

zoTncQzh.jpg

apBGGu6h.jpg

m6MNCrkh.jpg

fJxvGC2h.jpg

Q5cnmhqh.jpg

8kiHte1h.jpg

• Like 4

Dzięki Panowie za pozytywny odbiór

- do khaki nie został zastosowany żaden kolor dedykowany. Dobrałem pasującą wizualnie rozjaśnioną mieszankę Gunze H72 (dark earth) i H52 (olive drab). Jednakowoż kolor został "wytworzony" kilkuetapowo - podkład modulowany, następnie w trzech sesjach khaki stopniowo coraz bardziej rozjaśniany na ustalonych obszarach. Później kolor i tak ewoluował na skutek zabiegów olejowych;

- trzonki narzędzi - jeśli dobrze pamiętam - to Gunze H27 Tan delikatnie poobcierany później pigmentami w tonach brązu;

- lampy zrobione z przezroczystych plasticzków wypolerowanych. Lordzie - przez Ciebie im bardziej przyglądam się lampie, tym większa się staje. Ale mam nadzieję, że na żywo się obroni. Jeśli problem mnie przytłoczy, to wymienię ją na mniejszą

- bazylms - nie wiem jeszcze, może jakiś kolejny Chevy, mam nawet jedno pudło w 35, które mnie osacza...

O jaka śliczna... Aż mam ochotę swojego takiego mikrusa dokończyć. Rzeczywiście tutaj ta tylna lampa to krzyczy, chociaż może to kwestia tego, że głównie na nią się patrzy teraz. ;) Ale model bardzo sympatyczny.

A jakże, wcale nie ukrywam, że współpraca z Grzegorzem jest wielce konstruktywna. Tylko jak ja go o coś proszę, tj, o zbudowanie samolocika to nie. Tylko traktory, tokarki i ryby

W samolotach jest za duża konkurencja, a Grzesiuniuniuniuniek ma teorię wygrywania w małym palcu, więc pewnie zostanie przy tokarkach, bo tam konkurencja znikoma. Wspominał też coś o chęci wejścia w latarnie morskie 1:200.

Tylko jak ja go o coś proszę, tj, o zbudowanie samolocika to nie. Tylko traktory, tokarki i ryby

Bo G ma się opłacać, w myśl opracowanej przezeń teorii wygrywania - Stosunek przebytych kilometrów, musi być wprost proporcjonalny do ilości pozyskanych krasnali

P.s. widzę, że Radziu był mnie ubiegł

• 1 year later...

Z nieukrywaną przyjemnością podaję, iż mały czołgutek na 38 IPMS Hellas Expo and Competition (Ateny-Grecja - 25-27.10.2019) otrzymał:

- złoto w swej kategorii;

- nagrodę specjalną klubu IPMS Saloniki za najciekawszy ich zdaniem model :-)

X1AKFiYh.jpg

Wrażenia bardzo pozytywne, co z subiektywnego punktu widzenia pewnie nie dziwi. Ale zachowując obiektywizm - impreza ze sporym rozmachem, dużo modeli na porządnym poziomie, choć obserwując nasze imprezy nie mamy powodu do kompleksów. Bardzo dobre miejsce z łatwą dostępnością jak na rozległość Aten - tzw Technopolis. Ciekawostka - stoły są wyższe niż wszędzie gdzie byłem dotychczas - plecy nie bolą od oglądania modeli. Sprawna organizacja - uczestnik jest prowadzony do właściwej strefy gdzie okazywane jest miejsce usytuowania modelu, później dotkniesz go dopiero przy odbiorze. Jest dobry nadzór nad bezpieczeństwem, organizatorzy mają rękawiczki, nawet kiedy prosiłem o przetłumaczenie napisu na ogonie mojego F-16 nie pozwolili mi go dotknąć. Sprawdzili moją kartę modeli przy ich odbiorze. Dużo stanowisk giełdowych, dostępność wielu niezbyt powszechnie osiągalnych rzeczy typu kalkomanie, literatura czy zestawy - np Dromader w 3 wersjach wyprzedał się do ostatniej sztuki i tyle go widzieli.

No i w pobliżu Akropol, centrum i wszelkie atrakcje, kolory i smaki śródziemnomorza, jak i 28 stopni, co w świetle aktualnych temperatur u nas było mocną wartością dodaną ?