kolan Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Dzięki za odpowiedź, używam domowego MLT czyli ALT ze wzoru podanego przez Ciebie po skasowaniu wpisów Atlisa tool cleanera zrobiłem również domowego z przepisu jakiegoś gościa z YouTube ale nie działa tak dobrze jak MLT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Sierpnia 2019 Share Napisano 17 Sierpnia 2019 MLT zużywa się tak niewiele że nie sądzę aby opłaciło się go robić na własną rękę. Tool Cleanera przy czyszczeniu aerka schodzi sporo, więc się opłaca go samemu robić, szczególnie że to takie proste i tanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kola Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 Hejka, troszkę to trwało, ale w końcu nabyłem 1l Acetonu i 1l Octanu n-Butylu od WARCHEM. Zmieszałem 1:1 i nawet śmierdzi jak Mr.ToolCleanerR. A jakby tańszy Może dziś będę kończył lekki preshading na ju52 to popróbuję jak czyści. Jeśli Ok, to będziecie mieli składniki dla potomności Bo Acetonu się troszkę naszukałem a i z octanem było troszkę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 2 godziny temu, Kola napisał: [...]Jeśli Ok, to będziecie mieli składniki dla potomności Bo Acetonu się troszkę naszukałem a i z octanem było troszkę problemu. Ameryki nie odkryłeś - bo przepis ten jest znany od dłuższego czasu już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 2 godziny temu, Kola napisał: Bo Acetonu się troszkę naszukałem Przecież aceton techniczny, po jakieś 7 zł za butelkę, można kupić w każdym sklepie lakierniczym czy składzie budowalnym. To jaki Ty ten aceton kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 masz na etykietkach: czysty octan butyli 95%, aceton 98% jak to mówią w kraju pięknej architektury: wysszyj sort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kola Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 Tak, wysszyj bo Mr. Tool Cleanera to raczej z kosmetycznego acetonu nie robią PS. Wolałem zrobić mieszaninę jakaś taką bardziej kopiącą niż z drogerii "natura" (lub tylko mi się wydaje, że takowa powstanie z ww składników) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kola Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 Godzinę temu, milczacy napisał: bo przepis ten jest znany od dłuższego czasu już I chwała za to odkrywcy! Kimkolwiek on jest. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 4 godziny temu, Kola napisał: Bo Acetonu się troszkę naszukałem a i z octanem było troszkę problemu. Toż Warchem to wszystko na Allegro sprzedaje: https://allegro.pl/uzytkownik/warchem_spzoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 (edytowane) Napisałem do Standardu (Lublin) jak byłem w kwietniu, niestety z czasem się nie zeszło akurat. Ale cenę zaproponowali mi 7,80zł/kg i 5l banieczkę - to chyba minimum, bo normalnie sprzedają hurtowo w pojemnikach 900kg i beczkach 180kg, ale powiedzieli, że mogą mniejsze ilości odlać. 32pln za litr to cena jak w Holandii. Edytowane 7 Października 2019 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 Podbijam temat. Pytanie, wymieszany octan butylu i aceton w czym przechowujecie? Będę robił niedługo mieszankę i po prostu nie wiem czy lać do zwykłch plastikowych butelek czy lepiej do szklanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 7 minut temu, Mates napisał: Podbijam temat. Pytanie, wymieszany octan butylu i aceton w czym przechowujecie? Będę robił niedługo mieszankę i po prostu nie wiem czy lać do zwykłch plastikowych butelek czy lepiej do szklanej? Ja mam w plastikowej buteleczce po farbie do włosów, oznaczenie PE-HD. Od co najmniej roku trzymam tam miksturę i nic się nie dzieje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 Ja używam pustą butelkę po Tool Cleanerze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merkav Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Takie troszkę głupie pytanie,, czy octanowi butylu i acetonowi dać trochę czasu żeby się jak to mówią "nalewkowcy" przegryzły czy wystarczy dobrze wymieszać. Chciałbym je zmieszać w jakiejś 2-litrowej butelce i z powrotem przelać do szklanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Wystarczy wymieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananasik Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 W ramach ciekawostki powiem, że taka mikstura jest odpowiednikiem Tamiya Extra Thin. Karta charakterystyki jest tutaj. Co do Cleanera Gunze czy Tamiyi - w kilku miejscach natrafiłem na infromację, że minimalnie różnią się składem w porównaniu do TET. Dokładnie jednym procentem - mieszanka składa się w 49% octanu butylu i 51% acetonu . Niestety nie udało mi się znaleźć kart charakterystyki tych konkretnych produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Atlis pisał o tym już wiele miesięcy temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Czyli nie dosc, że można sobie domowym sposobem zrobić tańszy MLT to jeszcze śmiało to można wlewać do jakze znanej kwadratowej buteleczki i mieć tańszy extra thinn?? O_0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananasik Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) 6 minut temu, enten napisał: Czyli nie dosc, że można sobie domowym sposobem zrobić tańszy MLT to jeszcze śmiało to można wlewać do jakze znanej kwadratowej buteleczki i mieć tańszy extra thinn?? O_0 Wychodzi na to, że tak. Tylko uważnie odmierzaj proporcje bo do butelki zamiast kleju wlejesz płyn do czyszczenia aerografów i będzie klops Edit: Nie MLT tylko Tool Cleaner. MLT ma chyba inny skład Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez Ananasik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 No właśnie! Już chciałem Cię Ananasik poprawić. Żaden MLT tylko Cleaner - rzeczywiście wychodzi o wiele taniej. Sam używam tej mieszanki do czyszczenia aerka już prawie pół roku (farby Gunze, Tamiya, Hataka) i jest OK. Jedyne z czym nie daje sobie rady to OneShot od miga. Ale po tym glucie i tak trzeba rozkręcać aerograf (ja mam PS289) na czynniki pierwsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananasik Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 5 minut temu, Thalgonis napisał: Jedyne z czym nie daje sobie rady to OneShot od miga. Ale po tym glucie i tak trzeba rozkręcać aerograf (ja mam PS289) na czynniki pierwsze... Ponoć do czyszczenia po Stynylrezie świetnie nadaje się glikol butylowy wymieszany z wodą. Zresztą do innych wodorozcieńczalnych farb aka "błota" też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 16 minut temu, Ananasik napisał: Ponoć do czyszczenia po Stynylrezie … Ja używam Glikol butylowy 1/3 Izopropanol 1/3 Etanol 1/3 Baku BK-3550 100% Mi się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi