radoslaw6363 Napisano 12 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2020 Pamiętam dyskusję sprzed lat na tym i na bratnim forum ,gdzie spora część kolegów stanowczo twierdziła że modeli samolotów IIRP nikt nie wyda i dziś słyszę to samo. W międzyczasie skleiłem wydane w Czechach P11c i P24 , a dzięki AH i IBG mam już kilka modeli i zapewnioną robotę na cały rok. Formy są tańsze, technologia poszła do przodu i koszta będą maleć. Robi to nadzieję na ciąg dalszy . Modele IBG są w Polskich sklepach w czołówce pod względem sprzedaży i to też dobrze rokuje na przyszłość. Kontakt z ww firmami to żaden problem dla każdego użytkownika FB . Jakiś czas temu zapytałem o PZL 43 i 46 i uzyskałem odpowiedź że biorą pod uwagę, to też dobrze rokuje. Jest popyt i jest podaż ,ale jest też masa modeli na rynku i tutaj znowu kwestia, czy wydać kolejny model Me-109 ,czy może P50 ,,Jastrząb''Ardpol pokazał że pomimo braku dokumentacji jednak można. Podobnie inne P-48 czy LWS 3 . Można wydać ,,Suma'' można Fairey Battle ja chciałbym obydwa . Jest dobrze ,może być jeszcze lepiej ! Modelarze są jak filateliści na wymarciu ? Pamiętam że w moim bloku znaczki zbierało kilku chłopaków ,kto z młodych ludzi dziś się tym zajmuje ? Nie znam nikogo takiego ! Z modelarstwem jest inaczej ,ja i wielu kolegów powróciło do hobby z dzieciństwa ,ale są i młodzi. Gdyby było więcej takich ludzi jak Tomek z firmy Agtom to i modelarzy by przybywało ,jego filmiki ,,werbują'' młodych i przywracają starych. Byłem w Krakowie w maju i rozmawiałem . Nie jest z młodzieżą źle, zaczynają często od figurek i dalej idą w kierunku modeli. Agtom otworzył w budynku w którym ma siedzibę modelarnię ,o ile wiem jest to jedyne takie miejsce w PL .Trzymam kciuki ,jeżeli będzie sukces to znaczy że rokowania dla przyszłości modelarstwa są dobre ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 12 Stycznia 2020 Share Napisano 12 Stycznia 2020 (edytowane) 14 minut temu, radoslaw6363 napisał: Agtom otworzył w budynku w którym ma siedzibę modelarnię ,o ile wiem jest to jedyne takie miejsce w PL Jak zwykle nie wiesz ale piszesz Lubię twój entuzjazm ale nowych modelarni jest sporo w Polsce w tej chwili - kilka działa jako franczyza warsztatów modelarskich , kilka sklepów tez swoje modelarnie stworzyło, pod tym kątem sie sporo ruszyło ... Edytowane 12 Stycznia 2020 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 Radosławie oczywiście nowe modele polonikówto zasługa "dobrej zmiany"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 11 godzin temu, Qz9 napisał: Kwintesencja fejs book owego modelarstwa. Te piękne zdjęcia, wspaniałych modeli. W 90% moje oczy krwawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 Oj tam, oj tam - zapominasz o jednej rzeczy, że na jednego Messiego przypada milion podwórkowych kopaczy. Tu na tym forum poziom prac jest zwykle bardzo wysoki, ale tu już publikują zwykle naprawdę konkretni zawodnicy, a na fejsie, jak masz 20000 luda to już tak wysoko nie będzie. Poza tym podoba mi się ten pomysł z modelarnią... coś takiego mi by się też przydało... Tylko nie wiem, czy mógłbym słuchać tam takiej muzyki jakiej bym chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 Zakładasz słuchawki i jedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 15 godzin temu, HKK napisał: Tak, kilkaset złotych albo ponad tysiąc za model z dodatkami. W przypadku myśliwca w 1/72 raczej niemożliwe Ależ możliwe. Choćby najnowszy F-14D GWH, już w tej chwili mam (lub czekam na dostawę) model i dodatki do niego warte (według cen sklepowych) ok. 650 zł, a to nie wszystko, bo liczę jeszcze np. na żywiczne dysze do niego, pewnie trzeba będzie dokupić jeszcze zestaw Hasegawy bo w nim są palety do uzbrojenia AG i zasobnik LANTIRN - spokojnie może stuknąć grubo ponad 700 zł. A takich zestawów nie jest mało na rynku, jeśli ktoś chce naprawdę dopieścić swój model najładniejszymi dodatkami, to można wydawać i wydawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 2 godziny temu, Moses napisał: Zakładasz słuchawki i jedziesz. Teoretycznie tak, ale po 2-3 godzinach uszy bolą i łeb się poci. poza tym niewygodnie i coś można kablem zahaczyć i na podłogę poleci. Ale to i tak rozważania teoretyczne, bo na mojej wiosce to nie ma szans na coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 1 minutę temu, WujekAlice napisał: Teoretycznie tak, ale po 2-3 godzinach uszy bolą i łeb się poci. poza tym niewygodnie i coś można kablem zahaczyć i na podłogę poleci. Ale to i tak rozważania teoretyczne, bo na mojej wiosce to nie ma szans na coś takiego A bo to trzeba takie nakładane nie wkładane kupić. Wiem co mowie bo w robocie nie dają mi słuchać pomiotu szatana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 4 minuty temu, Moses napisał: A bo to trzeba takie nakładane nie wkładane kupić. Wiem co mowie bo w robocie nie dają mi słuchać pomiotu szatana. Ja używam tylko nakładanych, ale i tak po jakimś czasie jest mi w nich niewygodnie i gorąco. A pomiot szatana to ten rzeźnicki folk ze Skandynawii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 9 minut temu, WujekAlice napisał: Ja używam tylko nakładanych, ale i tak po jakimś czasie jest mi w nich niewygodnie i gorąco. A pomiot szatana to ten rzeźnicki folk ze Skandynawii? NIe nie, klasyczny rednecki southern metal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 Whiskey Myers, Stone Machine? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 19 minut temu, WujekAlice napisał: … bo na mojej wiosce to nie ma szans na coś takiego Nie am szans dopóki tak będziesz myślał. Modele dowiezione na konkurs przez animatora z wiejskiego klubu. Nazwy klubu nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 To musiałbym sam coś takiego założyć. Sorki - mam trochę za mało czasu. Ale wiem, że pewne rzeczy zależą od ludzi, a nie od miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 6 minut temu, WujekAlice napisał: Whiskey Myers, Stone Machine? Pantera, Texas Hippie Coalition. ale to co podrzuciłeś spróbuję, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 1 minutę temu, WujekAlice napisał: To musiałbym sam coś takiego założyć. Sorki - mam trochę za mało czasu. Ale wiem, że pewne rzeczy zależą od ludzi, a nie od miejsca. Jak to mawiają, Sky is the limit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 13 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2020 (edytowane) 8 godzin temu, Moses napisał: Radosławie oczywiście nowe modele polonikówto zasługa "dobrej zmiany"? No jak by to powiedzieć dla mnie pojawienie się modeli na które czekałem od epoki kamiennej modelarstwa zmuszony sklejać z mydła strugane czeskie wyroby modelopodobne to jest dobra zmiana 18 godzin temu, Qz9 napisał: Jak zwykle nie wiesz ale piszesz Lubię twój entuzjazm ale nowych modelarni jest sporo w Polsce w tej chwili - kilka działa jako franczyza warsztatów modelarskich , kilka sklepów tez swoje modelarnie stworzyło, pod tym kątem sie sporo ruszyło ... Znaczy jest ruch w interesie i modelarze się komuś opłacają To jeszcze taki sumik na zachętę ! Edytowane 13 Stycznia 2020 przez radoslaw6363 dodanie fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 Od kilku tygodni dostępne na serwisie aukcyjnym. Rwania nie ma. Dowodzi to niestety, że może i kupimy, wszystko co nasze ale nie za każdą cenę. Modele te pojawiają się niezwykle rzadko, nie mają konkurencyjnych produkcji, a mimo to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 4 godziny temu, radoslaw6363 napisał: Znaczy jest ruch w interesie i modelarze się komuś opłacają Tak, opłacają sie, jesli dobrze pamietam 120 zeta/miesiąc za 4 półtoragodzinne wejścia z opcja korzystania z narzędzi ( proxxony, aerka itd) i farb + chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 10 minut temu, kopernik napisał: Od kilku tygodni dostępne na serwisie aukcyjnym. Rwania nie ma. Dowodzi to niestety, że może i kupimy, wszystko co nasze ale nie za każdą cenę. Modele te pojawiają się niezwykle rzadko, nie mają konkurencyjnych produkcji, a mimo to ... Ktoś nieźle popłynął z tymi cenami Można mieć świadomość, że to są rzadkie modele i chcieć za nie jakąś solidną kwotę, ale wszystko ma jakieś granice, chociaż jak ktoś nie musi się liczyć z pieniędzmi, a ma ciśnienie to może kupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 (edytowane) 10 minut temu, arhtus napisał: Ktoś nieźle popłynął z tymi cenami Można mieć świadomość, że to są rzadkie modele i chcieć za nie jakąś solidną kwotę, ale wszystko ma jakieś granice, chociaż jak ktoś nie musi się liczyć z pieniędzmi, a ma ciśnienie to może kupi To właśnie o tym tu piszemy, jak przychodzi do konkretów okazuje się, że za drogo, model nie taki ... A potencjalny producent myśli : zrobię, zainwestuję, okaże się że za drogo i model za słaby, ech zrobię formy na mydelniczki, łatwiej i bardziej masowe. Na dziś pewnie tak by kształtowały się ceny modeli na podobnym poziomie, a więc nie masowych. Pamiętam, że te modele jak były dostępne w sklepach nie były tanie. Edytowane 13 Stycznia 2020 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 (edytowane) 19 minut temu, kopernik napisał: To właśnie o tym tu piszemy, jak przychodzi co do konkretów, okazuje się, że za drogo, model nie taki ... A potencjalny producent myśli : zrobię, zainwestuję, okaże się że za drogo i model nie taki, ech zrobię formy na mydelniczki. Na dziś pewnie tak by kształtowały się ceny modeli na podobnym poziomie, a więc nie masowych. Pamiętam, że te modele jak były dostępne w sklepach nie były tanie. Wiesz model, a model to jednak różnica. Może te modele to już tzw białe kruki, no ale to są właśnie takie mydelniczki, z których dobry modelarz coś tam wyciśnie. Jednak jeśli jakiś producent chciałby dzisiaj wydać model na takim poziomie i w takiej cenie i liczyć na to, że będzie się sprzedawał bo ma szachownice i w ogóle jedyny taki, no to chyba nie tędy droga I jeśli jest ktoś kto uważa, że ja teraz marudzę i niszczę kogoś marzenia, no to naprawdę powinien się zastanowić nad sobą, to już nie jest optymizm, tylko totalne bujanie w obłokach Edytowane 13 Stycznia 2020 przez arhtus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Stycznia 2020 Share Napisano 13 Stycznia 2020 9 minut temu, arhtus napisał: Wiesz model, a model to jednak różnica. Może te modele to już tzw białe kruki, no ale to są właśnie takie mydelniczki, z których dobry modelarz coś tam wyciśnie. Jednak jeśli jakiś producent chciałby dzisiaj wydać model na takim poziomie i w takiej cenie i liczyć na to, że będzie się sprzedawał bo ma szachownice i w ogóle jedyny taki, no to chyba nie tędy droga I jeśli jest ktoś kto uważa, że ja teraz marudzę i niszczę kogoś marzenia, no to naprawdę powinien się zastanowić nad sobą, to już nie jest nawet optymizm, tylko totalne bujanie w obłokach Absolutnie masz rację i choć zgadzam się z Tobą, to choć takich bym oczekiwał. Na bezrybiu i rak . Brutalnie zniszczyłeś moje marzenia o całej gamie modeli naszych samolotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 14 Stycznia 2020 Share Napisano 14 Stycznia 2020 Shreka robi Choroszy w żywicy, mniej więcej za połowę tej ceny. W żywicy już trochę robiłem, to dam sobie jakoś radę. Poza tym mam rozklejacz do cjanoakrylu - działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 14 Stycznia 2020 Share Napisano 14 Stycznia 2020 13 godzin temu, Qz9 napisał: Tak, opłacają sie, jesli dobrze pamietam 120 zeta/miesiąc za 4 półtoragodzinne wejścia z opcja korzystania z narzędzi ( proxxony, aerka itd) i farb + chemii. Pól godziny? Co ja na piwo przyszedłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi