letalin Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, jmx62 napisał: I jeszcze takie maleństwa, niestety producent pozostanie chyba tajemnicą Hellcat yo lata siedemdziesiąte. Te mikro-modele produkowali w Konstancinie. Mialem je w połowie lat siedemdziesiątych. I potem w XXI wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 9 minut temu, letalin napisał: Nie wyświetla się obrazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 jmx62 planujesz jakąś renowację tego Ła-176? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) 17 godzin temu, kopernik napisał: Pilot śmigłowca, seria komiksów o bohaterskim pilocie. Wtedy chciałem być jak on i zostać pilotem. Kto nie chciał? Swoją drogą tytuł jest "Pilot śmigłowca" a w środku Mig-21!!! Oprócz literatury pisanej były też np. filmy. Na niebie i na ziemi – film z 1973 roku zrealizowany przy współpracy jednostek lotniczych, np. 1PLM Mińsk Mazowiecki. Jeszcze nie dawno do obejrzenia na YT, niestety w tej chwili nie mogę go znaleźć. To taki polski pierwowzór Top Gun-a i to wyprzedzenie co najmniej o kilkanaście lat. Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 49 minut temu, mig napisał: jmx62 planujesz jakąś renowację tego Ła-176? A po co? Przecież wygląda jak nówka A tak na poważnie to nie wiem co się z nim dziej i czy jeszcze w ogóle istnieje. Ale bardzo bym chciał gdzieś go znaleźć i skleić, mam do niego bardzo duży sentyment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 2 godziny temu, jmx62 napisał: Na niebie i na ziemi Świetny film, z wieloma smaczkami. Można w nim zobaczyć realny awaryjny zrzut zbiorników z Lima, czy alarmową ewakuację lotniska spod ostrzału. Topgan to tylko lukrowany amerykański (niedomówienie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Film Na niebie i na ziemi , był w czwartek lub piątek do południa na kanale Kino Polska , więc na pewno będzie jeszcze powtarzany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 https://www.ipla.tv/wideo/film/Na-niebie-i-na-ziemi/205057a366990ba19417cd6eacd23c75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2020 4 godziny temu, jmx62 napisał: Oprócz literatury pisanej były też np. filmy. Tylko raczej trudno było je gdziekolwiek obejrzeć . Choć czasem się coś trafiało. Bitwę o Midway oglądałem z tatą w kinie, 30 sek nad Tokio było w połowie lat 80-tych w TV ( wspominałem już o tym, nie mogłem oglądać, ale nagrywałem ścieżkę dźwiękową na magnetofon szpulowy i wielokrotnie jej słuchałem) Bitwa o Anglię to parę razy była wyświetlana w ówczesnej TV . Na niebie ... i chyba Historię jednego myśliwca ( ach te jaczki ...) widziałem na wczasach jak przyjechało do ośrodka kino objazdowe ( czad !). Resztę filmów oglądałem już w czasach internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Chyba niepotrzebnie rozkopałem sprawę filmów lotniczych, wątek miał być o modelach i ewentualnie szeroko pojętej literaturze. A tu proszę jaki wysyp postów o filmotece lotniczej. Ale wracając do typowego modelarstwa... Znowu w necie znalazłem takiego cudaka, wiem że to DH-88 Comet ale kto go "wtryskał"? Bo raczej nie Airfix, miałem to pamiętam, inny układ na ramkach/gałązkach i w A-xie była przezroczysta osłona kabiny bez tych ramek na kadłubie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Wypust Kelloggs z 1976r. Proponują " łatwy montaż bez kleju" ciekawe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 przepraszam, ale musze sie wmieszac w jezyku polskim nie ma wypustu tylko wydanie Jeszcze troche i naprawde bedziemy kleic trupy a nie polowki kadluba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 14 minut temu, BRAVO112 napisał: przepraszam, ale musze sie wmieszac w jezyku polskim nie ma wypustu tylko wydanie Jeszcze troche i naprawde bedziemy kleic trupy a nie polowki kadluba Język polski jest żywym językiem. To jest specjalistyczna termonologia dotycząca tylko modelarstwa plastikowego. Takie samo zapożyczenie jak "edycja". Uspokoję: Nikt z nas nie powie, że ma pierwszy wypust "Sztuki kochania" Wisłockiej. Bracia Czesi są potęgą w plastiku i jakoś to wpływa na nas. Kto nie czytał "L+K"? Kto nie ma w zbiorach czeskich modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 14 minut temu, BRAVO112 napisał: w jezyku polskim nie ma wypustu tylko wydanie "Wypust" to takie nawiązanie do czasów PRL-u bo taki jest temat wątku. Wypust to tak bardziej podchodzi do rosyjskiego. A niedługo okaże się, że w naszym narodowym języku nie ma "wydania" a jest "edycja" co nie jest z polskiego a angielskiego. I co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2020 BRAWO ! BRAWO ! BRAVO 112 super, że zadbałeś o j. polski . Smaczku dodaje to, że nie używałeś polskich liter i nie stosowałeś interpunkcji. Szkoda, że tematu wątku nie załapałeś , tu właśnie wskrzeszamy modelarskie trupy i wspominamy ich lata świetności. Dziś to nie trupy ale raczej zombi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 2 godziny temu, kopernik napisał: Historię jednego myśliwca ( ach te jaczki ...) Proszę bardzo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Na znanym portalu aukcyjnym all...można zakupić katalog Froga 1976 w kategorii: modelarstwo - literatura - lotnictwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Taka oto fotka z paczkowalni AURORY i już spakowana do wysyłki. Do nas niestety nie docierały. Brak dewiz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Jeszcze taka literaturka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Ten Glass to chyba podręcznik dla szpiegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 To ciągniemy dalej temat literatury. Rok 1972: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Takie tam... między bajki niektóre scenki można wrzucić ale to też klasyka. Stąd brało się natchnienie na kolejne modele. Wystarczyło przeczytać, później zamknąć oczy, zestrzelić w myślach kilku niemiaszków czy innych japsów a potem to już tylko marzenie żeby dorwać jakiś taki model i go skleić w 1-2 wieczory i na półkę go. Zdecydowana większość w mojej biblioteczce Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 To tak widać szwarc mydło i powidło - beletrystyka domieszana do literatury faktu. To jeszcze coś: Autor bardzo znany - bo to przecież bardzo znany aktor, ale ten epizod w jego zyciu znany chyba trochę mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Pamiętam, że w szkole podstawowej "Dywizjon 303" to była lektura obowiązkowa (nie wiem jak dzisiaj). Jak to się fajnie i z przyjemnością czytało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Szkoda, że to trochę science fiction Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi