kopernik Napisano 13 Listopada 2020 Autor Share Napisano 13 Listopada 2020 W dniu 12.11.2020 o 16:42, pepociufakers napisał: Podejrzewam, że znaki rozpoznawcze były wygrawerowane np. na skrzydle itp. Nawet Hasegawa robiła takie rzezczy. Tu Kawanishi H8K. Miejsce na znaki wyraźnie widoczne, bez nitowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 13 Listopada 2020 Share Napisano 13 Listopada 2020 Na tym Hiryu LS też są takie miejsca zaznaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 Aż oczy bolą od patrzenia... Bo nie podejrzewam że japońskie "meatballe" były szpachlowane albo coś w tym stylu. Bardziej prawdopodobne było by, że wtedy nie było płynów do kładzenia kalkomanii, albo wiedzieli, że ich kalki nie chcą z takimi płynami współpracować. Tak czy inaczej dramat. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 E tam dramat - folklor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 Po prostu się wczułem w sytuację, że chciałbym coś takiego zbudować a tu taki zonk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 Ten H8K ze zdjęć kopernika to rocznik 1967. Porównując z innymi modelami z tych czasów to i tak był kosmos. Na szczęście od 2017 jest dostępny nowy i śliczny H8K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 15 Listopada 2020 Autor Share Napisano 15 Listopada 2020 21 godzin temu, KP.Taurus napisał: Ten H8K ze zdjęć kopernika to rocznik 1967. Porównując z innymi modelami z tych czasów to i tak był kosmos. Na szczęście od 2017 jest dostępny nowy i śliczny H8K Czyli 50 lat mieliśmy tylko ten model. A nie był on jedyny wykonany z miejscem na kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Listopada 2020 Share Napisano 16 Listopada 2020 Model Emily sprzedawany był również przez firmę FROG. Jest on w katalogu brytyjskiej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Listopada 2020 Super Moderator Share Napisano 17 Listopada 2020 A ja ustrzeliłem takie wynalazki: 1996 rok nadal z kalkomaniami w komplecie 7.5pln za szt. No to jak nie kupić Edit: w poszukiwaniu blaszek dla przyjaciela odkopałem jeszcze takie 2 wynalazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 To ja przypomnę jeszcze taką firmę Jo-Han lub pisane bez myślnika Johan, chyba japońska. U nas w PRL-u chyba niedostępne ich modele były. Może gdzieś w pokątnej sprzedaży lub na pchlim targu. Niektóre z nich jeszcze krążą w obiegu jako przepaki. Na pewno były jeszcze Mustangi z Malcolmem ale znalazłem tylko takie fotki jak niżej. Podobno z tych form korzystała nawet Hasegawa, w każdym bądź razie linie miały wgłębne, lekko rozmyte i dość słaby detal ale jak na tamte lata to były OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 5 godzin temu, Greif napisał: ja ustrzeliłem takie wynalazki: 1996 rok Ja zdobyłem poniższą książeczkę z tej serii zaraz po jej ukazaniu się. Poczułem się wtedy jakbym Pana Boga za nogi złapał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Listopada 2020 Autor Share Napisano 17 Listopada 2020 Trochę odjechaliśmy od PRLu. Takie kalki w tamtych czasach były SF. Ale już w latach 90 sam kupowałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 (edytowane) Te śmigłowce też mi się udało zdobyć. Jak ją dostałem to było szaleństwo A wracając do czasów PRL-u... Na półce syna sobie stoją (było zamówienie żeby były nasze, to niektóre dostały kalki z ToRo ) Edytowane 18 Listopada 2020 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 (edytowane) Z powyższych kojarzę tylko Kraza Berdka i BTR z rakietami. Wtedy były fajne Edytowane 18 Listopada 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 16 godzin temu, jmx62 napisał: To ja przypomnę jeszcze taką firmę Jo-Han lub pisane bez myślnika Johan, chyba japońska. U nas w PRL-u chyba niedostępne ich modele były. Może gdzieś w pokątnej sprzedaży lub na pchlim targu. Niektóre z nich jeszcze krążą w obiegu jako przepaki. Na pewno były jeszcze Mustangi z Malcolmem ale znalazłem tylko takie fotki jak niżej. Podobno z tych form korzystała nawet Hasegawa, w każdym bądź razie linie miały wgłębne, lekko rozmyte i dość słaby detal ale jak na tamte lata to były OK. Messera 109 robiłem, mam gdzieś jeszcze instrukcję. Jak znajdę to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Na Mustangach B/C chyba na pewno bazowała Hasegawa bo został powtórzony ten sam błąd ze skrzydłami od wersji D/K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 19 Listopada 2020 Share Napisano 19 Listopada 2020 Stary Frog /Novo w nowym wydaniu: Firma : Sabre Kits znalazłem tu: http://ksmodel.pl/sklep/szczegoly/spitfire-mk-xiv-and-v1-1-72-22516/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Listopada 2020 Share Napisano 19 Listopada 2020 Stary dobry czternasty Spit jeden z moich pierwszych zachodnich modeli(czytaj wschodnich bo to był Novo)zakupiony na pchlim we stolycy. Później jeszcze zdobyłem oryginał Froga na Wolumenie "u Tadka" - pamiętacie? A tego Spita to później pakowały wszystkie możliwe do wyboru firmy modelarskie. I japońskie i ruskie, nasze ZTS-y. Z takiego ZTS-a kupionego mojemu synowi w kiosku na ulicy w Radomiu ze 25 lat temu to mi się jeszcze fruwająca bomba V-1 została. Niedawno poszła pod młotek na allegro. Jak widać zestaw wiekowy/półwiekowy ale jeszcze daje radę z bólem głowy to z bólem ale daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 19 Listopada 2020 Share Napisano 19 Listopada 2020 Ogólnie może być, tylko trzeba popracować szpachlą i pilnikiem. ale po co, jesli za jakieś 3 dychy ma się zestaw Academy, gdzie ta szpachla i pilnik nie są tak potrzebne, a i detal bardziej szczegółowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Listopada 2020 Share Napisano 19 Listopada 2020 (edytowane) W chwili obecnej tak, jak najbardziej Academy lub droższy i trudniej dostępny z Fujimi ale w głębokiej komunie....tylko Novo Edytowane 19 Listopada 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 19 Listopada 2020 Share Napisano 19 Listopada 2020 Do mnie Novo trafiło dopiero w drugiej polowie lat 80-tych - a to już była zdychająca komuna. A tak w ogóle to chyba to kupiłem na ruskim targu gdzieś pod koniec lat 90-tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Listopada 2020 Share Napisano 19 Listopada 2020 5 godzin temu, jmx62 napisał: W chwili obecnej tak, jak najbardziej Academy lub droższy i trudniej dostępny z Fujimi ale w głębokiej komunie....tylko Novo Teraz jeszcze Sword. Academy jest lekko poprawionym Frogiem. Trochę podobny do oryginału. Fujimi też jest daleki od doskonałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Listopada 2020 Share Napisano 19 Listopada 2020 O! To ciekawostka, nie pamiętam już gdzie czytałem(miniReplika lub Model Fan) że Fujimi jest bliski ideału a Aca faktycznie bazował na Frogu i ma trochę coś tam nie za bardzo ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Jakoś temat umarł czy co? Jakby komuś się znudziło nasze PRL-owskie smucenie to można sobie powspominać chociażby same boxarty: https://boxartden.com/gallery/index.php/Boxart-Collection/REVELL Ło mamuniu, ile z nich człowiek widział w SH albo później na pchlim targu czy Skrzy. Ile z nich później śniło się w jak najgorszym koszmarze. Już go kupiłeś, już go otwierasz, już go kleisz i malujesz. Budzisz się zlany potem i ...zonk, to tylko sen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 To ja może jeszcze zapytam o jeden model - który ledwo pamiętam, ale mama mi go kupiła a ja go w pół godziny skleiłem... Eksperymentalny samolot Saunders Roe z jednym silnikiem odrzutowym a drugim rakietowym... Na pewno ktoś ma okładkę (bo przecież nie box art) od niego? Ktoś pamięta? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi