MrDyzio Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 Takie dwa wypusty zza wschodniej granicy wykopalem z szafy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 Tego MiGa-21 to też miałem - fajne uzbrojenie miał, tylko kolor plastiku taki chyba seledynowo-majtkowy był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 a tak ten Mig wyglada w srodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 40 minut temu, MrDyzio napisał: a tak ten Mig wyglada w srodku Dokładnie, swego czasu miałem takie 2 sztuki; jedna poszła na wymiankę a drugą dostał bratanek na 7 czy 8 urodziny i całkiem, całkiem mu to wyszło (czy ostał się do dzisiaj - nie wiem, a minęło jakieś 10 lat ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 Kolejne 2 wykopaliska z szafy w ramach weekendowych porzadkow 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Czerwca 2021 Share Napisano 1 Czerwca 2021 (edytowane) Jedziemy dalej. Zwracam uwagę na dwa zdjęcia klasyki modelarskiej: Hunter i Mi-4 w wykonaniu pana Andrzeja Ziobera. Plany Hayate i P-47 nie ukazały się poza SP. Numery kolejno: 39/85, 42/85, 44/85, 46/50, 50/85, 1/86, 4/86. Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Czerwca 2021 Share Napisano 1 Czerwca 2021 Jaka ta pamięć ludzka jest do d..y, tego Razorbacka też miałem. A plany Hayate to ukazały się w jedynym numerze który ujrzał światło dzienne w ... qurka wodna nie pamiętam nazwy tego magazyny, na okładce był Mustang w pasach D-Day, wewnątrz m.in. monografia Hayate i te plany. Gdzieś mam na składzie tą gazetkę, jak znajdę to zaktualizuję chyba że ktoś będzie szybszy. Cos mi się majaczy że w tym wątku już ktoś coś wspominał o tym czasopiśmie, swoją drogą ciekawe dlaczego upadło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Czerwca 2021 Share Napisano 1 Czerwca 2021 Już sobie przypomniałem to był "Entuzjasta lotnictwa" jeden tylko numer wyszedł 1/1995. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Czerwca 2021 Share Napisano 1 Czerwca 2021 (edytowane) W życiu go na oczy nie widziałem..., nawet w recenzjach: Faktycznie jest Ki-84, no to poprawka: plany Ki-84 z SP ukazały się w osobnym wydawnictwie. Może P-47 jednak też? Edytowane 11 Maja przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 1 Czerwca 2021 Share Napisano 1 Czerwca 2021 Ten nr Entuzjasty Lotnictwa mam gdzieś zakopany do dziś. Tak mi siedział w pamięci ten obrazek z okładki i artykuł że po latach zrobiłem sobie tego Mustanga. Jest gdzieś galeria na forum. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Czerwca 2021 Share Napisano 1 Czerwca 2021 (edytowane) A jednak miałem rację, pamięć ludzka jest jak papier toaletowy czyli do d..y. Wymyśliłem, że ten Mustang był w malowaniu z inwazji na kontynent a tu zonk...to był Mustang pogromcy Me-262. Można poczytać o tym wspaniałym sukcesie naszych pilotów w Żółtym tygrysie pt. "Zgłaszam zestrzelenie Me-262" z 1985roku(a co, komunistyczny wytwór, latami łapie się na tytułowy PRL)co ciekawe autorem tej książeczki jest Wacław Król który nie maczał palców w żadnym zestrzale Szwalbe. Również był artykuł ze wspomnieniami m.in. kpt. Mieczysława Gorzuli(to jego Mustang jest na okładce) w Lotnictwie z szachownicą, tu jednak nie pamiętam w którym numerze. Edytowane 1 Czerwca 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Czerwca 2021 Super Moderator Share Napisano 1 Czerwca 2021 no a ja dokładam 2 kolejne maszkarony do kolekcji wstępna przymiarka do ścianki dekoracyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2021 (edytowane) Przypomnę już tu omawianą serię TBiU. Te mini monografie były poszukiwane, za niektóre zeszyty trzeba było słono zapłacić na bazarku. Przypominam konkretnie ten numer nie bez powodu. Jeden z kolegów na forum skleja Mi 4 z Mistercrafta i szuka info o tym, czy na spodzie była szachownica, czy nie. Może któryś z kolegów ma jakieś zdjęcie Mi 4 z szachownicą od spodu ? Edytowane 3 Czerwca 2021 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 (edytowane) 15 minut temu, kopernik napisał: ... za niektóre zeszyty trzeba było słono zapłacić na bazarku. ... I dzisiaj niektóer numery osiągaja horrendalne ceny Edytowane 3 Czerwca 2021 przez Slawek_26869 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 22 minuty temu, kopernik napisał: Jeden z kolegów na forum skleja Mi 4 z Mistercrafta i szuka info o tym, czy na spodzie była szachownica, czy nie. Może któryś z kolegów ma jakieś zdjęcie Mi 4 z szachownicą od spodu ? No to żeś kopernik teraz urwał To tak jakbyś szukał zdjęcia Yeti, czy Nessie. Wszyscy wierzą że gdzieś jest ale jeszcze nikt nie widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 (edytowane) 56 minut temu, kopernik napisał: za niektóre zeszyty trzeba było słono zapłacić na bazarku. W ubiegłym roku w Krk "pod Halą" około 30 pln (w zależności od stanu i popularności). w ciągu kilku lat udało mi się skompletować prawie wszystkie zeszyty dotyczące lotnictwa DWS do nr.223 w tym podwójny 119/119bis (oprócz jednego - nr.184 jak ktoś ma za dużo to chętnie przygarnę). Edytowane 3 Czerwca 2021 przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 Godzinę temu, kopernik napisał: Przypomnę już tu omawianą serię TBiU. Te mini monografie były poszukiwane, za niektóre zeszyty trzeba było słono zapłacić na bazarku. Przypominam konkretnie ten numer nie bez powodu. Jeden z kolegów na forum skleja Mi 4 z Mistercrafta i szuka info o tym, czy na spodzie była szachownica, czy nie. Może któryś z kolegów ma jakieś zdjęcie Mi 4 z szachownicą od spodu ? Przejrzałem pozycję ale we wspomnianym tomiku niestety takiej fotki nie ma a schematy malowania nie pokazują śmigłowca od spodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 1 godzinę temu, kopernik napisał: Może któryś z kolegów ma jakieś zdjęcie Mi 4 z szachownicą od spodu ? Jest takie zdjęcie startującego Mi-4 z białą trójką na burcie na stronie MLP gdzie coś widać między goleniami podwozia głównego. Jakość zdjęcia i loga muzeum nie ułatwiają identyfikacji, choć po zabawie z filtrami dla mnie wygląda to jak szachownica. Mam to zdjęcie, ale nie bardzo wiem czy mogę wrzucić. To jedyne zdjęcie Mi-4 w moich zbiorach gdzie widać go od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 (edytowane) 8 godzin temu, kopernik napisał: Przypomnę już tu omawianą serię TBiU. Te mini monografie były poszukiwane, za niektóre zeszyty trzeba było słono zapłacić na bazarku. Nasze TBiU ktoś gdzieś kiedyś porównał do amerykańskiej serii Squadron Signal Piblication. Fakt że w czasach gdy nasze Typy... zaczęły wychodzić to było coś czego nie było innego i stanowiły podstawowe źródło wiadomości oprócz SP, ale porównanie z SSP to tak jakby naszego PF125p porównać z ich Fordem Mustangiem Nie mniej dawały radę, sam mam jak kolega Baas ArK prawie wszystkie lotnicze(184 też mam ale nie dam) nie tylko DWS ale i wszystkie nasze powojenne, trochę z Wielkiej Wojny, mam również nieliczne pancerne i morskie. Do tej pory jak idę do "świątyni dumania"to biorę z półki pierwszy z brzegu numer i przeglądam, ot takie zboczenie Edytowane 4 Czerwca 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 No to nawiązując do klimatu późnych lat 80-tych i wczesnych 90-tych - w naszej bibliotece osiedlowej było sporo TBiU. Niestety miały chyba jakiegoś psycho-fana, który wygląda na to, że wypożyczał je i wyrywał z nich środkową kolorową stronę i oddawał - i chyba nikt tego nie zauważał. W związku z tym w większości z nich brakowało ciekawego fragmentu ze środka... A same TBiU przed internetem były bardzo cennym źródłem wiedzy. Ktoś kiedyś napisał - i ja podobnie myślę - że ich największą słabością był brak rysunków w skali. Ale przecież nie były to publikacje typowo dla modelarzy, ale ogólnie dla militarystów-amatorów Nawiasem mówiąc w książeczkach Squadrona też nie ma rysunków w skali, chociaż niektóre schematy pokazujące różnice między wersjami i szczegóły techniczne są bardzo cenne, to próba np. przykładania części modelu do przeskalowanych rysunków ze Squadrona często prowadzi do dramatycznych wyników... Wielkim wypasem na początku lat 90-tych było wspomniane już wcześniej Aero-TL gdzie bardzo konkretne plany były narysowane, niestety zwykle bez wnętrza - ale i tak była to dla modelarzy sensacja, tak bym powiedział. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 W temacie TBiU - pytanie dla dociekliwych - czy któryś z Kolegów zauważył, że w zeszycie poświęconym An-12 jako zdjęcia szczegółów wstawione są zdjęcia innego transportowca. Jakiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 14 godzin temu, Slawek_26869 napisał: I dzisiaj niektóer numery osiągaja horrendalne ceny Ale o co chodzi? Ze złota były? Kompletnie jestem nie w temacie. Do numeru 150 mam komplet potem już tylko jakieś pojedyncze. To był już czas kiedy można było kupić ciekawsze wydawnictwa. Największy sentyment mam do numeru 42 z samolotem Tu-2. To był mój pierwszy świadomie kupiony zeszyt. Zdobyć wcześniejsze w tamtych czasach to był naprawdę wyczyn, niektóre kupiłem dopiero duużo później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 3 godziny temu, barszczo napisał: Ale o co chodzi? Ze złota były? ... Ze złota raczej nie były, ale co jakiś czas na aukcjach pojawiaja się początkowe numery w cenach "drugiej połowy" dwucyfrowych, a i zdarzały się trzycyfrowe za egzemplarz (to pewno taki przywilej wolnego rynku ) Sam posiadam zdecydowaną większość numerów lotniczych i jakieś pojedyncze z ogólno-wojskowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 (edytowane) Tytuły pierwszej setki TBiU znałem na pamięć:) Do dzisiaj byłbym w stanie przypomnieć sobie większość i podać ich numer. 3 godziny temu, barszczo napisał: Największy sentyment mam do numeru 42 z samolotem Tu-2. To był mój pierwszy świadomie kupiony zeszyt. Zdobyć wcześniejsze w tamtych czasach to był naprawdę wyczyn, niektóre kupiłem dopiero duużo później. U mnie numer 3 z P.24. Chociaż płaciła matka:) Dość ciekawe: Nowy numer. Pośmiertne wydanie znanego autora, albo ktoś o tym samym nazwisku? Samolot myśliwski Dewoitine D.520 Autor: Wiesław Bączkowski Edytowane 4 Czerwca 2021 przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 Wow a ja myślałem, że seria umarła parę lat temu!!! Mój pierwszy numer to 34 z Avią B.534, w połączeniu z modelem KP do tej pory jest to mój ulubiony samolot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi