pmroczko Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca 20 lat temu sobie zrobiłem dwie piły żyletki i do dziś mi wiernie służą, jest to zaskakująco pożyteczne narzędzie. Trik polegał na tym, żeby wkręcić żyletkę w imadełko tak, żeby tylko ok. 1mm wystawał - i wtedy było to na tyle sztywne, że można było dość ładne ząbki pilnikiem-iglakiem trójkątnym zrobić. Nie muszą być bardzo równe - i tak działa! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca (edytowane) z ta zyletka, to bylo w moimy wypadku troche inaczej Nie pilnik, bo stal zyletki byla chyba jednak lepsza od pilnika, ale papier scierny o roznej gradacji i wtedy mozny bylo miec " zabki " male i duze. Taka zyletka jest u mnie ciagle jeszcze na warsztacie obok JLC I Tatra bo C...K jest do niczego Edytowane 28 Marca przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Marca Autor Share Napisano 28 Marca Problemem było zdobycie żyletki ! I nie było mowy aby tata odstąpił nową. A, zdarzało się , że stare ostrzył w szklance. Jak dalej była tępa, trafiała do mnie. Pilniczek miałem od mamy ( taki do paznokci ) więc nie nadawał się do wyszczerbienia żyletki. Za radą kogoś wtajemniczonego użyłem noża. Uderzałem ostrzem w ostrze żyletki wyszczerbiając je, i tak powstawała po kilkudziesięciu uderzeniach piłka. Jak pojawiły się żyletki z darów, było super, tylko one były jakieś miękkie i nie chciały się wyszczerbiać nożem, ale drugą żyletką już tak. Ot, takie wspomnienie sprzed blisko 50 lat ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmr Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 10 godzin temu, kopernik napisał: Problemem było zdobycie żyletki ! I nie było mowy aby tata odstąpił nową. A, zdarzało się , że stare ostrzył w szklance. Jak dalej była tępa, trafiała do mnie. Pilniczek miałem od mamy ( taki do paznokci ) więc nie nadawał się do wyszczerbienia żyletki. Za radą kogoś wtajemniczonego użyłem noża. Uderzałem ostrzem w ostrze żyletki wyszczerbiając je, i tak powstawała po kilkudziesięciu uderzeniach piłka. Jak pojawiły się żyletki z darów, było super, tylko one były jakieś miękkie i nie chciały się wyszczerbiać nożem, ale drugą żyletką już tak. Ot, takie wspomnienie sprzed blisko 50 lat ... W moich wspomnieniach, również z lat wcześniejszych czyli przed 1972, kupno żyletki nie było problemem. W centrum Warszawy były kioski Ruchu i znacznie mniejsze tzw budki inwalidzkie. W tych drugich można było kupić towary z importu prywatnego oraz od prywaciarzy. Ci ostatni produkowali, obok innych rzeczy, również żyletki i to o bardzo dziwnych nazwach. Pamiętam jedną nazwę przezwisko "Krwawa Rawa". Potem Polsilver czyli licencja gierkowska zaorała to wszystko. W podstawówce punktem honoru było mieć kolekcję różnych żyletek i umieć z nich "strzelać". Na zdjęciu cztery nieotwarte Polsilvery z epoki czekające w szufladzie od 50 lat na przyda się. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca Zestaw wielozadaniowy na różne okazje. Temperówka metalowa (wojskowa? przed 39) żyletki Gerlacha i to było dla mnie duże zaskoczenie i ostrzarka do tychże 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca Piłka żyletkowa zrobiona metodą jak u @kopernik na początku lat dziewięćdziesiątych, służy wiernie do dzisiaj. Od czasu, do czasu trzeba tylko poprawić ząbki. Bije wszystkie kupne wynalazki na głowę. Proste, a skuteczne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Kiedyś do czasu pojawienia się tzw noży segmentowych dla mnie podstawowe narzędzie do wycinania części z ramek . Karton , a przynajmniej niektóre rzeczy ( okna , otwory ) tez się nią wycinało Skalpele, a dokładnie ostrza do nich to trzeba było zdobyć . Obecnie w wielu sytuacjach zwykła żyletka i piłka zrobiona z żyletki ratuje sytuację , gdy wszelkie wspaniałe noże i piłki od braci czeskich nie wystarczają. ( zwyczajnie są za grube w stosunku do ostrza żyletki . No i żyletkę można pociąć. Powód jest prosty . Jest cienka i dobrze się nią odcina rożne nity , śruby, które jeszcze chcemy gdzieś wykorzystać , bo przez grubość ostrza nie zabiera materiału. Jak ostatnio odcinałem element z wydruku 3 d też okazała się najlepsza. A wskazywana książka to rok 1994 , czyli co prawda ponad 30 lat temu , ale jednak już nie PRL , o czym dyskutantom delikatnie przypominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 31 Marca Super Moderator Share Napisano 31 Marca prosze bardzo, wracamy na właściwe tory 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca (edytowane) W dniu 29.03.2025 o 13:43, barszczo napisał: Bije wszystkie kupne wynalazki na głowę. Raczej nie DSPIAE jest grubsza niż żyletka ale RB już nie. Spokojnie można jej używać do przecinania osłon z vacu. Edytowane 31 Marca przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Godzinę temu, Greif napisał: prosze bardzo, wracamy na właściwe tory No panie!!! A gdzie czarny Airfix? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 31 Marca Super Moderator Share Napisano 31 Marca @jmx62 nie było, ale za chwile bedzie wysyp vintage do nabycia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Trochę wydawnictw z tamtych lat dodałem w dziale giełda. Oferta szczególnie skierowana do wybierających się do Olsztyna w najbliższy weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia 5 godzin temu, greatgonzo napisał: Oferta szczególnie skierowana do wybierających się do Olsztyna w najbliższy weekend. Jak rozumiem - wstęp na wykład tylko za okazaniem zakupionego egzemplarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia Weź skrzydlate. Będziesz okazywał egzemplarz ważący kilkanaście kilo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia Raz w życiu wyszedł mi dobry żart na Prima Aprilis i nie widzę powodu, żeby się dalej wysilać. Nic lepszego nie wymyślę:) Dlatego po latach odświeżam tę chwilę mojej nieśmiertelnej chwały! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia 8 minut temu, letalin napisał: Raz w życiu wyszedł mi dobry żart na Prima Aprilis i nie widzę powodu, żeby się dalej wysilać. Nic lepszego nie wymyślę:) Dlatego po latach odświeżam tę chwilę mojej nieśmiertelnej chwały! A w Skrzydlatej kiedy to opublikowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia Chyba w 2016, ale mogę się mylić. Nie kupuję SP, o tym, że p. Marszałkiewicz wysłał to do redakcji i oni to wydrukowali, dowiedziałem się od któregoś z tutejszych bywalców jakiś czas po fakcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia 5 godzin temu, letalin napisał: Brałbym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia Nieskromnie pochwalę się autorstwem tej niecnej grafiki ...a i zdjęcie ze skrzydlatej @letalin dostał ode mnie, widać zresztą kawałek empikowej podłogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia Taki do kompletu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia 19 godzin temu, letalin napisał: Chyba w 2016 Bardziej się zastanawiałem czy w kwietniu, czy wzięli to na poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia 17 godzin temu, Grzes napisał: Taki do kompletu... Taki do kompletu bardzo przydałby się. I to nie powinien być tylko żart na pierwszego kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia 4 godziny temu, Wymysl napisał: Bardziej się zastanawiałem czy w kwietniu, czy wzięli to na poważnie. Sądzę, że na poważnie, bo to był majowy numer. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Kwietnia Autor Share Napisano 2 Kwietnia W dniu 1.04.2025 o 17:35, letalin napisał: Raz w życiu wyszedł mi dobry żart na Prima Aprilis i nie widzę powodu, żeby się dalej wysilać. Nic lepszego nie wymyślę:) Dlatego po latach odświeżam tę chwilę mojej nieśmiertelnej chwały! Świetny materiał na thriller szpiegowski. Tajny produkt ZTS wyjeżdża w tajemnicy z fabryki. Jest śledzony przez konkurencję która z kolei jest obserwowana przez mafię, a jej szef jest modelarzem i pasjonatem polskich skrzydeł. Dzięki skomplikowanej akcji jego zbirów, wszedł w posiadanie form i próbnych wtrysków. W ostatnim akcie widzimy bossa sklejającego Mewę a w tle stoi gablota z samymi sklejonymi Mewami ... 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia No teraz to żeś trochę przyszalał. Niezły thriller S-F ci wyszedł. Stachu Lem wysiada. Takie inne S-F to jakby wylądowało u nad na polu UFO i taki zielony ludek pyta: A u was na Ziemi to jeszcze można kupić Czaplę z ZTSa bo u nas w kioskach Ruchu już wszystkie wykupili 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi