TomaszDudek Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 krzysiek788 Spraw sobie agregat z lodówk i będziesz miał święnty spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzmichal Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Witam.Czy ktoś z was robił skrzynie amunicynje albo wogóle jakieś skrzynie sam (z własnych dostępnych rzeczy - kawąłki plastiku, balsy itp)? Zajrzyj tutaj: http://www.model-klub.pl/articles.php?article_id=47. Autorem tego pomysłu jest pan Roman Pierzgalski, świetny modelarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyper Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Ostatnio zainteresowałem się tematem Powstania Warszawskiego i mam co do tego pewne pytanie. Czy Niemcy wysyłali przeciw powstańcom Tygrysy II i czy któreś były bez zimmeritu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Nieźle sie zainteresowałeś... I nie ten dział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyper Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Sorki. Nazwa tematu mnie trochę zmyliła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolaos Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 Potrzebuje jakiegoś zamiennika farbki pale blue na humbrola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolaos Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 przeprasza po pierwsze was witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 26 Lutego 2009 Share Napisano 26 Lutego 2009 obtarcia... takie na pancerce... jaki kolor i jak to zrobić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Otarcia czy też obicia można wykonywać na kilka sposobów. Albo robimy rdzawą plamkę i wypełniamy ją kolorem metalu - efektowne ale czasochłonne. Albo kolorem stalowoczarnym robimy małe plamki na krawędziach przy pomocy malutkiego pędzelka np. 5/0. Niektórzy robią to też malutką gąbeczką podobną do tej, jaką kobiety nakładają cień do powiek. Rodzaj farby ma znaczenie. Vallejo jest idealna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Ja też dziękuję za podpowiedź co do obić, bo sam dopiero to trenuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 malutką gąbeczką podobną do tej, jaką kobiety nakładają cień do powiek. Jak będziecie kupowac w drogerii , to pytajcie o "aplikator do cieni"... ja musiałem pani wyjaśniac obrazowo, dopiero po powrocie małżonka mię co do terminologii fachowej oświeciła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 mazdamer widzę ze nikt ci nie odpowiedział. No MTM, odbywa się w okolicach wakacje, ale raczej w środku i pod koniec. Nie ma dokładnej daty kiedy on jest. Ostatni był 30-31 sierpnia. Dokładna datę podaje NobelEXC (Oskar) który jest organizatorem tego konkursu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Mylisz się Truckerek93 - MTM zawsze odbywa się w drugi weekend września. W zeszłym roku odbył się w sierpniu, ale to był wyjątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Witam I na mnie nastał czas na tą nową "drogę" modelarstwa jakim jest odlewanie z żywicy. Znalazłem na Allegro w dość niskiej cenie kilka żywic: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1296959 Tylko nie wiem, którą wybrać.Zaznaczam, że ma to być mój pierwszy raz więc chcę jakąś tańszą.Którą mam kupić? Dziękuje z góry. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Witam Mam przykry problem z Mustangiem P-51D Airfix 1:24 Jestem przy końcówce kadłuba i chciałem zobaczyć jak modelik będzie się prezentować, posklejałem go taśmą i go sobie oglądam...patrze, a tu wnęki podwozia nie mają wypełnień(są to zwykłe dziury), zacząłem znerwicowany poszukiwać części i coś na ten tamat w instrukcji, ale pustka... przypomniałem sobie o wątku z budowy Mustanga tornado i przczytałem, że tornado też nie miał tych wnęk. I mam pytanie jak je zrobić? Nie jestem doświadczonym modelarzem i kompletnie nie wiem jak to zrobić... Prosze pomocy. Chyba, że zrobie zamknięte podwozie Moje zdjęcia: I zdjęcia, które pozwoliłem sobie zaporzyczyć z wątku tornado: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Kup polistyren - przydaje się we wszystkich modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert nr1 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 dokładnie przyda ci się i to nie raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Jeszcze mam pytanko na temat wylotu powietrza ze zdjęcia. Niestety mi się zgubił i chciałbym go jakoś dorobić...albo może dokupić... Nie wiem, może da sie gdzieś dokupić pojedyńczo części albo może ktoś ma w śmieciach modelarskich?-tak na wszelki wypadek sie pytam A jeżli bym go musiał dorabiać to z czego?, jak? i czy ma ktoś jakieś zdjęcia tego wylotu i od czgo to zależy czy jest on schowany czy wysunięty? Zauważyłem, że w locie Mustang tą dysze ma schowaną, a gdy stoji ma wysuniętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 Witam potrzebuje rady: Chcę zrobić taką plandekę, płachtę na ładunek coś takiego jako to? Mam kilka pomysłów, rad ale może koś ma jeszcze jakiś ciekawy pomysł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Mam problem :( Dostałem od dziewczyny Fokkera E.III Revell'a 1:72 (nr. kat. 04188) w instrukcji podali kolor składający się z dwóch farb: Light Olive (M) 45 75% + Yellow (M) 15 25%, nie wiecie co to może być za kolor np. Pactry lub Model Mastera w akrylu ? Chodzi o malowanie kadłuba na ten taki magiczny zieleony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 Prosze o pomoc w kwestji malowania kół w bm-13 katiusza na pojeździe zil-151 mają być czarne czy zielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Witam. jakiś czas temu na forum widziałem w czyimś warsztacie, jak robił poszycie do siedzeń (bodajże w jakimś sd.kfz) z folii aluminiorej (chyba), ale teraz szukam i niemigę tego znaleść Może ktoś mógłby mi pomóc i dodać ew. zdięcia (jak po kolei robić takie cudo) lub wkleić poszukiwny przezemnie temat z warsztatu. Pozdrawiam i dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Siedzenia najlepiej zrobic z MAGIC SCULPA lub innej masy modelarskiej Aye Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 pierzesz siedzenie, odcinasz kawałek folli troche większy, smarujesz siedzenie super glue, kładziesz folie, jak wyschnie odcinasz nadmiar i ot cała logika Ja obie z chusteczki bo wg mnie jest lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 o to mi chodziło. głównie na jaki klej to kleić. dzieki wielkie. Co do mas modelarskich to mam dośc ograniczony dostęp do takich rzeczy iestety. Do tego jestem początkujący (jescze ) i nie bawiłem sie w to. Z ta husteczką to tak samo jak z folii?? na super glue i tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi