kzugaj Napisano 18 Kwietnia 2020 Share Napisano 18 Kwietnia 2020 9 godzin temu, Bobek napisał: w sumie zabawne by było gdyby wingnutom skoczyła na tyle sprzeda żeby wyszli na prostą Nie zdziwilbym sie ze im sprzedaz podskoczy. Sam chcialem wziac 1 szt ale za duzo mam modeli i musze troche pokleic zanim cos kupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoLPP Napisano 18 Kwietnia 2020 Share Napisano 18 Kwietnia 2020 Niestety, ewentualny wzrost zakupów w Europie, czy USA im już nie pomoże. To co jest aktualnie w sklepach, gdzie jeszcze można robić zakupy, to już dawno zapłacone, a z ich własnego sklepu w NZ nie można teraz kupować, bo mają lockdown i nie ma komu realizować zamówień. Poza tym całą załogę, w tym projektantów, już zwolnili w minioną środę. Aktualnie nie wiadomo zupełnie, kto zarządza ciągle jeszcze istniejącą stroną www, na której obiecują, że wcześniej złożone zamówienia będą kiedyś zrealizowane - nie wiadomo kiedy i przez kogo. Podejrzewa się, że jedynym powodem, dla którego nie ma nigdzie oficjalnej informacji o upadku firmy i wystawieniu form, projektów, itp. na sprzedaż, jest troska o PR sir Petera Jacksona. Dla niego to było tylko hobby, drobny element imperium finansowego, podobnie jak Vintage Aviator (też zwolniono większość załogi, zaprzestano wszelkiej pracy projektowej, ograniczają się jedynie do utrzymania stanu posiadania zbudowanych replik). Podejrzewa się, że ma on w tej chwili ogromne kłopoty związane z jego głównym źródłem dochodów, czyli branżą filmową. Więc każdy kwiatek o upadku jakiejkolwiek jego firmy, choćby hobbystycznie traktowanej, nie jest mile widziany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 18 Kwietnia 2020 Share Napisano 18 Kwietnia 2020 To dość głupie i krótkowzroczne podejście. Firma która "uczciwie" upadnie zepsuje jego sytuację w mniejszym stopniu niż robienie swoich klientów w konia. To co opisujesz to ewidentne oszustwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 18 Kwietnia 2020 Share Napisano 18 Kwietnia 2020 Panowie! Pozostawcie rozważania. Zaczekajcie na fakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoLPP Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Na fakty to sobie możemy czekać do końca świata. Podejrzewam, że wszyscy zwolnieni musieli podpisać klauzulę, że nie będą zdradzać żadnych tajemnic. Także takich - jaki model był planowany pod tajemniczym numerem 32075. Ekipa została zwolniona, ale firma formalnie istnieje. I taką istniejąca firmę prawdopodobnie ktoś kupi, w całości albo w kawałkach. I w takiej sytuacji można dostać lepszą ofertę niż przy pozbywaniu się masy upadłościowej. Czy to nieuczciwe? Każdy sobie może mieć swoje zdanie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly1904 Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 Warto rzucić okiem: https://forum.ww1aircraftmodels.com/index.php?topic=11118.0&fbclid=IwAR1YHi3QgaQ3c0OtHBe7JjwOXvPdYfBBUjMSPCzy7uvpSVEpmkkjyFziah4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 4 godziny temu, maly1904 napisał: Warto rzucić okiem: … W skrócie — przyjęto sposób zarabiania, który doprowadził do bankructwa. Cóż. Będziemy mieli piękne wspomnienia. Moim zdaniem warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Maja 2020 Share Napisano 17 Maja 2020 (edytowane) Jestem zwolennikiem wolności gospodarczej, ale tego typu podejście mnie mierzi. Moja firma i jak będę miał ochotę, to ją zamknę. Klientom i pracownikom nie muszę się z tego tłumaczyć. Przy czym na stronie firmy wisi dalej komunikat będący ohydną ściemą. Zwykły brak szacunku do ludzi. Wolność bez odpowiedzialności to chory koncept. Edytowane 17 Maja 2020 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frankie Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 http://www.meng-model.com/en/contents/59/290.html No to już wiadomo dokąd pojechały formy z Wingnut Wings. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 9 minut temu, Frankie napisał: No to już wiadomo dokąd pojechały formy z Wingnut Wings. Że na złom nie pojechały to było pewne, nie było pewne ile czasu upłynie zanim ponownie wypłyną . I oto są ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 12 godzin temu, Frankie napisał: http://www.meng-model.com/en/contents/59/290.html No to już wiadomo dokąd pojechały formy z Wingnut Wings. A nie zawsze tam były? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 W dniu 23.06.2020 o 00:24, kopernik napisał: Że na złom nie pojechały to było pewne, nie było pewne ile czasu upłynie zanim ponownie wypłyną . I oto są ! NIc z tych rzeczy. To sobie zrobił Meng a formy z WnW jak cwierkaja na podcastach ci co maja kontakt - Weta ( czyli własciciel WnW) nie pozwoli nikomu bawić sie swoimi zabawkami jeszce długo. Ci co wiedzą co sie u nas stało z formami do Mi-2 w 48, wiedzą o co chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 A więc jednak zainteresowani czekają. Ale mają już alternatywę, nie wiem na ile mocną ale właściciel form musi być czujny. Jak nie wyczuje momentu to może wywalić to na złom ! A co się tyczy Mi 2 Aero ( Aeroplast) to nikt nic nie wie ( chodzi nie tylko z Mi 2 ale o całość produkcji ) , podobnie było a AJ MODEL ( ich formy już ponownie pracują i Sokoły są dostępne ). Ciekawe jak potoczy się historia ARDPOL (w tym przypadku formy mogły wyzionąć ducha). Według mnie, każdy producent podejmujący decyzję o zaprzestaniu produkcji jakiegoś modelu ma ukryty cel. W przypadku małych chodzi zapewne o podbicie ceny narzędzia do produkcji wyprasek. Wydaje mi się, że jeśli produkcja modelu nie przynosi spodziewanego zysku to sprzedają potencjał spodziewanego zysku ( forma) lub produkują dalej, ale nie zamierzam z tego żyć (pomalutku wycofuję zainwestowane pieniądze ). Bezproduktywne trzymanie form w chwili obecnej jest nonsensem i w zasadzie skazuje posiadacze na bezpowrotną stratę. Jeśli Wingnut Wings nie są zainteresowani dalszą produkcją i nie chcą sprzedać form to może jakiś spec od biznesu powie o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 (edytowane) 26 minut temu, kopernik napisał: Bezproduktywne trzymanie form w chwili obecnej jest nonsensem i w zasadzie skazuje posiadacze na bezpowrotną stratę. Ale to właściciel decyduje co chce zrobić ze swoimi pieniędzmii jeśli wywali formy do szopy/piwnicy/magazynu (tak jak Aeroplast) bo nikt mu nie chce dac tyle pieniedzy ile za nie chce to po prostu tych modeli nie będzie i już. nie wiem czy formu aeroplasta po tym leżakowaniu jakie w tej chwili przebywają, będa do odratowania w sensownych pieniądzach. A meng po prostu zrobił nowe formy bo wziął do siebie byłego pracownika WnW. Czy będzie dalej cośz IWŚrobił ? nikt nie wie. Formy leżą w Chinach i nikt poza WnW ich nie może wykorzystywać. Znając ich podejście do dzielenia sie tymi formami/projektami ( znam co najmniej dwie formy, które chciały się z nimi dogadac co do mozliwości przeskalowania modeli do 48 i puszczenia ich) to nie sądze żebyśmy szybko te modele zobaczyli. tym bardziej że firma nie przynosiła dochodów, tylko była sponsorowana. Także raczej kolejka chętnych po te formy nie stoi... Edytowane 26 Czerwca 2020 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 Czyli sztuka dla sztuki. Typowy pies ogrodnika. Może się oszukać. Obecnie, przy galopującej technologi już nie będzie jak za Frog, że model z ich form walą 60 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 1 godzinę temu, Qz9 napisał: NIc z tych rzeczy. To sobie zrobił Meng a formy z WnW jak cwierkaja na podcastach ci co maja kontakt - Weta ( czyli własciciel WnW) nie pozwoli nikomu bawić sie swoimi zabawkami jeszce długo. Według wszechwiedzących to wygląda nieco inaczej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 27 Czerwca 2020 Share Napisano 27 Czerwca 2020 Chyba nie wszechwiedzących, każdy może sobie takie rozpiski robić na scalemates, zwracam uwagę, że Dreidecker nigdy nie został przez WnW dokończony, więc cały graf jest do luftu. Jackson ma potężne długi i nie wykluczone, że rozliczyl sie częściowo pozostawiając projekt i formy u Menga, przecież WnW outsorcował produkcje form i wyprasek w Chinach. Generalnie to wszystko śmierdzi na kilometry a Jackson ma jescze sprawę o zwrot potężnych pieniedzy z dotacji od rządu NZ i nikt za bardzo nie chce mówić o co chodzi. Ostatnio byl o tym podcast na forum wingnutowców i znowu jeszcze wieksze zamieszanie jest po nim. Ale juz sie zaczely watki, co ma zrobić Roden w 32 gdyby wrócił do tematow, więc nadziei na cud i zmartwychwstanie już nawet w krainie kangurów nie ma a oni byli blisko WnW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 Zombie? To się pokazało kilkanaście minut temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 Wygląda to trochę jakby wyprzedaż resztek magazynowych Trzymam kciuki, żeby w tym, czy innym set-upie WWI 1:32 na tym poziomie był kontynuowany. Jak na razie to tylko Copper State Model oraz Meng. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radzio65 Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 Z tego co czytałem na Large Scale Planes , to wynika, że raczej to jest wyprzedaż pozostałości magazynowych. Niestety... Meng - to za wyjątkiem silnika - projekt WNW i to jest widać na pierwszy rzut oka. Mam go. Cudo. Copper State Model nigdy w ręku nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 5 Kwietnia 2021 Share Napisano 5 Kwietnia 2021 W dniu 23.02.2021 o 16:44, Radzio65 napisał: Copper State Model nigdy w ręku nie miałem. Mam, posiadam, jest bardzo ok. Trochę dospamuję: Super zapowiedzi z Copper State Model We are planning to release several 1/32 models and those would be Caudron G.III and the next one Bristol Scout (an important machine). Sopwith Baby is on the bench but will be out in 2022 and not in 2021 1/32 Line 32006 Caudron G.III 32007 Bristol Scout 32008 Sopwith Baby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 No i powolutku słowo staje się plastkiem: https://www.facebook.com/1617634748525278/posts/3059326461022759/ A tu rendery: https://www.facebook.com/1617634748525278/posts/3038189126469826/ Kawał patyczaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 MARTOLA w ostatnim newsletterze zapowiada kilka modeli tytułowego prod z etykietą Seria Limitowana, czyżby WnW nie wszystek umarł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 https://plastmodel.pl/653-samoloty-smiglowe?keywords=&keywords_desc=&prices[0]=&prices[1]=&producers[134]=134 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 za taka cene to i umarlego wskrzesza.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi