Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Daleki jestem od reklamowania ale z własnego, świeżego, doświadczenia. Warchem ma też własny sklep on-line. Dostawa: kurier, paczkomat, jak komu wygodniej. Deklarowany czas dostawy (przygotowanie, wysyłka) to ok. 5 dni - moje zamówienie z poniedziałku doszło do paczkomatu dzisiaj tj. czwartek.

Opakowania od 100 ml. Cen ze sklepu nie porównywałem z Allegro.

Napisano

Aktualnie na allegro od 40 pln mamy wysyłkę za darmo, do paczkomatu. Nawet podstawową chemię opłaca się zamówić, lepiej niż latać po marketach.  

Ps. Przesyłka (aceton i octan butylu)  z Warchem  doszła do mnie w ciągu 48h. 

Napisano
W dniu 4.06.2020 o 14:30, kjp_a_man napisał:

W tym linku który podałeś jest napisane „1-methoxy-2-propanol, monopropylene glycol methyl ether”.
Czy o to chodzi?

Nie wiem.link ze sklepu internetowego cytujacego jakies tam opisy kopiowane na tony automatem to chyba nie do końca o to chodzi. Ktos widział gdzies karte do tego rozcieńczalnika? 

• 4 months later...
  • 5 months later...
Napisano

Tylko IPA nie bardzo się nadaje na model potraktowany podkładem 🤷‍♂️

Ja kiedyś odtłuszczałem benzyną ekstrakcyjną, aczkolwiek szybko odparowuje. Pewnie są jeszcze lepsze środki.

Napisano
20 godzin temu, milczacy napisał:

Tylko IPA nie bardzo się nadaje na model potraktowany podkładem 🤷‍♂️

Ja kiedyś odtłuszczałem benzyną ekstrakcyjną, aczkolwiek szybko odparowuje. Pewnie są jeszcze lepsze środki.

Jak model jest już pomalowany podkładem to co tam jest do odtłuszczania ?

• Like 1
Napisano
14 minut temu, _OldMan_ napisał:

Ja myję z odcisków palców  i kurzu/pyłu przed właściwym malowaniem. Ale to płyn do mycia naczyń i szczoteczka do zębów w zupełności wystarczą.

Napisano
3 godziny temu, _OldMan_ napisał:

Mi się często zdarza nanosić podkład w kilku podejściach. Ale faktycznie na zatłuszczenie potem nie jest narażony, raczej muszę usuwać pył po ewentualnym szlifowaniu i tu jak Fixer pisze, płyn do naczyń „robi robotę”.

Napisano

Miałem na myśli jedno a zapytałem o coś innego. 😞

Butanon (Methyl ethyl ketone - MEK). Bardzo powszechny rozpuszczalnik. Agresywnie rozpuszcza polistyren i żywice akrylowe. Ma dość intensywny zapach. Dość tani. Paruje w miarę szybko (80 st. C)

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Jarekk napisał:

Miałem na myśli jedno a zapytałem o coś innego. 😞

Butanon (Methyl ethyl ketone - MEK). Bardzo powszechny rozpuszczalnik. Agresywnie rozpuszcza polistyren i żywice akrylowe. Ma dość intensywny zapach. Dość tani. Paruje w miarę szybko (80 st. C)

Powąchaj jakąkolwiek farbę Mr Hobby/Gunze C, surfacer albo thinner (MLT) to sie dowiesz jaki zapach ma MEK lub MIBK :) A ponieważ szybko paruje, to zapach też roznosi się szybko.

Edytowane przez HKK
Napisano
2 godziny temu, HKK napisał:

Powąchaj jakąkolwiek farbę Mr Hobby/Gunze C, surfacer albo thinner (MLT) to sie dowiesz jaki zapach ma MEK lub MIBK :) A ponieważ szybko paruje, to zapach też roznosi się szybko.

MEK moim zdaniem ma bardziej "rozpuszczalnikowy" zapach niż MLT.  Bez dobrej wentylacji odradzam, zwłaszcza rozpylanie z aerografu.

Napisano
12 minut temu, Fixer napisał:

MEK moim zdaniem ma bardziej "rozpuszczalnikowy" zapach niż MLT.  Bez dobrej wentylacji odradzam, zwłaszcza rozpylanie z aerografu.

Owszem, bo w produktach Gunze jest MIBK, który nie jest tak lotny jak MEK a w dodatku mocno rozcieńczony. Chodziło mi o podobieństwo zapachu. Intensywność to inna sprawa. Czysty MEK wali jak diabli.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano
W dniu 5.05.2021 o 23:04, Mates napisał:

Pytanie a propo butanolu. Który konkretnie kupić? Bo tam po internecie pokazuje się 1-Butanol, 2-Butanol...

• Nazwa odczynnika: 1-BUTANOL
  • Nazwa odczynnika (ang.): 1-Butanol
  • Synonimy: alkohol n-butylowy, alkohol butylowy, butan-1-ol, n-butanol, 1-hydroksybutan
  • Wzór sumaryczny: C4H10O
    Zakładam że chodziło o alkohol butylowy, opis powyżej.
  • 9 months later...
Napisano

Ja z pytaniem o octan butylu. Widzę, że sklep przez was polecany podaje jego czystość. Chciałem od razu kupić większe opakowanie (5L), którego w ofercie akurat nie ma. Na allegro trafiłem na oferty https://allegro.pl/listing?string=octan butylu

Jednak mam wątpliwości czy jest to czysty octan butylu skoro w nazwie mamy rozpuszczalnik. Nada się taki do zmieszania płynu do czyszczenia aero czy jednak celować w czysty ?

Napisano
30 minut temu, malvegil napisał:

Jednak mam wątpliwości czy jest to czysty octan butylu skoro w nazwie mamy rozpuszczalnik. Nada się taki do zmieszania płynu do czyszczenia aero czy jednak celować w czysty ?

Octan butylu to związek chemiczny więc jest jak najbardziej czysty, nierozcieńczony, bez dodatków. Jesli sprzedawca dodaje słowo "czysty" oznacza to zwykle brak nawet niewielkich zanieczyszczeń - czyli możliwość użycia do celów laboratoryjnych. Dla naszych potrzeb to zupełnie bez znaczenia.

• Thanks 1
Napisano (edytowane)
W dniu 8.04.2022 o 14:04, malvegil napisał:

Ja z pytaniem o octan butylu. Widzę, że sklep przez was polecany podaje jego czystość. Chciałem od razu kupić większe opakowanie (5L), którego w ofercie akurat nie ma. Na allegro trafiłem na oferty https://allegro.pl/listing?string=octan butylu

Można brać w ciemno -jak zmieszasz na pół z acetonem to wyjdzie:

Edytowane przez robertmodelarz
  • 1 year later...
Napisano

Czym najlepiej zastąpić rozcieńczalnik do emalii X-20 . Szukałem po sklepach White Spiritu... i nie znalazłem. Rozcieńczalnik do farb ftalowych na bazie ropy się nada? Powąchałem to dziadostwo, śmierdzi niemiłosiernie ropą

Napisano

Farby ftalowe są w modelarskim świecie zwane "emaliami".  White spirit to popularna w anglosaskim kręgu językowym nazwa dla rozcieńczalników do farb ftalowych. Istnieją takie mniej i bardziej intensywne w zapachu. Poszukaj. Te "bezzapachowe" można też dostać w sklepach dla plastyków.

• Like 1