MooMiniek Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 Daleki jestem od reklamowania ale z własnego, świeżego, doświadczenia. Warchem ma też własny sklep on-line. Dostawa: kurier, paczkomat, jak komu wygodniej. Deklarowany czas dostawy (przygotowanie, wysyłka) to ok. 5 dni - moje zamówienie z poniedziałku doszło do paczkomatu dzisiaj tj. czwartek. Opakowania od 100 ml. Cen ze sklepu nie porównywałem z Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 Aktualnie na allegro od 40 pln mamy wysyłkę za darmo, do paczkomatu. Nawet podstawową chemię opłaca się zamówić, lepiej niż latać po marketach. Ps. Przesyłka (aceton i octan butylu) z Warchem doszła do mnie w ciągu 48h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 5 Czerwca 2020 Share Napisano 5 Czerwca 2020 W dniu 4.06.2020 o 14:30, kjp_a_man napisał: W tym linku który podałeś jest napisane „1-methoxy-2-propanol, monopropylene glycol methyl ether”. Czy o to chodzi? Nie wiem.link ze sklepu internetowego cytujacego jakies tam opisy kopiowane na tony automatem to chyba nie do końca o to chodzi. Ktos widział gdzies karte do tego rozcieńczalnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Października 2020 Share Napisano 18 Października 2020 Przesyłka z Warchemu dotarła - dzięki wielki za rozszyfrowanie składów, życie stało się prostsze i zarazem tańsze. Jeszcze raz wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Kwietnia 2021 Share Napisano 14 Kwietnia 2021 Super temat. Zapasy chemii wykonane. Jeden preparat nie był jeszcze omawiamy. Płyny do odtłuszczania powierzchni. Jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 14 Kwietnia 2021 Share Napisano 14 Kwietnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 14 Kwietnia 2021 Share Napisano 14 Kwietnia 2021 Tylko IPA nie bardzo się nadaje na model potraktowany podkładem Ja kiedyś odtłuszczałem benzyną ekstrakcyjną, aczkolwiek szybko odparowuje. Pewnie są jeszcze lepsze środki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 20 godzin temu, milczacy napisał: Tylko IPA nie bardzo się nadaje na model potraktowany podkładem Ja kiedyś odtłuszczałem benzyną ekstrakcyjną, aczkolwiek szybko odparowuje. Pewnie są jeszcze lepsze środki. Jak model jest już pomalowany podkładem to co tam jest do odtłuszczania ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 14 minut temu, _OldMan_ napisał: Jak model jest już pomalowany podkładem to co tam jest do odtłuszczania ? Ja myję z odcisków palców i kurzu/pyłu przed właściwym malowaniem. Ale to płyn do mycia naczyń i szczoteczka do zębów w zupełności wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 3 godziny temu, _OldMan_ napisał: Jak model jest już pomalowany podkładem to co tam jest do odtłuszczania ? Mi się często zdarza nanosić podkład w kilku podejściach. Ale faktycznie na zatłuszczenie potem nie jest narażony, raczej muszę usuwać pył po ewentualnym szlifowaniu i tu jak Fixer pisze, płyn do naczyń „robi robotę”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Kwietnia 2021 Share Napisano 17 Kwietnia 2021 A jak ze "smrodkiem" tej IPY? Nie dostanę nakazu eksmisji z kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oliardi Napisano 17 Kwietnia 2021 Share Napisano 17 Kwietnia 2021 A dostajesz eksmisję za zapach wódki? Jeśli tak to dostaniesz i za IPA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Kwietnia 2021 Share Napisano 18 Kwietnia 2021 Miałem na myśli jedno a zapytałem o coś innego. Butanon (Methyl ethyl ketone - MEK). Bardzo powszechny rozpuszczalnik. Agresywnie rozpuszcza polistyren i żywice akrylowe. Ma dość intensywny zapach. Dość tani. Paruje w miarę szybko (80 st. C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 18 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Godzinę temu, Jarekk napisał: Miałem na myśli jedno a zapytałem o coś innego. Butanon (Methyl ethyl ketone - MEK). Bardzo powszechny rozpuszczalnik. Agresywnie rozpuszcza polistyren i żywice akrylowe. Ma dość intensywny zapach. Dość tani. Paruje w miarę szybko (80 st. C) Powąchaj jakąkolwiek farbę Mr Hobby/Gunze C, surfacer albo thinner (MLT) to sie dowiesz jaki zapach ma MEK lub MIBK A ponieważ szybko paruje, to zapach też roznosi się szybko. Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 18 Kwietnia 2021 Share Napisano 18 Kwietnia 2021 2 godziny temu, HKK napisał: Powąchaj jakąkolwiek farbę Mr Hobby/Gunze C, surfacer albo thinner (MLT) to sie dowiesz jaki zapach ma MEK lub MIBK A ponieważ szybko paruje, to zapach też roznosi się szybko. MEK moim zdaniem ma bardziej "rozpuszczalnikowy" zapach niż MLT. Bez dobrej wentylacji odradzam, zwłaszcza rozpylanie z aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 18 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2021 12 minut temu, Fixer napisał: MEK moim zdaniem ma bardziej "rozpuszczalnikowy" zapach niż MLT. Bez dobrej wentylacji odradzam, zwłaszcza rozpylanie z aerografu. Owszem, bo w produktach Gunze jest MIBK, który nie jest tak lotny jak MEK a w dodatku mocno rozcieńczony. Chodziło mi o podobieństwo zapachu. Intensywność to inna sprawa. Czysty MEK wali jak diabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 Pytanie a propo butanolu. Który konkretnie kupić? Bo tam po internecie pokazuje się 1-Butanol, 2-Butanol... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 5 Lipca 2021 Share Napisano 5 Lipca 2021 W dniu 5.05.2021 o 23:04, Mates napisał: Pytanie a propo butanolu. Który konkretnie kupić? Bo tam po internecie pokazuje się 1-Butanol, 2-Butanol... Nazwa odczynnika: 1-BUTANOL Nazwa odczynnika (ang.): 1-Butanol Synonimy: alkohol n-butylowy, alkohol butylowy, butan-1-ol, n-butanol, 1-hydroksybutan Wzór sumaryczny: C4H10O Zakładam że chodziło o alkohol butylowy, opis powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malvegil Napisano 8 Kwietnia 2022 Share Napisano 8 Kwietnia 2022 Ja z pytaniem o octan butylu. Widzę, że sklep przez was polecany podaje jego czystość. Chciałem od razu kupić większe opakowanie (5L), którego w ofercie akurat nie ma. Na allegro trafiłem na oferty : https://allegro.pl/listing?string=octan butylu Jednak mam wątpliwości czy jest to czysty octan butylu skoro w nazwie mamy rozpuszczalnik. Nada się taki do zmieszania płynu do czyszczenia aero czy jednak celować w czysty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2022 30 minut temu, malvegil napisał: Jednak mam wątpliwości czy jest to czysty octan butylu skoro w nazwie mamy rozpuszczalnik. Nada się taki do zmieszania płynu do czyszczenia aero czy jednak celować w czysty ? Octan butylu to związek chemiczny więc jest jak najbardziej czysty, nierozcieńczony, bez dodatków. Jesli sprzedawca dodaje słowo "czysty" oznacza to zwykle brak nawet niewielkich zanieczyszczeń - czyli możliwość użycia do celów laboratoryjnych. Dla naszych potrzeb to zupełnie bez znaczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Kwietnia 2022 Share Napisano 8 Kwietnia 2022 (edytowane) W dniu 8.04.2022 o 14:04, malvegil napisał: Ja z pytaniem o octan butylu. Widzę, że sklep przez was polecany podaje jego czystość. Chciałem od razu kupić większe opakowanie (5L), którego w ofercie akurat nie ma. Na allegro trafiłem na oferty : https://allegro.pl/listing?string=octan butylu Jednak mam wątpliwości czy jest to czysty octan butylu skoro w nazwie mamy rozpuszczalnik. Nada się taki do zmieszania płynu do czyszczenia aero czy jednak celować w czysty ? Można brać w ciemno -jak zmieszasz na pół z acetonem to wyjdzie: Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 6 Października 2023 Share Napisano 6 Października 2023 Czym najlepiej zastąpić rozcieńczalnik do emalii X-20 . Szukałem po sklepach White Spiritu... i nie znalazłem. Rozcieńczalnik do farb ftalowych na bazie ropy się nada? Powąchałem to dziadostwo, śmierdzi niemiłosiernie ropą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 Października 2023 Autor Share Napisano 6 Października 2023 Farby ftalowe są w modelarskim świecie zwane "emaliami". White spirit to popularna w anglosaskim kręgu językowym nazwa dla rozcieńczalników do farb ftalowych. Istnieją takie mniej i bardziej intensywne w zapachu. Poszukaj. Te "bezzapachowe" można też dostać w sklepach dla plastyków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 6 Października 2023 Share Napisano 6 Października 2023 Dzięki wielkie za podpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 6 Października 2023 Share Napisano 6 Października 2023 (edytowane) Pierwszy przykład z wyszukiwarki https://www.tintadlaplastykow.pl/white-spirit Tu zaś zwykły rozcieńczalnik wamodu, raczej mało aromatyczny, stosowałem kiedyś do humbrola i mm https://www.mojehobby.pl/products/Rozcienczalnik-37049491.html Edytowane 6 Października 2023 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi