M.J.89763 Napisano 18 Czerwca 2020 Share Napisano 18 Czerwca 2020 Cześć. Tym razem przedstawiam pojazd typu science fiction. Konfiguracja wozu jest całkowicie fikcyjna, stworzona przeze mnie . Ciekawy jestem Waszego zdania na temat takich "wynalazków" . Model przedstawia Kołowy Wóz Wsparcia Ogniowego (niszczyciel czołgów) na podwoziu KTO Rosomak. Wyposażony jest w wieżę Oto Melara Hitfact LRF z armatą kalibru 105 mm. Dodatkowo wieża została "doposażona" w zdalnie sterowany moduł uzbrojenia Kongsberg M151 "Protector" z WKM 12.7 mm. Podstawą modelu jest KTO Rosomak OSS-M produkcji IBG Models. Wóz ma zrobione skrętne osie kół oraz składane lusterka. Z dodatków do wozu użyte zostały koła z ugięciem opon Michelin oraz lina wyciągarki z Eureka XXL, a także kalkomania z Toro Model (tabliczki, oznaczenia). Dodatkowo na wieży jest antena z postawą Master Model. Wieża Hitfact LRF 105 mm pochodzi z zestawu B1 "Centauro" 3rd series firmy Trumpeter zmodyfikowana została poprzez zamontowanie RWS M151 "Protector" produkcji AFV Club. Moim zdaniem wieża ta świetnie komponuje się z KTO Rosomak ze względu na to, że jest niska... i fajnie wygląda . Z elementów wykonanych samodzielnie mamy światła mijania i pozycyjne z tyłu - diody LED smd 0603, rurki zawieszenia hydropneumatycznego, przewody hamulcowe i pneumatyczne wraz z osłonami na wahaczach, klamka włazu kierowcy, przewody (rurki) paliwowe w tylnej części pod kadłubem oraz skrzynie w miejscach pędników wodnych. To tyle, poniżej galeria tego "wynalazku". Jak pisałem powyżej ciekaw jestem czy taki pojazd przypadnie Wam do gustu czy też nie . Pozdrawiam. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 18 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2020 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Czerwca 2020 Share Napisano 18 Czerwca 2020 Ciekawa koncepcja - ogólnie uważam że wyszło całkiem fajnie i nie widać żeby konstrukcja się gryzła mimo że to SF 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Czerwca 2020 Share Napisano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Zgadzam się z przedmówcami - model zajefajny i elegancko przybrudzony. Celowość budowy takiego sf to inna sprawa, ale jeśli miałeś z tego fun, a to najważniejsze, to jestem na TAK! Mimo Sf to cała koncepcja trzyma się kupy! Edytowane 18 Czerwca 2020 przez mandrivecs 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 18 Czerwca 2020 Share Napisano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Model fajnie zrobiony i ubrudzony Proponuję opatentować pomysł żeby agenci innego wywiadu nie ukradli lub niektórym Panom się przywidzialo że już wprowadzono na uzbrojenie Edytowane 18 Czerwca 2020 przez Adamo722 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 18 Czerwca 2020 Share Napisano 18 Czerwca 2020 Zajebisty, lubię takie wynalazki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Czerwca 2020 Share Napisano 18 Czerwca 2020 Kapitalnie pobrudzony, a całość trzyma koncepcję "realności". Mi się podoba bardzo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 18 Czerwca 2020 Share Napisano 18 Czerwca 2020 Godzinę temu, _OldMan_ napisał: Zajebisty, lubię takie wynalazki. Popieram kolegę w całej rozciągłości. SF, czy nie SF ale podobają mi się takie koncepty, zwłaszcza, że prezentuje się zdecydowanie ciekawiej, niż w pozostałych seryjnych odsłonach. Brawo Ty! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 18 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2020 Serdeczne dzięki za wszystkie komentarze. Cieszę się bardzo zwłaszcza z tak pozytywnych komentarzy jeśli chodzi o samo wykonanie modelu w tym "weatheringu". Model powstał dla "funu" a sama koncepcja narodziła się w trakcie składania modelu Rosomaka, który początkowo miał być z OSS-M. Fajnie, że też tak myślicie, że jest w nim doza realności i całość współgra ze sobą pomimo że jest to SF. Na tym mi zależało. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Czerwca 2020 Share Napisano 18 Czerwca 2020 Świetnie wykonany. Brudzenie takie jakie chciałbym umieć robić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Czerwca 2020 Share Napisano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Gratuluję odwagi i pomysłu. Pięknie wykonany model ROSOMAKA w wersji z przyszłości. Próby wdrożenia tego typu niszczyciela czołgów do WP, na podwoziu kołowym już podejmowano. Jednak żaden prototyp niestety nie doczekał się seryjnej produkcji. Tak samo jak trwająca bez mała 10 lat próba zintegrowania PPK Spike z wieżą HITFIST-30P. Cały czas jesteśmy w fazie analityczno-koncepcyjnej, albo w fazie dialogu technicznego. Edytowane 2 Czerwca 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 18 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, bazylms napisał: Świetnie wykonany. Brudzenie takie jakie chciałbym umieć robić. Dzięki bardzo. Ciesze się ze nie przesadziłem z brudzeniem tym razem 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Gratuluję odwagi i pomysłu. Pięknie wykonany model ROSOMAKA w wersji z przyszłości. Próby wdrożenia tego typu niszczyciela czołgów do WP, na podwoziu kołowym już podejmowano. Jednak żaden prototyp niestety nie doczekał się seryjnej produkcji. Tak samo jak trwająca bez mała 10 lat próba zintegrowania PPK Spike z wieżą HITFIST-30P. Cały czas jesteśmy w fazie analityczno-koncepcyjnej, albo w fazie dialogu technicznego. Dzięki za pozytywną opinię. Właśnie na Wilku wzorowałem się robiąc kamuflaż Ważne, że koncepcja okazała się słuszna Edytowane 18 Czerwca 2020 przez M.J.89763 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Można by to sprzedać na jakichś targach uzbrojenia Bardzo ładnie i pomysłowo wykonany model. Podoba się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Bardzo mi się podoba . Detal, brudzenie, lampki - super. Sylwetka bardzo zgrabna i wg mnie Rosomak prezentuje się lepiej niż z wieżami pokazanymi na zdjęciach przez kolegę robertamodelarza. Może by tak jednak pogadać z Włochami.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 A czego tam używał do zrobienia kamo czym maskował?Fajnie wygląda to szablonowe, nie z ręki aerkiem z rozmytymi obwódkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2020 5 godzin temu, TAW napisał: Można by to sprzedać na jakichś targach uzbrojenia Bardzo ładnie i pomysłowo wykonany model. Podoba się. Dzięki . To musiałbym, tak jak kolega Adamo722 napisał, chyba opatentować go 5 godzin temu, Rack napisał: Bardzo mi się podoba . Detal, brudzenie, lampki - super. Sylwetka bardzo zgrabna i wg mnie Rosomak prezentuje się lepiej niż z wieżami pokazanymi na zdjęciach przez kolegę robertamodelarza. Może by tak jednak pogadać z Włochami.... Dzięki. Wg mnie też lepiej wygląda. Ale wygląd to nie wszystko 4 godziny temu, push-up78 napisał: A czego tam używał do zrobienia kamo czym maskował?Fajnie wygląda to szablonowe, nie z ręki aerkiem z rozmytymi obwódkami. Dzięki Kamuflaż maskowany za pomocą wałeczków z Patafixu. Rosomaki mają dość ostre odcięcia kolorów kamo, także w tej skali bez maskowania było by ciężko to uzyskać. Choć robiłem już kamuflaż z ręki aerografem bez maskowania na modelach F-16. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 I to jest naprawdę dobry model Począwszy od pomysłu, poprzez wykonanie (malowanie i budzenie!), skończywszy na porządnych zdjęciach. Nie lubię pojazdów wojskowych przerabianych na sci-fi, a tu chyba pierwszy raz mi się spodobało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 (edytowane) Zgadzam sie z przedmowcami co do wykonania i projektu. Dodam tylko ze potrafisz sprzedac swoj projekt bardzo dobrymi zdjeciami. Fotografowanie pojazdu z perspektywy stojacego czlowieka a nie zabawki ktora stoi nas stole robi swoje. (przepraszam ze nie ma znakow interpunkcyjnych cos mi porypalo z klawiatura) Edytowane 21 Czerwca 2020 przez seven up 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2020 2 godziny temu, kubisz napisał: I to jest naprawdę dobry model Począwszy od pomysłu, poprzez wykonanie (malowanie i budzenie!), skończywszy na porządnych zdjęciach. Nie lubię pojazdów wojskowych przerabianych na sci-fi, a tu chyba pierwszy raz mi się spodobało. Dzięki bardzo . Pomysł dość spontaniczny i fajnie, że wyszedł Godzinę temu, seven up napisał: Zgadzam sie z przedmowcami co do wykonania i projektu. Dodam tylko ze potrafisz sprzedac swoj projekt bardzo dobrymi zdjeciami. Fotografowanie pojazdu z perspektywy stojacego czlowieka a nie zabawki ktora stoi nas stole robi swoje. (przepraszam ze nie ma znakow interpunkcyjnych cos mi porypalo z klawiatura) Dzięki również. Podobają mi się właśnie takie zdjęcia, jak to się określa "z żabiej perspektywy". Model wygląda wtedy na większy obiekt i jakoś tak bardziej realnie. Tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 1 Lipca 2020 Autor Share Napisano 1 Lipca 2020 (edytowane) Jeszcze kilka fotek zrobionych w naturalnym świetle. Zdjęcia bez obróbki prosto z aparatu. Edytowane 9 Lipca 2020 przez M.J.89763 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 8 Lipca 2020 Share Napisano 8 Lipca 2020 Super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 9 Lipca 2020 Share Napisano 9 Lipca 2020 Jak nie jestem ogromnym fanem ledów w modelach, tak tutaj robią robotę! Mega robota z brudzeniem kół. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 9 Lipca 2020 Autor Share Napisano 9 Lipca 2020 19 godzin temu, majkel1 napisał: Super Dzięki 15 godzin temu, Ironkamil napisał: Jak nie jestem ogromnym fanem ledów w modelach, tak tutaj robią robotę! Mega robota z brudzeniem kół. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi