Skocz do zawartości

Spitfire Mk.VIII - Eduard 1:48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z małym opóźnieniem melduję się z galerią: Spitfire Mk.VIII Fargo Express Lelanda Mollanda z 308 dywizjonu USAF we Włoszech, początek 1944 roku. Model Eduarda, budowa bezproblemowa poza kilkoma ogólnie znanymi momentami. Dołożony żywiczny zbiornik dodatkowy Eduarda. Malowany farbami MRP, Gunze H i C, Tamiya, maziany specyfikami AK, kredkami i suchymi pastelami:

DSC02776.JPG.9de73b7b9acf9316ac554200a7c896cb.JPG

DSC02778.JPG.391b72b5d33d2e77c6bd4837e69ccecf.JPG

DSC02781.JPG.83595907d87a7593beae3ef3b39c2823.JPG

DSC02782.JPG.72ef32dbe1295504738edea284ce81a9.JPG

DSC02784.JPG.d9269c743d5cb9a17191b3f768a27efa.JPG

DSC02785.JPG.aa752a85fe637662aec195fbd33f41e3.JPG

DSC02786.JPG.fe76095948bdb2d892a26768f653a10d.JPG

DSC02787.JPG.9e5bb4f9484b894781ae75cc7c6a8e31.JPG

DSC02788.JPG.716c32b43eeeed96fa84acb6b6ceac25.JPG

DSC02789.JPG.8d90e47e426df1df2cac70b0492686a3.JPG

• Like 10
Napisano

Dla mnie jest świetny. Nie usyfiony. Po prostu bajka.

Napisano

Każdy z Twoich modeli to uczta dla oczu modelarza :)

Napisano

Model prezentuje się bardzo ładnie. Miła dla oka próba podkreślenia śladów eksploatacji przy naklejkach na wyloty Browningów. Światło pod kadłubem powinno być bursztynowe w kolorze. Brakuje też zaślepki na wylot rakietnicy. Jeśli port Plesseya miałby być niezaślepiony, to i tu musiałyby pojawić się ślady po klejeniu i odrywaniu, o 'dziurze' w poszyciu nie wspominając. Mam nadzieję, że to obiektyw i perspektywa robią złą robotę i podwozie nie jest skoszone, jak sugerują to zdjęcia.

Napisano

Dzięki bardzo wszystkim za pozytywny odbiór wink4.

3 godziny temu, greatgonzo napisał:

Brakuje też zaślepki na wylot rakietnicy.

Ciągle się człowiek czegoś uczy, ale rozumiem że chodzi o wylot w górnej tylnej części kadłuba po prawej stronie w okolicach znaku. Jeśli tak, to sugerowałem się zdjęciami ósemek które mam i nie widać tam tego elementu. Możliwe jest że rakietnicy nie montowano w ósemkach lub jakiejś ich partii? Choć mam zdjęcia piątek gdzie wylot jest wyraźnie widoczny. Światło podmalowane, podwozie w jak najlepszym porządku :).

Napisano

Ja już pisałem na etapie budowy, ale i tu należy się wpis, model bardzo ładny. I fajnie że budowaliśmy praktycznie razem te same maszyny. Moja galeria w niedzielę

• Like 1
Napisano

Nie widzę powodu, dla którego miano by rezygnować z Plesseya w Ósemkach. I są zdjęcia, gdzie widać te zaślepki. Zawsze trzeba uważać z nadmierną pewnością, ale u Ciebie to i tak bez znaczenia, bo masz przecież zaznaczony ten wylot. Tyle, że w dość kuriozalny sposób.

Może mógłbyś zrobić fotkę prosto od nosa, wzdłuż osi samolotu? Podwozie na zdjęciach tego zestawu w wykonaniu, także innych modelarzy wygląda tak nierealistycznie, że mimo ich zapewnień, że jest OK i mojego własnego niedowierzania, że producent mógł zepsuć tak oczywiste miejsce, ciągle mnie to zastanawia.

Napisano (edytowane)

Podwozie glowne w Eduardzie jest rozchylone chociaz powinno byc w pionie do osi samolotu i wynika to z blednego ustawienia mocowania  prostopadlego do skrzydla. Ja w swoim spicie odcialem i od nowa nawiercalem i mocowalem na druty.

Zeby wiedziec o co biega trzeba niestety na schemat mysliwca z przodu patrzeć?

Edytowane przez Adamo722
Napisano

Dla ścisłości goleń w Spitfire zamontowana była z odchyleniem 1stopień 24 min od pionu przy samolocie ustawionym z ogonem w górze. To dość wyraźnie widoczny ukos, choć nawet przy prawidłowo narysowanym schemacie ściągnięte ku sobie koła 'prostują' optycznie te golenie. Ale za prawidłowość schematów niech odpowiadają ich autorzy :).  Nadal liczę na fotkę.

Napisano

Barszczo, weź raz coś popsuj żeby było się do czego przyczepić ?. Jak zwykle super, sama przyjemnośc podziwiania - gratulacje

• Like 1
Napisano
39 minut temu, Ripper1 napisał:

Barszczo, weź raz coś popsuj żeby było się do czego przyczepić ?.

Spać bym nie mógł :mrgreen:. Dzięki bardzo wszystkim za dobre słowo, co prawda do pracy wreszcie wróciłem ale kolejny szykuje się na warsztat. Nie mam na razie serca do rozgrzebańców.

• 2 weeks later...
  • Super Moderator
Napisano

Bardzo ładny, szkoda tylko, że stoi na balonach (może warto by było lekko spłaszczyć oponę...). Podoba mi się ?

Napisano

Starannie i rzetelnie zrobiony eksponat do kolekcji. Ślady eksploatacji mistrzowsko, subtelnie oddane. Zdolności plastyczne to w modelarstwie dwie trzecie końcowego sukcesu. Gratulacje! Czekamy na kolejne perełki.