Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Na przełomie listopada i grudnia zmotywowałem się i ruszyłem z modelem, który porzuciłem rok temu w święta.

edSodBy.jpg

Wtedy nie udało mi się pomalować go tak jak chciałem i utknąłem na kolorach bazowych. Miał być taki: 

6o4Qo1P.jpg

Po roku wygrzebałem go, dorobiłem(albo i nie...) brakujące części, wygrzebałem też figury, które przez parę lat walały mi się po warsztacie i postanowiłem, że zrobię małą winetkę. Oto efekt: 

mQJU6Pl.jpg

GcTqdxH.jpg

n2xjyUU.jpg

lt77wBz.jpg

H1yPyHu.jpg

CBMzHk6.jpg

2xF782G.jpg

pH8GpLg.jpg

5RmjfRD.jpg

w1OG47L.jpg

1JMsFFD.jpg

cLdgURH.jpg

rEMASMI.jpg

6ZKdoDa.jpg

Wyx2Rra.jpg

O3vbMqe.jpg

5aGxLgt.jpg

S7OVIjJ.jpg

ZBQKsOB.jpg

4jqSaal.jpg

9HZQAJ1.jpg

zGcWqxz.jpg

EShKnXI.jpg

Pozdrowienia! 

• Like 14
Napisano

Rewelacja jako całość, a jeszcze lepiej po rozebraniu na poszczególne elementy :super: Co prawda koloru chyba nie udało Ci się dobrać odpowiedniego, ale może to wina zdjęć. Świetne to jest!

Napisano (edytowane)

Gąbka z siedzenia jest super!To samoróbka czy cały fotel to gotowiec??.Ale małe "ale"..czemu rozbroiłeś stojącego sołdata??!!Obwieszony ładownicami jak pierwo-majski kombajn a kałach gdzie????

Edytowane przez piotrkur
Napisano

Bardzo ładnie :super:

Scenka krótka, treściwa i jednocześnie klarowna.

Dużo ciekawych detali podkreślających realizm.

Podoba mi się zwłaszcza zdjęcie figuranta siedzącego przy znaku. Wszystko na nim jest lux!  

Napisano
1 godzinę temu, kubisz napisał:

Rewelacja jako całość, a jeszcze lepiej po rozebraniu na poszczególne elementy :super: Co prawda koloru chyba nie udało Ci się dobrać odpowiedniego, ale może to wina zdjęć. Świetne to jest!

Dzięki! Kolor to już rzecz drugorzędna - po drugim przemalowaniu traktowałem model jako zabawę, a fotkę oryginału jako luźną inspirację. 😉

1 godzinę temu, piotrkur napisał:

Gąbka z siedzenia jest super!To samoróbka czy cały fotel to gotowiec??.Ale małe "ale"..czemu rozbroiłeś stojącego sołdata??!!Obwieszony ładownicami jak pierwo-majski kombajn a kałach gdzie????

Toż leży giwera w gazie. :D

Jeszcze raz dzięki za wszystkie opinie! 

Napisano

Jasne, nie ma sprawy. 😉

Co do fotela to już mówię, bo nie zwróciłem uwagi na pytanie. Krzesełko zestawowe po prostu oblepilem masą modelarską, formując ją na oparcie i siedzisko. 

Potem okleiłem je rękawiczką lateksowa, która naciąłem w miejscach, gdzie miały być uszkodzenia. 

Masa była jeszcze plastyczna, więc mogłem sobie dokładniej wszystko uformować i kilka razy poprawiać. Miejsca, w których wystaje "gąbka' po prostu podziabalem sztywnym pędzlem. Ot i wsjo. 😉

• Like 1
Napisano

Pikne tu wszystko! Samochodzik, ludzie, asfalt i ta pokrywa studzienki jak u mnie pod blokiem :) A wszystkie te piękne pojedyncze elementy tworzą piękna całość.

• Thanks 1
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Kamil K. napisał:

Toż leży giwera w gazie. :D

A wyszedł byś z bryczki na wojnie bez giwery??:twisted:

a asfalt fajnie spękany!!jak robiłeś?

Edytowane przez piotrkur
Napisano

Wchodzę sobie trochę od niechcenia w dział galeria a tu taka fajna praca, wow, super, a najlepsze w tym wszystkim, że w końcu są dodane jakieś ludziki.

• Thanks 1
Napisano

Bardzo fajna i przemyślana praca, wszystko spójne, tworzy klimat.

Jedno co mi nieco przeszkadza, to koła pojazdu, zwłaszcza przednie...opony z przodu sprawiają wrażenie, jakby stał na palcach.

Brawo Ty! 👏 👍

• Thanks 1
Napisano

Super Gazik! Na tą flagę Konfederacji z tyłu masz jakąś podkładkę? Puszka z gwiazdą na lewej ławce to aby nie jest na taśmę od Maxima? Karabinki jeżeli dobrze widzę AK (nie AKM) - no mogły się staruszki gdzieś uchować. Z takim miejscem mocowania pasa nie kojarzę, ale w końcu wersji tyle było że i taka pewnie też była. Koło zapasowe upaprane - OK, dopiero co złapali kapcia i zmienili. Czym paprałeś koła? Od dawna usiłuję uzyskać taki efekt (ciut piachu w zagłębieniach) na kołach i gąsienicach - nie wychodzi.

• Thanks 1
Napisano
1 godzinę temu, bulik58 napisał:

Superowo to wyglada, pomysl z gabka sprobuje skopiowac jesli mozna 😃 Moglys zdradzic kolory farb uzytych do malowania figurek?

Gdybym tylko pamiętał... :roll: Wymieszałem sobie coś na oko z Tamek na kolory bazowe psikane aerografem, a potem z tak samo mieszałem Vallejo na cieniowanie, trudno mi teraz podać jakiekolwiek numery niestety. 

Godzinę temu, Michal_G napisał:

Super Gazik! Na tą flagę Konfederacji z tyłu masz jakąś podkładkę? Puszka z gwiazdą na lewej ławce to aby nie jest na taśmę od Maxima? Karabinki jeżeli dobrze widzę AK (nie AKM) - no mogły się staruszki gdzieś uchować. Z takim miejscem mocowania pasa nie kojarzę, ale w końcu wersji tyle było że i taka pewnie też była. Koło zapasowe upaprane - OK, dopiero co złapali kapcia i zmienili. Czym paprałeś koła? Od dawna usiłuję uzyskać taki efekt (ciut piachu w zagłębieniach) na kołach i gąsienicach - nie wychodzi.

Flaga jest częstym znakiem wykorzystywanym na pojazdach DNR, zresztą pochodzi z kalek od T-72B Trumpetera. Uznałem, że taki kolorowy akcent będzie fajny i niewykluczony. 

Co do puszki, o ile pamiętam, to rozszabrowałem ją z T-55/T-54 Miniartu więc chyba powinna być od PKT, lub czegoś podobnego. 

Tak, to AK-47 z Eduarda, przynajmniej jeden, drugi karabinek już nie pamiętam skąd. Mocowania pasów są wg instrukcji Eduarda, więc nie muszą mieć wiele wspólnego z rzeczywistością.  

Co do kombinacji sprzętowo/rocznikowych, to po zobaczeniu takiego zdjęcia z Ukrainy: 

... absolutnie żadna kombinacja i mieszkanka wyposażenia nie wydaje mi się nadto kuriozalna. 😉 

Koło zapasowe jest tylko upaprane od dołu i lekko przykurzone, myślę, że po pierwszym przejeździe i jesiennym deszczu mogłoby wyglądać podobnie. Na pewno tak wygląda lepiej niż w wersji poprzedniej, absolutnie czystej. 😉

Pozostałe koła paprane odrobiną, absolutną odrobiną pasty błotnej AMMO. A potem trochę Lifecolorów z zestawu Rust&Dusto jako zacieki, delikatne zachlapania czy wprost cienka warstwa kurzu. Rozcieńczanych kranówą. W sumie tyle, nic więcej. :)

H78Kt.jpg

• Like 1
Napisano
2 godziny temu, Michal_G napisał:

Na tą flagę Konfederacji z tyłu masz jakąś podkładkę?

To nie jest flaga Konfederacji tylko Federacyjnej Republiki Noworosji.

Więcej DO POCZYTANIA

Napisano

Fantastyczna robota. Klimat oddany, GAZ świetny. Duza niespodzianka z galerią, wiec obejrzałem trzy razy. Kapitalnie się to ogląda. Gratulacje.

• Thanks 1
Napisano

Model rewelacyjny. Figurki napatrzeć się nie mogę. Może zabrakło trochę odwagi żeby zrobić lakier w lekkim połysku. Taka maniera pancerna, mało osób łączy połysk z brudzeniem.