Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ewentualnie jakieś namiary lub "wypracowanie" 2 egzemplarzy, chętnie odkupię :sos:

Napisano
30 minut temu, Slawek_26869 napisał:

Ewentualnie jakieś namiary lub "wypracowanie" 2 egzemplarzy, chętnie odkupię :sos:

Lesko 2003 😞

Też bym poczytał… :)

Napisano

Na znanym portalu aukcyjnym jest za 200 pln-ów (troszke chyba przesadzone :hmmm:)

• Confused 1
Napisano
On 1/5/2023 at 6:22 PM, arhtus said:

Po prostu szok😱 ilość materiału wręcz oszałamiająca.

Niewiarygodne, że przy obecnej wszechobecnej drożyźnie można kupić COŚ takiego za tak niewiele!!!

Polecam każdemu kto interesuje się historią PSP na zachodzie, czy w ogóle interesuje się jakimkolwiek lotnictwem, zresztą, polecam każdemu, ta książka waży ze 2kg 😱  

Mam i ja🙂

Faktycznie niezla cegla. Polskie wydanie jest tez na Amazonie, wiec jest dostepne poza granicami kraju.

Napisano (edytowane)

Caudrony nad Francją to jak juz wspomniano, polska wersja wydanej dwa lata wcześniej w Stratus-ie angielskojęzycznej pozycji Caudron Renault CR.714 Cyclone - The ultimate story

Oprócz języka książki są Identyczne. Mają dokładnie ten sam skład i tą samą liczbę stron. Jedyna różnica jaką znalazłem, to dodatkowe zdjęcie na str. 8 pokazujące odremontowanego Caudrona. Zmieniono oczywiście tytuł, bo zapewne z finansowania przez IPN byłyby nici. Ja broń Boże nie narzekam, ale jak ktoś ma już angielskojęzyczną wersję, to niech weźmie pod uwagę, że będzie miał drugą, identyczną książkę, jedynie z polskim tekstem. Gdybym o tym wiedział, tobym nie kupił, choć cena jest oczywiście super. Teraz muszę jakoś sprzedać wersję angielską, co nie będzie łatwe, bo dla zagranicznego hobbysty samolot zupełnie egzotyczny.

Edytowane przez HKK
  • 2 weeks later...
Napisano

Hejk, ma ktoś może Polish Wings 18 z Farmanem?

Są tam jakieś rysunki środka, konstrukcji czy wymiary? Czy raczej fotki i sylwetka/ki???

Bo nie wiem czy warto kupić - mam broszure z 100lat PS...i jak ma się powtórzyć zawartość  to chała...

Napisano
16 godzin temu, myszaty napisał:

Są tam jakieś rysunki środka, konstrukcji czy wymiary? Czy raczej fotki i sylwetka/ki???

Bo nie wiem czy warto kupić - mam broszure z 100lat PS...i jak ma się powtórzyć zawartość  to chała...

Niestety, znajdziesz głównie zdjęcia sylwetki , jest kilka ze skoczkami , jedno z wnętrza i tyle. Rysunki to kolorowe sylwetki boczne i jedna góra/dół.

• Thanks 1
Napisano
19 godzin temu, myszaty napisał:

Może w czymś takim znajdziesz to czego szukasz ?

akl201104-700x700.jpg

• Thanks 1
Napisano
23 minuty temu, Qz9 napisał:

Nie znajdzie niestety. Tam jest tyle co kot napłakał a zdjęcia w jakości trybuny ludu rastrowane.

Szału faktycznie nie ma, ale na bezrybiu i rak ryba. 

Bez nazwy.jpg

• Like 1
Napisano (edytowane)

Bo to w ogole ciezki temat, duze francuskie samoloty z lat 20tych.  Konia z rzedem temu, kto wygrzebie materialy do Farmana Goliatha czy Lathama. Ta ruska gazetka wyszla chyba tylko dlatego, ze mieli je u siebie. Moze w koncu jakies kolejne archiwa sie pojawia zeskanowane we Francji powolutku cos juz sie daje znaleźć ale akurat nic do Farmanow

Edytowane przez Qz9
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Kolejna książka o włoskim samolocie.

Trzeba będzie zakupić.

https://www.martola.com.pl/vdata/_obrazki/militaria/mar%5B216079%5D_image140223132415_000.jpg

Edytowane przez mig
  • 2 weeks later...
Napisano
W dniu 24.02.2023 o 21:19, kopernik napisał:

Nowość od Stratusa.

tur.jpg

Dzisiaj do mnie przyszła. Pierwsza część (21 stron) to historia P.24 w Turcji: 12 stron zdjęć m.in. z produkcji i montażu, rysunki w 1:72 wariantów A, C i G, tekstu niedużo. Druga część (25 stron) to historia pracy Polaków w THK opisana słowami prof. Dulęby. Tu przewaga tekstu, ale zdjęcia też są. Polskie konstrukcje przedstawione również na rysunkach w 1:72. I na koniec 9 stron plansz barwnych. Pokazano 11 samolotów, w tym dwa w kamuflażu! Malowane na brązowo-zielono (ponoć brytyjskimi farbami) P.24A nry 2008 i 2005. Ten drugi na dodatek ma zespół napędowy od wersji G, więc jest podobny do modelu F, a oprócz obecności kamuflażu od spodu jest zrobiony na "anglika" - lewe skrzydło jest czarne. Co ciekawe w większości przypadków zdjęć maszyn z rysunków nie ma w tej publikacji. Jest natomiast informacja, że rysunki zostały wykonane na podstawie materiałów Marka Możdżenia z IBG, więc mam nadzieję, że za jakiś czas ta firma nas czymś miłym zaskoczy.

Napisano (edytowane)
39 minut temu, Wymysl napisał:

Pokazano 11 samolotów, w tym dwa w kamuflażu! Malowane na brązowo-zielono (ponoć brytyjskimi farbami) P.24A nry 2008 i 2005. Ten drugi na dodatek ma zespół napędowy od wersji G, więc jest podobny do modelu F, a oprócz obecności kamuflażu od spodu jest zrobiony na "anglika" - lewe skrzydło jest czarne. Co ciekawe w większości przypadków zdjęć maszyn z rysunków nie ma w tej publikacji.

Zdjęcie 2005 krąży po sieci od dość dawna, nawet ja je mam zapisane z jakiejś strony na FB, a to zupełnie nie moje zainteresowania.

270096_500888239932298_1785183438_n.jpg

34 minuty temu, Wymysl napisał:

Jest natomiast informacja, że rysunki zostały wykonane na podstawie materiałów Marka Możdżenia z IBG, więc mam nadzieję, że za jakiś czas ta firma nas czymś miłym zaskoczy.

Ale jak to z IBG? Przecież MarCo tam tylko doradza, z boku, bez wpływu na cokolwiek 😆

Edytowane przez caughtinthemiddle
  • Like 3
Napisano
5 minut temu, caughtinthemiddle napisał:

Zdjęcie 2005 krąży po sieci od dość dawna, nawet ja je mam zapisane z jakiejś strony na FB

Najśmieszniejsze, że ja to zdjęcie widziałem. Tylko tureckie samoloty tak mi się kojarzyły z nudą niemalowanych maszyn,  że nie zauważyłem, że ten jest inny 🤪