hamp Napisano 13 Stycznia 2023 Share Napisano 13 Stycznia 2023 Tak, to to samo. Sam tak zrobiłem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Stycznia 2023 Share Napisano 14 Stycznia 2023 Może któryś z kolegów nie wie, na stronach IBG są do pobrania książeczki . http://www.ibgmodels.com/resources-2/?fbclid=IwAR2WbQpScSgc-c0kOdKVSznOghPtItM_AVyEVNuFCgErj1fQ72mVRYeEs94 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Kolejny italianiec z Militariów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 Dla szybowników. Bezmiechowa. Jeszcze nie mam, ale pracuję nad tym Zdjęcia z netu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 Ewentualnie jakieś namiary lub "wypracowanie" 2 egzemplarzy, chętnie odkupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 30 minut temu, Slawek_26869 napisał: Ewentualnie jakieś namiary lub "wypracowanie" 2 egzemplarzy, chętnie odkupię Lesko 2003 Też bym poczytał… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 Na znanym portalu aukcyjnym jest za 200 pln-ów (troszke chyba przesadzone ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 26 Stycznia 2023 Share Napisano 26 Stycznia 2023 On 1/5/2023 at 6:22 PM, arhtus said: Po prostu szok ilość materiału wręcz oszałamiająca. Niewiarygodne, że przy obecnej wszechobecnej drożyźnie można kupić COŚ takiego za tak niewiele!!! Polecam każdemu kto interesuje się historią PSP na zachodzie, czy w ogóle interesuje się jakimkolwiek lotnictwem, zresztą, polecam każdemu, ta książka waży ze 2kg Mam i ja Faktycznie niezla cegla. Polskie wydanie jest tez na Amazonie, wiec jest dostepne poza granicami kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 27 Stycznia 2023 Share Napisano 27 Stycznia 2023 (edytowane) Caudrony nad Francją to jak juz wspomniano, polska wersja wydanej dwa lata wcześniej w Stratus-ie angielskojęzycznej pozycji Caudron Renault CR.714 Cyclone - The ultimate story Oprócz języka książki są Identyczne. Mają dokładnie ten sam skład i tą samą liczbę stron. Jedyna różnica jaką znalazłem, to dodatkowe zdjęcie na str. 8 pokazujące odremontowanego Caudrona. Zmieniono oczywiście tytuł, bo zapewne z finansowania przez IPN byłyby nici. Ja broń Boże nie narzekam, ale jak ktoś ma już angielskojęzyczną wersję, to niech weźmie pod uwagę, że będzie miał drugą, identyczną książkę, jedynie z polskim tekstem. Gdybym o tym wiedział, tobym nie kupił, choć cena jest oczywiście super. Teraz muszę jakoś sprzedać wersję angielską, co nie będzie łatwe, bo dla zagranicznego hobbysty samolot zupełnie egzotyczny. Edytowane 27 Stycznia 2023 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 Hejk, ma ktoś może Polish Wings 18 z Farmanem? Są tam jakieś rysunki środka, konstrukcji czy wymiary? Czy raczej fotki i sylwetka/ki??? Bo nie wiem czy warto kupić - mam broszure z 100lat PS...i jak ma się powtórzyć zawartość to chała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 16 godzin temu, myszaty napisał: Hejk, ma ktoś może Polish Wings 18 z Farmanem? Są tam jakieś rysunki środka, konstrukcji czy wymiary? Czy raczej fotki i sylwetka/ki??? Bo nie wiem czy warto kupić - mam broszure z 100lat PS...i jak ma się powtórzyć zawartość to chała... Niestety, znajdziesz głównie zdjęcia sylwetki , jest kilka ze skoczkami , jedno z wnętrza i tyle. Rysunki to kolorowe sylwetki boczne i jedna góra/dół. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 Czyli w sumie tyle co w: 100Lat Polskich Skrzydeł...dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 19 godzin temu, myszaty napisał: Hejk, ma ktoś może Polish Wings 18 z Farmanem? Są tam jakieś rysunki środka, konstrukcji czy wymiary? Czy raczej fotki i sylwetka/ki??? Bo nie wiem czy warto kupić - mam broszure z 100lat PS...i jak ma się powtórzyć zawartość to chała... Może w czymś takim znajdziesz to czego szukasz ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 Nie znajdzie niestety. Tam jest tyle co kot napłakał a zdjęcia w jakości trybuny ludu rastrowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 Już przeglądnąłem gdzieś na ruskich stronkach - ale d...y nie urywa. Jakoś tego Farmana unikają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 23 minuty temu, Qz9 napisał: Nie znajdzie niestety. Tam jest tyle co kot napłakał a zdjęcia w jakości trybuny ludu rastrowane. Szału faktycznie nie ma, ale na bezrybiu i rak ryba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 (edytowane) Bo to w ogole ciezki temat, duze francuskie samoloty z lat 20tych. Konia z rzedem temu, kto wygrzebie materialy do Farmana Goliatha czy Lathama. Ta ruska gazetka wyszla chyba tylko dlatego, ze mieli je u siebie. Moze w koncu jakies kolejne archiwa sie pojawia zeskanowane we Francji powolutku cos juz sie daje znaleźć ale akurat nic do Farmanow Edytowane 6 Lutego 2023 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Lutego 2023 Share Napisano 15 Lutego 2023 (edytowane) Kolejna książka o włoskim samolocie. Trzeba będzie zakupić. https://www.martola.com.pl/vdata/_obrazki/militaria/mar%5B216079%5D_image140223132415_000.jpg Edytowane 15 Lutego 2023 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 Nowość od Stratusa. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Stratus w natarciu ! Pan Andrzej Glass też ! Zapowiedź. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 W dniu 24.02.2023 o 21:19, kopernik napisał: Nowość od Stratusa. Dzisiaj do mnie przyszła. Pierwsza część (21 stron) to historia P.24 w Turcji: 12 stron zdjęć m.in. z produkcji i montażu, rysunki w 1:72 wariantów A, C i G, tekstu niedużo. Druga część (25 stron) to historia pracy Polaków w THK opisana słowami prof. Dulęby. Tu przewaga tekstu, ale zdjęcia też są. Polskie konstrukcje przedstawione również na rysunkach w 1:72. I na koniec 9 stron plansz barwnych. Pokazano 11 samolotów, w tym dwa w kamuflażu! Malowane na brązowo-zielono (ponoć brytyjskimi farbami) P.24A nry 2008 i 2005. Ten drugi na dodatek ma zespół napędowy od wersji G, więc jest podobny do modelu F, a oprócz obecności kamuflażu od spodu jest zrobiony na "anglika" - lewe skrzydło jest czarne. Co ciekawe w większości przypadków zdjęć maszyn z rysunków nie ma w tej publikacji. Jest natomiast informacja, że rysunki zostały wykonane na podstawie materiałów Marka Możdżenia z IBG, więc mam nadzieję, że za jakiś czas ta firma nas czymś miłym zaskoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) 39 minut temu, Wymysl napisał: Pokazano 11 samolotów, w tym dwa w kamuflażu! Malowane na brązowo-zielono (ponoć brytyjskimi farbami) P.24A nry 2008 i 2005. Ten drugi na dodatek ma zespół napędowy od wersji G, więc jest podobny do modelu F, a oprócz obecności kamuflażu od spodu jest zrobiony na "anglika" - lewe skrzydło jest czarne. Co ciekawe w większości przypadków zdjęć maszyn z rysunków nie ma w tej publikacji. Zdjęcie 2005 krąży po sieci od dość dawna, nawet ja je mam zapisane z jakiejś strony na FB, a to zupełnie nie moje zainteresowania. 34 minuty temu, Wymysl napisał: Jest natomiast informacja, że rysunki zostały wykonane na podstawie materiałów Marka Możdżenia z IBG, więc mam nadzieję, że za jakiś czas ta firma nas czymś miłym zaskoczy. Ale jak to z IBG? Przecież MarCo tam tylko doradza, z boku, bez wpływu na cokolwiek Edytowane 28 Lutego 2023 przez caughtinthemiddle 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 Kolejna zapowiedz, Ił, o przepraszam IL-2 z serii Polskie Skrzydła 36. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 5 minut temu, caughtinthemiddle napisał: Zdjęcie 2005 krąży po sieci od dość dawna, nawet ja je mam zapisane z jakiejś strony na FB Najśmieszniejsze, że ja to zdjęcie widziałem. Tylko tureckie samoloty tak mi się kojarzyły z nudą niemalowanych maszyn, że nie zauważyłem, że ten jest inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi