abtb Napisano 16 Maja 2021 Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) Witam Dziś, jak można wyczytać w tytule, śledź po pakistańsku Na prośbę PAF wszystkie jego F-104A zostały przezbrojone w działko M-61 Gatling 20 mm oraz zainstalowano nowszy silnik GWE-J-79-11. To sprawiło, że pakistańskie F-104 były nieco unikalne: będąc najlżejszymi z serii F-104 z bardziej zaawansowanym silnikiem J-79, miały najlepszy stosunek ciągu do masy. Pakistan otrzymał 12 sztuk F-104 jako wsparcie od USA w czasie walk pakistańsko - indyjskich w 1961r. Prezentowany egzemplarz dotarł do Pakistanu 21 czerwca 1961r, został rozbity 3 września 1964 w czasie ćwiczenia niskiego przelotu i gwałtownego wznoszenia przy jednoczesnym ćwiczeniu ostrzału z ziemi. Pilot F / L Tariq Masood zginął w wypadku. Samolot został wymieniony w ramach programu MAP (Program Pomocy Wojskowej). Wielkie podziękowania koledze rudy007 za kalki. Lockheed F-104A, 9 Skrzydło Pakistańskich Sił Powietrznych, lotnisko Sarghoda, 1963, Pakistan. Aha, jakby ktoś miał teorię że było by fajnie, żeby był w kamo to uprzedzam, że nie było pakistańskich 104 w kamo. Tradycyjnie można pif- pafać Edytowane 17 Maja 2021 przez abtb 10 Cytuj
Xmen Napisano 16 Maja 2021 Napisano 16 Maja 2021 Tradycyjnie jak u kolegi model prima sort.Temat też bardzo ciekawy. 1 Cytuj
Focus Napisano 16 Maja 2021 Napisano 16 Maja 2021 Rozpieszczasz, niedziela kawa, galeria, bardzo przyjemnie ogląda się ładnie wykonany model i jeszcze w dodatku dobrze sfotografowany. Pozdrawiam Focus 1 1 Cytuj
TAW Napisano 16 Maja 2021 Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, abtb napisał: Pakistan otrzymał 12 sztuk F-104 jako wsparcie od USA w czasie walk pakistańsko - indyjskich w 1061r. Coś słyszałem, że w średniowieczu w europie to zacofanie było, ale nie zdawałem sobie sprawy, że aż tak . Poza tym fajny śledź orientalny. Edytowane 16 Maja 2021 przez TAW 1 Cytuj
rudy0007 Napisano 16 Maja 2021 Napisano 16 Maja 2021 Widzę, że zdublowane fotki już poprawiłeś Kalki też dobrze posiadały. Chociaż tak się zastanawiam, czy jednak nie chcę ich z powrotem Całość jednak dzisiaj ode mnie 4+ 1 Cytuj
barszczo Napisano 16 Maja 2021 Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) Ja dzisiaj piję późną kawę, więc komentarz dopiero teraz . Jak zawsze jest dobrze, ale powoli kończą się śledziowe tematy. Co jeszcze zostało? Jordania? Tajwan? Turek? A może już były, bo pamięć już nie ta . 3 godziny temu, abtb napisał: Aha, jakby ktoś miał teorię że było by fajnie, żeby był w kamo to uprzedzam, że nie było pakistańskich 104 w kamo. Czy nie było to nie bardzo wiadomo, bo ponoć nie ma zdjęć ex jordańskich maszyn przejętych w 1971 roku. W sieci są tylko rysunki pięknych, kamuflowanych śledzi z pakistańskimi znakami. Hindusi twierdzą że były, więc może tego się trzymajmy . Edytowane 16 Maja 2021 przez barszczo 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 16 Maja 2021 Napisano 16 Maja 2021 شہری کا ایک خوبصورت ماڈل ، جس کا رنگ سایہ دار اور یہاں تک کہ ایک خوبصورت ٹائل سائیڈ۔ اور یہ سبز نشان اس میں اسٹائل کا اضافہ کرتے ہیں 1 1 Cytuj
abtb Napisano 16 Maja 2021 Autor Napisano 16 Maja 2021 14 minut temu, M.A.V. napisał: شہری کا ایک خوبصورت ماڈل ، جس کا رنگ سایہ دار اور یہاں تک کہ ایک خوبصورت ٹائل سائیڈ۔ اور یہ سبز نشان اس میں اسٹائل کا اضافہ کرتے ہ "Piękny model miejski, cieniowany kolorem, a nawet piękny bok z płytek. A te zielone symbole dodają mu stylu" Godzinę temu, rudy0007 napisał: Kalki też dobrze posiadały. Ale ileż to walki było z nimi. Numery to całkiem fajnie siadły ale już rondle to trzeba było lać chemię litrami i dusić uszodłubem na maksa Godzinę temu, rudy0007 napisał: 4+ Zawsze mnie ciekawiło jak to budowlańcy wyliczają To chyba jakaś "poprawka" na stratę w magazynie z kalkami 39 minut temu, barszczo napisał: Co jeszcze zostało? Jordania? Tajwan? Turek? Jordania to już była 41 minut temu, barszczo napisał: powoli kończą się śledziowe tematy. Jeszcze coś by się znalazło ale te 15 sztuk to już i tak na bogato. Teoretycznie za tydzień śledź nr 15 i zagadka "co to będzie" zostanie rozwiązana 1 Cytuj
mig Napisano 16 Maja 2021 Napisano 16 Maja 2021 Podoba się Czy górne powierzchnie skrzydeł mają być takie jasne? 1 Cytuj
rudy0007 Napisano 16 Maja 2021 Napisano 16 Maja 2021 2 godziny temu, abtb napisał: Zawsze mnie ciekawiło jak to budowlańcy wyliczają To jest już ściśle tajna informacja budowlańca 2 godziny temu, abtb napisał: To chyba jakaś "poprawka" na stratę w magazynie z kalkami W sumie zapomniałem już o tym, że gdyby nie ja to ten model mógłby w ogóle nie powstać, a o braku jednej sztuki modelu w zapleczu to już w ogóle nie wspominam 1 Cytuj
abtb Napisano 16 Maja 2021 Autor Napisano 16 Maja 2021 28 minut temu, mig napisał: Czy górne powierzchnie skrzydeł mają być takie jasne? Tak. Wszystkie srebrne 104ki mają białe skrzydła z góry i szare z dołu. 30 minut temu, rudy0007 napisał: że gdyby nie ja Pozwolę sobie zacytować Osła ze Shreka: "Kelner, marchew dla bohatera" 31 minut temu, rudy0007 napisał: o braku jednej sztuki modelu w zapleczu to już w ogóle nie wspominam Oj tam , oj tam. Myślę, że te pozostałe 88- 100 sztuk jakoś ci wystarczy 1 Cytuj
zaruk Napisano 16 Maja 2021 Napisano 16 Maja 2021 Bardzo dobrze się prezentuje, no i świetne zdjęcia. 1 Cytuj
Baas ArK Napisano 16 Maja 2021 Napisano 16 Maja 2021 Cała ławica jest przepiękna, a jak już skończysz reale możesz robić sf-y. 15 godzin temu, abtb napisał: Prezentowany egzemplarz dotarł do Pakistanu 21 czerwca 1961r, został rozbity 3 września 1964 A nie widać tego na zdjęciach . 1 1 Cytuj
abtb Napisano 17 Maja 2021 Autor Napisano 17 Maja 2021 (edytowane) 9 godzin temu, Baas ArK napisał: jak już skończysz reale To już chyba za tydzień 9 godzin temu, Baas ArK napisał: możesz robić sf-y. To zostawiam innym. Niech też się wykażą 9 godzin temu, Baas ArK napisał: na zdjęciach Na zdjęciach ta maszyna wygląda tak: "kierownik"- oficer Jamal Khan, który w nocy 21 września 1965 roku przechwycił i zestrzelił indyjski Electric Canberra, stając się pierwszym pilotem, który z powodzeniem użył "Gwiezdnego Wojownika" w roli, dla której został pierwotnie zaprojektowany: (zdjęcie z okresu wcześniejszego, gdyż na fotce jest jeszcze 56-803 w całości a więc fotka została zrobiona przed wrześniem 1964) i grafika na podstawie której zrobiłem "kombinację" uzbrojenia Co prawda ma ona jeden feler - znaki pakistańskie maja żółtą obwódkę co jest błędne. Znaki takie występowały na "pakistańskich" 104-kach w kamo czyli de facto na jordańskich maszynach które latały w Pakistanie w 1971 roku. 21 godzin temu, barszczo napisał: ponoć nie ma zdjęć ex jordańskich maszyn przejętych w 1971 roku. I tu mam taki fragment tekstu do poczytania: "Pomoc Królewskich Jordańskich Sił Powietrznych podczas wojny 1971 roku: Dziewięć F-104A z RJAF przybyło do bazy lotniczej Masroor (Mauripur) 13 grudnia 1971 roku. Wszyscy jordańscy piloci, którzy nimi przylecieli, byli pilotami operacyjnymi i wykonywali na tych myśliwcach wiele misji obrony powietrznej w pakistańskiej przestrzeni powietrznej. PAF nie zezwoliła im na wykonywanie transgranicznych misji ofensywnych nad terytorium Indii. Nr boczne Royal Jordanian AF F-104A w Pakistanie: 56-767, 56-774, 56-775, 56-777, 56-789, 56-799, 56-839, 56-843, 56-845. Samoloty Royal Jordanian AF były malowane znakami PAF podczas wojny w 1971. Pakistańskie Siły Powietrzne stracił trzy F-104 podczas wojny 1971, w tym RJAF F-104A z numerem ogonowym 56-767. (F / L Samad Changezi został zestrzelony przez F / L Aruna Datta na MiG-21FL)." Tak więc z tekstu wynika, że Pakistan nie otrzymał na stałe jordańskich 104ek a jedynie dostał wsparcie 9 samolotów razem z pilotami. I dla tego właśnie pisałem że nie było pakistańskich 104ek w kamo a jedynie jordańskie w pakistańskich znakach (dodatkowo z żółtą obwódką) Edytowane 17 Maja 2021 przez abtb 2 Cytuj
kozborn Napisano 17 Maja 2021 Napisano 17 Maja 2021 Od 104ek mam oczopląs na tym forum, ale muszę to przyznać - małe arcydziełko 1 Cytuj
mig Napisano 17 Maja 2021 Napisano 17 Maja 2021 W dniu 16.05.2021 o 16:47, abtb napisał: W dniu 16.05.2021 o 16:07, mig napisał: Czy górne powierzchnie skrzydeł mają być takie jasne? Tak. Wszystkie srebrne 104ki mają białe skrzydła z góry i szare z dołu. Dzięki za odpowiedź. Cytuj
jmx62 Napisano 18 Maja 2021 Napisano 18 Maja 2021 (edytowane) W dniu 16.05.2021 o 13:16, abtb napisał: Teoretycznie za tydzień śledź nr 15 i zagadka "co to będzie" zostanie rozwiązana Jak to co: Śledź w barwach MAF czyli Marssian Air Force bo chyba wszystkie ziemskie już były? A, zapomniał bym, śledzik paluszki lizać, mniam mniam. Edytowane 18 Maja 2021 przez jmx62 1 Cytuj
abtb Napisano 18 Maja 2021 Autor Napisano 18 Maja 2021 31 minut temu, jmx62 napisał: Śledź w barwach MAF czyli Marssian Air Force Niestety kolega jest w błędzie. Jeszcze coś się znajdzie z bliższych okolic 32 minuty temu, jmx62 napisał: chyba wszystkie ziemskie już były? Nie! I tu mam dylemat - czy w najbliższy łykend zamykać temat czy jeszcze jednak pociągnąć i zrobić kolejnego "śledzika". Muszę zasięgnąć opinii wieszcza Helmuta - jeżeli powie "Tak" to w ten łykend co najwyżej kawa Cytuj
Matys Napisano 18 Maja 2021 Napisano 18 Maja 2021 1 minutę temu, abtb napisał: I tu mam dylemat - czy w najbliższy łykend zamykać temat czy jeszcze jednak pociągnąć i zrobić kolejnego "śledzika". Głupie pytanie - wszyscy przecież nadal czekają na Belga Do tego by się przydał jeszcze Norweg, Duńczyk, Tajwańczyk... 1 Cytuj
abtb Napisano 18 Maja 2021 Autor Napisano 18 Maja 2021 3 minuty temu, Matys napisał: wszyscy przecież nadal czekają na Belga 3 minuty temu, Matys napisał: by się przydał jeszcze Norweg, Duńczyk, Tajwańczyk... Kolega uda się do serwisu rowerowego w celu poprawy ustawienia kierownicy bo skręcasz waść w zupełnie złym kierunku Z Belgii to ja tylko czekoladę jakby co. A wieszcz Helmut to taki trochę na syrop z pewnego drzewa łasy jest więc chyba będzie coś z tego kierunku Cytuj
Matys Napisano 18 Maja 2021 Napisano 18 Maja 2021 4 minuty temu, abtb napisał: A wieszcz Helmut to taki trochę na syrop z pewnego drzewa łasy jest więc chyba będzie coś z tego kierunku Który to już? Czwarty? Cytuj
abtb Napisano 18 Maja 2021 Autor Napisano 18 Maja 2021 (edytowane) 6 minut temu, Matys napisał: Który to już? Czwarty? Nieee, raczej trzeci ale ogólnie to szesnasty by był (chyba trzeba pójść do lekarza ) W magazynie z "towarem podwieszanym" drzwi się już nie domykają więc trzeba by zrobić "wietrzenie magazynu" i coś konkretnego podwiesić pod skrzydełka. Edytowane 18 Maja 2021 przez abtb Cytuj
jmx62 Napisano 18 Maja 2021 Napisano 18 Maja 2021 Godzinę temu, abtb napisał: . ...dylemat - czy w najbliższy łykend zamykać temat czy jeszcze jednak pociągnąć i zrobić kolejnego "śledzika". Muszę zasięgnąć opinii wieszcza Helmuta - jeżeli powie "Tak" to w ten łykend co najwyżej kawa Kawa, kawa, kawa, kawa, 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi