abtb Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) Witam Dziś, jak można wyczytać w tytule, śledź po pakistańsku Na prośbę PAF wszystkie jego F-104A zostały przezbrojone w działko M-61 Gatling 20 mm oraz zainstalowano nowszy silnik GWE-J-79-11. To sprawiło, że pakistańskie F-104 były nieco unikalne: będąc najlżejszymi z serii F-104 z bardziej zaawansowanym silnikiem J-79, miały najlepszy stosunek ciągu do masy. Pakistan otrzymał 12 sztuk F-104 jako wsparcie od USA w czasie walk pakistańsko - indyjskich w 1961r. Prezentowany egzemplarz dotarł do Pakistanu 21 czerwca 1961r, został rozbity 3 września 1964 w czasie ćwiczenia niskiego przelotu i gwałtownego wznoszenia przy jednoczesnym ćwiczeniu ostrzału z ziemi. Pilot F / L Tariq Masood zginął w wypadku. Samolot został wymieniony w ramach programu MAP (Program Pomocy Wojskowej). Wielkie podziękowania koledze rudy007 za kalki. Lockheed F-104A, 9 Skrzydło Pakistańskich Sił Powietrznych, lotnisko Sarghoda, 1963, Pakistan. Aha, jakby ktoś miał teorię że było by fajnie, żeby był w kamo to uprzedzam, że nie było pakistańskich 104 w kamo. Tradycyjnie można pif- pafać Edytowane 17 Maja 2021 przez abtb 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Tradycyjnie jak u kolegi model prima sort.Temat też bardzo ciekawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Rozpieszczasz, niedziela kawa, galeria, bardzo przyjemnie ogląda się ładnie wykonany model i jeszcze w dodatku dobrze sfotografowany. Pozdrawiam Focus 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, abtb napisał: Pakistan otrzymał 12 sztuk F-104 jako wsparcie od USA w czasie walk pakistańsko - indyjskich w 1061r. Coś słyszałem, że w średniowieczu w europie to zacofanie było, ale nie zdawałem sobie sprawy, że aż tak . Poza tym fajny śledź orientalny. Edytowane 16 Maja 2021 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Widzę, że zdublowane fotki już poprawiłeś Kalki też dobrze posiadały. Chociaż tak się zastanawiam, czy jednak nie chcę ich z powrotem Całość jednak dzisiaj ode mnie 4+ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) Ja dzisiaj piję późną kawę, więc komentarz dopiero teraz . Jak zawsze jest dobrze, ale powoli kończą się śledziowe tematy. Co jeszcze zostało? Jordania? Tajwan? Turek? A może już były, bo pamięć już nie ta . 3 godziny temu, abtb napisał: Aha, jakby ktoś miał teorię że było by fajnie, żeby był w kamo to uprzedzam, że nie było pakistańskich 104 w kamo. Czy nie było to nie bardzo wiadomo, bo ponoć nie ma zdjęć ex jordańskich maszyn przejętych w 1971 roku. W sieci są tylko rysunki pięknych, kamuflowanych śledzi z pakistańskimi znakami. Hindusi twierdzą że były, więc może tego się trzymajmy . Edytowane 16 Maja 2021 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 شہری کا ایک خوبصورت ماڈل ، جس کا رنگ سایہ دار اور یہاں تک کہ ایک خوبصورت ٹائل سائیڈ۔ اور یہ سبز نشان اس میں اسٹائل کا اضافہ کرتے ہیں 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 14 minut temu, M.A.V. napisał: شہری کا ایک خوبصورت ماڈل ، جس کا رنگ سایہ دار اور یہاں تک کہ ایک خوبصورت ٹائل سائیڈ۔ اور یہ سبز نشان اس میں اسٹائل کا اضافہ کرتے ہ "Piękny model miejski, cieniowany kolorem, a nawet piękny bok z płytek. A te zielone symbole dodają mu stylu" Godzinę temu, rudy0007 napisał: Kalki też dobrze posiadały. Ale ileż to walki było z nimi. Numery to całkiem fajnie siadły ale już rondle to trzeba było lać chemię litrami i dusić uszodłubem na maksa Godzinę temu, rudy0007 napisał: 4+ Zawsze mnie ciekawiło jak to budowlańcy wyliczają To chyba jakaś "poprawka" na stratę w magazynie z kalkami 39 minut temu, barszczo napisał: Co jeszcze zostało? Jordania? Tajwan? Turek? Jordania to już była 41 minut temu, barszczo napisał: powoli kończą się śledziowe tematy. Jeszcze coś by się znalazło ale te 15 sztuk to już i tak na bogato. Teoretycznie za tydzień śledź nr 15 i zagadka "co to będzie" zostanie rozwiązana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Podoba się Czy górne powierzchnie skrzydeł mają być takie jasne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 2 godziny temu, abtb napisał: Zawsze mnie ciekawiło jak to budowlańcy wyliczają To jest już ściśle tajna informacja budowlańca 2 godziny temu, abtb napisał: To chyba jakaś "poprawka" na stratę w magazynie z kalkami W sumie zapomniałem już o tym, że gdyby nie ja to ten model mógłby w ogóle nie powstać, a o braku jednej sztuki modelu w zapleczu to już w ogóle nie wspominam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 28 minut temu, mig napisał: Czy górne powierzchnie skrzydeł mają być takie jasne? Tak. Wszystkie srebrne 104ki mają białe skrzydła z góry i szare z dołu. 30 minut temu, rudy0007 napisał: że gdyby nie ja Pozwolę sobie zacytować Osła ze Shreka: "Kelner, marchew dla bohatera" 31 minut temu, rudy0007 napisał: o braku jednej sztuki modelu w zapleczu to już w ogóle nie wspominam Oj tam , oj tam. Myślę, że te pozostałe 88- 100 sztuk jakoś ci wystarczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 zacny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Very cacy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Bardzo dobrze się prezentuje, no i świetne zdjęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Cała ławica jest przepiękna, a jak już skończysz reale możesz robić sf-y. 15 godzin temu, abtb napisał: Prezentowany egzemplarz dotarł do Pakistanu 21 czerwca 1961r, został rozbity 3 września 1964 A nie widać tego na zdjęciach . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Maja 2021 Autor Share Napisano 17 Maja 2021 (edytowane) 9 godzin temu, Baas ArK napisał: jak już skończysz reale To już chyba za tydzień 9 godzin temu, Baas ArK napisał: możesz robić sf-y. To zostawiam innym. Niech też się wykażą 9 godzin temu, Baas ArK napisał: na zdjęciach Na zdjęciach ta maszyna wygląda tak: "kierownik"- oficer Jamal Khan, który w nocy 21 września 1965 roku przechwycił i zestrzelił indyjski Electric Canberra, stając się pierwszym pilotem, który z powodzeniem użył "Gwiezdnego Wojownika" w roli, dla której został pierwotnie zaprojektowany: (zdjęcie z okresu wcześniejszego, gdyż na fotce jest jeszcze 56-803 w całości a więc fotka została zrobiona przed wrześniem 1964) i grafika na podstawie której zrobiłem "kombinację" uzbrojenia Co prawda ma ona jeden feler - znaki pakistańskie maja żółtą obwódkę co jest błędne. Znaki takie występowały na "pakistańskich" 104-kach w kamo czyli de facto na jordańskich maszynach które latały w Pakistanie w 1971 roku. 21 godzin temu, barszczo napisał: ponoć nie ma zdjęć ex jordańskich maszyn przejętych w 1971 roku. I tu mam taki fragment tekstu do poczytania: "Pomoc Królewskich Jordańskich Sił Powietrznych podczas wojny 1971 roku: Dziewięć F-104A z RJAF przybyło do bazy lotniczej Masroor (Mauripur) 13 grudnia 1971 roku. Wszyscy jordańscy piloci, którzy nimi przylecieli, byli pilotami operacyjnymi i wykonywali na tych myśliwcach wiele misji obrony powietrznej w pakistańskiej przestrzeni powietrznej. PAF nie zezwoliła im na wykonywanie transgranicznych misji ofensywnych nad terytorium Indii. Nr boczne Royal Jordanian AF F-104A w Pakistanie: 56-767, 56-774, 56-775, 56-777, 56-789, 56-799, 56-839, 56-843, 56-845. Samoloty Royal Jordanian AF były malowane znakami PAF podczas wojny w 1971. Pakistańskie Siły Powietrzne stracił trzy F-104 podczas wojny 1971, w tym RJAF F-104A z numerem ogonowym 56-767. (F / L Samad Changezi został zestrzelony przez F / L Aruna Datta na MiG-21FL)." Tak więc z tekstu wynika, że Pakistan nie otrzymał na stałe jordańskich 104ek a jedynie dostał wsparcie 9 samolotów razem z pilotami. I dla tego właśnie pisałem że nie było pakistańskich 104ek w kamo a jedynie jordańskie w pakistańskich znakach (dodatkowo z żółtą obwódką) Edytowane 17 Maja 2021 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 Od 104ek mam oczopląs na tym forum, ale muszę to przyznać - małe arcydziełko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 W dniu 16.05.2021 o 16:47, abtb napisał: W dniu 16.05.2021 o 16:07, mig napisał: Czy górne powierzchnie skrzydeł mają być takie jasne? Tak. Wszystkie srebrne 104ki mają białe skrzydła z góry i szare z dołu. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 (edytowane) W dniu 16.05.2021 o 13:16, abtb napisał: Teoretycznie za tydzień śledź nr 15 i zagadka "co to będzie" zostanie rozwiązana Jak to co: Śledź w barwach MAF czyli Marssian Air Force bo chyba wszystkie ziemskie już były? A, zapomniał bym, śledzik paluszki lizać, mniam mniam. Edytowane 18 Maja 2021 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Maja 2021 Autor Share Napisano 18 Maja 2021 31 minut temu, jmx62 napisał: Śledź w barwach MAF czyli Marssian Air Force Niestety kolega jest w błędzie. Jeszcze coś się znajdzie z bliższych okolic 32 minuty temu, jmx62 napisał: chyba wszystkie ziemskie już były? Nie! I tu mam dylemat - czy w najbliższy łykend zamykać temat czy jeszcze jednak pociągnąć i zrobić kolejnego "śledzika". Muszę zasięgnąć opinii wieszcza Helmuta - jeżeli powie "Tak" to w ten łykend co najwyżej kawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 1 minutę temu, abtb napisał: I tu mam dylemat - czy w najbliższy łykend zamykać temat czy jeszcze jednak pociągnąć i zrobić kolejnego "śledzika". Głupie pytanie - wszyscy przecież nadal czekają na Belga Do tego by się przydał jeszcze Norweg, Duńczyk, Tajwańczyk... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Maja 2021 Autor Share Napisano 18 Maja 2021 3 minuty temu, Matys napisał: wszyscy przecież nadal czekają na Belga 3 minuty temu, Matys napisał: by się przydał jeszcze Norweg, Duńczyk, Tajwańczyk... Kolega uda się do serwisu rowerowego w celu poprawy ustawienia kierownicy bo skręcasz waść w zupełnie złym kierunku Z Belgii to ja tylko czekoladę jakby co. A wieszcz Helmut to taki trochę na syrop z pewnego drzewa łasy jest więc chyba będzie coś z tego kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 4 minuty temu, abtb napisał: A wieszcz Helmut to taki trochę na syrop z pewnego drzewa łasy jest więc chyba będzie coś z tego kierunku Który to już? Czwarty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Maja 2021 Autor Share Napisano 18 Maja 2021 (edytowane) 6 minut temu, Matys napisał: Który to już? Czwarty? Nieee, raczej trzeci ale ogólnie to szesnasty by był (chyba trzeba pójść do lekarza ) W magazynie z "towarem podwieszanym" drzwi się już nie domykają więc trzeba by zrobić "wietrzenie magazynu" i coś konkretnego podwiesić pod skrzydełka. Edytowane 18 Maja 2021 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 Godzinę temu, abtb napisał: . ...dylemat - czy w najbliższy łykend zamykać temat czy jeszcze jednak pociągnąć i zrobić kolejnego "śledzika". Muszę zasięgnąć opinii wieszcza Helmuta - jeżeli powie "Tak" to w ten łykend co najwyżej kawa Kawa, kawa, kawa, kawa, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi