Roland_Sebastian Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 Cześć, dzisiaj czas na kolejną galerię. Model zacząłem w celu przećwiczenia kilku technik, w trakcie okazało się, że coraz bardziej podoba mi się sam model. Pomimo kilku niedociągnięć i potknięć w nowych technikach (nie wszędzie nitowanie siadło) nie wyglądało to tragicznie. Na powstającą bryłę dało się patrzeć i nawet podobać. Ostatnie zabiegi przyniosły jednak nieoczekiwany zwrot akcji, szok i niedowierzanie. Owiewka kabiny na czas malowania została zamocowana na patafix, podczas demontażu wyciągnąłem też fotel... Najprawdopodobniej przy ponownym klejeniu fotela nieostrożnie musnąłem pędzelkiem z cienkim klejem o brzeg wiatrochronu. Po ściągnięciu masek mym oczom pokazał się obraz nędzy i rozpaczy... przód i lewa strona mętna i z zaciekami od wewnątrz... Po nocy rwania sobie włosów z głowy doszedłem do wniosku, że zerwę nieszczęsny wiatrochron i zastąpię go drugim elementem znajdującym się na ramce z przezroczystego plastiku. Udało sie zrobic przeszczep, jednak po pierwsze element ten nie do końca pasuje do tej wersji (co mało widać), po 2 był gorzej odlany , mniej wyrazisty więc maskowanie nie wyszło tak dobrze jak za pierwszym razem, a po 3 nie udało się już tego tak spasować jak za pierwszym razem. Fakt takiej wtopy mocno zniechęcił do dalszej budowy, więc model po prostu poskładałem w całość bez nadmiernego pieszczenia się w pozostałymi szczegółami. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 Piękna robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 Bardzo ładny Mesiu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 Bardzo ładny i przyjemny dla oka Mesiek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 Jest bardzo dobrze, pustynne maszyny mają coś w sobie. Jak wiatrochron nie pasował to go można było wkleić w pozycji otwartej, generalnie źle nie wygląda. Śmigieło tylko ciut za świeże, troszeczkę wybija się na pierwszy plan. Całość . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 29 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2021 15 minut temu, barszczo napisał: Jak wiatrochron nie pasował to go można było wkleić w pozycji otwartej, generalnie źle nie wygląda. No właśnie musiałbym wtedy ciąć szybki, a tego wolałbym uniknąć. Śmigło można jeszcze trochę podniszczyć, jak wróci mi ochota na dopieszczenie tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 3 minuty temu, Roland_Sebastian napisał: Śmigło można jeszcze trochę podniszczyć, jak wróci mi ochota na dopieszczenie tego modelu Bardzo charakterystycznie się ścierała farba w górnej części łopat od wewnątrz do gołego metalu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 Mi też się podoba, dobra robota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 Bardzo ładny model. Zdjęcia też Ci wyszły pierwsza klasa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 Ładna praca Jakbym robił Afrykańczyka tak bym chciał żeby wyglądał. Dołu nie pokażesz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 Modelarstwo to ryzykowny sport, czasem zdarza się coś takiego, co może wywołać mały zawał serca lub udar mózgu. Jeśli jesteś zdrowy to pół biedy, gorzej kiedy słabujesz. Dlatego rób sobie przerwy, jadaj regularne posiłki bogate w warzywa, sypiaj osiem godzin dziennie - inaczej przy następnej owiewce może być źle... Sam model dobrze się prezentuje, rzeczywiście nitów prawie nie widać ale może to kwestia zdjęć. Fajna robota. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 30 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2021 9 godzin temu, Juffre napisał: Zdjęcia też Ci wyszły pierwsza klasa Kupiłem ostatnio 3 żarówki fotograficzne o temperaturze 5500K i w sumie to one robią większość pracy 9 godzin temu, panDespota napisał: Dołu nie pokażesz? Mogę pokazać, chociaż rewelacji tam nie ma:). 8 godzin temu, zaruk napisał: Modelarstwo to ryzykowny sport, czasem zdarza się coś takiego, co może wywołać mały zawał serca lub udar mózgu. Jeśli jesteś zdrowy to pół biedy, gorzej kiedy słabujesz. Dlatego rób sobie przerwy, jadaj regularne posiłki bogate w warzywa, sypiaj osiem godzin dziennie - inaczej przy następnej owiewce może być źle... Właśnie zauważam powoli że modelarstwo powinno być zaliczane do sportów ekstremalnych... Czołganie się po dywanie w poszukiwaniu zaginionej części, spotkania z przodkami po inhalacjach toksycznymi odczynnikami wreszcie kołatanie serca, skoki ciśnienia i uderzenia gorąca jak przy menopauzie 8 godzin temu, zaruk napisał: Sam model dobrze się prezentuje, rzeczywiście nitów prawie nie widać ale może to kwestia zdjęć. W rzeczywistości nity są nawet widoczne, przy wrzucaniu zdjęć dołu zrobię kilka zbliżeń na skrzydła i kadłub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Czerwca 2021 Share Napisano 30 Czerwca 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Czerwca 2021 Share Napisano 30 Czerwca 2021 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 30 Czerwca 2021 Share Napisano 30 Czerwca 2021 Podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 30 Czerwca 2021 Share Napisano 30 Czerwca 2021 Bardzo fajnie zrobiony i sfotografowany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 4 Lipca 2021 Share Napisano 4 Lipca 2021 Ale te linki to spiąłeś po mistrzowsku! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 4 Lipca 2021 Share Napisano 4 Lipca 2021 Bardzo ładny model. Nie przepadam za tym samolotem ale ten mi się wyjątkowo podoba. Tak sobie myślę, że jak zrobisz jeszcze kilka modeli to w kwestiach malarskich będzie się można Ciebie radzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K3rmit Napisano 6 Lipca 2021 Share Napisano 6 Lipca 2021 Na przyszłość w podobnych sytuacjach jak z owiewką polecam napisać do supportu ICM. Jeżeli dysponujesz dowodem zakupu, to za darmo dosyłają całą ramkę z zepsutym/zgubionym elementem. Wiem, bo ostatnio musiałem przetestować ten system przy budowie i-16 i byłem pod dużym wrażeniem ich obsługi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 9 Lipca 2021 Autor Share Napisano 9 Lipca 2021 W dniu 4.07.2021 o 10:51, rymulus napisał: Tak sobie myślę, że jak zrobisz jeszcze kilka modeli to w kwestiach malarskich będzie się można Ciebie radzić. No nie wiem nic w rzeczywistości nie wygląda tak ładnie jak na zdjęciach, jednak bardzo miło mi czytać taką opinię. @zaruk specjalnie dla Ciebie zbliżenie na nity: I długo wyczekiwane fotki spodu, szału nie ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 Oj ładny spód, podoba mi się bardzo. Trudno mi znaleźć słaby punkt! Coś m nie gra może z tym kantem pomiędzy skrzydłami na środku kadłuba, trochę w dół od podwozia - to zamierzone czy coś nie pykło ze szpachlą? Pięknie wszedł wash, gratuluję. Pomimo tak ciemnej barwy - nie narzuca się. Może odrobinę bym go podrdzewił ale generalnie szacuneczek! Ładnie się ogląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 9 Lipca 2021 Autor Share Napisano 9 Lipca 2021 6 minut temu, kozborn napisał: Coś m nie gra może z tym kantem pomiędzy skrzydłami na środku kadłuba, trochę w dół od podwozia - to zamierzone czy coś nie pykło ze szpachlą? Oj nie do końca wiem, o którym miejscu piszesz. Ogólnie spód skrzydeł był jako jeden element, łączenie jest na granicy żółtego i na dole na linii pierwszego/drugiego segmentu kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 Chodziło mi o ten jaśniejszy paseczek dokładnie wzdłuż osi kadłuba, który zaczyna się na wysokości tylnej krawędzi skrzydeł i biegnie do przodu. Ale widocznie taka konstrukcja, może kwestia zdjęcia. W takim razie wszystko git! Mój BF of italeri nie wyszedł tak pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 9 Lipca 2021 Autor Share Napisano 9 Lipca 2021 Aaaa, to jest element konstrukcyjny, w relacji na jednym ze zdjęć to dobrze widać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi