Skocz do zawartości

Nakajima Ki-44 Shoki, Sword 1/72

panDespota

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam do galerii mojego ostatniego ulepka. Malowany Vallejo, Hinomaru i błyskawice malowane z szablonów. Dodane klapy z BrenGuna, przewody hamulcowe, wymienione lufy km i owiewka. Przenitowany. Model w malowaniu maszyny ze Szkoły Doskonalenia Bojowego w Hitachi na której latał Maj. Yoshio Hirose. Przez całą wojnę odniósł dziewięć zwycięstw. Zginął 22 grudnia 1944 r. kiedy po staranowaniu B-29 jego samolot spadł do morza. http://surfcity.kund.dalnet.se/japan_hirose.htm 

image.png.8993d67f89d7b7553dd32c7f2edda707.png

FvGDHDP0_o.jpg

Bardzo dziękuję osobom, które pomogły mi w warsztacie przy budowie miniatury. No i galeria

Wdf4k1dc o

Fwt38ugl o

Vofygavz o

0gk9b4k1 o

7maia3rf o

R9difk8k o

Cgsnozoj o

Iazeynxu o

J0niaka3 o

Lwznidih o

Vmro2hjb o

Vyyvnp1d o

Q2ckbgjm o

Al7qj2js o

Wuq73uxm o

17doimqv o

Edytowane przez panDespota
  • Like 19

20 minut temu, WujekAlice napisał:

jak z Japończyków złaziła farba, to płatami.

Nieprawda.

Wracając do modelu.Świetny jest.Przybrudzony i  "obity" z wyczuciem.Kapitalna robota tym bardziej że znam materiał wyjściowy.

• Thanks 1

Słuchaj, świetny model, masa włożonej pracy i to widać. Aż musiałem wrócić do tytułu, żeby się upewnić czy to nie 1:48.

Jak tylko usuniesz włosek/włókno z przodu kabiny, będzie 5.

• Thanks 1

5 minut temu, WujekAlice napisał:

Prawda.

To stereotyp oparty głównie na zdjęciach wraków.Niestety zdjęć japońskich samolotów jest bardzo mało ( nie liczę zdjęć zrobionych przez amerykanów) a jak są to z reguły kiepskiej jakości.Kempetai już tego dopilnowało.

No ale nawet zdjęcie w/w samolotu - tam te przetarcia są większe niż na modelu - układają się charakterystycznie - głównie na zielonym, a czerwony już nie . Japończycy mieli marne farby.

Dzięki za komentarze.

W dniu 2.08.2021 o 22:12, WujekAlice napisał:

Te przetarcia mi do końca nie pasują, trochę za małe, bo jak z Japończyków złaziła farba, to płatami.

Starałem się odwzorować ubytki farby ze zdjęcia. Wydaje mi się, że wyszły ok, ale mogę nie być obiektywny jako sędzia w swojej sprawie 😅

W dniu 2.08.2021 o 23:05, zaruk napisał:

Jak tylko usuniesz włosek/włókno z przodu kabiny, będzie 5.

Ehhh w warsztacie narzekałeś na wzrok a tu takie mikro paprochy wyłapujesz 🙂👍

W dniu 3.08.2021 o 16:32, obłok napisał:

Choć ten korek na jednym ze zdjęć wyjaśnia trochę metodę osiągania wyżyn kunsztu ...😂

Jak się nie napiję to mi się ręce trzęsą i nic nie wychodzi 😉

Edytowane przez panDespota
  • Haha 2

11 godzin temu, panDespota napisał:

Ehhh w warsztacie narzekałeś na wzrok a tu takie mikro paprochy wyłapujesz 🙂👍

W międzyczasie kupiłem lupę nagłowną i wzrok mi się poprawił.

Używając jej z przerażeniem stwierdziłem, że na każdym etapie budowy na modelu gromadzi się masa baboli, które później zalewam farbą i lakierem.

Wcześniej dostrzegałem to dopiero na zdjęciach a obecnie zdecydowanie wcześniej, co umożliwia oczyszczenie powierzchni z części tego tałatajstwa.

Trochę zostaje, ale zdecydowanie mniej 😉

• Like 1