rudy0007 Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 Mi pasuje to co napisał @Moses: tanio, prosto z pudła, prowadzony solidnie warsztat. W dalszym ciągu podoba mi się sam pomysł modeli Hasegawy. Jedynie może zwiększyłbym próg cenowy, do tych np. 50zl jest mało jetów, za to sporo tematów z IIWŚ. Jeżeli zaś nie może być model z limitowanej serii bo jest droższy od zwykłego ale za to można model wzbogacić o pożyczkę od Bociana to trochę jak dla mnie jedno gryzie się z drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 2 godziny temu, merlin_70 napisał: A ponieważ jest inflacja i wg ekspertów potrwa dwa lata jeszcze na świecie rozważania cenowe za chwilę będą mocno nieaktualne , bo tani bedzie ten model , którego sprzedawca w porę ceny nie podniesie a Ty jeszcze się na upust załapiesz. A dyskusja co kupić powinna poprzedzać analiza co mam w szafie i na pawlaczu i kiedy to skleję i dlatego nie do końca życia, a i tak kolejny model muszę kupić na pewno bo mnie rozerwie i on do nauki sklejania będzie , bo te co na pawlaczu kupilem w 1991 roku to są super modele i się za niego zabiorę jak sie dobrze sklejac nauczę. Mam nadzieję że q tej analizie zakupu niczego nie pominąłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 3 minuty temu, merlin_70 napisał: te co na pawlaczu kupilem w 1991 roku to są super modele i się za niego zabiorę jak sie dobrze sklejac nauczę. I jak uwazam że mam już odpowiednie umiejętności, to jakaś wredna firma wydaje nowy zestaw, i tak leży zapomniany w tym pudełku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2021 2 godziny temu, pmroczko napisał: To z tymi seriami to bardzo dobry pomysł - bardzo elegancko eliminuje on wpływ kursu pesety kolumbijskiej na projekt. Ja ponownie namawiam do pewnej elastyczności, takiego hobbystycznego luzu - jak już trzeba pisać regulamin takiego wątku grupowego, to niech przewiduje on wyjątki, np. pod warunkiem, że pozostali uczestnicy się na to zgodzą w głosowaniu i sprawę mamy rozwiązaną a przy okazji demokracja się rozwija. Życzę wszystkim powodzenia w budowie i pozdrawiam serdecznie Paweł Wiesz wyjątki mogą być np w przypadku modeli, które obok zestawu podstawowego mieszczącego się cenowo/pod względem serii posiadają również edycje specjalne, które co prawda jako edycja są zdecydowanie droższe ale w kwestii wyprasek są identyczne. W takiej sytuacji myślę, że taki model również mógłby wziąć udział w projekcie jednak zbyt duża elastyczność może wypaczyć sens tego konkretnego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 Zabawne, że kryterium ceny samego plastiku jest ogromnym problemem, podczas gdy W dniu 30.11.2021 o 07:13, Staryfajter1954 napisał: Waloryzacja dopuszczalna każdą metodą (scratch, odlewy żywiczne, blachy fototrawione, druk 3D). przez co można stworzyć potworka za minimalną krajową. Fajny cyrk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2021 2 godziny temu, gajowy z wąsami napisał: Jeśli tak, to dlaczego nie mógłby posklejać sobie tego samego modelu (w sensie wyprasek) z wydania specjalnego różniącego sie od podstawowego właśnie kalkami? - nie zależy mi na uczestnictwie w projekcie (bo akurat Mesków w 1/48 z Hase mam już trochę na półkach) tylko na wykazaniu niekonsekwencji / braku przemyślenia w zamyśle projekty grupowego. Może najprościej było by abyś - jako autor projektu - autorytatywnie wskazał które modele Hasegawy (konkretne numery katalogowe) dopuszczasz do udziału w zabawie, a które (Twoim zdaniem) nie spełniają wymogów "taniej Hasegawy". Wtedy sytuacja była by jasna i ci z kolegów którzy w taki projekt chcieli by się bawić, mogli by to robić bez "dylematów moralnych" Sprawę mamy już chyba wyjaśnioną ale tym się zajmę na spokojnie wieczorem. W regulaminie dopiszę z jakich serii modele mogą uczestniczyć w projekcie to raz a dwa już napisałem jeżeli dany model należący do serii taniej posiada również edycję specjalną to myślę, że także może wziąć udział w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 W zasadzie też bym się upierał przy opcji prosto z pudła, ew.zmiana malowania, bo niekiedy same blaszki są droższe od modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2021 Godzinę temu, tlb napisał: W zasadzie też bym się upierał przy opcji prosto z pudła, ew.zmiana malowania, bo niekiedy same blaszki są droższe od modelu. Ja myślę, że obie konwencje wykonania modelu są akceptowalne ale można przy rozpoczętej relacji z budowy modelu zaznaczyć np litera S jako standard i W waloryzowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 Ale ma być prosto, miło, tanio. Jestem za budową prosto z pudła ew. jakiś scratch i możliwość zmiany pudełkowego malowania. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 Jeszcze lepiej tania Hasegawa vs Mister Craft a najlepiej ten sam typ od obu producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2021 22 minuty temu, mirage3 napisał: Jeszcze lepiej tania Hasegawa vs Mister Craft a najlepiej ten sam typ od obu producentów. Są dwa niezależne projekty grupie i ktoś chętny zawsze może wziąć udział z obu z takim samym modelem samolotu np P-51 Mustang a potem zestawić oba na jednym zdjęciu w galerii. To jest do zrobienia. Nie widzę jednak sensu łączyć obu projektów w jeden, powinny zostać projektami autonomicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 Marcin dawaj ten regulamin bo już trzy razy w piwnicy kartony przewalałem i nie wiem co wyciągnąć 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 22 minuty temu, rudy0007 napisał: nie wiem co wyciągnąć Wyciągaj wszystko. Zawsze się jakiś myk znajdzie, żeby obejść regulamin Ja to musiałem przerwać robotę, żeby nie startować z połową zrobionego samolotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 Godzinę temu, abtb napisał: Zawsze się jakiś myk znajdzie, żeby obejść regulamin A jak nie, to zaraz magicznie się pojawi projekt "Sklejamy nieco droższą Hasegawę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) I tak "prawo jest po to, by je omijać" Edytowane 2 Grudnia 2021 przez tlb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 2 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Wprowadziłem kilka drobnych poprawek i uzupełnień w stosunku do pierwotnej wersji regulaminu projektu. Do udziału w projekcie dopuszcza się modele całkowicie nowe jak i już zaczęte (na dowolnym etapie budowy) wykonywane prosto z pudła i waloryzowane. Waloryzacja dopuszczalna każdą metodą (scratch, odlewy żywiczne, blachy fototrawione, druk 3D). Dopuszczalne są zmiany malowania i kalkomanii. Posługujemy się cenami oficjalnymi ze sklepów modelarskich i tak dla skali: 1/72 maksymalna cena zestawu 60 złotych (widełki do 5 złotych) modele serii A, B, C, D 1/48 i wyżej 100 złotych (widełki do 5 złotych). Modele serii Pt (np Pt 20, Pt 32), JT (JT 47), AP (AP173) Nie ma znaczenia miejsce i czas zakupu zestawu. Przed nazwą modelu w kwadratowym nawiasie piszemy [haska]. Modele prezentowane są w grupowym wątku warsztatowym oraz projektowej galerii. Przed rozpoczęciem warsztatu w nawiasie piszemy duże (S) jak Standard dla modeli budowanych prosto z pudła i (W) jak Waloryzowany dla modeli wzbogacanych i konwersji. Start projektu od dziś 30 listopada 2021 (data do doprecyzowania jak już regulamin projektu będzie całkowicie gotowy). Zakończenia nie podaje się ponieważ projekt ma charakter otwarty i ciągły, można dołączyć do niego w każdej chwili i z dowolną liczbą modeli spełniających wymogi regulaminu projektu. Mam nadzieję, że taki projekt się Wam spodoba i weźmiecie w nim udział. Zapraszam do dyskusji nad projektem i udziału w nim. Edytowane 2 Grudnia 2021 przez Staryfajter1954 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) 31 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Posługujemy się cenami oficjalnymi ze sklepów modelarskich i tak dla skali: 1/72 maksymalna cena zestawu 60 złotych (widełki do 5 złotych) modele serii A, B, C, D 1/48 i wyżej 100 złotych (widełki do 5 złotych). Modele serii Pt (np Pt 20, Pt 32), JT (JT 47), AP (AP173) Nie ma znaczenia miejsce i czas zakupu zestawu. No i spaprałeś całą ideę. Po to chciałem wziąć pod uwagę serie modeli a nie ceny, bo te różnią się dosyć znacznie w różnych sklepach. Ja mam model za który kiedyś zapłaciłem 55 zł , a teraz kosztuje prawie 85 zł (w Moje Hobby). Ale jest z serii E. I co teraz ? Mam oryginalną cenówkę na modelu Edytowane 2 Grudnia 2021 przez _OldMan_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 2 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2021 5 minut temu, _OldMan_ napisał: No i spaprałeś całą ideę. Po to chciałem wziąć pod uwagę serie modeli a nie ceny, bo te różnią się dosyć znacznie w różnych sklepach. Ja mam model za który kiedyś zapłaciłem 55 zł , a teraz kosztuje prawie 85 zł (w Moje Hobby). Ale jest z serii E. I co teraz ? Mam oryginalną cenówkę na modelu Nic nie spaprałem. Są i ceny i serie czyli wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 Poddaj to pod głosowanie! Ja jestem za - chcę zobaczyć ten warsztat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 39 minut temu, _OldMan_ napisał: Mam oryginalną cenówkę na modelu Sprzedam oryginalne cenówki w dowolnej wysokości kwoty. Trzymane w klaserze na znaczki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 Czy z zestawu Mistel S2 mogę wyjąć tylko FW190 i skleić go w ramach wartości do 50 PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 Z czystej ciekawości: dlaczego widełki? Poniżej 55PLN nie można? Bo jeśli można, to czym ten zapis różni się od prostego stwierdzenia: cena max 65PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 3 minuty temu, Bzdura napisał: Sprzedam oryginalne cenówki w dowolnej wysokości kwoty. Trzymane w klaserze na znaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 Czytam temat z zapartym tchem od pierwszej strony... Tematyka nie moja, ale z ciekawości co z tego wyjdzie. Mam nieodparte wrażenie, że w kolejnym temacie sklejanie to sprawa tylko marginalna... Projekt grupowy, gdzie ma się spotkać grupka osób wokół wspólnego tematu, a tu 5 stron przepychanek i wielki bój o zapisy w regulaminie. Strach pomyśleć co by było jakby pojawiły się nagrody... 2 godziny temu, pmroczko napisał: Poddaj to pod głosowanie! Tylko niech gospodarz najpierw podejmie decyzję według podanego klucza: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 Po ile stoi Wildcat AP-24, bo nie wiem czy mam sie kierować ceną z 2008 roku czy doliczyc inflacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi