rudy0007 Posted December 1, 2021 Share Posted December 1, 2021 Mi pasuje to co napisał @Moses: tanio, prosto z pudła, prowadzony solidnie warsztat. W dalszym ciągu podoba mi się sam pomysł modeli Hasegawy. Jedynie może zwiększyłbym próg cenowy, do tych np. 50zl jest mało jetów, za to sporo tematów z IIWŚ. Jeżeli zaś nie może być model z limitowanej serii bo jest droższy od zwykłego ale za to można model wzbogacić o pożyczkę od Bociana to trochę jak dla mnie jedno gryzie się z drugim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
merlin_70 Posted December 1, 2021 Share Posted December 1, 2021 2 godziny temu, merlin_70 napisał: A ponieważ jest inflacja i wg ekspertów potrwa dwa lata jeszcze na świecie rozważania cenowe za chwilę będą mocno nieaktualne , bo tani bedzie ten model , którego sprzedawca w porę ceny nie podniesie a Ty jeszcze się na upust załapiesz. A dyskusja co kupić powinna poprzedzać analiza co mam w szafie i na pawlaczu i kiedy to skleję i dlatego nie do końca życia, a i tak kolejny model muszę kupić na pewno bo mnie rozerwie i on do nauki sklejania będzie , bo te co na pawlaczu kupilem w 1991 roku to są super modele i się za niego zabiorę jak sie dobrze sklejac nauczę. Mam nadzieję że q tej analizie zakupu niczego nie pominąłem 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted December 1, 2021 Share Posted December 1, 2021 3 minuty temu, merlin_70 napisał: te co na pawlaczu kupilem w 1991 roku to są super modele i się za niego zabiorę jak sie dobrze sklejac nauczę. I jak uwazam że mam już odpowiednie umiejętności, to jakaś wredna firma wydaje nowy zestaw, i tak leży zapomniany w tym pudełku.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 1, 2021 Author Share Posted December 1, 2021 2 godziny temu, pmroczko napisał: To z tymi seriami to bardzo dobry pomysł - bardzo elegancko eliminuje on wpływ kursu pesety kolumbijskiej na projekt. Ja ponownie namawiam do pewnej elastyczności, takiego hobbystycznego luzu - jak już trzeba pisać regulamin takiego wątku grupowego, to niech przewiduje on wyjątki, np. pod warunkiem, że pozostali uczestnicy się na to zgodzą w głosowaniu i sprawę mamy rozwiązaną a przy okazji demokracja się rozwija. Życzę wszystkim powodzenia w budowie i pozdrawiam serdecznie Paweł Wiesz wyjątki mogą być np w przypadku modeli, które obok zestawu podstawowego mieszczącego się cenowo/pod względem serii posiadają również edycje specjalne, które co prawda jako edycja są zdecydowanie droższe ale w kwestii wyprasek są identyczne. W takiej sytuacji myślę, że taki model również mógłby wziąć udział w projekcie jednak zbyt duża elastyczność może wypaczyć sens tego konkretnego projektu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdura Posted December 1, 2021 Share Posted December 1, 2021 Zabawne, że kryterium ceny samego plastiku jest ogromnym problemem, podczas gdy W dniu 30.11.2021 o 07:13, Staryfajter1954 napisał: Waloryzacja dopuszczalna każdą metodą (scratch, odlewy żywiczne, blachy fototrawione, druk 3D). przez co można stworzyć potworka za minimalną krajową. Fajny cyrk 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 1, 2021 Author Share Posted December 1, 2021 2 godziny temu, gajowy z wąsami napisał: Jeśli tak, to dlaczego nie mógłby posklejać sobie tego samego modelu (w sensie wyprasek) z wydania specjalnego różniącego sie od podstawowego właśnie kalkami? - nie zależy mi na uczestnictwie w projekcie (bo akurat Mesków w 1/48 z Hase mam już trochę na półkach) tylko na wykazaniu niekonsekwencji / braku przemyślenia w zamyśle projekty grupowego. Może najprościej było by abyś - jako autor projektu - autorytatywnie wskazał które modele Hasegawy (konkretne numery katalogowe) dopuszczasz do udziału w zabawie, a które (Twoim zdaniem) nie spełniają wymogów "taniej Hasegawy". Wtedy sytuacja była by jasna i ci z kolegów którzy w taki projekt chcieli by się bawić, mogli by to robić bez "dylematów moralnych" Sprawę mamy już chyba wyjaśnioną ale tym się zajmę na spokojnie wieczorem. W regulaminie dopiszę z jakich serii modele mogą uczestniczyć w projekcie to raz a dwa już napisałem jeżeli dany model należący do serii taniej posiada również edycję specjalną to myślę, że także może wziąć udział w projekcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tlb Posted December 1, 2021 Share Posted December 1, 2021 W zasadzie też bym się upierał przy opcji prosto z pudła, ew.zmiana malowania, bo niekiedy same blaszki są droższe od modelu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 1, 2021 Author Share Posted December 1, 2021 Godzinę temu, tlb napisał: W zasadzie też bym się upierał przy opcji prosto z pudła, ew.zmiana malowania, bo niekiedy same blaszki są droższe od modelu. Ja myślę, że obie konwencje wykonania modelu są akceptowalne ale można przy rozpoczętej relacji z budowy modelu zaznaczyć np litera S jako standard i W waloryzowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_OldMan_ Posted December 1, 2021 Share Posted December 1, 2021 Ale ma być prosto, miło, tanio. Jestem za budową prosto z pudła ew. jakiś scratch i możliwość zmiany pudełkowego malowania. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirage3 Posted December 1, 2021 Share Posted December 1, 2021 Jeszcze lepiej tania Hasegawa vs Mister Craft a najlepiej ten sam typ od obu producentów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 1, 2021 Author Share Posted December 1, 2021 22 minuty temu, mirage3 napisał: Jeszcze lepiej tania Hasegawa vs Mister Craft a najlepiej ten sam typ od obu producentów. Są dwa niezależne projekty grupie i ktoś chętny zawsze może wziąć udział z obu z takim samym modelem samolotu np P-51 Mustang a potem zestawić oba na jednym zdjęciu w galerii. To jest do zrobienia. Nie widzę jednak sensu łączyć obu projektów w jeden, powinny zostać projektami autonomicznymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rudy0007 Posted December 2, 2021 Share Posted December 2, 2021 Marcin dawaj ten regulamin bo już trzy razy w piwnicy kartony przewalałem i nie wiem co wyciągnąć 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted December 2, 2021 Share Posted December 2, 2021 22 minuty temu, rudy0007 napisał: nie wiem co wyciągnąć Wyciągaj wszystko. Zawsze się jakiś myk znajdzie, żeby obejść regulamin Ja to musiałem przerwać robotę, żeby nie startować z połową zrobionego samolotu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdura Posted December 2, 2021 Share Posted December 2, 2021 Godzinę temu, abtb napisał: Zawsze się jakiś myk znajdzie, żeby obejść regulamin A jak nie, to zaraz magicznie się pojawi projekt "Sklejamy nieco droższą Hasegawę". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tlb Posted December 2, 2021 Share Posted December 2, 2021 (edited) I tak "prawo jest po to, by je omijać" Edited December 2, 2021 by tlb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 2, 2021 Author Share Posted December 2, 2021 (edited) Wprowadziłem kilka drobnych poprawek i uzupełnień w stosunku do pierwotnej wersji regulaminu projektu. Do udziału w projekcie dopuszcza się modele całkowicie nowe jak i już zaczęte (na dowolnym etapie budowy) wykonywane prosto z pudła i waloryzowane. Waloryzacja dopuszczalna każdą metodą (scratch, odlewy żywiczne, blachy fototrawione, druk 3D). Dopuszczalne są zmiany malowania i kalkomanii. Posługujemy się cenami oficjalnymi ze sklepów modelarskich i tak dla skali: 1/72 maksymalna cena zestawu 60 złotych (widełki do 5 złotych) modele serii A, B, C, D 1/48 i wyżej 100 złotych (widełki do 5 złotych). Modele serii Pt (np Pt 20, Pt 32), JT (JT 47), AP (AP173) Nie ma znaczenia miejsce i czas zakupu zestawu. Przed nazwą modelu w kwadratowym nawiasie piszemy [haska]. Modele prezentowane są w grupowym wątku warsztatowym oraz projektowej galerii. Przed rozpoczęciem warsztatu w nawiasie piszemy duże (S) jak Standard dla modeli budowanych prosto z pudła i (W) jak Waloryzowany dla modeli wzbogacanych i konwersji. Start projektu od dziś 30 listopada 2021 (data do doprecyzowania jak już regulamin projektu będzie całkowicie gotowy). Zakończenia nie podaje się ponieważ projekt ma charakter otwarty i ciągły, można dołączyć do niego w każdej chwili i z dowolną liczbą modeli spełniających wymogi regulaminu projektu. Mam nadzieję, że taki projekt się Wam spodoba i weźmiecie w nim udział. Zapraszam do dyskusji nad projektem i udziału w nim. Edited December 2, 2021 by Staryfajter1954 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_OldMan_ Posted December 2, 2021 Share Posted December 2, 2021 (edited) 31 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Posługujemy się cenami oficjalnymi ze sklepów modelarskich i tak dla skali: 1/72 maksymalna cena zestawu 60 złotych (widełki do 5 złotych) modele serii A, B, C, D 1/48 i wyżej 100 złotych (widełki do 5 złotych). Modele serii Pt (np Pt 20, Pt 32), JT (JT 47), AP (AP173) Nie ma znaczenia miejsce i czas zakupu zestawu. No i spaprałeś całą ideę. Po to chciałem wziąć pod uwagę serie modeli a nie ceny, bo te różnią się dosyć znacznie w różnych sklepach. Ja mam model za który kiedyś zapłaciłem 55 zł , a teraz kosztuje prawie 85 zł (w Moje Hobby). Ale jest z serii E. I co teraz ? Mam oryginalną cenówkę na modelu Edited December 2, 2021 by _OldMan_ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted December 2, 2021 Author Share Posted December 2, 2021 5 minut temu, _OldMan_ napisał: No i spaprałeś całą ideę. Po to chciałem wziąć pod uwagę serie modeli a nie ceny, bo te różnią się dosyć znacznie w różnych sklepach. Ja mam model za który kiedyś zapłaciłem 55 zł , a teraz kosztuje prawie 85 zł (w Moje Hobby). Ale jest z serii E. I co teraz ? Mam oryginalną cenówkę na modelu Nic nie spaprałem. Są i ceny i serie czyli wszystko jasne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted December 2, 2021 Share Posted December 2, 2021 Poddaj to pod głosowanie! Ja jestem za - chcę zobaczyć ten warsztat! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdura Posted December 2, 2021 Share Posted December 2, 2021 39 minut temu, _OldMan_ napisał: Mam oryginalną cenówkę na modelu Sprzedam oryginalne cenówki w dowolnej wysokości kwoty. Trzymane w klaserze na znaczki 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjr Posted December 2, 2021 Share Posted December 2, 2021 Czy z zestawu Mistel S2 mogę wyjąć tylko FW190 i skleić go w ramach wartości do 50 PLN? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted December 2, 2021 Share Posted December 2, 2021 Z czystej ciekawości: dlaczego widełki? Poniżej 55PLN nie można? Bo jeśli można, to czym ten zapis różni się od prostego stwierdzenia: cena max 65PLN? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_OldMan_ Posted December 2, 2021 Share Posted December 2, 2021 3 minuty temu, Bzdura napisał: Sprzedam oryginalne cenówki w dowolnej wysokości kwoty. Trzymane w klaserze na znaczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted December 2, 2021 Share Posted December 2, 2021 Czytam temat z zapartym tchem od pierwszej strony... Tematyka nie moja, ale z ciekawości co z tego wyjdzie. Mam nieodparte wrażenie, że w kolejnym temacie sklejanie to sprawa tylko marginalna... Projekt grupowy, gdzie ma się spotkać grupka osób wokół wspólnego tematu, a tu 5 stron przepychanek i wielki bój o zapisy w regulaminie. Strach pomyśleć co by było jakby pojawiły się nagrody... 2 godziny temu, pmroczko napisał: Poddaj to pod głosowanie! Tylko niech gospodarz najpierw podejmie decyzję według podanego klucza: 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted December 2, 2021 Share Posted December 2, 2021 Po ile stoi Wildcat AP-24, bo nie wiem czy mam sie kierować ceną z 2008 roku czy doliczyc inflacje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts